Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł wybrać

Jakuboski

Recommended Posts

Wiem że tematów na ten temat było już mnóstwo, ale mój problem jest trochę inny niż wszystkie. Przymierzam się do zakupu kotła na ekogroszek. Chciałbym żeby miał on też możliwość spalania innych paliw takich jak pellet czy owies. Mój dom jest wykonany w technologii kanadyjskiej ma on 124m2 na poddaszu wszędzie będą grzejniki aluminiowe natomiast na dole na całej powierzchni jest zrobione ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo na parterze jeszcze docelowo pojawią sie 2 grzejniki tradycyjne jeden w łazience tzw. drabinka i jeden w garażu. Okna są trzyszybowe, a przekrój ściany od zewnątrz wygląda następująco:

- 10cm wełny fasadowej na niej w przyszłości tynk ozdobny

- wiatroizolacja tywek

- osb 3 gr 22mm

- słupki konstrukcyjne 12cm miedzy slupkami wełna 12cm

-5cm warstwa welny w stelażu gk

- folia paroizolacyjna na stelaz

- plyta gk 12mm

Nie mam pojęcia czy dom będzie energooszczędny, ale myślę że zaizolowany jest solidnie. Co do posadzek to ocieplone są 12 cm styropianem.

I teraz moje pytanie do was:

Jakiej mocy kocioł najlepiej wybrać? Cena tak żeby nie przekraczała 9tys , a kocioł żeby posiadał podajnik tłokowy i pełna automatykę

Jestem z Łódzkiego dlatego najlepiej jakby producent był gdzieś niedaleko żeby nie było problemów z ewentualnym serwisem

Proszę was o porad i ewentualne doświadczenia

Tak jak Grzesiek pisze odpuść sobie tłoka !!!!

Niema czegoś takiego jak pełna automatyka w dodatku jeszcze przy tłoku, chcesz siedzieć całą zimę i kręcić, w przerwach pisząc na forum o porady co teraz zrobić ?

Można kupić taniej w miarę dobry kocioł i mieć mniej problemów bo całkowicie się ich na pewno nie pozbędziesz niestety.

Węgiel jest węglem :)

Myślę że już jakiś instalator zrobił Ci małe "pranie mózgu" :), jeszcze niech Ci tam wstawi z 25kW to pewna katastrofa, finansowa, obsługowa i ekonomiczna.

Tak jak Grzesiek pisze odpuść sobie tłoka !!!!

Niema czegoś takiego jak pełna automatyka w dodatku jeszcze przy tłoku, chcesz siedzieć całą zimę i kręcić, w przerwach pisząc na forum o porady co teraz zrobić ?

Można kupić taniej w miarę dobry kocioł i mieć mniej problemów bo całkowicie się ich na pewno nie pozbędziesz niestety.

Węgiel jest węglem :)

Myślę że już jakiś instalator zrobił Ci małe "pranie mózgu" :), jeszcze niech Ci tam wstawi z 25kW to pewna katastrofa, finansowa, obsługowa i ekonomiczna.

No właśnie jeden mówi to drugi co innego i hu... wie kogo słuchać. Nie znam się na tym , a popełnić babola i potem się z tym męczyć kilka lub kilkanaście lat to nie problem.

Wklejam link do obliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/jix

Edytowane przez Jakuboski
chce cos dodac

przeczytaj mój poradnik

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/

może Ci się rozjaśni trochę spojrzenie

tłok super sprawa jeśli masz duże zapotrzebowanie i chcesz palić tanimi węglami i różnymi sortami

na niskie zapotrzebowanie to gwóźdź do trumny- kozetka w kotłowni

tłok się inaczej "odżywia" niż ślimakowy

ślimaka karmisz łyżeczką a tłoka łopatą więc trudniej go wysterować przez większość sezonu

"insztalator" chce Ci pocisnąć to z czego ma prowizję

wybierz sam a jemu zapłać tylko za usługę podłączenia

No właśnie jeden mówi to drugi co innego i hu... wie kogo słuchać. Nie znam się na tym , a popełnić babola i potem się z tym męczyć kilka lub kilkanaście lat to nie problem.

Timon lepiej może Ci to naświetlił :)

W każdym bądź razie na instalatora weź dużą poprawkę, zdecydowana ich większość zatrzymała się w latach 80-tych XX wieku i za boga nie idzie ich stamtąd wyciągnąć :)

No racja więc jeżeli najlepszy będzie ślimak to jaki kocioł mi polecicie Myślałem o firmie skam podobno robią dobre kotły. Tylko tam na stronie producenta jest kilka rodzai tych podajników ślimakowych który najlepiej wybrać? Jaki sterownik do tego? I wkońcu jaką moc w Kw wybrać?

jeśli tak się upierasz przy węglu to najmniejszy na rynku -skam 7KW

potem większe ma zębiec 9KW ale tam jest ruszt wodny oraz defro EKR 10KW i Ogniwo 10KW

ja bym jednak zrobił porządne wyliczenia u profesjonalisty za około 500zł pewnie i poznał dokładne potrzeby domu oraz koszty w przypadku wykorzystywania różnych nośników energii

te wyliczenia ze strony ciepłowłaściwie są orientacyjne i nie można ich brac dosłownie

No racja więc jeżeli najlepszy będzie ślimak to jaki kocioł mi polecicie Myślałem o firmie skam podobno robią dobre kotły. Tylko tam na stronie producenta jest kilka rodzai tych podajników ślimakowych który najlepiej wybrać? Jaki sterownik do tego? I wkońcu jaką moc w Kw wybrać?

Wg mnie Skam-P Premium 7 kW ze sterownikiem SPP lub Bruli będzie w sam raz.

• 9 months później...
Witam. Dwa lata temu pozbyłem się kotła węglowego, takiego, o którym dywagujecie. Smród i brud penetrujący z piwnicy aż po piętro, to nieodłączne "atrakcje". Mam kocioł peletowy. Przez kilka dni zapominam o jego istnieniu. Czyszczenie raz na tydzień. Zależy w jakiej fazie go wyłączę, ale po otwarciu drzwiczek do palnika może wylecieć przez chwilę mały dymek o zapachu ogniska. Żadnych pyłów i innych syfów. Czystość piwnicy jak w pokoju. Koszty eksploatacji takie same jak węglowego, ale wygoda niewyobrażalna. Jak ktoś ma wątpliwości skontaktujcie się z najbliższym serwisem takich kotłów. Z listy kontaktów, ktoś zgodzi się na pewno na pokazanie u siebie w domu takiego kotła. Wiem, że dopóki się nie zobaczy to trudno uwierzyć, że to naprawdę grzeje, do tego niezawodnie i czysto.

pozbyłem się kotła węglowego, takiego, o którym dywagujecie. Smród i brud penetrujący z piwnicy aż po piętro, to nieodłączne "atrakcje". Mam kocioł peletowy.
Też mam kocioł na pellety i doświadczenia z kotłami na wungiel - nigdy więcej!

Chciaż dzisiaj żałuję że nie zdecydowałem się na pompę ciepła. Odliczając koszt budowy kotłowni i komina wyszłoby niewiele drożej. Ale za to nie ma żadnego paprania się z workami, i czyszczeniem kotła :bash:

Edytowane przez panfotograf

Jak sie nie znasz to sie nie upieraj przy kotle na paliwo stałe. Dołozysz wm i projektowe obciązenie cieplne spadnie do 5-5,5 kW. Do tego chcesz instalowac kocioł na paliwo stałe?? Wyniki z ciepła własciwego całkowicie niewiarygodne. Nie pytaj instalatorów, tylko audytora porządne ozc i audyt energetyczny na początek to to czego Tobie teraz brakuje a nie moc kotła, bo takich małych to nie ma.

A może jakaś tania pompa ciepła ? Poczytaj w wątkach o pompach. Pompa z gruntowym wymiennikiem to koszt od 25 tys (cała instalacja), ale są też tańsze instalacje pompa powietrze/coś tam.

Ja mam kocioł na pellety/ Kosztował 5 lat temu 10 tys. Instalacja do niego (wyposażenie kotłowni) ok. 5 tys. Komin ok. 5 tys. Kotłownia około 10 tys

RAZEM około 30 tys.

Dołożyłbym może z 5 tys (a może nie) i miałbym pompę ciepła gdzie rachunki roczne za ogrzewanie + CWU są na poziomoe 2 tys.

Teraz za pellety płacę ze 3 tys na rok. A mając pompę mamy rączki czyste, nie ma kotłowni, komina, czyszczenia kotła i noszenia worków :cool:

Edytowane przez panfotograf