Jakuboski 13.01.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Wiem że tematów na ten temat było już mnóstwo, ale mój problem jest trochę inny niż wszystkie. Przymierzam się do zakupu kotła na ekogroszek. Chciałbym żeby miał on też możliwość spalania innych paliw takich jak pellet czy owies. Mój dom jest wykonany w technologii kanadyjskiej ma on 124m2 na poddaszu wszędzie będą grzejniki aluminiowe natomiast na dole na całej powierzchni jest zrobione ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo na parterze jeszcze docelowo pojawią sie 2 grzejniki tradycyjne jeden w łazience tzw. drabinka i jeden w garażu. Okna są trzyszybowe, a przekrój ściany od zewnątrz wygląda następująco: - 10cm wełny fasadowej na niej w przyszłości tynk ozdobny - wiatroizolacja tywek - osb 3 gr 22mm - słupki konstrukcyjne 12cm miedzy slupkami wełna 12cm -5cm warstwa welny w stelażu gk - folia paroizolacyjna na stelaz - plyta gk 12mm Nie mam pojęcia czy dom będzie energooszczędny, ale myślę że zaizolowany jest solidnie. Co do posadzek to ocieplone są 12 cm styropianem. I teraz moje pytanie do was: Jakiej mocy kocioł najlepiej wybrać? Cena tak żeby nie przekraczała 9tys , a kocioł żeby posiadał podajnik tłokowy i pełna automatykę Jestem z Łódzkiego dlatego najlepiej jakby producent był gdzieś niedaleko żeby nie było problemów z ewentualnym serwisem Proszę was o porad i ewentualne doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.01.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Wg mnie tłokowy do takiego domu to kiepski pomysł - znacznie lepiej będzie pracował ślimakowy. Co do mocy i modelu podstaw dane do kalkulatora pod linkiem klikając na "sprawdź swój dom" i podaj link do strony z wynikiem http://www.cieplowlasciwie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.01.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Tak jak Grzesiek pisze odpuść sobie tłoka !!!! Niema czegoś takiego jak pełna automatyka w dodatku jeszcze przy tłoku, chcesz siedzieć całą zimę i kręcić, w przerwach pisząc na forum o porady co teraz zrobić ? Można kupić taniej w miarę dobry kocioł i mieć mniej problemów bo całkowicie się ich na pewno nie pozbędziesz niestety. Węgiel jest węglem Myślę że już jakiś instalator zrobił Ci małe "pranie mózgu" , jeszcze niech Ci tam wstawi z 25kW to pewna katastrofa, finansowa, obsługowa i ekonomiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 14.01.2015 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Tak jak Grzesiek pisze odpuść sobie tłoka !!!! Niema czegoś takiego jak pełna automatyka w dodatku jeszcze przy tłoku, chcesz siedzieć całą zimę i kręcić, w przerwach pisząc na forum o porady co teraz zrobić ? Można kupić taniej w miarę dobry kocioł i mieć mniej problemów bo całkowicie się ich na pewno nie pozbędziesz niestety. Węgiel jest węglem Myślę że już jakiś instalator zrobił Ci małe "pranie mózgu" , jeszcze niech Ci tam wstawi z 25kW to pewna katastrofa, finansowa, obsługowa i ekonomiczna. No właśnie jeden mówi to drugi co innego i hu... wie kogo słuchać. Nie znam się na tym , a popełnić babola i potem się z tym męczyć kilka lub kilkanaście lat to nie problem. Wklejam link do obliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/jix Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Jakuboski chce cos dodac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.01.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 przeczytaj mój poradnikhttp://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/może Ci się rozjaśni trochę spojrzenietłok super sprawa jeśli masz duże zapotrzebowanie i chcesz palić tanimi węglami i różnymi sortamina niskie zapotrzebowanie to gwóźdź do trumny- kozetka w kotłownitłok się inaczej "odżywia" niż ślimakowyślimaka karmisz łyżeczką a tłoka łopatą więc trudniej go wysterować przez większość sezonu"insztalator" chce Ci pocisnąć to z czego ma prowizjęwybierz sam a jemu zapłać tylko za usługę podłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 na 124 m2 tak izolowanego domu ile będzie potrzeba ? 5-6 kW .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.01.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 No właśnie jeden mówi to drugi co innego i hu... wie kogo słuchać. Nie znam się na tym , a popełnić babola i potem się z tym męczyć kilka lub kilkanaście lat to nie problem. Wklejam link do obliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/jix Timon lepiej może Ci to naświetlił W każdym bądź razie na instalatora weź dużą poprawkę, zdecydowana ich większość zatrzymała się w latach 80-tych XX wieku i za boga nie idzie ich stamtąd wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 15.01.2015 03:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 No racja więc jeżeli najlepszy będzie ślimak to jaki kocioł mi polecicie Myślałem o firmie skam podobno robią dobre kotły. Tylko tam na stronie producenta jest kilka rodzai tych podajników ślimakowych który najlepiej wybrać? Jaki sterownik do tego? I wkońcu jaką moc w Kw wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 jeśli tak się upierasz przy węglu to najmniejszy na rynku -skam 7KWpotem większe ma zębiec 9KW ale tam jest ruszt wodny oraz defro EKR 10KW i Ogniwo 10KWja bym jednak zrobił porządne wyliczenia u profesjonalisty za około 500zł pewnie i poznał dokładne potrzeby domu oraz koszty w przypadku wykorzystywania różnych nośników energiite wyliczenia ze strony ciepłowłaściwie są orientacyjne i nie można ich brac dosłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.01.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 No racja więc jeżeli najlepszy będzie ślimak to jaki kocioł mi polecicie Myślałem o firmie skam podobno robią dobre kotły. Tylko tam na stronie producenta jest kilka rodzai tych podajników ślimakowych który najlepiej wybrać? Jaki sterownik do tego? I wkońcu jaką moc w Kw wybrać? Wg mnie Skam-P Premium 7 kW ze sterownikiem SPP lub Bruli będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 16.01.2015 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 a co sądzicie o ogniwo plus 10kw pasowałby bo ma małe gabaryty co u mnie się przyda w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.01.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Nie podoba mi się w nim czyszczenie od góry i palnik z wielką japą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Encontros 01.11.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Witam. Dwa lata temu pozbyłem się kotła węglowego, takiego, o którym dywagujecie. Smród i brud penetrujący z piwnicy aż po piętro, to nieodłączne "atrakcje". Mam kocioł peletowy. Przez kilka dni zapominam o jego istnieniu. Czyszczenie raz na tydzień. Zależy w jakiej fazie go wyłączę, ale po otwarciu drzwiczek do palnika może wylecieć przez chwilę mały dymek o zapachu ogniska. Żadnych pyłów i innych syfów. Czystość piwnicy jak w pokoju. Koszty eksploatacji takie same jak węglowego, ale wygoda niewyobrażalna. Jak ktoś ma wątpliwości skontaktujcie się z najbliższym serwisem takich kotłów. Z listy kontaktów, ktoś zgodzi się na pewno na pokazanie u siebie w domu takiego kotła. Wiem, że dopóki się nie zobaczy to trudno uwierzyć, że to naprawdę grzeje, do tego niezawodnie i czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 01.11.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) pozbyłem się kotła węglowego, takiego, o którym dywagujecie. Smród i brud penetrujący z piwnicy aż po piętro, to nieodłączne "atrakcje". Mam kocioł peletowy.Też mam kocioł na pellety i doświadczenia z kotłami na wungiel - nigdy więcej! Chciaż dzisiaj żałuję że nie zdecydowałem się na pompę ciepła. Odliczając koszt budowy kotłowni i komina wyszłoby niewiele drożej. Ale za to nie ma żadnego paprania się z workami, i czyszczeniem kotła Edytowane 1 Listopada 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 03.11.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Panowie, przepraszam, że się włączam do dyskusji.Czy zwróciliście uwagę na to, że mowa jest o "kanadyjczyku", który ma bardzo dobrą izolację, ale bardzo marną akumulację? Jeśli będzie normalnie wietrzony, to co wówczas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.11.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 No właśnie jeden mówi to drugi co innego i hu... wie kogo słuchać. Nie znam się na tym , a popełnić babola i potem się z tym męczyć kilka lub kilkanaście lat to nie problem. Wklejam link do obliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/jix Jak sie nie znasz to sie nie upieraj przy kotle na paliwo stałe. Dołozysz wm i projektowe obciązenie cieplne spadnie do 5-5,5 kW. Do tego chcesz instalowac kocioł na paliwo stałe?? Wyniki z ciepła własciwego całkowicie niewiarygodne. Nie pytaj instalatorów, tylko audytora porządne ozc i audyt energetyczny na początek to to czego Tobie teraz brakuje a nie moc kotła, bo takich małych to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.11.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) A może jakaś tania pompa ciepła ? Poczytaj w wątkach o pompach. Pompa z gruntowym wymiennikiem to koszt od 25 tys (cała instalacja), ale są też tańsze instalacje pompa powietrze/coś tam. Ja mam kocioł na pellety/ Kosztował 5 lat temu 10 tys. Instalacja do niego (wyposażenie kotłowni) ok. 5 tys. Komin ok. 5 tys. Kotłownia około 10 tys RAZEM około 30 tys. Dołożyłbym może z 5 tys (a może nie) i miałbym pompę ciepła gdzie rachunki roczne za ogrzewanie + CWU są na poziomoe 2 tys. Teraz za pellety płacę ze 3 tys na rok. A mając pompę mamy rączki czyste, nie ma kotłowni, komina, czyszczenia kotła i noszenia worków Edytowane 3 Listopada 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts