Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwór w ścianie nośnej

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zlecić wykonanie otworu w ścianie nośnej, ale jako że są fachowcy którzy "zrobią wszystko i wszędzie" chciałbym najpierw zaczerpnąć waszej opinii czy to co chcę zrobić można bezpiecznie wykonać.

Wykańczam piętro na którym otwory drzwi zostały zrobione prawdopodobnie losowo (przejściowa kuchnia i łazienka) i teraz potrzebuję zamurować niektóre otwory i wykuć nowe żeby wszystko miało ręce i nogi. Jest to budynek sprzed 25 lat, więc typowy kwadraciak. Jest 2-piętrowy (piwnica, I piętro mieszkalne, II piętro mieszkalne, strych), prace wykonywane będą na II piętrze.

Przy ocenie chciałem się wzorować planami domu, ale okazało się że to co jest na planach odbiega trochę od rzeczywistości (np. niektóre ściany są grubsze od tych na planach).

Rzut pomieszczeń z zaznaczoną ścianą.

https://www.dropbox.com/s/1f7xw5w4ohz2nwo/rzut.jpg?dl=0

Ściana ma około 20-30 cm grubości i 290 cm wysokości. Chciałbym ją skuć na całej długości tego pomieszczenia. Domyślam się że nie jest to wykonywalne w całości, chciałbym więc dowiedzieć się ile jej mogę wykuć, ewentualnie czy mogę wykuć dwa duże otwory. Jakie są wymagania co do odległości takich otworów od siebie i ich maksymalnej szerokości.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Dosyć gruba ściana, pewnie nośna.

Na piętrze, tak że nic już nad nią nie stoi znaczy następna ściana /chyba nic już nie ma na strychu? jakichś słupów albo co ?/, tylko strop.

3 metry, spora dziura.

Tak prawnie to praca na projekt i pozwolenie na budowę.

Oczywiście w domu nikt ci nie zobaczy tej samowoli, tak że możesz sobie warcholić do woli,

gorzej jak ci się to zwali na głowę i kogo zabije.

To oczywiście żadna trudna technicznie przeróbka, ale trzeba zastanowić się, zastanowić się, zastanowić się. 3 razy myśleć, raz robić.

Jeżeli nigdy nie pracowałeś na budowie i nie kojarzysz nic o kuciu, ścianach, belkach itp to najmij sobie jakiegoś fachowca /nie panów spod sklepu, tylko kogoś z uprawnieniami konstrukcyjnymi kto to ogarnia coby ci objaśnił jak to zrobić.

Tak z grubsza trzeba tam wstawić jakąś gotową żelbetową beleczkę/beleczki albo kawał stali czyli klasycznie dwuteowniki wysokości tak z 15 do 20 cm /najprościej/ na miejsce tej ściany, odpowiednio podpierając na czymś z boku bo nie będą wisieć w powietrzu.

Żelbetowe będzie łatwiej potynkować, stalowe łatwiej dopasować na miarę.

Czyli wykuć dziurę, stemplując dla pewności strop ten u góry, wsadzić belki, obmurować...

Jeszcze raz zaznaczam że to jest praca na projekt i pozwolenie na budowę...

Zdaję sobie z tych wszystkich rzeczy sprawę. Nie mam zamiaru robić na własną rękę a z zezwoleniem - czy nie - to nie ma znaczenia bo plany i tak są nieaktualne.

Piętro wyżej nie ma żadnych ścian, będą w przyszłości jakieś lekkie działówki.

Chodzi mi o to, żeby być przygotowanym na to jak duży otwór może być zrobiony w ścianie i czego dopilnować żeby był zrobiony dobrze.

Proszę o pomoc tylko dlatego, żeby właśnie wszystko zostało zrobione bezpiecznie.