Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama i furtka z profili - ocena wykonawstwa.

Recommended Posts

Jestem po rozmowie z wykonawcą.

Ustaliliśmy wykonanie furtki od początku wraz z ocynkiem i malowaniem proszkowym.

Co do bramy to facet mówi, że może faktycznie troszkę wyszła za wysoka, że nie wchodzi pod ten daszek słupka, ale nie ustalaliśmy jak mają być łączone profile i też się do końca nie poczuwa do winy.

Zaproponował mi, że może poprawić bramę - wstawić górny profil od nowa i obniżyć bramę zmniejszając o 2cm odległość pomiędzy profilem dolnym a pierwszą poprzeczką nad nim. Takie rozwiązanie spowodowałoby że ten odstęp byłby mniejszy od pozostałych odstępów miedzy poprzeczkami o 2cm (8cm,10cm). Zaproponował, że może po takiej operacji przygotować i oddać bramę do ponownego malowania proszkowego, ale już bez ponownego cynkowania bo to już za drogo by go wyszło.

Pytanie takie. Czy lepiej to zostawić jak jest, czy poprawiać, ale pozbawić się korzyści płynących z ocynku, a może jednak się uprzeć na ocynk ?

Facet mówi, że zasadniczo samo malowanie proszkowe daje całkiem niezłe zabezpieczenie antykorozyjne.

Czy ocynk ogniowy jest faktycznie taki drogi ?

Edytowane przez ksiemien

Ta brama waży ze 120-150kg. Do ocynku trzeba doliczyć piaskowanie całości, a to może kosztować sporo. Zwróć mu uwagę żeby szlifował spawy łączące poprzeczki do ramy. Bramę zostawiłbym w spokoju. Nie wiem ile masz słupków ale innym wyjściem jest podniesienia daszka o jedną warstwę cegły. Automatycznie brama mogłaby iść spokojnie 2-3cm w górę. Furtkę niech zrobi na "wysoki połysk" bo to ona najczęściej jest dotykana ;) Spawy, spawy spawy - musza być szlifowane. I niech poprzeczek nie spawa dookoła, tylko po bokach. Wtedy unika górnych spoin które cieżko szlifować a jeśli dobrze spasuje elementy to ocynk i farba zaleją to połaczenie bez spawu. Edytowane przez Kubencki

U nas za cynkowanie płaci się około 1,8- 2 zł za kg wagi. Czyli jak brama waży 200 kg to zapłacisz 400 stowki.

A odnośnie bramy.. Zależy czy Tobie bardzo ta wysokość przeszkadza...???

A ja płacę 1,8 netto i do cynkowni mam 90km.Co czyni za 200kg(raczej tyle nie waży ale teoretycznie) 440zł ocynk +400 koszty samego transportu więc nie wiadomo jak ma gościu.Jak piał Kubecki dolicz koszty piaskowania farby.

• 3 years później...

Witam, czyli żeby dobrze wyszło trzeba się trochę na tym znać i dokładnie uzgodnić konstrukcję i wykonanie.

Czasem rzeczy oczywiste nie ustala się, a potem... niespodzianka. Dlatego podpowiedzcie na jakiej wysokości macie klamkę furtki?

U mnie ogrodzenie wygląda tak: 5cm podmurówka, 8x80cm +5cm (daszek)=170cm wysokość całkowita. Buduję właśnie ogrodzenie z bloczków i muszę wypuścić kabelki do furtki i do fotokomórek bramy pzresuwnej:

1. czy fotokomórki na wysokości 55cm mogą być?

2. klamka 110cm i domofon 150cm?