Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin

Wolski

Recommended Posts

http://img.extradom.pl/media/render/16716/resize%24860-860-1,f$bw

Komin w kotłowni wg projektu to komin systemowy natomiast ja planuje zrobić go w sposób tradycyjny czyli z cegły ze względu na niższy koszt materiału (kosztu robocizny nie licze bo będę sam go murował).

1. Czy dobrze robię rezygnując z systemowego?

2. Wg projektu komin stoi dolegając do ściany. Czy mogłbym przesunąć go i wymurować w ścianie licując równo z zewnętrzną krawędzią ściany? (w taki sposób chce schować komin co powiększy mi pomieszczenia)

3. Projektowany komin ma otwór dymowy i trzy wentylacyjne (kotłownia, dolna łazienka i górna łazienka). Czy dobrym rozwiązaniem byłoby zrobić wspólny otwór wentylacyjny dla obu łazienek? (zmniejszy to komin i zużycie cegieł)

4.Jakie powinny byc otwory dymowe i wentylacyjne w przypadku murowania z cegły? 14x14cm wentylacja? 14x26cm dymowy?

Z góry dzięki za fajne odpowiedzi. ;););)

3. Budynek aby został odebrany musi spełniać "warunki techniczne odbioru..." gdzie jest zakaz stosowania zbiorczych przewodów wentylacji ggrawitacyjnej.

czyli nie jest to dopuszczalne.

4. 14 x 14 spełnia wymagania rozporządzenia jak dymowy. Ale powinny zostać przeprowadzone odpowiednie obliczenia (być może zwiększające przekrój) aby wykazać że ciąg w kominie jest odpowiedni (zależy to od mocy pieca, wysokości komina). W przeciwnym wypadku może być za słaby ciąg (gdy przekrój za duży albo za mały). W systemowym producent przedstawia odpowiednie instrukcje co do stosowalności jego kominów.

Na wentylacje jest odpowiedni 14 x 14 cm.

Edytowane przez wojtusp

Zanim przesuniesz komin, sprawdź rysunki rzutu więźby, czy po przesunięciu ten komin nie wyjdzie tobie w jakiejś belce.

Ja chcąc przesuwać komin miałem mało możliwości, 15cm w lewo albo w prawo.

Własnie wg wiezby dachowej dobre byloby przesuniecie komina w sciane

• 2 weeks później...

Ogólnie mówiąc jak komin ma być do pieca na ekogroszek z niską temperaturą spalin a ty nie chcesz mieć problemu to tylko komin ceramiczny wiem bo mam z cegły i to jest wielki błąd. Wsunięcie go w ścianę nie jest dobrym rozwiązaniem jeśli będziesz ocieplał np. styropianem. Najlepiej przedyskutuj to z kierownikiem albo podaj więcej danych odnośnie komin

długość, długość na poddaszu nieogrzewanym, długość ponad dach, czopa, kolejność kanałów, z czego wykonany ponad dach, czym chcesz palić, jaki piec, jak często będziesz czyścic ten piec, jak często będziesz czyścić komin, itp.

Jak dla mnie komin masz fajnie zrobiony tym bardziej że masz u góry łazienkę no ale na szczęście każdy ma inny gust

Edytowane przez skresz