giancardi 13.01.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Ostatnio kupiłem mieszkanie.Mieszkanie jest 2 pokojowe nieduże ok 40m2. Są 2 kratki wentylacji konwekcyjnej. Jedna jest w salonie z kuchnią druga w łazience.Każde mieszkanie ma raczej swój kanał budynek 2010. I teraz tak wygląda sytuacja w salonie: ||----------------sufit||----------------------------------- || <-- rura w suficie podwieszanym|| || || <-- kratka wentylacyjna || || okap Okap jest poniżej kratki.W przewodzie wentylacyjnym jest wybita dziura (powyżej wyjścia kratki) do której podłączono płaską rurę do okapu. Teraz jest coś takiego:W łazience zamontowałem wentylator z zaworem zwrotnym. Więc tam powietrze już nie wraca. Natomiast w pokoju jest tak, że te dwa otwory naprzemiennie dmuchają sobie. Jak włączę okap to z kratki jest wichura. Jak wyłączę to często z kratki wciąga i dmucha przez okap i śmierdzi tym co tam w nim siedzi (spalenizną, nie wiem jak poprzedni właściciele o to dbali). Proszę o niedawanie rad w stylu otwórz okno, bo to logiczne, że wszystko wciągnie. Mam jednak 2 miesięczne dziecko i nie mogę pozwolić sobie na takie nawiewy. Powietrze wchodzi przez 1 nawiewnik i szpary w oknach bo to czuć jak dmucha od strony okien. Bardziej mi chodzi o system jakichś zaworów zwrotnych albo pomysł z odłączeniem okapu i przerobieniem go na pochłaniacz. Myślałem też nad zamontowaniem wentylatora na kratkę tylko czy wtedy nie będzie też dmuchało przez okap? Edytowane 13 Stycznia 2015 przez giancardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.01.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Proszę o niedawanie rad w stylu otwórz okno, bo to logiczne, że wszystko wciągnie. No jeśli to nie wchodzi w grę to musisz zwrócić się do Instytutu Techniki Budowlanej o zmianę praw fizyki dla Twojego mieszkania. usługa nie jest droga - myślę że warto. Chyba można to załatwić mailem o ile pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giancardi 13.01.2015 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 No jeśli to nie wchodzi w grę to musisz zwrócić się do Instytutu Techniki Budowlanej o zmianę praw fizyki dla Twojego mieszkania. usługa nie jest droga - myślę że warto. Chyba można to załatwić mailem o ile pamiętam. Aleś dowcipny. Chodziło mi o to, że mam świadomość kiedy wentylacja funkcjonuje. I jak otworzę okno przy 70km/h wietrze to będzie super wentylacja.Tylko jest to niemożliwe. Mieszkanie jednostronne odkryte więc słaba wentylacja i silne wiatry.. Miałem na myśli czy to co zostało zrobione jest poprawne. Czy ma znaczenie, że okap jest niżej.przy wlaczonym okapie nie ma bata żeby nie wiało z kratki no chyba że faktycznie pootwiera się wszystkie okna.problemem jest cyrkulacja powietrza pomiędzy kratką a okapem i zbieranie przez nie całego syfu, który tam żyje. Kwestia czy rezygnować z okapu czy wystarczy po którejś albo obu stronach jakiś zawór i czy to nie będzie hałasować i jaki ma to sens. Kwestie typowo techniczne, o które się pytałem. Twoim tokiem rozumowania można olać totalnie temat budowy wentylacji bo i tak jak się okna otworzy to wszystko wyjdzie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.01.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Przecież co Ci można doradzić - skoro wydmuchujesz powietrze to musi gdzieś napłynąć - To chce Ci kolega powiedzieć powołując się na prawa fizyki. Inaczej nie będzie.Jeśli Twoje dziecko pije coś z butelki przez smoczek to nie pozwól mu odpowietrzyć buteleczki - zobaczysz czy będzie zadowolone? To samo jest z Twoim mieszkaniem skoro wydmuchujesz jedną kratką to innymi otworami będzie nawiewało powietrze z zewnątrz, począwszy od sąsiada w szparze grzejnikowej, czy nawet okapem.Nastawiając się na to aby wszystkie otwory wydmuchiwały zaprzeczasz wszelkim prawom fizyki .Jak to zrobić rozsądnie? zamontować w oknach nawiewniki i pozbyć się wszelkich mechanicznych czy elektrycznych urządzeń z kratek wentylacyjnych, podczas korzystania z okapu uchylać okno.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giancardi 13.01.2015 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ok dziękuję. Rozumiem oczywiście że tak musi być. Tylko sytuacja wygląda tak, że nawet jak okap nie pracuje to powietrze wędruje.Rozumiem byłyby dwa otwory jeden wciąga drugi nawiewa.Tylko oni to zrobili pod jeden! Czy przypadkiem nie zwiększono tym samym powierzchni która ma wciągać? Może gdyby tylko kratka miałaby to robić to dopływ powietrza byłby wystarczający.A tak musi napłynąć tyle żeby zaspokoić kratkę plus dziurę, którą wykuto extra.. Czy rezygnacja z okapu nie usprawniłaby tego systemu? Albo zawór przynajmniej z jednej strony? Z nawiewnikami jest ten problem, że wieje z nich. Mam w sypialni jeden częściowo przykryty nie całkowicie. Wiem, że nie robi się tak ale jak tu spać z wiatrem na głowie? Aereco całkowicie automatyczne. Lekki wiatr i masakra..wodami się nie skrapla więc nie ma tragedii z wilgotnością. A w kwestii modyfikacji uszczelki okna da się coś zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.01.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Z nawiewnikami jest ten problem, że wieje z nich. Mam w sypialni jeden częściowo przykryty nie całkowicie. Wiem, że nie robi się tak ale jak tu spać z wiatrem na głowie? Już ktoś o tym pomyślał i wyprodukował nawietrzak z grzałką (latem wyłącza się sama): http://www.darco.com.pl/aktualnosci/nowosci-produktowe/art,24,nawietrzak-z-grzalka-110mm.html Tylko że w bloku administrator raczej nie pozwoli na dodatkową dziurę w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts