MaciekTyr. 13.01.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Obserwując bogactwo pomysłów i sposobów na aranżację podwórka, zastanawiam się nad czymś niesamowicie konsekwentnym. Otóż okazuje się, że ponadczasowy elementem ogrodu powinny być... szczątki pojazdu Nie mam pojęcie dlaczego tak jest, ale ta akurat moda jest nieprzemijająca, choć wyraża się w sposób rozmaity - na miarę czasów i możliwości. Z mojej młodości np. pamiętam, że w każdym gospodarstwie stał jakiś pordzewiały od lat pojazd, który z racji nikłej doprawdy szansy na uruchomienie, zdobił jedynie i coś symbolizował. A to motocykl marki MZ bez koła, stanowiący miejsce dla kogutów, a to jakaś wielgachna, pęknięta opona od traktora, albo skromniej - resztki drewnianego wozu z dyszlem. W lepszych czasach, złom pomału zaczął znikać (może zaczął być w cenie?), ale pozostać musiały przynajmniej elementy. Chodziło o to by w nienachalny sposób wyeksponować jakiś skromny symbol pojazdu. Oczywiście najlepiej nadaje się koło. Uwierzcie mi - nic nie jest tak OK, jak koło od pojazdu! Może być drewniane, takie od bryczki a może być i współczesna opona (zależy w jakim stylu jest posesja). Koło drewniane najlepiej powiesić na łańcuchu lub przybić nad wejściem, natomiast na opnę jest więcej pomysłów (zwykle łączy się je z kwiatami), jednak najnowszy trend, to łabędzie z opon . Jeśli ktoś nie może ograniczyć się do części symbolozującej pojazd a nie ma aż tyle miejsca, by zaparkować wóz drabiniasty, pozostaje mu miniatura, czyli normalny wóz, tylko, że taki sporo mniejszy. A w środek ładuje się oczywiście kwiaty. Ale widuje się bardziej oryginalne pomysły, np odcięcia połowy karoserii 126p i przyklejenie jej do muru... Cóż, w aranżacji ogrodu są mody chwilowe - krasnalki, oczka, mostki, czy trampolinki, są też mody wieczne - a do tych należy wyeksponowany element pojazdu... czyżby wyrażał on podświadome pragnienie do wyrwania się w świat http://www.warszawacity.pl/files/pict/2010-09-06/kolno-kolo-drewniane-do-wozu-drabiniastego-5TAwMTAzMD_o.jpg http://img2.stylowi.pl//images/items/o/201305/stylowi_pl_ogrod_7428128.jpg http://weekendwogrodzie.files.wordpress.com/2014/02/3468969299_b0afd64d6f_z.jpg http://www.polgard.com.pl/wp-content/uploads/2012/12/W%C3%B3z-drabiniasty-na-kwiaty.jpg http://img27.olx.pl/images_tablicapl/88231119_1_644x461_labedzie-ozdoby-kwietniki-doniczki-donica-donice-z-opon-sztum.jpg http://staahoo.blox.pl/resource/2012_04_140003.jpg Edytowane 13 Stycznia 2015 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 14.01.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Serce zabiło mi mocniej, chciałbym mieć w ogrodzie i wokół domu wszystkie te cuda. Oczko, a właściwie OKO mamy, więc byłaby już pełnia szczęścia.Do tego obowiązkowa ścieżka "oświetlona" solarami z prawie nierdzewki i jestem w raju.... ekhmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 14.01.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Taa... po co palić opony, skoro można z nich zrobić kwietniki ławeczki, stołeczki tudzież zwierzątka Widziałam też gdzieś krawężniki zrobione z połówek opon, niestety nie mogę znaleźć stosownej fotografii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.01.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Nie no...... nie mówicie chyba poważnie.....z tymi oponami....Osobiscie kojarzą mi się z ozdobami w wiejskich POM -ach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajewiczka 16.01.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Wątpilwa ozdoba, chociaż faktycznie niezwykle popularna, zwłaszcza poza miastami Nie wiem czym to jest spowodowane, znacznie lepiej jest rozważnie posadzić piękne rośliny, niż wstawiać do ogrodu takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 16.01.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Skula i Mikołajewiczka... wypadliście z konwencji żartobliwej:yes: pewnie Mackowi Tyr. żyła zapulsowała na widok wózeczka drabiniastego w skali mikro lub łabądka z opony i musiał wyrzucić to z siebie:sick: Ja tez miałam takie miejsce na trasie częstego przejazdu z łabądkami z opon... dłuuuuuuuuugo były i chyba wreszcie sczezły z powodu naszego klimatu:lol2: a sąsiadka dwa domy dalej - fakt- starszej daty - ma w ogrodzie plastikowe łabądki, owieczki, krasnalki i inne cudne cuda:bash: no cóż.. de gustibus non disputandum est, tylko te cudze czasami trudno nam znieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 16.01.2015 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 ale swoją drogą (nie chodzi o same "ozdoby"), coś musi w tym być. Dlaczego akurat stare koła, wozy, opony...? czemu nie wiesza się np. starych drzwiczek od pieca, albo miski? Musi być powód, że wóz drabiniasty uznajemy a młocarkę już nie. Że drewniane koło nad drzwiami "dodaje charakteru" a drewniane trepy - już nie bardzo Może jest tu jakiś spec psychoanalizy? Czy te atrybuty unieruchomionego pojazdu to podświadome "chciałbym stąd spływać, ale się nie da" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.01.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Ależ oczwiście że o gustach się nie dyskutuje:-) ale można je ocenić i obgadać co do analizy psychologicznej i wyjaśnienia zjawiska to możnaby się pokusić.... i wyciqgnąć wiele wniosków Tylko że dalej będzie się to kręciło wokół słowa gust Być może próbę wytłumaczenia znaleźć będzie można tutaj: http://www.gazeta.olawa.pl/archiwum/2000/inne/2001/1i1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati34 20.01.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jakoś opony w ogrodzie mnie nie przekonują, ale stary wóz jest ok. Tylko skąd taki wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 20.01.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jakoś opony w ogrodzie mnie nie przekonują, ale stary wóz jest ok. Tylko skąd taki wziąć? kupić ....? http://allegro.pl/dom-i-ogrod?order=m&string=w%C3%B3z+drabiniasty&bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-1-o-0113 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 21.01.2015 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Opony faktycznie są za mało retro. Wóz - O!Ja swoje stare opony trzymam już w lamusie dla dzieci i wnuków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 23.01.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 ... hmm, rozmarzyłam się ... bo mój ogród jeszcze w powijakach; oczami wyobraźni widzę rząd ,skrzących się srebrzyście opon posadowionych wzdłuż wjazdu do garażu; a przed wejściem do domu symetrycznie ułożone kwietniki z dużych opon ciągnikowych - co by dodały rangi i przykuły wzrok przechodzących; koło tarasu - tuzin biało-szarych ( bo farba może nie pokryć tak idealnie) łabędzi gumowych , a jak dobudujemy oczko wodne - to i Jezioro Łabędzie z tego wyjdzie; będziemy sobie siedzieć na tarasie i obcować z kulturą; pod rządem tuji będą sobie stały krasnoludki siusiające; a na środku ogrodu widzę śliczny skalniak w postaci góry ziemi otoczonej falbanką niewielkich opon, pomalowanych na kolorowo -żeby w zimie , jak postawimy dmuchanego bałwana było wesoło i wiosennie; muszę jeszcze rozmyśleć płot i oświetlenie - ale jak znam życie, artyści od opon pewnie już coś tworzą ... przepraszam,nie mogłam się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 23.01.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 W klimacie utrzymuje się również, zapomniana już z niewiadomych powodów, elewacja przy drzwiach wejściowych z kawałków potłuczonego lustra, ewentualnie kawałków płytek/butelek. To by pięknie współgrało z oponowymi dodatkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 23.01.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 ... no... tych płytek nam sporo zostało, takich potłuczonych, a i butelek niebieskich i zielonych po przeróżnych mamrotach w piwnicy by się znalazły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts