MagdaiKamil 14.01.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Koledzy i Koleżanki. Stoje przed nową inwestycją. Chcę wykonać bramę z furtka z wypelnieniem drewnianym. Obecna brama ma 4 metry szerokosci furtki brak zatem trzeba do robić słupek. W chwili obecnej miedzy słupkami na całej szerokości jest wylany beton na 70 cm pod ziemie- czy takie cos jest konieczne? Bede chciał ten odcinek utwardzic kostka. Drugi temat to wymiar bramy. Szerokosc bez zmian ale co do wysokosci to teraz jest 150cm - z racji ze podjazd jest bardzo stromy chce wyrwac caly beton i zrobic te podjazd lagodniejszy i tu pojawi sie obnizenie ktore chce wyrównać wysokością bramy tak wiec chcialem zrobic 2 skrzydla po 2x1.7 m. Plus furtka 1x1.7m czy profil zamkniety 40 x20x3 wystarczy. Calosc chce oczywiscie zautomatyzowac... Prosze o porady na co mam zwrocic uwage oraz jakie materialy dodatkowe powinienem przewidziec? Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 14.01.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Cześć.Jeśli chcesz robić bramę skrzydłową plus furtka, musisz wylać ławę, co najmniej na 1 metr głębokości. Szerokość 40 cm i długość tyle ile brama z furtka plus zapas... Chodzi o to aby słupki w zimę i po zimie nie pracowały.Jeśli chodzi o materiał na ramę bramy i furtki to ja bym wybrał 50x30x3, ewentualnie 60x40x2.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 14.01.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Ja Ci do końca nie doradze, ale powiem co jest u mnie, moze dzieki temu cos Ci przyjdzie do glowy. Od 15stu lat mam brame powiedzmy ze trzyczęsciową. Jedno Skrzydło ma około 1,5 metra, drugie ma około 3 metry ale jest łamane, tzn. ma furtke w sobie, tak ze jak brama jest zamknieta to powiedzmy prawie ze na srodku jest furtka, otwieram cala brame to furtka sie otwiera razem z nią, są w jednym skrzydle. Slupki są dwa, coś a'la szyna kolejowa, ale trochę mniejsze, nie takie masywne jak szyna. Wszystko jest z metalu, ida profile może 5cm na 2cm, nie wiem jakie grube scianki, strzeble ją metalowe, jakby z kątowników, zapewne się domyslisz co mam na mysli, takie kątowniki-pólkątowniki szpiczaste na końcach. Pamiętam jak ją wstawiano, i fundament był kopany na 50 może 60cm, szeroki na 20cm nie więcej, o ile pamiętam jest pęknięty, ale nie wplywa to na otwieranie i zamykanie bramy, nic sie nie zmienilo przez te lata inaczej mowiac. W srodku bramy jest stopka, w miejscu lamania sie skrzydla z furtką, to samo jak otworze brame to mam stopke z takiego starego podkładu pod stodołe przypominającego wielki głaz, po prostu gdyby tego nie było to brama nie jest lekka i by się lamała, a tak to jest podparta tą stopką, również w miejscu łamania się skrzydła z furtką. Wydaje mi sie, ze kopanie 1m pod brame to jest gruba przesada. Ja lubie wszystko robić dokładnie, i mocno solidnie, zeby byl atom ja bym tak głęboko nie kopał, ale zrobił jakieś male zbrojenie na całej długości fundamentu, 50-60cm to wg mnie w sam raz. Ekspertem nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 14.01.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Głębokość posadowienia zależna jest i stopnia przemarzania gruntu, 50-60cm to za mało. Zastosuj profil 50x30x2 na ramki. Spokojnie wystarczy. Obniżając teren zachowaj takie spadki żeby skrzydło bramy spokojnie mogło sie otworzyć. Znam przypadek gdzie po zajechaniu na miejsce i zamontowaniu bramy otwierała się ona w 2/3 swojego zakresu....zostawiąc światło wjazdu o szerokości niespełna 2,5m. Kostka musiała byc obniżana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 15.01.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 W takim razie wezme ten grubszy 50x30x3. Co do wylania fundamentu to jesli jest konieczne to tak zrobie. Tylko czy moge zrobic to w taki sposob zeby na to położyć kostke?. Co do otwierania bramy to czy mozna ja otwierac na zewnatrz ? Sa takie silowniki?. Czy wysokosc konstrukcji 1.7 nie jest za duza?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 15.01.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Możesz to zrobić tak, aby położyć kostkę, jedynie co, to po prostu możesz ławę opuścić nieco niżej, teoretycznie z 10 cm niżej od poziomu przyszłej kostki, ale ja tylko tak teoretycznie pisze. Raczej takich siłowników, co by bramę otwierały na zewnątrz, to jeszcze nie widziałem, ale nigdy nie można mówić nigdy;D A pytanko... Jak zamierzasz mocować deski=sztachety??Poziomo?? Pionowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 15.01.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie wiem czy jest sens pakowania się w taki profil, 50x30x2 spokojnie wystarczy Możesz brame otwierac na zewnatrz o ile zakres jej pracy mieści się na Twojej działce. W innym przypadku jest to niemożliwe. Napędy otwierające bramę na zewnątrz istnieją, należy wziąć pod uwagę że zmniejszają światło wjazdu o te kilkanaście cm. Wysokość to już zależy od Ciebie. Robiliśmy bramy przesuwne i skrzydłowe o wysokości 220cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 15.01.2015 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Możesz to zrobić tak, aby położyć kostkę, jedynie co, to po prostu możesz ławę opuścić nieco niżej, teoretycznie z 10 cm niżej od poziomu przyszłej kostki, ale ja tylko tak teoretycznie pisze. Raczej takich siłowników, co by bramę otwierały na zewnątrz, to jeszcze nie widziałem, ale nigdy nie można mówić nigdy;D A pytanko... Jak zamierzasz mocować deski=sztachety?? Poziomo?? Pionowo?? W pionie i to chyba dwustronnie. Na co mocowac ma te chwile jeszcze nie wiem. Tu tez mozna by cos zaproponowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 15.01.2015 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie wiem czy jest sens pakowania się w taki profil, 50x30x2 spokojnie wystarczy Możesz brame otwierac na zewnatrz o ile zakres jej pracy mieści się na Twojej działce. W innym przypadku jest to niemożliwe. Napędy otwierające bramę na zewnątrz istnieją, należy wziąć pod uwagę że zmniejszają światło wjazdu o te kilkanaście cm. Wysokość to już zależy od Ciebie. Robiliśmy bramy przesuwne i skrzydłowe o wysokości 220cm. Dzieki tak zrobie. Wysokosc troche uzalezniam od tego ile sie znizy teren. Ale tez moglbym zrobic rame mniejsza a reszte wyregulowac długością desek. Teraz zalosc jest na slupkach okraglych solidnych i grubych i chce je wykorzystac. Pozostac przy obecnych zawiasach czy wymienic na jakieskonkretne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 15.01.2015 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 W tej chwili wygląda to tak- od strony lasu chcę dodać furtkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 15.01.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wymień na regulowane. Najlepiej jakbyś wstawił nowe słupy z profila 80x80x3mm. Deski mocuj na śruby zamkowe . W przypadku mocowania ich z dwóch stron polecam zwiększyć przekrój profila ramy do 60x40x2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 15.01.2015 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wymień na regulowane. Najlepiej jakbyś wstawił nowe słupy z profila 80x80x3mm. Deski mocuj na śruby zamkowe . W przypadku mocowania ich z dwóch stron polecam zwiększyć przekrój profila ramy do 60x40x2mm. Czyli mowisz zeby wyrwać calosc? Wyjasnij czemu te okrągłe sie nie nadaja? Te zawiasy trzeba przyspawac do slupka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 15.01.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Zawiasy z regulacją są przykręcane poprzez kwadratową flanszę. Owszem istnieje także wersja do przyspawania jednak nie nadaje sie ona potem do cynkowania...tracimy przez to swobodną regulację skrzydła po zawieszeniu bramy na zawiasie. A spaw bez ocynku....rdzewieje Dlaczego wymienić słupki? Po pierwsze ze względu na zawiasy i estetykę, po drugie - nowe słupki ocynkujesz i masz spokój na lata, po trzecie...w razie wymiany reszty ogrodzenia bedziesz miał juz podstawę załatwioną. Zawiasy o których mówie sa przykręcane do słupka poprzez 4 śruby M8. W słupku wystarczy wykonac otwory i je nagwintować. W słupku o grubości ścianki 3mm 4 śruby M8 spokojnie przenoszą obciążenie od skrzydła. Fakt że jest to więcej pracy ale....opłaca się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 15.01.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Zawiasy z regulacją są przykręcane poprzez kwadratową flanszę. Owszem istnieje także wersja do przyspawania jednak nie nadaje sie ona potem do cynkowania...tracimy przez to swobodną regulację skrzydła po zawieszeniu bramy na zawiasie. A spaw bez ocynku....rdzewieje Dlaczego wymienić słupki? Po pierwsze ze względu na zawiasy i estetykę, po drugie - nowe słupki ocynkujesz i masz spokój na lata, po trzecie...w razie wymiany reszty ogrodzenia bedziesz miał juz podstawę załatwioną. Zawiasy o których mówie sa przykręcane do słupka poprzez 4 śruby M8. W słupku wystarczy wykonac otwory i je nagwintować. W słupku o grubości ścianki 3mm 4 śruby M8 spokojnie przenoszą obciążenie od skrzydła. Fakt że jest to więcej pracy ale....opłaca się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 15.01.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Kubenecki dobrze gada... Ale ja i tak wybrałbym ze ścianką 3 mm... W końcu robi dla siebie, nie na zarobek... Prawda??poza tym różnica w cenie nie jest gigantyczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 16.01.2015 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 W przyszłym tygodniu jak pogoda dopisze to wyrwe starą bramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts