Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu i poddasza

Kuchi

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie dotyczące ocieplenia stropu drewnianego. Na stropie leżą już płyty osb pod które zrobiłem stelaż z łat, a od spodu ma być sufit podwieszany opuszczony o jakieś 10 cm od belek. Czyli strop składa sie z łaty 6cm, belki stropowej 20 cm no i w przyszłości przestrzeni nad płytą g-k 10 cm. Jak powinienem taki strop prawidłowo ocieplić i tym samym wyciszyć. Planuje dać między łaty wełne 5cm następnie miedzy belki 18 cm i tu powinienem dać już folie czy powinienem wypełnić aż do profila?

Dodam że na poddaszu będzie znajdował sie tylko pokój gościnny z małą łazienką reszta nieużytkowa.

Pytanie drugie: Czy na poddaszu wystarczającą izolacją będzie 18-stka między krokwie (krokwie 20-stki) i na to 5-tka w poprzek?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Patrzyłeś cenę Schwenck 18 cm 034? Wychodzi lepiej niż 20 cm 035 Isover/Rockwool - no, przynajmniej patrząc na oferty online.

Patrzyłem, ale nie każda hurtownia handluje tą wełną przynajmniej te z którymi mam kontakt jej nie mają. Jednak Izover i rockwool to renomowane marki a różnica nie jest aż taka kolosalna...

Co do cen i firm będę sie jeszcze konkretnie rozglądać. Najpierw musze sie zdecydować jak i jakimi grubościami wełny ocieplić ten strop...