olomajdan 14.01.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam, mieszkam w 25 l domu, który ogrzewany jest kotłem Co na węgiel/drewno. Dom jest piętrowy ciepło rozprowadzane jest grawitacyjne i działa to super. Jesienina wiozłem się za remont pietra. Zrobiłem wylewki i w 3 pomieszczeniach na poddaszu ułożyłem ogrzewanie podłogowe. Mam pytanie czy jeśli zakupie coś takiego : http://allegro.pl/ferro-grupa-mieszajaca-do-ogrzewania-podlogowego-i4987229043.html i połączę ze skrzynką do sterowanie podłogówką to będzie mi działać ona w porządku? Chodzi mi o to czy ten układ mieszający sprawi, że nie będę musiał już montować pompy przy piecu Co? A może doradzicie jakiś inny wynalazek który sprawdził by się w mojej sytuacji? Dodam że nie chciałbym rezygnować z grawitacyjnego działania ogrzewania w reszcie domu gdzie niema podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 14.01.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Jeśli umieścisz to w miarę blisko przy kotle (nisko), a podłogówka nie będzie za mocna, to nie powinno być problemu z pracą grawitacyjną pozostałych odbiorników ciepła. Do podłogowki wystarczy pompka i zawór 3d, to co zalinkowałes to taki kombajn dedykowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.01.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 nawet jak dasz pompke na grzejniki to nie znaczy ze grawitacji nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olomajdan 15.01.2015 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) sterownie podłogówki jest przewidziane na klatce schodowej w mniej więcej 1/2 wysokości całego budynku :/. na klatce schodowej mam grzejnik i hydraulicy powiedzieli że wepną mi podłogówkę do tego grzejnika. Zakładając że ta podłogówka będzie zasilana właśnie z tego grzejnika, to gdzie powinienem umieścić pompkę a gdzie zawór 3d żeby było ok. I czy ten zawór dział tak że np. jak ustawie temperaturę 40 st a wiadomo że jak się pali w piecu CO to raz jest 40 potem 60, 80 potem znowu 60 st , to czy ten zawór na bieżąco będzie zmieniał proporcje wody z powrotu z wodą z zasilania żeby w rurki szło 40 st? Edytowane 15 Stycznia 2015 przez olomajdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts