akm97 14.01.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam. Mam pytanie o pion do WC, gdyż właśnie mam wykonywaną instalację kanalizacyjną. Zdjęcie przedstawia łazienkę na parterze. Pion idzie z łazienki na piętrze oznaczony jako "1". Jak widać nie idzie w linii prostej, tylko zbacza w kierunku odpływu w posadzce, który jest po lewej stronie. Jako "2" jest oznaczony pion od WC, który łączy się trójnikiem z odpływem w posadzce. Mam pytanie. Czy nie można tego było zrobić prościej, to znaczy, aby pion szedł w linii prostej, po drodze zbierał ścieki z WC i dopiero na samym dole skręcał w lewo do odpływu? Wg hydraulika, nie można podłączać pod kątem prostym WC do pionu, tylko musi być albo osobny odcinek rury (jak u mnie) albo wchodzić pod kąt mniejszym niż kąt prosty. Problem jest o tyle istotny, że taki montaż wymusił przesunięcie stelaża WC w lewo, aby ukryć rurę nr 1 i łazienka straci przez to na proporcji. P.S. DO tego pionu na piętrze podłączona jest wanna i pralka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 15.01.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Tak i nie. Tak - może być inaczej (tzn ja w miejsce czwórnika dałbym kolanko 45 stopni, a czwórnik dał nad tymi kolankami już na pionie idącym w górę - mniej więcej w miejsce, gdzie na zdjęciu masz napisaną dwójkę.Nie - nie możesz po prostu podłączyć bezpośrednio ubikacji do pionowej rury - może Ci to urządzać fontanny w ubikacji na parterze. To prawda, że musi być kawałek pionowej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 15.01.2015 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Dziękuję za opinię. Zostało przerobione. Twój pomysł był bardzo dobry, ale zrobione to zostało prościej. Rura "1" nie wychodzi pionowo do góry tylko najpierw skręca w prawo, a potem do góry. Skręt w prawo zostanie pod poziomem posadzki. Pozdrawiam.Temat do zamknięcia albo usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts