SoA 14.01.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Wszystkich! Planuję zakupić działkę o powierzchni 7,20 ar (na rysunku zaznaczona na zielono). Działka w Księdze Wieczystej widnieje jako grunty orne (klasa IIIb), natomiast w MPZP jako działka budowlana. Do działki prowadzi droga dojazdowa o nr działki X - (pomarańczowa), która później przechodzi w drogę o nr działki Y - (pomarańczowa), wydzielona kiedyś z działek właściciela. Drogi przecina droga projektowa - Z (brązowa), która kiedyś powstanie. Droga X i Y (pomarańczowe) widnieją w KW jako łąki klasy III. Jak wygląda kwestia wyłączenia przedmiotowej działki z produkcji rolnej? Wiem, że jeśli buduje się dom jednorodzinny do 500m2 to nie ma żadnej opłaty przy wyłączeniu tej części. Dzisiaj Pani w starostwie podczas rozmowy telefonicznej poinformowała mnie, że do tej powierzchni wydzielonej z działki wlicza się tez powierzchnia drogi dojazdowej, co wówczas skutkuje przekroczeniem powierzchni 500m2 i wiąże się to z opłatą roczną (przez 10 lat). Ale czy nie jest tak, że jeśli działka posiada inny nr KW a droga dojazdowa inny, to nie trzeba drogi wyłączać z produkcji rolnej (na drodze nie budujemy domu lub innego budynku gospodarczego? Ponadto w MPZP jest zapis dotyczący zagospodarowania terenu: "Wskaźnii zagospodarowania terenu: - intensywność zabudowy 01-0,6 -powierzchnia zabudowy nie wiecej niż 0,3 - powierzchnia terenu biologicznie czynnego - nie mniej niż 50% Z czym się wiążą te obostrzenia ? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi [ATTACH=CONFIG]299001[/ATTACH] Edytowane 14 Stycznia 2015 przez SoA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 14.01.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Dodam, że kupując działkę nabędę również 1/5 udziału do drogi dojazdowej (X,Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 14.01.2015 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 identyczny wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228807-Odrolnienie-drogi-dojazdowej-do-pozwolenia-na-budow%C4%99&p=6737259#post6737259 ale czy rozwiązanie zaproponowane przez Bejaro jest wystarczające: "Nie musisz odralniać,musisz mieć tylko pismo z gminyostanowienie ustalające obsługę komunikacyjną inwestycji drogą gminną ul...... poprzez drogę wewnętrzna skomunikowaną z w/w drogą.Ja mam dokladnie takie pismo,czekalam 1 dzień na podpis Wójta,bo było gotowe od ręki.Do pozwolenia wystarczy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 14.01.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Dodam, że kupując działkę nabędę również 1/5 udziału do drogi dojazdowej (X,Y) Nie widzę załącznika-droga na mapie powinna być drogą(chodzi mi o Twój opis Z) wtedy już jest inne przeznaczenie niż rolne.U mnie całośc była na mapie drogą wszystkie działki cztery a w KW nadal są rolne-ale klasa V i łąki.Jeżeli z drogi gminnej jest zjazd na drogę wew.prywatną w tzw ciągłośc to nie ma problemu.Nie wiem jak jest u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 14.01.2015 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 14.01.2015 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 jak narazie dojazd jest: - drogą X w której 4/5 udziału ma właściciel od którego mam zamiar kupić działkę (właściciel ma 4 działki do sprzedania, dlatego ma udział w drodze 4/5), a 1/5 udziału ma właściciel działek tuż przy drodze gminnej (gdzie biegną media). - drogą Y w której również każdy z nabywców jednej z działek będzie miał udział Jeśli chodzi o drogę Z (brązowa) jest to droga projektowa, która nie wiadomo kiedy powstanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.01.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 A kto jest właścicielem projektowanej drogi Z, czy MPZP powstał przed podziałem działek czy po?Może przez działki z których projektowana jest droga Z jest służebność np przechodu i przejazdu dla właścicieli pozostałych działek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.01.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Tu jest podobny temat klasy gruntu mają znaczenie.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?113439-wypis-z-rejetru-grunt%C3%B3w-a-plan-zagospodarowania-r%C3%B3%C5%BCnice&highlight=wypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 15.01.2015 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 A kto jest właścicielem projektowanej drogi Z, czy MPZP powstał przed podziałem działek czy po? Może przez działki z których projektowana jest droga Z jest służebność np przechodu i przejazdu dla właścicieli pozostałych działek? Jeśli chodzi o tą drogę Z to ona obecnie jest drogą gminna nieutwardzoną i w tym momencie nieprzejezdną (jest zaznaczona jako ta wąska na brązowo) . W dodatku biegnie sobie skądś tam i kończy się nagle po dojściu do działki na której jest napis "projektowana droga gminna - zielony napis). Gmina ma zamiar poszerzyć tą drogę do 10 m i przedłużyć ją tak jak na rysunku by miała połączenie z drogą powiatową. Dzisiaj uzyskałem w gminie informację że ta droga może powstać za 5 lat może za 10 lat (nie wiadomo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 15.01.2015 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Dzisiaj byłem w Starostwie i miła Pani wyjaśniła mi co i jak, a mianowicie: Drogi oznaczona na rysunku jako X i Y muszą być wyłączone z produkcji rolnej. Droga X jest łąką III klasy o powierzchni 447m2 (szerokość 5m) więc koszt jej wyłączenia z produkcji rolnej to opłata 1300zł/ rok przez 10 lat. Natomiast droga Y to powierzchnia 239m2 (5m szeroka) i można by jej wyłączenie z produkcji rolnej podłączyć pod wyłączenie z produkcji rolnej powierzchni na której będzie postawiony dom (wraz z chodnikiem i miejscami postojowymi). 500-239 = 261m2 tyle będzie miała powierzchnia wyłączona z produkcji pod zabudowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 15.01.2015 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 W tym momencie mam wątpliwości co do kupna tej działki - nie uzbrojona, za drogę będę musiał płacić "haracz" 1300zł rocznie. Cena za ar 7000 zł. No chyba że właściciel pójdzie na to, że to on złoży wniosek o wyłączenie drogi z produkcji i będzie płacił 1040 zł rocznie (4/5 udziału w drodze) a ja 260 zł rocznie (1/5 udział w drodze po zakupie działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 15.01.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Przyznaję że z tymi dojazdami i wyłaczaniem z produkcji rolnej jest nieco zamętu. Pierwsza sprawa - urzednika w architekturze nie interesuje stan faktyczny tylko stan w mapach, tzn że może być całkowicie nieprzejezdna droga (ale oznaczona jako droga lub służebnośc przejazdu) i wszystko jest wtedy ok. Z drugiej strony nawet najlepsza droga może być w mapach nadal jako grunt rolny i wtedy go trzeba wyłaczać z produkcji rolnej... Czyli dojazd na mapach a faktyczny dojazd mogą się nie pokrywać.U mnie był trochę inny przypadek ale moze coś podpowie:-działka w MPZP jako budowlana, w rejestrze gruntów oczywiście rolna-dojazd, pierwsze 60m służebnośc przejazdu po działce sąsiada, następne 60m jako współwłasność na innej działce (50:50). Czym się to skończyło:- pierwsze 60m gdzie jest służebność - wszystko cacy, pomimo że działka jest rolna w mapach.- kolejne 60m - trzeba wyłaczać bo współwłasność.- działkę pod dom mogłem wyłaczać dopiero jak decyzja o wyłaczeniu działki drogowej stała się ostateczna.Co ciekawe - pomimo że działka drogowa jest w klasie 4 gruntów i jest od wielu lat utwardzoną kruszywem drogą, muszę przez 10 lat za nią płacić. Wynikło to z tego że teren w latach 60 był zdrenowany czyli działka jest "rekultywowana na potrzeby rolnictwa". Oczywiście fakt że drenażem nikt się nie zajmuje i nie jest on sprawny nic nie zmienia... Dodatkowo ponieważ to jest współwłasność, musiałem podpisać oświadczenie że sam będę ponosił całość kosztów wyłaczenia a nie tylko część wynikającą z współwłasności. 5 arów na działce budowlanej było liczone osobno, niezależnie od tego dojazdu więc tutaj przynajmniej uniknąłem opłaty. podsumowując:Taniej by mi wyszło notarialnie dać komuś w rodzinie swój udział w działce drogowej - nie trzeba by wtedy jej wyłaczać w ogóle, wystarczyłaby służebność. Tylko na to czasu nie miałem...Ewentualnie jakby działka drogowa i budowlana były jedną działką to wtedy by można próbować zmieścić się w tych 5ar i tez by nie było opłaty. cała sytuacja - starostwo Myślenice, rok 2014. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.01.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o tą drogę Z to ona obecnie jest drogą gminna nieutwardzoną i w tym momencie nieprzejezdną (jest zaznaczona jako ta wąska na brązowo) . W dodatku biegnie sobie skądś tam i kończy się nagle po dojściu do działki na której jest napis "projektowana droga gminna - zielony napis). Gmina ma zamiar poszerzyć tą drogę do 10 m i przedłużyć ją tak jak na rysunku by miała połączenie z drogą powiatową. Dzisiaj uzyskałem w gminie informację że ta droga może powstać za 5 lat może za 10 lat (nie wiadomo) Nie wiem czy dobrze rozumiem Z jest drogą gminną formalnie tak? No to dobrze teraz ważne aby działka X miała dostęp do drogi (ma?)I wtedy dojazd : Przez dz; X , potem drogą Z gminną (takie skrzyżowanie),a na koniec znowu prywatną Y. Wg mnie do niczego nie potrzebna Ci w tym przypadku droga projektowana, aby mieć dojazd do działki, warunkiem jest że drogą X łączy się z jakąś kolejną drogą. Aby wydzielić działkę musi mieć dostęp do drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 15.01.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie wiem czy dobrze rozumiem Z jest drogą gminną formalnie tak? No to dobrze teraz ważne aby działka X miała dostęp do drogi (ma?)I wtedy dojazd : Przez dz; X , potem drogą Z gminną (takie skrzyżowanie),a na koniec znowu prywatną Y. Wg mnie do niczego nie potrzebna Ci w tym przypadku droga projektowana, aby mieć dojazd do działki, warunkiem jest że drogą X łączy się z jakąś kolejną drogą. Aby wydzielić działkę musi mieć dostęp do drogi. Samo posiadanie teoretycznego dojadu nie załatwia wszystkiego. O ile jest to droga publiczna (nawet tylko na mapie) lub służebność przejazdu to jest dobrze, kłopot zaczyna się z odcinkami gdzie posiada się współwłasność - tutaj już urzędnicy wymagają niestety żeby to wyłączać - czyli możliwość dojazdu a dojazd to nie to samo. (pisze oczywiście tylko o stanie w mapach) Inne pytanie - gmina jest miejsca czy wiejska? o ile dobrze pamiętam w gminach miejskich nic nie trzeba wyłaczać z produkcji rolnej jeżeli MPZP pozwala na inne użytkowanie gruntu, ale z opisu sytuacji wnioskuję że chyba jednak wiejska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 15.01.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie wiem czy dobrze rozumiem Z jest drogą gminną formalnie tak? No to dobrze teraz ważne aby działka X miała dostęp do drogi (ma?)I wtedy dojazd : Przez dz; X , potem drogą Z gminną (takie skrzyżowanie),a na koniec znowu prywatną Y. Wg mnie do niczego nie potrzebna Ci w tym przypadku droga projektowana, aby mieć dojazd do działki, warunkiem jest że drogą X łączy się z jakąś kolejną drogą. Aby wydzielić działkę musi mieć dostęp do drogi. Dokładnie tak jak piszesz Bejaro Droga X ma dostęp do drogi powiatowej tylko będę musiał ją wyłączyć z produkcji rolnej i płacić przez 10 lat 1300 zł rocznie. No chyba, że (jak już wcześniej pisałem) właściciel w tym momencie wyłączy drogę X z produkcji i będzie płacił 1040 zł/rocznie a ja resztę czyli 260zł/rocznie. Znając życie nie pójdzie na to ale i tak zamierzam z nim dzisiaj o tym porozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 15.01.2015 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Samo posiadanie teoretycznego dojadu nie załatwia wszystkiego. O ile jest to droga publiczna (nawet tylko na mapie) lub służebność przejazdu to jest dobrze, kłopot zaczyna się z odcinkami gdzie posiada się współwłasność - tutaj już urzędnicy wymagają niestety żeby to wyłączać - czyli możliwość dojazdu a dojazd to nie to samo. (pisze oczywiście tylko o stanie w mapach) Inne pytanie - gmina jest miejsca czy wiejska? o ile dobrze pamiętam w gminach miejskich nic nie trzeba wyłaczać z produkcji rolnej jeżeli MPZP pozwala na inne użytkowanie gruntu, ale z opisu sytuacji wnioskuję że chyba jednak wiejska gmina wiejska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 15.01.2015 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Przyznaję że z tymi dojazdami i wyłaczaniem z produkcji rolnej jest nieco zamętu. Pierwsza sprawa - urzednika w architekturze nie interesuje stan faktyczny tylko stan w mapach, tzn że może być całkowicie nieprzejezdna droga (ale oznaczona jako droga lub służebnośc przejazdu) i wszystko jest wtedy ok. Z drugiej strony nawet najlepsza droga może być w mapach nadal jako grunt rolny i wtedy go trzeba wyłaczać z produkcji rolnej... Czyli dojazd na mapach a faktyczny dojazd mogą się nie pokrywać. U mnie był trochę inny przypadek ale moze coś podpowie: -działka w MPZP jako budowlana, w rejestrze gruntów oczywiście rolna -dojazd, pierwsze 60m służebnośc przejazdu po działce sąsiada, następne 60m jako współwłasność na innej działce (50:50). Czym się to skończyło: - pierwsze 60m gdzie jest służebność - wszystko cacy, pomimo że działka jest rolna w mapach. - kolejne 60m - trzeba wyłaczać bo współwłasność. - działkę pod dom mogłem wyłaczać dopiero jak decyzja o wyłaczeniu działki drogowej stała się ostateczna. Co ciekawe - pomimo że działka drogowa jest w klasie 4 gruntów i jest od wielu lat utwardzoną kruszywem drogą, muszę przez 10 lat za nią płacić. Wynikło to z tego że teren w latach 60 był zdrenowany czyli działka jest "rekultywowana na potrzeby rolnictwa". Oczywiście fakt że drenażem nikt się nie zajmuje i nie jest on sprawny nic nie zmienia... Dodatkowo ponieważ to jest współwłasność, musiałem podpisać oświadczenie że sam będę ponosił całość kosztów wyłaczenia a nie tylko część wynikającą z współwłasności. 5 arów na działce budowlanej było liczone osobno, niezależnie od tego dojazdu więc tutaj przynajmniej uniknąłem opłaty. podsumowując: Taniej by mi wyszło notarialnie dać komuś w rodzinie swój udział w działce drogowej - nie trzeba by wtedy jej wyłaczać w ogóle, wystarczyłaby służebność. Tylko na to czasu nie miałem... Ewentualnie jakby działka drogowa i budowlana były jedną działką to wtedy by można próbować zmieścić się w tych 5ar i tez by nie było opłaty. cała sytuacja - starostwo Myślenice, rok 2014. rgal, zainteresowało mnie to rozwiązanie z tym przekazaniem udział w działce komuś bliskiemu Jest to jakieś wyjście z sytuacji. Wiesz coś więcej na ten temat? Bo w moim przypadku byłoby to 1/5 udziału w drodze, kolejne 1/5 należy do innej osoby a 3/5 do właściciela od którego nabyłbym działkę Edytowane 15 Stycznia 2015 przez SoA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 15.01.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 rgal, zainteresowało mnie to rozwiązanie z tym przekazaniem udział w działce komuś bliskiemu Jest to jakieś wyjście z sytuacji. Wiesz coś więcej na ten temat? Bo w moim przypadku byłoby to 1/5 udziału w drodze, kolejne 1/5 należy do innej osoby a 3/5 do właściciela od którego nabyłbym działkę Przyznaję ze nie jestem pewny czy nie ma w tym rozwiązaniu jakiegoś haczyka, propozycja ta wyszła od mojego architekta, a pani w starostwie potwierdziła ze tak by można to rozwiązać. poniewaz nie zdecydowąłem się na to rowiązanie to nie dociekałem czy nie ma jakiś problemów - na pewno trzeba by spisać notarialną umowę darowizny, na jej podstawie wprowadzić zmiany w KW, co poskutkowałoby zmianami w rejestrze gruntów. Oczywiście w akcie notarialnym trzeba by wpisac służebnośc przejazdu dla własciciela działki budowlanej. Całość może potwać kilka miesięcy, Przewidywane koszty: - opłata notarialna, podatek od czynności cywilnoprawnej, opłata za wpis do KW. Minusem rozwiązania jest komplikacja, tzn osoba trzecia staje się właścicielem dojazdu, od niej trzeba póżniej ewentualne zgody na przeprowadzenie róznych prac itp, ta osoba bedzie dostawać wezwania do zapłacenia podatku itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.01.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 rgal, zainteresowało mnie to rozwiązanie z tym przekazaniem udział w działce komuś bliskiemu Jest to jakieś wyjście z sytuacji. Wiesz coś więcej na ten temat? Bo w moim przypadku byłoby to 1/5 udziału w drodze, kolejne 1/5 należy do innej osoby a 3/5 do właściciela od którego nabyłbym działkę Wydaje mi się że najkorzystniej w chwili obecnej byłoby aby wpisać służebność dla obu działek drogowych-i do tego podpisać umowę przedwstępna że udział w drogach kupisz pod warunkiem i po wyłączeniu tych działek z produkcji rolnej.Wniosek o wyłączenie muszą złożyć wszyscy właściciele-im więcej tym gorzej. Wtedy zostaje bezpłatne 500 m z Twoich osobistych arów. Jeżeli zostanie 261 m do zabudowy i z tej wartości będzie liczona pow.zabudowy a w szczególności biol.czynna to może być ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoA 15.01.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wydaje mi się że najkorzystniej w chwili obecnej byłoby aby wpisać służebność dla obu działek drogowych-i do tego podpisać umowę przedwstępna że udział w drogach kupisz pod warunkiem i po wyłączeniu tych działek z produkcji rolnej.Wniosek o wyłączenie muszą złożyć wszyscy właściciele-im więcej tym gorzej. Wtedy zostaje bezpłatne 500 m z Twoich osobistych arów. Jeżeli zostanie 261 m do zabudowy i z tej wartości będzie liczona pow.zabudowy a w szczególności biol.czynna to może być ciężko. Bejaro, czy powierzchnia terenu biologicznie czynnego liczona jest tylko dla terenu wyłączonego z produkcji rolnej, czyli tych 500m2 ? nie od całości działki ? Tutaj podaje wskaźniki zagospodarowania terenu wg MPZP: - intensywność zabudowy 01-0,6 -powierzchnia zabudowy nie wiecej niż 0,3 - powierzchnia terenu biologicznie czynnego - nie mniej niż 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts