Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozmawiałem dzisiaj z właścicielem i poinformował mnie, iż do pozwolenia na budowę podam jako drogę dojazdową do działki tą drogę Z (wcześniej wrzucony rys.). Droga Z jest drogą gminna obecnie o szerokości 3m, która biegnie od tej działki gdzieś hen hen daleko i okazuje się że tam hen hen daleko łączy się z drogą powiatową. W przyszłości będzie ona poszerzona do 10m i utwardzona. Czyli mimo że obecnie nie jest przejezdna bo zarośnięta to formalnie będzie moim dojazdem. Natomiast w działkach oznaczonych na rysunku X, Y będe miał 1/5 udziału i one będą służyły nam jako dojazd już po otrzymaniu pozwolenia, bo zamiast uprawy warzyw na tym kawałku działki mam kaprys sobie jeździć. Myślicie że coś takiego przejdzie ? Edytowane przez SoA

Jeżeli ta droga Z jest juz formalnie czyli na mapach oznaczona jako droga, to nie bedzie z tym żadnego problemu - przy wydawaniu PNB nikt nie sprawdza czy mapy zgadzają się ze stanem faktycznym, mapy są najważniejsze, Co więcej - nikt nie nakazuje z tej drogi korzystać. Czyli skoro istnieje formalna droga i rzeczywista droga - nie koniecznie ta sama - to bym się nie przejmował.

Bejaro, czy powierzchnia terenu biologicznie czynnego liczona jest tylko dla terenu wyłączonego z produkcji rolnej, czyli tych 500m2 ? nie od całości działki ? Tutaj podaje wskaźniki zagospodarowania terenu wg MPZP:

- intensywność zabudowy 01-0,6

-powierzchnia zabudowy nie wiecej niż 0,3

- powierzchnia terenu biologicznie czynnego - nie mniej niż 50%

Wg mnie dotyczy całej działki-7,20 a.-bo to Twoja działka-budować możesz na swojej działce.

Na odrolnionym kawałku trzeba zmieścić dom,podjazdy tarasy chodniki ew.szmbo czy BOŚ-kę-to wrysowuje geodeta w niektórych gminach dodają jakiś zapas po obrysie domu.

Ważne aby sprawdzić-jaką masz nieprzekraczalną linie zabudowy-czyli ile od granicy frontowej może stanąć dom.

Policzycie wtedy ile zajmie pow.zabudowy sam dom,potem cała reszta utwardzona i powinno być ok

Powiem Wam, że coraz rzadziej można spotkać uczciwych ludzi. Właściciel się upierał, że droga Z będzie formalnie drogą dojazdową i ma połączenie z drogą powiatową, ale jak się okazało po moi dzisiejszym dochodzeniu( i tysiącach telefonów od gminy do starostwa) faktycznie jest drogą gminną, ale w jednym momencie jest nie przejezdna ponieważ ktoś się nie zgodził na jej przebieg (czyli biegnie od mojej działki, dobiega do działki tego pana - przerwa - i dalej biegnie od działki tego pana aż do drogi powiatowej) czyli jest nie przejezdna :(. MPZP przewiduje, że kiedyś będzie tam droga nawet 10m, ale po rozmowie w gminie z działem inwestycji i drogownictwa zostałem uświadomiony, że tak naprawde ta droga może nigdy nie powstać...no chyba, że nagle wszyscy wykupią okoliczne działki i będzie bum budowlany.

Dzwoniłem do właściciela i wyjaśniłem mu sytuacji i zaproponowałem dwa rozwiązania, że albo wyłączy z produkcji rolnej te działki X i Y - wówczas po zakupie przeze mnie działki mój udział 1/5 da łącznie 225 m2 czyli zostaje mi 275m2 na dom. Lub drugie rozwiązanie, żeby dogadać się z gościem, który nie zgodził się gminie na puszczenie drogi przez jego działkę żeby notarialnie spisać przejazd (użyczenie) bo i tak nie bede jezdził tamtą drogą Z tylko tymi X i Y. Najlepsze jest to, że właściciel doskonale wiedział, że jest to starszy pan (ponad 90lat) z którym się nie dogadamy. Strata mojego czasu i pieniędzy:bash: Już nie wspomnę o urzędnikach, którzy mnie odbijali jak piłeczkę :], ale dzięki nim rozwiązałem sytuację ;)

Jedynym wyjściem jest wyłączenie z produkcji rolnej tych działek X i Y przez właściciela i wówczas mogę dokonać zakupu działki z udziałem w drogach.

Edytowane przez SoA

Powiem Wam, że coraz rzadziej można spotkać uczciwych ludzi. Właściciel się upierał, że droga Z będzie formalnie drogą dojazdową i ma połączenie z drogą powiatową, ale jak się okazało po moi dzisiejszym dochodzeniu( i tysiącach telefonów od gminy do starostwa) faktycznie jest drogą gminną, ale w jednym momencie jest nie przejezdna ponieważ ktoś się nie zgodził na jej przebieg (czyli biegnie od mojej działki, dobiega do działki tego pana - przerwa - i dalej biegnie od działki tego pana aż do drogi powiatowej) czyli jest nie przejezdna :(. MPZP przewiduje, że kiedyś będzie tam droga nawet 10m, ale po rozmowie w gminie z działem inwestycji i drogownictwa zostałem uświadomiony, że tak naprawde ta droga może nigdy nie powstać...no chyba, że nagle wszyscy wykupią okoliczne działki i będzie bum budowlany.

Dzwoniłem do właściciela i wyjaśniłem mu sytuacji i zaproponowałem dwa rozwiązania, że albo wyłączy z produkcji rolnej te działki X i Y - wówczas po zakupie przeze mnie działki mój udział 1/5 da łącznie 225 m2 czyli zostaje mi 275m2 na dom. Lub drugie rozwiązanie, żeby dogadać się z gościem, który nie zgodził się gminie na puszczenie drogi przez jego działkę żeby notarialnie spisać przejazd (użyczenie) bo i tak nie bede jezdził tamtą drogą Z tylko tymi X i Y. Najlepsze jest to, że właściciel doskonale wiedział, że jest to starszy pan (ponad 90lat) z którym się nie dogadamy. Strata mojego czasu i pieniędzy:bash: Już nie wspomnę o urzędnikach, którzy mnie odbijali jak piłeczkę :], ale dzięki nim rozwiązałem sytuację ;)

Jedynym wyjściem jest wyłączenie z produkcji rolnej tych działek X i Y przez właściciela i wówczas mogę dokonać zakupu działki z udziałem w drogach.

Nie rozumiem, jeżeli kupisz udział w działkach wyłączonych już z produkcji rolnej-to bezpłatnie możesz na swojej działce wyłączyć całe 500m-chyba że się mylę?

Dzwoniłem do właściciela i wyjaśniłem mu sytuacji i zaproponowałem dwa rozwiązania, że albo wyłączy z produkcji rolnej te działki X i Y - wówczas po zakupie przeze mnie działki mój udział 1/5 da łącznie 225 m2 czyli zostaje mi 275m2 na dom.

Wg mojej wiedzy te 225m nie będzie się liczyć do tych 5ar bezpłatnych - inna działka, inny cel wyłaczenia. Problem polega na tym że bez względu na to ile będzie wyłaczone w sumie to za te 225m*5 (bo wyłączyć trzeba całą działkę a nie tylko udział)trzeba będzie zapłacić bo jest to na droge a nie dom, a tylko na dom jest ta ulga. Podsumowując na dom nadal będzie 5ar, a ktoś - rozumiem że obecny własciciel będzie płacił za wyłączenie 225m*5 pod drogę.

Powierzchnia drogi X wynosi 447m2 i właścicielami jest dwie osoby - jedna ma 1/5 a "mój właściciel" ma 4/5.

Powierzchnia drogi Y wynosi 272m2 i właścicielem jest w całości "mój właściciel".

Więc po zakupie działki rozkład drogi X będzie następujący:

-obecny właściciel 1/5

-"mój właściciel" 3/5

- ja 1/5 = 89,4 m2

a rozkład drogi Y będzie:

-"mój właściciel" 1/2

- ja 1/2 = 136m2

Z wczorajszej rozmowy z panią zajmującą się wyłączaniem gruntów rolnych z produkcji wynikało, iż będzie opcja włączenia tych 225,4 m2 (136+89,4) w te darmowe 500m2 pod dom, żeby uniknąć opłaty za wyłączenie.

No chyba, że obecni właściciele wyłączają drogi X i Y z produkcji rolnej i ja kupując nieruchomość nie dziedziczę części opłaty ???

Jeszcze wracając do tej powierzchni biologicznie czynnej, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czy ta powierzchnia jest liczona od całości działki czy tylko od powierzchni wyłączonej z produkcji rolnej (te 500m2) ?

Zapis wg MPZP:

wskaźnik powierzchni terenu biologicznie czynnego - rozumie się przez to parametr wyrażony jako

procentowy udział powierzchni terenu biologicznie czynnego w powierzchni terenu działki budowlanej

objętej projektem zagospodarowania terenu albo zgłoszeniem

Jeżeli te 275m wystarczą pod dom to można to tak zrobić, ale wydaje mi się że będzie ciasno. U mnie nie na takie rozwiązanie nie chcieli sę w starostwie zgodzić. Inna sprawa - co na to "obecny właściciel" ten co ma 1/5 aktualnie? on też bedzie musiał płacić Wg przepisów wynika że płaci zawsze aktualny właściciel działki,

Z tego co wiem to pow biologicznie czynną liczy się od całości działki budowlanej a nie powierzchni wyłaczonej.

Jeżeli te 275m wystarczą pod dom to można to tak zrobić, ale wydaje mi się że będzie ciasno. U mnie nie na takie rozwiązanie nie chcieli sę w starostwie zgodzić. Inna sprawa - co na to "obecny właściciel" ten co ma 1/5 aktualnie? on też bedzie musiał płacić Wg przepisów wynika że płaci zawsze aktualny właściciel działki,

Z tego co wiem to pow biologicznie czynną liczy się od całości działki budowlanej a nie powierzchni wyłaczonej.

Zgadza się, zawsze płaci obecny właściciel...jeśli kupię nieruchomość nawet po wyłączeniu jej z produkcji rolnej to nabywając udział w tej 1/5 i 1/2 proporcjonalnie do tych udziałów płacę "opłatę roczną". Dowiedziałem się przed momentem, że jeśli Urząd Marszałkowski wyda zgodę to jest opcja opłaty całości należności (za 10 lat) z góry - najlepsze rozwiązanie dla przyszłych kupujących, bo ich już wtedy ta opłata nie dotyczy.

Dogadałem się z obecnymi właścicielami drogi dojazdowej, że wystąpią z wnioskiem o wyłączenie jej z produkcji rolnej.

Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie tego dojazdu do działki, dlatego prosiłbym Was o naprowadzenie. Dla lepszego zobrazowania poniżej wrzuciłem mapkę działek.

Dojazd do mojej przyszłej działki 2634/2 z drogi powiatowej będzie prowadził działką 1261/2, która dobiega do drogi gminnej 1258/1 (takie skrzyżowanie) kolejno przez działkę 2634/4 (gmina narzuciła obecnemu właścicielowi wydzielenie tej działki już na drogę która kiedyś powstanie, ale jednocześnie nie wykupiła jej od niego- obecnie jest w posiadaniu właściciela), a nastepnie działką 2634/5.

Po kupieniu działki w drodze 1261/2 będe miał 4/25 udziału, a w działkach 2634/4 i 2634/5 udział 1/5.

Jak myślicie jak to będzie wyglądało z tym dojazdem przez działkę 2634/4 która będzie w posiadaniu moim i obecnego właściciela a poźniej gmina w momencie uruchomienia prac, będzie chciała ją od nas wykupić?

Kolejną kwestia:

Obecnie w drodze 1261/2 udział rozkłada się następująco:

- właściciel działek 2634/2 i 2634/3 posiada 4/5 udziału

- właściciel działek (na biało niezabudowane) przy drodze 1261/2 posiada 1/5 udziału

Rozmawiałem z właścicielem który posiada 1/5 udział, że spiszemy takie porozumienie, iż zezwala mi na pociągnięcie mediów tą drogą i utwardzenie drogi. Teraz jak mam zawrzeć w tym porozumieniu zapis, że w przypadku sprzedania przez niego działek i pojawieniu się nowego właściciela nasze porozumienie nadal będzie obowiązywało. Czy jest taka możliwość, żeby jeden z współwłaścicieli blokował jakieś inwestycje drogi, typu utwardzenie nawierzchni lub właśnie prowadzenie mediów ? A może najlepiej będzie spisać umowę notarialną dotyczącą pozwolenia na prowadzenie mediów i utwardzenie drogi?

Kolejną kwestią, która nie daje mi spokoju to przejazd przez drogę gminną 1258/1, a mianowicie czy w momencie kiedy będę chciał ciągnąć media do działki 2634/2 drogą 1261/2 i tą drogą gminną 1258/1 będę musiał mieć zgodę gminny na prace ? czy mogą mi odmówić? jak też wygląda kwestia utwardzenia kawałka z tej drogi gminnej ?czy muszę mieć też ich zgodę? obecnie jest to ścieżka, której nikt nie używa.

Ponadto, czy po uzyskaniu pozytywnej decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej działki przeznaczonej pod drogę wystarczy skierować się do geodety by zrobił wykaz zmian użytkowania terenu ?

dz2.jpg

Edytowane przez SoA

ktoś porzuci jakieś propozycje ?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123978-Droga-prywatna-a-przy%C5%82%C4%85czenie-gazu-czy-kto%C5%9B-przechodzi%C5%82/page4&highlight=sluzebnosc+mediow

To jest wątek o służebności.

Zawsze własciciel musi wyrazić zgodę.

Co do utwardzenia drogi gminnej-nie wiem czy zgoda gminy jest mozliwa-trzeba zapytać w gminie czy to jest zgodne z prawem.

Może właściciel działki wystąpi o warunki tech.dla działki którą chcesz kupić dla wszystkich dostawców mediow które chcesz mieć na działce.

Będzie jasno kiedy za ile i jakie warunki musza byc spełnione,aby mieć wszystko co chcesz.Z watku który podałam wyżej wynika że z tymi służebnościami może byc rożnie.

Ta działka ma dosyć skomplikowana sytuacje prawną-może to wszystko jest do rozwiązania, ale na pewno wydłuży czas, jeśli nie zamierzasz budować szybko(na kredyt),może można to wszystko poukładać-trzeba sprawdzić-można zapytać notariusza,lub prawnika.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123978-Droga-prywatna-a-przy%C5%82%C4%85czenie-gazu-czy-kto%C5%9B-przechodzi%C5%82/page4&highlight=sluzebnosc+mediow

To jest wątek o służebności.

Zawsze własciciel musi wyrazić zgodę.

Co do utwardzenia drogi gminnej-nie wiem czy zgoda gminy jest mozliwa-trzeba zapytać w gminie czy to jest zgodne z prawem.

Może właściciel działki wystąpi o warunki tech.dla działki którą chcesz kupić dla wszystkich dostawców mediow które chcesz mieć na działce.

Będzie jasno kiedy za ile i jakie warunki musza byc spełnione,aby mieć wszystko co chcesz.Z watku który podałam wyżej wynika że z tymi służebnościami może byc rożnie.

Ta działka ma dosyć skomplikowana sytuacje prawną-może to wszystko jest do rozwiązania, ale na pewno wydłuży czas, jeśli nie zamierzasz budować szybko(na kredyt),może można to wszystko poukładać-trzeba sprawdzić-można zapytać notariusza,lub prawnika.

Jeśli chodzi o utwardzenie drogi gminnej, uzyskałem informację, że muszę wystąpić z wnioskiem o pozwolenie przeprowadzenia mediów przez drogę gminną i utwardzenia nawierzchni do wójta gminy. Jak to Pan ujął w gminie "nie po to gmina ujęła w MPZP te tereny jako budowlane, żeby teraz robić problemy ze zgodą o prowadzenie mediów czy też utwardzenie drogi, która w rzeczywistości nie istnieje (istnieje tylko / aż na papierze).

Właściciel chce spisania umowy wstępnej z wpłatą zaliczki na poczet już zakupu działki. Mówi, że wtedy wystąpi z wnioskiem o wyłączenie z produkcji rolnej tej działki pod drogę, bo musi mieć jakieś zabezpieczenie na wypadek gdybym się rozmyślił z zakupu (pomijam, że gdybym nie był zainteresowany to nie poświęcił bym tej działce tyle czasu). Teoretycznie starostwo ma 2 tyg. na odpowiedź i w przypadku pozytywnej decyzji, kolejne 2 tyg na umocnienie się jej. Kolejno należy skierować się z decyzja o wyłączenie z produkcji rolnej do geodety, który ma wykonać wykaz zmian użytkowania tego terenu (czyli zaznaczyć na mapie że jest to droga), dopiero wtedy mam prawny dojazd do działki. I tutaj są moje obawy, że po spisaniu umowy wstępnej i wpłacie zaliczki, właściciel dostanie odmowę o wyłączenie tereny z produkcji rolnej lub np. geodeta będzie miał jakieś objekcje odnośnie zmiany przeznaczenia tej działki jako na drogę. Wiem, że można zawrzeć zapis w umowie o tym, że w przypadku braku pozytywnej decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej tej działki pod drogę lub braku możliwości przekwalifikowaniu działki na drogę, kupujący (czyli ja) odstępuje od zakupu działki jednocześnie należy się zwrot wpłaconej zaliczki.

Czy może za bardzo się tym przejmuje? Co o tym myślicie ?

Pomijam, że właściciel zaczyna mnie już irytować...według mnie jeśli ktoś sprzedaje działkę powinien wcześniej uregulować takie kwestie jak dojazd do działki, a nie że szuka naiwnego, który to zrobi za niego. Ja rozumiem jego obawy odnośnie opłat za wyłączenie z produkcji rolnej działki przeznaczonej pod drogę, ale mając już drogę dojazdową może rekompensować sobie poniesione koszty w cenie za działkę.

Edytowane przez SoA