Bo.Budowniczy 15.01.2015 02:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Witam wszystkich, to mój pierwszy post, mam pytanie do forumowiczów, może ktoś zna odpowiedź i rozwieje moje wątpliwości. Mam, wydaje mi się dość skomplikowany problem ponieważ szukałem jakiejś informacji w sieci i podobnego przypadku nie znalazłem. Zamierzam kupić działkę budowlaną. Narysowałem schemat jak mniej więcej wygląda ten obszar na którym działka się znajduje. Nie wiem czy będzie on czytelny bo nie mam zdolności plastycznych "Moja" działka zaznaczona jest na zielono. Wg MPZP przez dużą działkę sąsiada przebiega droga ale nie jakaś wewnętrzna tylko normalnie gminna (na schemacie zaznaczona na czerwono). Część drogi dojazdowej z drugiej strony (zaznaczona na żółto) nie istnieje w rzeczywistości, jedynie na planie. Przebieg mediów w drodze wg planu zaznaczyłem na niebiesko, a do tej pory wykonaną nitkę na granatowo. Patrząc na mapę google na tej dużej działce sąsiada w miejscu wyznaczonej planem drogi(czerwony fragment) są położone płyty prawie od granicy do granicy działki ale teren jest ogrodzony i nie można po tej drodze się poruszać. Teraz moje pytanie - czy jeśli chciałbym poprowadzić media wzdłuż tego czerwonego odcinka, czyli po działce sąsiada to mogę napotkać na sprzeciw z jego strony? Wg MPZP tam będzie droga. Kto w tym przypadku musi wyrazić zgodę na przekopanie terenu pod media? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 15.01.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Do kogo wcześniej należał ten obszar? Poproś od sprzedającego o ksero jego aktu notarialnego, KW; poczytaj sobie [albo pójdź do najbliższego notariusza-oni za darmo udzielają takich porad] to sobie wszystko sprawdzisz przez internet wchodząc przez stronę. Na niej znajdziesz poprzez zakładki całą historię tej działki, nawet służebności, dożywocia, długi, obciążenia!! https://ekw.ms.gov.pl/eukw/menu.do Idź do swojego samorządu-tam wszystko Ci wyjaśnią. Możesz także udać się do Starostwa, do Geodezji-mają wszystko naniesione na mapy i możesz to przejrzeć; możesz także tam kupić [chyba 35zł] aktualną mapkę tego terenu ze wszystkimi zawiłościami Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 15.01.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Może właściciel tej dużej działki z droga po środku nie zakończył jeszcze procedury wywłaszczenia gruntu pod drogę przez gminę, stąd ogrodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcapik 15.01.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Musisz iść do gminy i sprawdzić w geodezji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.01.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 To że w planie jest droga nie oznacza że gminą ją wykupiła. To trwa całymi latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts