SGS2013 15.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Witam, Rozpoczynam walkę z tematem wentylacji mechanicznej. Przewody będę chciał rozłożyć sam. Pierwszym moim dylematem jest rozprowadzenie przewodów w budynku gdzie nie będzie sufitów podwieszanych (prawie - poza łazienkami, kuchnią i dwoma korytarzami). Budynek ma parter, piętro i poddasze które będzie ocieplone w dachu (nieużytkowe teraz, ale kiedyś może tak). Rekuperator będzie na poddaszu, które będzie w jakiś sposób ogrzewane (podłogówką na ścianie + powietrzem z niższych pomieszczeń). Mam pytanie czy przy takim rozgładzie pomieszczeń i braku podwieszonych sufitów w większości pomieszczeń da się rozsądnie rozprowadzić przewody wentylacji? Nie chciałbym też rozprowadzać przewodów po powierzchni poddasza - raczej wzdłuż ściany kolankowej. Jeszcze jedno pytanie na marginesie: rekuperator o jakiej wydajności należy rozważyć w przypadku kubatury budynku ok 1200 m3 (razem z owym poddaszem) minus garaż (chyba tam nie trzeba wentylować mechanicznie, albo tylko mały nawiew aby trochę go podgrzewać zimą )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 15.01.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Na jakim etapie jest budowa?jak bez posadzek to można w nich w warstwie styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 15.01.2015 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Na jakim etapie jest budowa? jak bez posadzek to można w nich w warstwie styropianu SSZ - jest tylko zrobiona elektryka. Na parterze będzie 25 cm styropianu więc tam się da to rozprowadzić. Na pietrze już tyko kilka cm. Można by zastosować jakieś płaskie i szerokie kanały prostokątne (nie wiem czy takie istnieją). Ale czy stosuje się nawiewy w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 15.01.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Na jakim etapie jest budowa? jak bez posadzek to można w nich w warstwie styropianu Nawet w standardowej posadzce 5 styro+ 5 wylewka można to zrobić. Kanał 63 mm (zew.) spokojnie wejdzie, a skrzynki np. uniflex maja max 8cm. Można też zastosować kanały płaskie o przekroju eliptycznym. Jeszcze jedno pytanie na marginesie: rekuperator o jakiej wydajności należy rozważyć w przypadku kubatury budynku ok 1200 m3 Trzeba by spojrzećna projekt i przeznaczenie pomieszczeń oraz na liczbę osób mających mieszkać w tym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.01.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 SSZ - jest tylko zrobiona elektryka. Na parterze będzie 25 cm styropianu więc tam się da to rozprowadzić. Na pietrze już tyko kilka cm. Można by zastosować jakieś płaskie i szerokie kanały prostokątne (nie wiem czy takie istnieją). Ale czy stosuje się nawiewy w podłodze? A nie lepiej na kanałach PE 75/63mm? i składa się jak LEGO Co do centrali... wentylację robi się dla ludzi, nie kubatury. Ile osób będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 15.01.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Mój poprzedni post trochę późno doszedł, bo już nadeszła odpowiedź autora Na parterze będzie 25 cm styropianu więc tam się da to rozprowadzić A chcesz w posadzce parteru kanały? Bo jak wejdą 63 mm albo 75 mm na piętrze w posadzce to wg. mnie lepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 16.01.2015 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Odpowiem zbiorczo: Na piętrze mam zaprojektowaną grubość wylewki ze styro 10 cm. Problemem jest to że chcę na całym pietrze rozprowadzić ogrzewanie podłogowe. Co do ilości osób - ciężko to przewidzieć (życie sprawia różne niespodzianki, np. dom może być sprzedany itp). Kombinacje mogą być różne: 2 osoby + 20 kotów, 4 osoby + 1 pieskot itp. Załóżmy że będzie tam mieszkało max. 6 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 16.01.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 A z korytarzy, łazienek i kuchni nie da się podejść do pozostałych pomieszczeń z anemostatami ściennymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Na piętrze mam zaprojektowaną grubość wylewki ze styro 10 cm. Problemem jest to że chcę na całym pietrze rozprowadzić ogrzewanie podłogowe. Kanały są w styropianie a ogrzewanie w wylewce, lub na wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 16.01.2015 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Kanały są w styropianie a ogrzewanie w wylewce, lub na wylewce. Styropianu na pietrze mogę dać max 4 cm. Jak będę grzał pompą powietrzną w II taryfie to chciałbym aby podłoga miała jak najwięcej zmagazynowanego ciepła., Dlatego wolałbym wylewkę mieć jak najgrubszą. Przy najbliższej okazji sprawdzę dolny poziom skrzydeł drzwi balkonowych - bo tylko one ograniczją mi możliwość podniesienia grubości podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Styropianu na pietrze mogę dać max 4 cm. Jak będę grzał pompą powietrzną w II taryfie to chciałbym aby podłoga miała jak najwięcej zmagazynowanego ciepła., Dlatego wolałbym wylewkę mieć jak najgrubszą. Przy najbliższej okazji sprawdzę dolny poziom skrzydeł drzwi balkonowych - bo tylko one ograniczją mi możliwość podniesienia grubości podłogi. Gromadzenie ciepła w podłodze to nieporozumienie. Wiąże się to ze wzrostem temperatury i strat. Więcej się zużyje kWh niż zaoszczędzi na II taryfie i to przy niższym komforcie. Grubszy styropian to i mniejsze straty taniej wyjdzie zużyć tyle co potrzeba w normalnej taryfie. Poza tym kanał jest konstrukcyjny i nie osłabia betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts