Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody WM w domu bez sufitów podwieszanych

Recommended Posts

Witam,

Rozpoczynam walkę z tematem wentylacji mechanicznej. Przewody będę chciał rozłożyć sam. Pierwszym moim dylematem jest rozprowadzenie przewodów w budynku gdzie nie będzie sufitów podwieszanych (prawie - poza łazienkami, kuchnią i dwoma korytarzami).

Budynek ma parter, piętro i poddasze które będzie ocieplone w dachu (nieużytkowe teraz, ale kiedyś może tak). Rekuperator będzie na poddaszu, które będzie w jakiś sposób ogrzewane (podłogówką na ścianie + powietrzem z niższych pomieszczeń).

Mam pytanie czy przy takim rozgładzie pomieszczeń i braku podwieszonych sufitów w większości pomieszczeń da się rozsądnie rozprowadzić przewody wentylacji? Nie chciałbym też rozprowadzać przewodów po powierzchni poddasza - raczej wzdłuż ściany kolankowej.

Jeszcze jedno pytanie na marginesie: rekuperator o jakiej wydajności należy rozważyć w przypadku kubatury budynku ok 1200 m3 (razem z owym poddaszem) minus garaż (chyba tam nie trzeba wentylować mechanicznie, albo tylko mały nawiew aby trochę go podgrzewać zimą )?

mikolaj1001 napisał:
Na jakim etapie jest budowa?

jak bez posadzek to można w nich w warstwie styropianu

SSZ - jest tylko zrobiona elektryka. Na parterze będzie 25 cm styropianu więc tam się da to rozprowadzić. Na pietrze już tyko kilka cm. Można by zastosować jakieś płaskie i szerokie kanały prostokątne (nie wiem czy takie istnieją). Ale czy stosuje się nawiewy w podłodze?

mikolaj1001 napisał:
Na jakim etapie jest budowa?

jak bez posadzek to można w nich w warstwie styropianu

Nawet w standardowej posadzce 5 styro+ 5 wylewka można to zrobić. Kanał 63 mm (zew.) spokojnie wejdzie, a skrzynki np. uniflex maja max 8cm.

Można też zastosować kanały płaskie o przekroju eliptycznym.

173.jpg 171.jpg

Cytat
Jeszcze jedno pytanie na marginesie: rekuperator o jakiej wydajności należy rozważyć w przypadku kubatury budynku ok 1200 m3

Trzeba by spojrzećna projekt i przeznaczenie pomieszczeń oraz na liczbę osób mających mieszkać w tym domu.

SGS2013 napisał:
SSZ - jest tylko zrobiona elektryka. Na parterze będzie 25 cm styropianu więc tam się da to rozprowadzić. Na pietrze już tyko kilka cm. Można by zastosować jakieś płaskie i szerokie kanały prostokątne (nie wiem czy takie istnieją). Ale czy stosuje się nawiewy w podłodze?

A nie lepiej na kanałach PE 75/63mm? WP_20141205_16_41_52_Pro.jpg i składa się jak LEGO WP_20141124_10_42_10_Pro.jpg

Co do centrali... wentylację robi się dla ludzi, nie kubatury. Ile osób będzie?

Odpowiem zbiorczo:

Na piętrze mam zaprojektowaną grubość wylewki ze styro 10 cm. Problemem jest to że chcę na całym pietrze rozprowadzić ogrzewanie podłogowe.

Co do ilości osób - ciężko to przewidzieć (życie sprawia różne niespodzianki, np. dom może być sprzedany itp). Kombinacje mogą być różne: 2 osoby + 20 kotów, 4 osoby + 1 pieskot itp. :) Załóżmy że będzie tam mieszkało max. 6 osób.

Tomasz Brzęczkowski napisał:
Kanały są w styropianie a ogrzewanie w wylewce, lub na wylewce.

Styropianu na pietrze mogę dać max 4 cm. Jak będę grzał pompą powietrzną w II taryfie to chciałbym aby podłoga miała jak najwięcej zmagazynowanego ciepła., Dlatego wolałbym wylewkę mieć jak najgrubszą. Przy najbliższej okazji sprawdzę dolny poziom skrzydeł drzwi balkonowych - bo tylko one ograniczją mi możliwość podniesienia grubości podłogi.

SGS2013 napisał:
Styropianu na pietrze mogę dać max 4 cm. Jak będę grzał pompą powietrzną w II taryfie to chciałbym aby podłoga miała jak najwięcej zmagazynowanego ciepła., Dlatego wolałbym wylewkę mieć jak najgrubszą. Przy najbliższej okazji sprawdzę dolny poziom skrzydeł drzwi balkonowych - bo tylko one ograniczją mi możliwość podniesienia grubości podłogi.
Gromadzenie ciepła w podłodze to nieporozumienie. Wiąże się to ze wzrostem temperatury i strat. Więcej się zużyje kWh niż zaoszczędzi na II taryfie i to przy niższym komforcie. Grubszy styropian to i mniejsze straty taniej wyjdzie zużyć tyle co potrzeba w normalnej taryfie.

Poza tym kanał jest konstrukcyjny i nie osłabia betonu.