Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc ze ścianą nad narożnikiem.

wolnynick

Recommended Posts

Witam.

Mieszkanie na wynajem, chodzi o aranżację tego saloniku z kuchnią. Teraz jest koszmarek, chcę aby mieszkanie wyglądało na "zrobione". Kanapa ma 230 cm, podziałą poduszek około 70 cm każda, wysokość od kanapy do końca słupka z biurkiem około 160 cm, wysokość mieszkania 2,72. Chodzi mi też o to, czy raczej postawić na lekkki plakat wszystko ala w stylu skandynawskim, czy raczej na obraz malowany akrylem,. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Tak mniej więcej to wygląda i moje pomysły.

Tak jest obecnie:

http://pg

Pomysły:

1.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bf1f80a7da.jpg

2.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/002e.jpg

3.

http://naforum.e8a1049f.jpg

4.

http://naforum.z.jpg

Pozdrawiam.

Edytowane przez wolnynick

Dzięki wielkie, za sugestie:D. Niestety w moim 2 poście to tylko wygląda na wnękę, przez nieudolne wklejenie. Tam nie ma wnęki, byłyby tylko same półki i taka mniej więcej kompozycja nad nimi. Męczy mnie ta ściana bardzo. Ten dywan z pomysłów 1,2 zostawić to typowa Ikea? Lepiej chyba niż ten fioletowy shaggy. Mam dylemat, bo myślałam o obrazach abstrakcyjnych w akrylu, albo o plakatach. Główny problem to ten salonik, do zrobienia jest jeszcze kuchnia i powieszenie zasłon, sypialnie też wymaga dopracowania. Kończyliśmy to mieszkanie "na wariata" i teraz muszę to jakoś wyprowadzić na prostą.

Ogromnie dzięki jeszcze raz za zainteresowanie tematem, dla mnie każda uwaga jest na wagę złota.

Ma być dość lekko, nowocześnie, wstępnie myślałam a,la Skandynawia.

To mieszkanie wygląda mniej więcej tak, podaję dla zobrazowanie moich dylematów.

g[/img]

[imimg]

[im[/img]

[/url]

Z góry przepraszam na ten chaos na fotach, ale mieszka tam już bardzo fajna lokatorka , która ma zamiar zagościć na dłużej. Dlatego też chciałabym, aby to mieszkanie jakoś "cywilizowanie" wyglądało.

A co lokatorka mówi? Czeka na te zmiany?;)

Podoba mi się ten dywan w kratę z turkusem. Poszłabym w czarno-białe plakaty z odrobiną tego turkusu - może być fajna abstrakcja. Jeden większy, główny z turkusem, pozostałe już monochromatyczne, jak z Twojego 2 postu. Nie dawałabym półek - chyba, że ribba (mogłaby wyglądać fajnie). Głębsze za bardzo by odstawały.

Bardzo fajne to mieszkanko:)

Lokatorka ogólnie jest zadowolona, bo lokalizacja jest głównym plusem.:yes: To bardzo fajna dziewczyna, otwarta, pierwszy raz w Polsce, wszystko nowe, wszystkiego jest ciekawa, Jej Rodzice też bardzo w porządku, dlatego chciałabym, aby jakoś to mieszkanie" wyprowadzić na ludzi".

Nie mam z Nią najmniejszych problemów, mieszka od końca września. Przeżyła dzielnie całą wykończeniówkę, więc to jest twarda sztuka. Przyleciała do całkiem pustego mieszkania, tylko kanapę i sypialnię miała, ale się uparła i została:).

Ten dywanik kupiony był w 5 sekund, moim zdaniem jest za mały. Chyba wolałabym, aby wchodził pod całą kanapę i wyrównał proporcje, tak sobie myślę. Właśnie myślałam o półce typu ribba, tylko biała czy czarna jeśli już ten pomysł Inne za ciężkie, albo o luźnej powieszonej na ścianie kompozycji plakatów, no jeszcze mi chodziły po głowie te abstrakcje akrylowe.

Kuchnia jest do zrobienia, zakryć gniazdko nad meblami, strasznie mnie drażni, ale to było niedograne z elektrykiem, zabudowanie tej dziury nad lodówką k-g, postawienie czegoś w oknie. Jeszcze zasłony w saloniku, no i może ewentualnie oświetlenie szynowe nad plakatami, zwykłe biało-srebrne, prawie niewidoczne, ale nie wiem czy nie za wiele w takim małym mieszkanku?

Coś takiego:

http://img.shmbk.pl/rimgsph/2464_7c4b1e7d-3a11-4d93-8069-8174fd50b02a_max_900_1200_kawalerka-w-bieli-salon-styl-skandynawski.jpg

No i w nowej wersji chciałam zrezygnować z turkusu na rzecz fioletu, tylko czy to właściwa droga, sama nie jestem pewna.

Najbardziej chodzi mi o dywan i o ścianę nad kanapą, to mieszkanie musie jakoś wyglądać, dlatego tak mecze temat.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie sugestie, to dla mnie bardzo ważne.

Wolnynick - jeśli ribba to czarna.

Moim zdaniem dobrze, że dywanik nie wchodzi pod narożnik - dobrze, że jest tylko pod stoliczkiem (ale Ty pewnie masz większe rozeznanie, bo jesteś w tym pokoju i widzisz inaczej, niż ja na zdjęciu).

Jeśli abstrakcja akrylowa na płótnie to dałabym jedną dużą i nic więcej już. Np na szerokość sofy 200x80 - wtedy bez oświetlenia i obraz w kolorze.

Jeśli półka i ramki - to wtedy listwa oświetleniowa tak.

Mnie osobiście turkus podoba się wiele bardziej niż fiolet. I ładniej komponuje się z beżem:)

Ana289- jeszcze raz wielkie dzięki.

Z tym dywanem miałam wrażenie jak tam wchodziłam, że rozbija przestrzeń, jakoś kosi i trochę jest za mały. Pomyślałam, że może jakby miał rozmiar 230-220x160 i wszedł pod kanapę w tej części koło słupka z biurkiem, to byłby lepiej.

Tak to mniej więcej wygląda jak się wchodzi, z góry przepraszam na widok na fotach, ale to był czas warunków biwakowych.

http://naforum.zapodaj.nb.jpg

O jednym wielkim płótnie też myślałam na samym początku, wstawiłam powyżej symulacje przy okazji dywanika, ale miałabym problem z zakupem podobrazie, bo do zdobycia są 200x100, trudno już o 200 x90, czy 80, sama mam zamiar taką abstrakcję "namazać", :wiggle: no i znowu obawa , czy nie będzie za ciężko, bo to małe w sumie pomieszczenie, salonik z aneksem ma około22m, a sporo tam już umieściłam jak i obawa co z tego „mazania” wyjdzie.

Z dużym obrazem i "starym "dywanikiem wyszłoby mniej więcej tak, abstrakcja oczywiście do dopasowanie , faktura, kolor, styl, a może poziome pasy?

[/url]

hpg[/url

wariacja kolorystyczna, dodatki turkus, dywan do wymiany.

htjpg

wariacja z turkusowym dywanem:

ht/img]</a></p><p> </p><p> i z szaryn neutralnym jak podłoga.</p><p> <a href=http://' alt='l'>http:'>

wariacja z poduszką:

htt7.jpg

wielkość plakatów jeszcze do ewentualnej korekty, jak i sam "wzór".

Co do koloru, to mieszkanie jest w sumie szaro-białe, na fotach kolor trochę inaczej wygląda, jest bardziej szary, blat w kuchni jest szaro-beżowy taki trochę "betonowy".

Sama się już zaplątałam , dlatego tak męczę ten temat.

Dzięki za sugestie.

Abstrakcja w kolorach "starego" dywanu fajna, bardzo mi się podoba. Wymiar też dobry. Pasy nie pasują mi do kraty z dywanu.

Co do wielkości - spróbowałaś go wsunąć trochę pod narożnik? Nie wiem, jakby wyglądał, ale teraz jakby za dużo wystaje przed stolikiem i częścią szezlonga.

Czy lokatorka też ma dość dywanu?

Oczywiście rozumiem, że chciałabyś dla niej jak najlepiej, ale z drugiej strony, jeśli ona już tam jest, to może najprościej z nią porozmawiać, co chciałaby zmienić w mieszkaniu? Może jej się podoba taki kształt i wielkość dywanu?

Poduchy z pewnością będą fajnym akcentem na sofie - niezależnie od dywanu:)

Nadal uważam, że turkus lepiej się komponuje w tym szaro-beżowym mieszkaniu niż fiolet - ale to oczywiście bardzo subiektywna opinia:)

Jak abstrakcja, to nie ten dywan w kwadraty, nie wstawiłam na wizualizacji innego, przykleiłam tylko obraz do tego co było. Ten dywan w kwadraty jest jakiś słaby tak ogólnie powiem.

Jak się wsunie pod narożnik, to wygląda jakoś łyso, kanapa traci proporcje, takie mam odczucia.

Lokatorka nic nie ma do niczego, zadowolona jest z miejsca, ma 2 minuty na Uniwerek , ochronę i sie cieszy.

To nie chodzi o zdanie lokatorki, aż taka fajna to nie jestem, :no: , ale o kwestię dostosowanie wyglądu tego mieszkania do konkurencji., czysty marketing. Ma wyglądać na "podrasowane", a lokatorka będzie miała tak jak Jej zrobię.

To mieszkanie nie może” kuleć” na tle innych, o to mi głównie chodzi.

Lokatorka jest bardzo mało wymagająca i w niczym nie widzi problemu, Jej pasuje chyba jak jest.

To ja mam problem, Ona raczej jest poza tematem.

Abstrakcja jest problematyczna, o ile wkleić się da dowolny rozmiar, jednak w praktyce są schody czyli rozmiar podobrazia, no i kolejny problem moje wykonawstwo.

Chyba bardziej skłaniałbym się do gotowca, zamawiam, kupuję, wieszam, dostarczam nowy dywan i ewentualnie ogarniam detale.

Będzie mi łatwiej.

A ta wariacja z babkami całkiem do bani? Mnie osobiście nawet pasuje.

Masz absolutną rację, turkus będzie optymalny, tylko dopasować resztę i będzie ok.

To mieszkanie ma wyglądać też uniwersalnie i na chłopaka i na dziewczynę, będę miała tylko jeden segment wynajmującego, zmieni się ewentualnie płeć. W całym pionie mieszkanie są na wynajem, różnią się, ale dominuje „a’la Ikea”, wnętrza dość nowoczesna, całkiem ładnie zrobione.

To nasze odstaje, brakiem "aranżacji" i to właśnie musze zmienić.

Chyba wolałabym poszukać plakatów, kupić do tego dywan, a ten co jest przenieść ewentualnie do sypialni, bo tam też obecnie jest dość słabo, ale mam na to pomysł.

Wnętrze ma być młodzieżowe typowo studenckie, tam nikt inny mieszkał nie będzie.

Dlatego mam takie dylematy i szukam wyjścia z tego co jest.

Dzięki jeszcze raz, za wszystkie sugestie, za czas który mi poświęcasz, kierujesz mnie na aktywne szukanie i dumanie.:yes

Jeśli ma mieszkać facet, to chyba Audrey Hepburn nie będzie pasować - choć mnie osobiście się podoba:)

Co do rozmiaru obrazu drukowanego na płótnie - możesz wybrać dowolny, nawet 200x80 tylko trzeba wykadrować wybrane zdjęcie. Ja swój obraz zamawiałam przez internet, mogłam podać dowolny wymiar - ramę robią pod zamówienie. Nie pamiętam niestety firmy, ale jest ich w necie sporo.

I może jednak iść w nowoczesną abstrakcję - zdjęć w necie są miliony. Ja bardzo lubię tą firmę http://www.fototapeta.net - robią na płótnie również, w dowolnym wymiarze:)

Jeśli dywan przeszkadza Tobie to go wymień;) albo przenieś do sypialni jeśli tam bardziej pasuje.

Przy dużym obrazie z elementami turkusu dałabym dywan jednobarwny szary lub beżowy. Do tego poduszki szarobeżowe i jedną turkusową:)

Moim zdaniem jak na mieszkanie do wynajęcia - nie musisz się bać konkurencji - jest fajnie:)

Dzięki wielkie.

Nawet nie myślałam do chwili obecnej, aby zamówić gotowca, myślałam, że sama nabazgrolę. Teraz już wiem, że to bez sensu.

Dzięki za miłe słowa o mieszkaniu, robione w chwilę, co niestety widać.

Coś takiego mniej więcej na szybko?Jutro spokojnie przegrzebie net.

Poduszki dopracuję.:yes:

httg]

Dywan albo szary, albo w kolorze blatu kuchennego czyli beżowo-szary, to jeszcze doprecyzuje. Wtedy już odpada oświetlenie szynowe? Czy dowalić? To zobaczyłabym w realu w sumie.

Miesza mi się w głowie, chaos, bajzel i brak zdecydowania, niestety.

Dzięki.

Dzięki.

Musze tylko dokładnie zobaczyć jaki rozmiar będzie ostatecznie ok. Kanapa ma 230 cm z oparciami, bez 220.cm.Od poduszek do końca wysokości słupka z biurkiem jest około 160 cm. Czyli" środkowa oś obrazu" wypada tak mniej więcej na 80 z e 160 cm i dodać około 40-45 cm, co da wysokość obrazu 80-90 cm, ten stary kwiat ma 90 cm, długość tak mniej więcej na 75 % szerokości kanapy czyli około170-180 cm. To sobie nakleję z papieru na ścianę i łopatologicznie zobaczę.

Kolejna kwestia to kadrowanie, musze się pobawić, aby nie było efektu urwania, no i obraz będzie bez ram raczej.

Dywan zobaczę na żywo, czy ciągnąć pod narożnik, czy też zostawić tylko pod stolikiem, może faktycznie za bardzo zmniejszyć pomieszczenie. Obecny dywan do wymiany, poszukam takiego szaro-beżowego, nie srebrnego, typowo szarego, mysiego, ale i nie typowy beż, poszukam może czegoś pośredniego w kolorze jak blat w kuchni.

Oświetlenie szynowe brak.

Zostają jeszcze zasłony, ściana z zegarem w kuchni, ale chyba nie ma sensu tego ruszać i kombinować, za to musze coś postawić na oknie kuchennym, myślałam nawet o fejkach z Ikea w typie trawki, osobiście nie znoszę sztucznych roślin, ale to mieszkanie jakoś ożywić też muszę, dlatego kombinuję czasem jak koń pod górę.

coś takiego, kolor doniczek, biały, szary, albo a,la turkus, kształt kwadratowy.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/03f9522b0bbb.jpg[/img]

No i zasłony, albo szare do koloru dywanu i plisek w oknach, albo na wariata w turkus.

Opcja 1.

himg]

opcja2.

pg' alt='>pg'>

tak raczej poglądowo, bo trudno przez net dobrze dobrać kolory.

Jest jeszcze kwestia żyrandola, teraz są" mamucie kły", dość szkaradne,może je też wyeliminować i porzenieśc gdzieś?

Widać ja słabo na tej focie.

http://naforum.zapodaj.net/thg]

Już męczę Ciebie ponad przeciętnie, jak chora umysłowo, ale to mieszkanie musze ogarnąć raz , a dobrze, koleje szalone pomysły nie będą wchodziły w grę.

Dzięki wielkie za każdą sugestię.

:)

No to po kolej:

1. Lampa do wymiany - dałabym prostą, okrągłą, białą

2. Obraz nie może być wielkości kanapy - celowałabym w rozmiar 160x80 lub 180x90 max - jeśli grafika pozwoli to 180x80. Przy abstrakcji powinno się dać bez problemu wykadrować.

3. Zasłony szare

4. Dywan szary

5. Doniczki białe, okrągłe jak lampy - podłogowa jest też okrągła - nie wprowadzaj prostokątu (sztuczne roślinki z ikea są super)

Blaty zostawiłabym jako jedyne w tym kolorze złamanego beżu (możesz do tego dodać poduszkę na kanapę, ale nic ponad to - zostaw je jako element kolorystyczny, tak jak obraz z turkusem)

1. Lampa do wymiany - dałabym prostą, okrągłą, białą

taka może być?

[urg][/url]

mg]

dokładnie taka:

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.leroymerlin.pl%2Foswietlenie%2Foswietlenie-scienne-i-sufitowe%2Foprawy-wiszace%2Flampa-wiszaca-lugo-inspire%2Cp149665%2Cl956.html&ei=7w68VJbIOoTnUr_jgJAP&bvm=bv.83829542,d.bGQ&psig=AFQjCNHngiWB1SXdRo4JpH_ShfRB0kFKeA&ust=1421696934220072

2. Obraz nie może być wielkości kanapy - celowałabym w rozmiar 160x80 lub 180x90 max - jeśli grafika pozwoli to 180x80. Przy abstrakcji powinno się dać bez problemu wykadrować.

Ok, zobaczę jak się da najlepiej wykadrować, zostaje dokładnie abstrakcja jak na wizce, detale dopytam, rozmiar zobaczę w realu, albo 160x80 ewentualnie 180x90 jak i 180x80, wykleję naścianie.

3. Zasłony szare.

Ok. Tylko w oknie balkonowym, kuchnia bez zasłon? Pytam w celu doprecyzowania.

4. Dywan szary

ok, rozmiar do konfrontacjo w realu.

5. Doniczki białe, okrągłe jak lampy - podłogowa jest też okrągła - nie wprowadzaj prostokątu (sztuczne roślinki z ikea są super)

ok.

Blaty zostawiłabym jako jedyne w tym kolorze złamanego beżu (możesz do tego dodać poduszkę na kanapę, ale nic ponad to - zostaw je jako element kolorystyczny, tak jak obraz z turkusem)

ok.

Czyli finalnie coś takiego wyjdzie?

[ml]http:url]

Czyli „mamy to”:yes:. Wielkie dzięki po raz kolejny.