waxman 15.01.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Hej, Mam następujący dylemat. Na poddaszu zamierzamy wykończyć płytami GKB, ale z racji tego że ich wysokość nie jest dużą (227cm) to powstał dylemat:1) Czy płyty kręcić płyty do jętek? a) to obniży wysokość sufitu do ok. 220 cm (wraz z podłogą)b) Czy nie popękają na całej długości na pojedynczym stelażu ?2) Czy kręcić płyty między jętki zyskując wysokość sufitu do ok. 225 cm (minus podłoga) + możliwe że konstrukcja trwalsza - tego nie wiem. Jętki wtedy byłyby na wierchu jako ozdoba. Pytanie do znawców lub osób które miały takie doświadczenie co wybrać ? Czy jest coś co dyskwalifikuje jedno lub drugie rozwiązanie ? p.s. odległość między jętkami jest stała ok. 120cm Mar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.01.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Jest nie raz możliwość przeniesienia jętek w górę. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 15.01.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości ale osobiście pewnie bym szedł w stronę widocznych jętek - bo tak mi się wizualnie podoba a technicznie nie widzę większych komplikacji niż w jednolitym suficie - może nawet mniejsze szanse na spękanie mniejszych powierzchni płyt.. Można by się nawet pokusić o pociągnięcie skosu aż do szczytu, wtedy pomieszczenie nabrałoby przestrzeni. U siebie nie mam takiej możliwości niestety, ale zato zostawiłem widoczne legary w stropie na parterze w salonie - efekt jest niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waxman 15.01.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 @ Mis*nniestety nie ma manewru w górę trzeba by było podeprzeć konstrukcję i skrócić jętki.@ rgalTeż coraz bardziej mi się ten pomysł podoba, niemniej ciągnięcie do szczytu odpada ( ponad 3m wysokości) za duża kubatura by wyszła. DZięki i czekam może ktoś ma jakieś jeszcze ciekawe argumentu za lub przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts