Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty KG między jętkami czy do jętek ?

Recommended Posts

Hej,

Mam następujący dylemat. Na poddaszu zamierzamy wykończyć płytami GKB, ale z racji tego że ich wysokość nie jest dużą (227cm) to powstał dylemat:

1) Czy płyty kręcić płyty do jętek?

a) to obniży wysokość sufitu do ok. 220 cm (wraz z podłogą)

b) Czy nie popękają na całej długości na pojedynczym stelażu ?

2) Czy kręcić płyty między jętki zyskując wysokość sufitu do ok. 225 cm (minus podłoga) + możliwe że konstrukcja trwalsza - tego nie wiem. Jętki wtedy byłyby na wierchu jako ozdoba.

Pytanie do znawców lub osób które miały takie doświadczenie co wybrać ? Czy jest coś co dyskwalifikuje jedno lub drugie rozwiązanie ?

p.s. odległość między jętkami jest stała ok. 120cm

Mar

Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości ale osobiście pewnie bym szedł w stronę widocznych jętek - bo tak mi się wizualnie podoba a technicznie nie widzę większych komplikacji niż w jednolitym suficie - może nawet mniejsze szanse na spękanie mniejszych powierzchni płyt.. Można by się nawet pokusić o pociągnięcie skosu aż do szczytu, wtedy pomieszczenie nabrałoby przestrzeni. U siebie nie mam takiej możliwości niestety, ale zato zostawiłem widoczne legary w stropie na parterze w salonie - efekt jest niezły.

@ Mis*n

niestety nie ma manewru w górę trzeba by było podeprzeć konstrukcję i skrócić jętki.

@ rgal

Też coraz bardziej mi się ten pomysł podoba, niemniej ciągnięcie do szczytu odpada ( ponad 3m wysokości) za duża kubatura by wyszła.

DZięki i czekam może ktoś ma jakieś jeszcze ciekawe argumentu za lub przeciw