Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj postanowiłem podsumować koszty mieszkania w naszym domu. Cały rok 2014 mamy za sobą, mam komplet rachunków, więc zasiadłem do komputera, żeby wyliczyć uśredniony miesięczny koszt mieszkania w domu (i to dość dużym). To co otrzymałem jako wynik było dla nas niewiarygodne.

Postanowiłem podsumować wszystkie koszty, media analogiczne do tych, które należałoby ponieść mieszkając w mieszkaniu.

Do wyliczeń wziąłem pod uwagę:

- koszt gazu

- koszt prądu

- koszt zużytej wody i odprowadzenie ścieków

- rachunki za śmieci

- podatek od nieruchomości

Uśredniając wyszło 415 zł/miesiąc (2 osoby). Wg nas jest to niesamowicie mało. Porównaliśmy z ciekawości analogiczne koszty dla znanego nam mieszkania o pow. 19m2 - w tym przypadku wyszło 360 zł/m. Wychodzi zatem, że koszty mieszkania w domu o pow. 200m2 są podobne do kosztów mieszkania w kawalerce.

Przez jakiś czas z żoną zastanawialiśmy się, czy aby wszystko policzyliśmy, ale wygląda na to, że tak. Jeśli ktoś by się uparł, to raz w roku jest jeszcze przegląd kotła za 250 zł oraz ubezpieczenie za ok. 400. Nie ma w naszym wyniku uwzględnionego odpowiednika funduszu remontowego, nie wiem jednak czy jest to zasadne.

Powstaje zatem pytanie - czy mieszkanie w domu jest kosztowne, jak to wszyscy wokół uważają...

https://forum.murator.pl/topic/197053-dom-200m2-w-cenie-kawalerki-koszty-u%C5%BCytkowania-2014/

Super wynik. Masz ekonomiczny dom. Ja jeszcze nie mogę zrobić rocznego podsumowania, ale jak na razie wydaje mi się, że wyjdzie trochę więcej niż płaciłem za 45m2 mieszkania. I tak jestem zadowolony.
Fajnie wyszło. Dom nowy i nic się nie zepsuło.

Za parę lat na pewno coś tam siądzie, i wtedy rok rozliczeniowy nie wyjdzie już tak różowo :stirthepot:

Wprowadziliśmy się w 2010, więc nie taki bardzo nowy.