RadziejS 15.01.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wczoraj postanowiłem podsumować koszty mieszkania w naszym domu. Cały rok 2014 mamy za sobą, mam komplet rachunków, więc zasiadłem do komputera, żeby wyliczyć uśredniony miesięczny koszt mieszkania w domu (i to dość dużym). To co otrzymałem jako wynik było dla nas niewiarygodne. Postanowiłem podsumować wszystkie koszty, media analogiczne do tych, które należałoby ponieść mieszkając w mieszkaniu. Do wyliczeń wziąłem pod uwagę:- koszt gazu- koszt prądu- koszt zużytej wody i odprowadzenie ścieków- rachunki za śmieci- podatek od nieruchomości Uśredniając wyszło 415 zł/miesiąc (2 osoby). Wg nas jest to niesamowicie mało. Porównaliśmy z ciekawości analogiczne koszty dla znanego nam mieszkania o pow. 19m2 - w tym przypadku wyszło 360 zł/m. Wychodzi zatem, że koszty mieszkania w domu o pow. 200m2 są podobne do kosztów mieszkania w kawalerce. Przez jakiś czas z żoną zastanawialiśmy się, czy aby wszystko policzyliśmy, ale wygląda na to, że tak. Jeśli ktoś by się uparł, to raz w roku jest jeszcze przegląd kotła za 250 zł oraz ubezpieczenie za ok. 400. Nie ma w naszym wyniku uwzględnionego odpowiednika funduszu remontowego, nie wiem jednak czy jest to zasadne. Powstaje zatem pytanie - czy mieszkanie w domu jest kosztowne, jak to wszyscy wokół uważają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.01.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Fajnie wyszło. Dom nowy i nic się nie zepsuło. Za parę lat na pewno coś tam siądzie, i wtedy rok rozliczeniowy nie wyjdzie już tak różowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 15.01.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Super wynik. Masz ekonomiczny dom. Ja jeszcze nie mogę zrobić rocznego podsumowania, ale jak na razie wydaje mi się, że wyjdzie trochę więcej niż płaciłem za 45m2 mieszkania. I tak jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 15.01.2015 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Fajnie wyszło. Dom nowy i nic się nie zepsuło. Za parę lat na pewno coś tam siądzie, i wtedy rok rozliczeniowy nie wyjdzie już tak różowo Wprowadziliśmy się w 2010, więc nie taki bardzo nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shl 15.01.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 To czy coś siądzie w Domu zależy tylko od pojęcia i rąk fachofcuff . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 17.01.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Gratuluje wyniku u mnie nie jest tak kolorowo 1. Prąd 200zł 2. Gaz 100zł 3. Drewno 180zł 4. Wywóz śmieci 40zł 5. Woda 80zł Razem: 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts