Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,wybudowałem dom parterowy o pow 140m teraz przyszedł czas na okna mam do wyboru okna z firmy Budvar: profil t-passiv oraz profil t-modern oraz okna z firmy Drutex:profil jak dobrze pamiętam to igo5 oraz iglo 5 classic,ewentualnie okna z firmy Borkowski.Oczywiście w systemie 3 szyb.Proszę o pomoc w wyborze wady i zalety tych poszczególnych modeli.Mieszkam w okolicach Sieradza mam jeszcze Oknoplast ale nie ukrywam wycena okien wyszła sporo więcej od wymienionych wcześniej i to już nie na moją kieszeń,już nie wiem na co się zdecydować-pomóżcie proszę.Drugie moje pytanie to o cyrkulacje powietrza a mianowicie czy warto instalować nawiewniki w oknach czy funkcje rozszczelnienia czy to wszystko to chwyt reklamowy i wystarczy zwykłe wietrzenie,wentylacje w domu mam grawitacyjną,co byłoby najlepsze w moim wypadku?Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi i rady.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam,że post pod postem ale przypomniało mi sie kilka spraw a mianowicie:

-Okna Budvar-T Passive (rama 86mm,8komorowa,Uw= 0,86)

-Okna Budvar-T Modern ( rama 70mm,5komorowa,Uw=0,90)

-Okna Drutex- Iglo 5 (rama 70mm,5 komorowa,Uw=0,95)

-Okna Drutex-Iglo 5 classic (rama 70mm,5 komorowa,Uw=0,89)

-Okna Borkowski profil Aluplast Idea 4000 round line (rama 70mm,5 komorowa,Uw=?)

Wszystkie okna będę brał w pakiecie 3 szybowym,czy brać do okien tzw ciepłą ramkę?co z mikrowentylacją?okna z funkcją rozszczelnienia?czy standardowo mają już funkcję jakiejś mikrowentylacji?Proszę pomóżcie i podpowiedzcie mi w wyborze.

Przepraszam,że post pod postem ale przypomniało mi sie kilka spraw a mianowicie:

-Okna Borkowski profil Aluplast Idea 4000 round line (rama 70mm,5 komorowa,Uw=?)

Wszystkie okna będę brał w pakiecie 3 szybowym,czy brać do okien tzw ciepłą ramkę?co z mikrowentylacją?okna z funkcją rozszczelnienia?czy standardowo mają już funkcję jakiejś mikrowentylacji?Proszę pomóżcie i podpowiedzcie mi w wyborze.

jeśli brać pod uwagę podane parametry to wszystkie "70" mają je zaniżone, oczywiście jeśli są w odniesieniu do okna referencyjnego.

Niestety firmy poczuły bluesa i manipulują danymi - ale to taka dygresja, byś się później nie rozczarował

Jeśli trzyszybówka to o Ug nie większym jak 0,7. Jakby standardem dla takich szyb jest 0,5

Mikrowentylację czy też rozszczelnienie (różne słowa ta sama funkcja) każde skrzydło RU powinno mieć w standardzie, taki był kiedyś wymóg i tak pozostało. BY być pewnym wystarczy zapytać sprzedawcę

W dzisiejszych czasach walka o jak najcieplejsze okna ma ekonomiczne uzasadnienie w perspektywie ćwirczwiecza eksploatacji

A co wybrać ?

dobrego i sprawdzonego montażystę :)

By funkcjonowała wentylacja grawitacyjna to w miejsce powietrza które ucieka kominem musisz je dostarczyć inną drogą. Gdy tego nie uczynisz to chałupa sama się skompensuje i jeden z kanałów wentylacyjnych stanie się kanałem nawiewnym a nie o to chodzi.

Najlepsze byłyby nawiewniki higrosterowane, one same regulują przepływ powietrza w zależności od wilgotności.

Możesz oczywiście nic nie montować tylko pamiętać o wietrzeniu pomieszczeń oraz o obowiązujących przepisach, by nie okazało się, że nie odbiorą ci chałupy przez brak nawiewników

Rozumiem, że podane Uw dotyczy okna referencyjnego i rozmiar tego okna referencyjnego we wszystkich firmach jest taki sam :) ? Zgadzam się z przedmówcą, że U szyby przy 3 szybach powinno być poniżej 0.7. Ja niedawno także stałem przed wyborem okien do mieszkania i zdecydowałem się na szybę 0.5, mimo, że do bloku jest to trochę na wyrost. Jeśli pytasz, o ciepłą ramkę to ja wziąłem i Tobie też radzę. Gdzieś czytałem porównanie, że zastąpienie ramki aluminiowej tzw. "ciepłą ramką" zmniejsza współczynnik U całkowite nawet o 10% - wg. mnie jest dużo.

Ogólne jak nie macie napiętego budżetu, to warto trochę dołożyć, żeby mieć okna "na lata". Ja kupowałem do mieszkania, Wy kupujecie do domu więc musicie mieć na uwadze, że dom jest z reguły zimniejszy od współczesnego bloku więc na oknach nie warto oszczędzać. Pamiętajcie, że ten gaz, który jest w szybie zespolonej z roku na rok będzie tracił swoje właściwości i z Uw 0.8 na starcie po paru latach zrobi się 1.7 itd. Ja, jako zwykły kupujący kierowałem się tym żeby moje okno miało: Uw < 0.8 (dotyczy okna referencyjnego), 3 szyby (3 szyby mogą nie mieć lepszego Ug niż dwie, ale na pewno są bardziej dźwiękoszczelne) i miały ciepłą ramkę.

oj przestań powtarzać bzdury o ucieczce gazu i podawać tak straszne parametry. Zanim całkowicie ucieknie okna skończą już swój żywot.Przyjmuje się spadek 1% rocznie więc o czym mowa? Edytowane przez nikt ważny
przejęzyczenie w czasie spadku zawartości argonu

, 3 szyby (3 szyby mogą nie mieć lepszego Ug niż dwie, ale na pewno są bardziej dźwiękoszczelne).

Na pewno nie są bardziej dżwiękoszczelne. Izolacyjność akustyczna w mniejszym stopniu zależy od ilości szyb w pakiecie, bardziej od zróżnicowanej ich grubości. Pakiet szkła 4/16/4 będzie miał taką samą lub bardzo zbliżoną izolacyjność akustyczną do pakietu 4/16/4/16/4, a nieco lepszą w pewnych zakresach częstotliwości dźwięków niż pakiet 4/14/4/14/4. Sytuacja zmieni się jeżeli porównamy jednokomorowy pakiet 4/16/4 do jednokomorowego, trzyszybowego pakietu o budowie na przykład 44.2/16/4.

oj przestań powtarzać bzdury o ucieczce gazu i podawać tak straszne parametry. Zanim całkowicie ucieknie okna skończą już swój żywot.Przyjmuje się spadek 1% po 10 latach więc o czym mowa?

Nie wiem, czy są to bzdury, czy nie ale mam okna drewniane, które wcale się nie rozpadły, nie ma szczelin którymi wiałby wiatr, ale jak dotknę szyby to jest najzwyczajniej zimna. Może to słaby test, ale od kilku lat w zimie sprawdzam za pomocą termometru temperaturę szyby (przy tej samej temperaturze otoczenia jakieś -5 C ) i z roku na rok jest coraz niższa więc zakładam, że Ug szyby się zwiększa. Może się mylę, ale takie są moje odczucia.

niestety mylisz się, no chyba że mówimy o pomiarach z ostatnich 20 lat ;)

Zresztą mylisz się także w dalszej części swej "porady" o Rw okna dwu i trzyszybowego

dopiero wprowadzenie szyby o innej od pozostałych z pakietu, grubości daje jakiś tam efekt zwiększenia Rw

Fizyka kochanieńki się kłania

Szyby o tej samej grubości mają rezonans przy tej samej częstotliwości, różna grubość szyb powoduje różne częstotliwości rezonansowe tym samym dla zadanej częstotliwości bardziej tłumią dźwięki - to tak w wyjątkowym skrócie myślowym :)

echhhh......

niestety mylisz się, no chyba że mówimy o pomiarach z ostatnich 20 lat ;)

Zresztą mylisz się także w dalszej części swej "porady" o Rw okna dwu i trzyszybowego

dopiero wprowadzenie szyby o innej od pozostałych z pakietu, grubości daje jakiś tam efekt zwiększenia Rw

Fizyka kochanieńki się kłania

Szyby o tej samej grubości mają rezonans przy tej samej częstotliwości, różna grubość szyb powoduje różne częstotliwości rezonansowe tym samym dla zadanej częstotliwości bardziej tłumią dźwięki - to tak w wyjątkowym skrócie myślowym :)

echhhh......

Ja nikomu nie daję "porad" bo nie jestem taki guru jak Ty, tylko piszę czym się kierowałem przy wyborze okien. Ktoś inny może się kierować ceną, ktoś inny kolorem. Ja nikomu nie daję porad o Rw, bo o dźwiękoszczelności wspomniałem tylko przy okazji i nie ukrywam nie znam nawet wartości parametru Rw. Facet u którego zamawiam okna powiedział tylko, że skoro mam okna "od ulicy", a nie od osiedla to zamiast 2 szyb dołoży w środku jeszcze trzecią i będzie ciszej - być może ta trzecia jest innej grubości niż pozostałe - nie wiem, i nie atakuj mnie, bo nie muszę wiedzieć. Fakt jest taki, że moje 3 szyby będą cichsze, niż gdybym wybrał 2 szyby i to napisałem ( a to że jedna jest grubsza/cieńsza to jest szczegół konstrukcyjny - kupującego interesuje wartość współczynnika)

Ja uważam, że Uw i Ug okna zmienia się z biegiem lat, pomiary termometrem szyby i ramy, które wykonuję od 2008 roku to potwierdzają. Między innymi dlatego wymieniam okna. Tak jak pisałem są szczelne, nic nie wieje (sprawdzałem za pomocą pary z czajnika :) ) ale mimo tego wymieniam, bo są zimne. Gdyby w wiekiem okniem parametr Uw się nie zwiększał to po co ludzie by wymieniali okna - bo jest moda na inny kolor?

od kilku lat w zimie sprawdzam za pomocą termometru temperaturę szyby (przy tej samej temperaturze otoczenia jakieś -5 C ) i z roku na rok jest coraz niższa więc zakładam, że Ug szyby się zwiększa. Może się mylę, ale takie są moje odczucia.

I to może być słuszne "odczucie". Tak może się dziać i często dzieje się w rzeczywistości jeżeli przestrzeń międzyszybowa w pakiecie fabrycznie "nowym" wypełniona była gazem szlachetnym zaledwie do wymaganej minimalnej granicy 85%. W takim przypadku już w stosunkowo niedługim okresie czasu zmiany temperatur na powierzchni szkła mogą być wyraźnie odczuwalne. Swoją drogą podziwiam zapał do pomiarów, to rzadkość.

nie atakuję tylko koryguję Twe wypowiedzi

Dlaczego ludzie wymieniają okna? Powodów jest pewnie tyle ilu ludzi to robi :)

Szyba ma w sobie, w momencie zejścia z produkcji minimum 90% argonu. Spadek jego udziału poniżej 80% dopiero później powoduje spadek Ug szyby. Przez 10 lat nie ma prawa Ug się obniżyć, jeśli tak jest u Ciebie to szyby już w dniu zakupu były do bani.

Jeśli w ciągu 6 lat zauważyłeś jakąkolwiek różnice to . . . jeśli jeszcze działa to omiń tego dostawcę bo g... Ci sprzedał nie okno

Kolejną sprawą jest wiarygodność takich pomiarów w naturze

Facet u którego zamawiam okna powiedział tylko, że skoro mam okna "od ulicy", a nie od osiedla to zamiast 2 szyb dołoży w środku jeszcze trzecią i będzie ciszej - być może ta trzecia jest innej grubości niż pozostałe - nie wiem, i nie atakuj mnie, bo nie muszę wiedzieć. Fakt jest taki, że moje 3 szyby będą cichsze, niż gdybym wybrał 2 szyby i to napisałem

Z tym nie muszę wiedzieć, to Pan chyba przesadził. Warto wiedzieć za co się płaci, tak myślę. Jeśli "facet" dołożył trzecią szybę o grubości pozostałych dwóch, nic Pan nie zyskał od strony technicznej, ale jeśli ma Pan pozytywne odczucia co do poziomu hałasu w pomieszczeniach, to tak, czy siak efekt został osiągnięty. Pozwolę sobie tylko podpowiedzieć, że gdyby się Panu chciało wrócić na FM za rok, czy dwa, to Pańskie odczucia mogą być już nieco inne, bo Pański sukces akustyczny nie wynika raczej z zastosowanego szkła. Nie mniej fajnie jest ucieszyć się z czegoś chociaż na trochę.

I to może być słuszne "odczucie". Tak może się dziać i często dzieje się w rzeczywistości jeżeli przestrzeń międzyszybowa w pakiecie fabrycznie "nowym" wypełniona była gazem szlachetnym zaledwie do wymaganej minimalnej granicy 85%. W takim przypadku już w stosunkowo niedługim okresie czasu zmiany temperatur na powierzchni szkła mogą być wyraźnie odczuwalne. Swoją drogą podziwiam zapał do pomiarów, to rzadkość.

Blok w którym mieszkam jest z 1999, okna drewniane - nie mam specyfikacji tych okien więc nie wiem, jakie miały parametry wyjściowe. Faktem jest ze mając tak samo odkręcony grzejnik (z okien nie wieje), a z roku na rok coraz trudniej podnieść temperaturę w mieszkaniu do wartości jaka była poprzedniej zimy - stwierdzam, że coś jest nie tak. Podejrzenia padły na okna i pomiary potwierdziły, że coś jest na rzeczy. I teraz pomimo, że okna są wizualnie naprawdę ładne przyszła pora na wymianę.

Szyba ma w sobie, w momencie zejścia z produkcji minimum 90% argonu. Spadek jego udziału poniżej 80% dopiero później powoduje spadek Ug szyby. Przez 10 lat nie ma prawa Ug się obniżyć,

Pani Anna Kuśnierz z Zakładu Technologii Szkła Instytutu Ceramiki i Materiałów Budowlanych Oddział w Krakowie wyraża w tej kwestii inny pogląd potwierdzony badaniami. Nie zna się?

Z tym nie muszę wiedzieć, to Pan chyba przesadził. Warto wiedzieć za co się płaci, tak myślę. Jeśli "facet" dołożył trzecią szybę o grubości pozostałych dwóch, nic Pan nie zyskał od strony technicznej, ale jeśli ma Pan pozytywne odczucia co do poziomu hałasu w pomieszczeniach, to tak, czy siak efekt został osiągnięty. Pozwolę sobie tylko podpowiedzieć, że gdyby się Panu chciało wrócić na FM za rok, czy dwa, to Pańskie odczucia mogą być już nieco inne, bo Pański sukces akustyczny nie wynika raczej z zastosowanego szkła. Nie mniej fajnie jest ucieszyć się z czegoś chociaż na trochę.

Ja tych okien jeszcze nie mam, dopiero zamówiłem, więc nic o odczuciach akustycznych nie mogę powiedzieć. Dotychczasowy hałas mi nie przeszkadzał, więc pewnie nie poczuję różnicy. A wracając do "faceta" od okien to tak jak napisałem powyżej powiedział, że jak doda trzecią szybę to będzie ciszej bo Rw zmieni się z wartości X na Y, czyli wiedziałem za co płacę - za lepszy współczynnik Rw. Pisząc "nie muszę wiedzieć" chodziło mi o to, że nie muszę wiedzieć jak konstrukcyjnie "facet" osiągnął lepsze Rw - czy wstawił cieńszą, czy grubszą szybę, wiem tylko, że mam lepsze Rw. Mi zależało na Uw, lepsze Rw wziąłem przy okazji.

Blok w którym mieszkam jest z 1999, okna drewniane - nie mam specyfikacji tych okien więc nie wiem, jakie miały parametry wyjściowe. Faktem jest ze mając tak samo odkręcony grzejnik (z okien nie wieje), a z roku na rok coraz trudniej podnieść temperaturę w mieszkaniu do wartości jaka była poprzedniej zimy - stwierdzam, że coś jest nie tak. Podejrzenia padły na okna i pomiary potwierdziły, że coś jest na rzeczy. I teraz pomimo, że okna są wizualnie naprawdę ładne przyszła pora na wymianę.

Niestety budownictwo wielomieszkaniowe nie było i nie jest synonimem wysokiej wartości użytkowej materiałów budowlanych wykorzystywanych przy wznoszeniu obiektów. Pańskie negatywne odczucia wynikają z dwóch odrębnych zjawisk fizycznych. Przewodzenia ciepła (Ug i Uw) oraz przepuszczalności powietrza. Nie chcę być złym prorokiem, ale aktualne "zyski" akustyczne i cieplne bardziej składam na karb wyższej szczelności nowych produktów i relatywnie dobremu jeszcze stanowi uszczelnień wykonanych podczas montażu niż ograniczeniu przenikalności cieplnej przegród. Proszę mi darować, ale Pańskie dość beztroskie "nie muszę wiedzieć" nie nastraja mnie optymistycznie co do trwałości tych "zysków". Obym się mylił, czego Panu i sobie życzę.

Pani Anna Kuśnierz z Zakładu Technologii Szkła Instytutu Ceramiki i Materiałów Budowlanych Oddział w Krakowie wyraża w tej kwestii inny pogląd potwierdzony badaniami. Nie zna się?

Oj, ale poddałem temat do dyskusji :). Od razu powiem, że nie będę zabierał głosu, bo moje badania przeprowadzałem w warunkach domowych (a nie laboratoryjnych) termometrem bez homologacji więc mogą nie być wiarygodne :)

Pozdrawiam i miłej dyskusji Panowie!