Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żarówki led w suficie podwieszanym - chłodzenie

Recommended Posts

Planuję w łazience sufit (właściwie taki mały murek) podwieszany pod sufitem o wysokości 21cm, głębokości 12cm i łącznej długości 5m. Będzie tam 9 oczek led gu10 na 230v, każde o mocy 5-8w, mniej więcej w równych odstępach.

Pytanie czy będzie się to mocno grzało, mam myśleć jeszcze nad jakąś kratką wentylacyjną do tego sufitu? sufit w środku pusty, poza kablami.

Wykonujesz tą instalację samodzielnie, czy zlecasz elektrykowi? Ja coś podobnego robię w przedpokoju ledy 4x5W w takiej półce podwieszanej. Ja nie planuję żadnej kratki, bo po pierwsze ledy w przeciwieństwie do halogenów się nie grzeją, a po drugie to oświetlenie będzie używane przez kilka, kilkanaście minut.

• 2 weeks później...
Ja nie planuję żadnej kratki, bo po pierwsze ledy w przeciwieństwie do halogenów się nie grzeją

I tutaj się kolego mylisz, odpal leda 5 watt (oczko) na 10 minut i dotknij go dłonią - zaręczam że będzie gorący o ile się nie oparzysz :yes: Dzisiejsze "ledy" nie mają już mocy 20mW tylko nie jednokornie osiągają powyżej jednego wata - a takie wydzielają już sporo Ciepła i potrzebują radiatorów do chłodzenia bo kilka sekund pracy takiej diody bez odprowadzenia ciepła skutkuje jej spaleniem.

I tutaj się kolego mylisz, odpal leda 5 watt (oczko) na 10 minut i dotknij go dłonią - zaręczam że będzie gorący o ile się nie oparzysz :yes: Dzisiejsze "ledy" nie mają już mocy 20mW tylko nie jednokornie osiągają powyżej jednego wata - a takie wydzielają już sporo Ciepła i potrzebują radiatorów do chłodzenia bo kilka sekund pracy takiej diody bez odprowadzenia ciepła skutkuje jej spaleniem.
Bzdury Waść prawisz.

Mam żarówki (lampy) LED typu Diall GU10HV-5M-WH 230V 4W.

Trzymam ręką cały czas i jakoś nie poparzona. Dziwne, prawda ?

Mam przykre doświadczenie z oczkiem LED 10W, wczoraj padło jedno z dwóch, zamontowane w suficie w otworze fi 100mm wierconym w stropie żelbetowym, nad stropem Led miał położoną doniczkę ceramiczną z miejscem na zasilacz. i cała doniczka jak i strop opatulone wełną. Oczko wytrzymało 2 lata, nie wiem czy to dużo czy mało i czy to wina słabego chłodzenia, a może LED wadliwe, ale chyba powinno trochę dłużej wytrzymać. Tym bardziej że dioda nie wymienialna ot tak, trzeba by sie bawić w lutowanie i klejenie.

Mam przykre doświadczenie z oczkiem LED 10W, wczoraj padło jedno z dwóch, zamontowane w suficie w otworze fi 100mm wierconym w stropie żelbetowym, nad stropem Led miał położoną doniczkę ceramiczną z miejscem na zasilacz. i cała doniczka jak i strop opatulone wełną.
Dobrze, że ten żelbetowy strop się nie zawalił. Ale za to było mu ciepło, prawda ?

Nie wiem, czy na pewno masz na myśli LEDy, ale ja teraz dotknąłem żarówek, które się palą u mnie w kuchni już ze 2 godziny (led 5W wielopunktowe, GU10) i się nie sparzyłem.

Dobrze, że ten żelbetowy strop się nie zawalił. Ale za to było mu ciepło, prawda ?

Elektryku, stropem się nie przejmuj,

Trzymam ręką cały czas i jakoś nie poparzona.

i możesz puścić już tą żarówkę.

Najlepiej by było gdybyś zechciał odnieść się jako fachowiec do warunków pracy takiego oczka LED

• 4 weeks później...

Mocniejsze żarówki led się grzeją. Wystarczy dotknąć tył żarówki. Jest to miejsce które ma za zadanie odprowadzić ciepło.

Warto też wspomnieć że diody są strasznie wrażliwe na temperaturę.

BTW. W Twoim przypadku nie trzeba stosować żadnych kratek. Wystarczy zakupić porządne żarówki LED.