Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnaty do więźby

Wolski

Recommended Posts

Witam.

Jaki wybrać impregnat do więźby?

Będę sam impregnował więźbę i nie wiem jaki impregnat zakupić... Na podstawie Allegro wybrałem że będzie to chyba wybór między Impregnatem Tytan Professional a Kuprafung-NO.

I teraz tak:

Tytan to koncentrat 5l z którego wg zalecen wyjdzie ok. 50l roztworu (cena - ok.50zł)

Kuprafung to koncentrat 10l z ktorego wg zalecen wyjdzie ok. 350l roztworu (cena - ok.120zł)

Kuprafung lekko drozszy 2zł na litrze ale roznica w ilosci roztworach masakryczna... wychodzi na to ze kuprafung bardziej sie opyla

co sadzicie o tym, moze ktos mial podobne dylematy? co wybrac?

Kup solidne drewno k27 suszone komorowo, 4stronnie strugane, takie jak do domów szkieletowych i wtedy masz problem impregnacji z głowy

Toś pomogl, kolego pisalem wyzej "Bede sam impregnowal wiezbe..." co nie oznacza ze zastanawiam sie nad impregnacja itp tylko bede impregnowal i nie wiem jaki impregnat zakupic. Drewno własne z wlasnego lasu.

Zależy jakie drewno chcecie impregonować .. większość impregnacji i tak jest niedokończona.

O zacięciu krokwi, wszelakich wrębów, przycięcia z długości też wypada świeżo odsłonięte miejsca za impregnować.

Wiem...:rolleyes:

Nikt na tym forum nie kupował impregnatów?

Mój dziadek niczego nie impregnował .. więźba ma 76 lat jest w dobrym stanie + .

Czasem mam wrażenie że to sztuka dla sztuki, ważniejsze jest nastawienie się na zrobienie dokładnie pokrycia dachowego.

Jakoś jak widzę po 76 latach więźbę, bez zacieków na łatach, wnioskuję że jak najbardziej jest to realne.

Oczywiście impregnować można, ale nie jest to zbawienie wszelakich problemów więźby.

Mój dziadek niczego nie impregnował .. więźba ma 76 lat jest w dobrym stanie + .

Czasem mam wrażenie że to sztuka dla sztuki, ważniejsze jest nastawienie się na zrobienie dokładnie pokrycia dachowego.

Jakoś jak widzę po 76 latach więźbę, bez zacieków na łatach, wnioskuję że jak najbardziej jest to realne.

Oczywiście impregnować można, ale nie jest to zbawienie wszelakich problemów więźby.

Prawda :yes: Wychodze z tego samego zalozenie no ale mimo to zaimpregnowac czym musze i to taki maly dylemat co tak naprawde wybrac...:confused:

Nie wiem na 100% ale podejrzewam,że Twój Dziadek wykonał więźbę na dachu o poddaszu nieużytkowym,dobrze wentylowanym i zadbał o szczelne i trwałe pokrycie.

Jak się domyślam,więźba jest z żerdek okorowanych a nie z drewna po traku ?

Ma to istotne znaczenie tak jak np. gont cięty i łupany

Dokładnie jak piszesz, pokrycie jest z blachy cynkowanej, na rombek stojący.

Nic nie cieknie, dobra wentylacja i owszem :) oraz okrąglaki korowane + częściowo ścięte, nie przecierane.

Nie mniej każdą więźbę dojedzie brak szczelnego pokrycia.

Na pewno impregnacja nie zaszkodzi, tylko trzeba pamiętać o innych ważnych sprawach, bo impregnacja jest jak by dodatkiem, nie gwarantem bez problemowego użytkowania dachu.

Ostateczna impregnacja powinna być po wykonaniu wszelkich obróbek.

Ba stąd też trzeba mieć już drewno docelowo wyschnięte, bo później trach spękanie= brak impregnatu w szczelinie. Szkoda żeby tylko uspokoić swoje sumienie.

Edytowane przez מרכבה