Wolski 15.01.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Witam. Jaki wybrać impregnat do więźby? Będę sam impregnował więźbę i nie wiem jaki impregnat zakupić... Na podstawie Allegro wybrałem że będzie to chyba wybór między Impregnatem Tytan Professional a Kuprafung-NO. I teraz tak: Tytan to koncentrat 5l z którego wg zalecen wyjdzie ok. 50l roztworu (cena - ok.50zł) Kuprafung to koncentrat 10l z ktorego wg zalecen wyjdzie ok. 350l roztworu (cena - ok.120zł) Kuprafung lekko drozszy 2zł na litrze ale roznica w ilosci roztworach masakryczna... wychodzi na to ze kuprafung bardziej sie opyla co sadzicie o tym, moze ktos mial podobne dylematy? co wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 17.01.2015 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Odświeżam... Naprawde nikt na tym forum nie kupował impregnatów i nie impregnował sam więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 17.01.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Kup solidne drewno k27 suszone komorowo, 4stronnie strugane, takie jak do domów szkieletowych i wtedy masz problem impregnacji z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 18.01.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Kup solidne drewno k27 suszone komorowo, 4stronnie strugane, takie jak do domów szkieletowych i wtedy masz problem impregnacji z głowy Toś pomogl, kolego pisalem wyzej "Bede sam impregnowal wiezbe..." co nie oznacza ze zastanawiam sie nad impregnacja itp tylko bede impregnowal i nie wiem jaki impregnat zakupic. Drewno własne z wlasnego lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.01.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Zależy jakie drewno chcecie impregonować .. większość impregnacji i tak jest niedokończona.O zacięciu krokwi, wszelakich wrębów, przycięcia z długości też wypada świeżo odsłonięte miejsca za impregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 18.01.2015 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Zależy jakie drewno chcecie impregonować .. większość impregnacji i tak jest niedokończona. O zacięciu krokwi, wszelakich wrębów, przycięcia z długości też wypada świeżo odsłonięte miejsca za impregnować. Wiem... Nikt na tym forum nie kupował impregnatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 18.01.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Najprościej będzie chyba Fobosem M-4 albo NW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 18.01.2015 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Najprościej będzie chyba Fobosem M-4 albo NW Najprościej? Czyli że co? Ten NW to co to za impregnat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 18.01.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Możesz zastosować Kuprafung ale bądź świadom,że mokre drewno pędzlem albo wałkiem to pomalujesz na kilka milimetrów w głąb drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.01.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Polecam firebiop/poż Icopala nakładasz jak żel .Oprócz impregnacji pgrzybiczej zmniejsza palność drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 18.01.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Najprościej? Czyli że co? Ten NW to co to za impregnat? Przeczytaj instrukcję obsługi impregnatu. Proszek rozpuszczasz w wodzie. Możesz malować albo moczyć drewno. Ten NW to co to za impregnat? http://bit.ly/1AxcGxp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 19.01.2015 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Możesz malować albo moczyć drewno. WOW !!! To całkiem inaczej jak pozostałe impregnaty na rynku... Rzeczywisicie tym byloby najprosciej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.01.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Mój dziadek niczego nie impregnował .. więźba ma 76 lat jest w dobrym stanie + .Czasem mam wrażenie że to sztuka dla sztuki, ważniejsze jest nastawienie się na zrobienie dokładnie pokrycia dachowego.Jakoś jak widzę po 76 latach więźbę, bez zacieków na łatach, wnioskuję że jak najbardziej jest to realne.Oczywiście impregnować można, ale nie jest to zbawienie wszelakich problemów więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 19.01.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 WOW !!! To całkiem inaczej jak pozostałe impregnaty na rynku... Rzeczywisicie tym byloby najprosciej.... Skoro wiesz, to dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wolski 20.01.2015 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Mój dziadek niczego nie impregnował .. więźba ma 76 lat jest w dobrym stanie + . Czasem mam wrażenie że to sztuka dla sztuki, ważniejsze jest nastawienie się na zrobienie dokładnie pokrycia dachowego. Jakoś jak widzę po 76 latach więźbę, bez zacieków na łatach, wnioskuję że jak najbardziej jest to realne. Oczywiście impregnować można, ale nie jest to zbawienie wszelakich problemów więźby. Prawda Wychodze z tego samego zalozenie no ale mimo to zaimpregnowac czym musze i to taki maly dylemat co tak naprawde wybrac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 23.01.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Mój dziadek niczego nie impregnował .. więźba ma 76 lat jest w dobrym stanie + . Czasem mam wrażenie że to sztuka dla sztuki, ważniejsze jest nastawienie się na zrobienie dokładnie pokrycia dachowego. Jakoś jak widzę po 76 latach więźbę, bez zacieków na łatach, wnioskuję że jak najbardziej jest to realne. Oczywiście impregnować można, ale nie jest to zbawienie wszelakich problemów więźby. Nie wiem na 100% ale podejrzewam,że Twój Dziadek wykonał więźbę na dachu o poddaszu nieużytkowym,dobrze wentylowanym i zadbał o szczelne i trwałe pokrycie. Jak się domyślam,więźba jest z żerdek okorowanych a nie z drewna po traku ? Ma to istotne znaczenie tak jak np. gont cięty i łupany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.01.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Dokładnie jak piszesz, pokrycie jest z blachy cynkowanej, na rombek stojący. Nic nie cieknie, dobra wentylacja i owszem oraz okrąglaki korowane + częściowo ścięte, nie przecierane. Nie mniej każdą więźbę dojedzie brak szczelnego pokrycia. Na pewno impregnacja nie zaszkodzi, tylko trzeba pamiętać o innych ważnych sprawach, bo impregnacja jest jak by dodatkiem, nie gwarantem bez problemowego użytkowania dachu. Ostateczna impregnacja powinna być po wykonaniu wszelkich obróbek. Ba stąd też trzeba mieć już drewno docelowo wyschnięte, bo później trach spękanie= brak impregnatu w szczelinie. Szkoda żeby tylko uspokoić swoje sumienie. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts