Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja akustyczna ścian zewnętrznych w domu szkieletowym

WuXeS

Recommended Posts

Mój pierwszy post, więc witam serdecznie dyskutantów.

W necie można znaleźć mnóstwo informacji na temat izolacji akustycznej podłóg, stropów, ścian wewnętrznych/działowych, a nawet dachów, ale nie spotkałem się jeszcze z sensownym materiałem odnośnie izolacji ścian zewnętrznych w domu szkieletowym.

Czy wynika to z faktu, że masa warstw drewnianych jest na tyle duża, a izolacja termiczno-akustyczna (wełna) na tyle gruba, że problemy zasadniczo nie występują? A może jednak warto się temu przyjrzeć bliżej, żeby uniknąć przykrego zaskoczenia? Na wiosnę zaczynam budowę, więc zagadnienie to jest dla mnie bardzo istotne.

Obawiam się przede wszystkim niskich częstotliwości - wysokie i średnie powinny zostać skutecznie wyłapane przez konstrukcję ściany. Czy ktoś zajmował się bliżej tym zagadnieniem i może coś więcej powiedzieć?

A jakie dźwięki miałyby docierać z zewnątrz. Bo może trzeba byłoby pomyśleć w pierwszym rzędzie o izolacji fundamentów od wibracji np. pobliskiej drogi lub linii kolejowej, które mogą być później odczuwalne w domu. Natomiast co do izolacji ścian zewnętrznych wystarczy dołożyć materiały i wewnętrzną warstwę wykończeniową z płyty odizolować obwodowo.

• 4 years później...
Ja mam teraz okropnych sąsiadów, a mieszkam w bloku. Nie dość że mają dwójkę małych dzieci to jeszcze dużego szczekającego psa :mad: . Całe szczęście planuję się przeprowadzić do nowego apartamentu :spam: . Obiecali mi że będziemy mieli grubą warstwę izolacji akustycznej na praktycznie każdej ścianie mieszkania, dzięki czemu będzie cicho oraz że dzięki niej moje rachunki będą o wiele niższe. Myślicie że jak będzie gruba warstwa izolacji pomiędzy mną i sąsiadami, to będę mógł się w końcu wyspać? Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum