Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna a okap kuchenny

Recommended Posts

Może już było, ale ...

Będe miał wentylację mechaniczną. Nie zostawiałem przepustów w dachu na puszczenie okapu kuchennego, bo wydawało mi sie, że jak jest wentylacja mechaniczna, to ona załatwia sprawę.

Ale teraz to już taki pewny tego nie jestem.

Jak to zrobić, żeby było dobrze?

1. Zastosować pochłaniacz zapachów, czy jak się tam to nazywa, jakiś okap, ale bez wyjścia na dwór, a np nad tym okapem dać wywiew z wentylacji mechanicznej?

2. Zastosowac okap kuchenny z odprowadzeniem na dach, czy też na ścianę boczną?

Nie znam się na okapach, pochłaniaczach itp. A nie chcę walnąć w swoim własnym domu babola ...

Tu masz temat wałkowany:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?59754-Rekuperator-a-okap-kuchenny

W skrócie od najgorszego.

Jeżeli dom ma WM to wszelkie wyrzutnie z okapu puszczane na zewnątrz ściana/dach itp są bez sensu. Zaburzają prace reku.

Jeżeli dom ma WM to podłączanie go do kanałów reku ma kilku zwolenników ale ogólnie nie bo moce silników (inaczej możliwości przepuszczania m3 powietrza/h) w okapach są tak duże że również zaburzają prace reku. Był tu też taki co chciał zamontować okap wyjąc z niego silnik, wentylator i podłączyć do reku. :D

Rozwiązanie które mnie przekonało to okap z pochłaniaczem zapachów. Reku robi swoją robotę a pochłaniacz swoją. Pkt wywiewny zamontuje w okolicy okapu. Ma to swoje wady ale jak dla mnie to właściwy konsensus.

Edytowane przez CzarnyIwan

2. Zastosowac okap kuchenny z odprowadzeniem na dach, czy też na ścianę boczną?

Zdecydowanie okap. W pochłaniaczu rozwija się syf już po dwóch dniach. Ciepło wilgoć i tłuszcze...

Okap nie przeszkadza WM z odzyskiem ciepła z wentylacji grawitacyjnej, powodując cofkę z zagrzybionych kanałów w łazienkach.

Można jaśniej. O co chodzi z tą WM z odzyskiem z wentylacji grawitacyjnej?
Można,

Okap nie przeszkadza WM z odzyskiem ciepła, za to przeszkadza przy wentylacji grawitacyjnej, powodując cofkę z zagrzybionych kanałów w łazienkach.

Przepraszam, nie zauważyłem, że coś się wycięło.

Tak jak pisałem, nie znam się na okapach, nigdy w domu nie miałem (był kanał nad kuchenką, okap drewniany ale bez wyciągów itp). Nie mam czasu na razie na zapoznawanie się z ich możliwościami, ale do WM podpiąć go nie zamierzam. Rozważam, tak jak kolega, albo pochłaniacz a nad nim WM, albo okap z odprowadzeniem na zewnątrz.

Ad 1. Łatwiejsze w realizacji, bo nie musze nic kuć (stropu lane), wyprowadzać ponad dach, czy przez ścianę.

Ad. 2, przeciwieństwo poprzedniego. Dodatkowo w razie awarii reku, mam też wentylację kuchenki.

Chcę dobrze, ale nie chcę przedobrzyć. Okap da się jakoś zamknąć, żeby działał tylko wtedy, gdy jest coś gotowane na kuchence? Sam się włączą, jak wyczuje parę? Jak to przeprowadzić przez ścianę? Wystarczy wykuć i wstawić kratkę w ścianie, podłączyć rurę, zaizolować przejście i finito? Czy zawsze trzeba przez dach (powinno się przez dach?)

Też rozważałem różne możliwości jednak zostanę przy pochłaniaczu. Trudno jakoś przeboleję tą wymianę filtrów za x zet raz na miesiąc czy dwa tylko na pewno nie za ponad stówę i co drugi - trzeci dzień jak sugeruje p. Tomasz. A dziur w szczelnym domu nie chcę, nie lubię, nie wypada i.t.d.(każdy niech wybierze co komu pasuje)

Filtr z pochłaniacza można wymienić albo myć (o ile chce się komuś w to bawić oszczędzając $$$).

Z instrukcji indesit:

Filtr tłuszczu, wykonany z gąbczastego materiału, należy myć raz na miesiąc w gorącej wodzie z mydłem.

Namaczać przez 1-2 godziny, nie wyciskać, poczekać aż wyschnie i włożyć go na miejsce.

Ewentualnie powtórzyć czynność i wymienić go na nowy filtr po 5-6 myciach)

Jarszcz to jest filtr przeciw tłuszczowy (siatkowy) a my mówimy o węglowym do pochłaniacza (kosztuje niestety swoje - w zależności od typu i producenta od 20 do i ponad stówy) i tego niestety się nie myje. Edytowane przez plusfoto

Mnie już nawetnie chodzi o zapachy. Lubię zapach obiadku , placuszków ziemniaczanych itp ;) Bardziej chodzi o brud znad kuchenki. W moim teraźniejszym domu jest wylot do komina wentylacyjnego pod okapem. Tam są tony tłuszczu, który unosi się nad kuchenka wraz z parą. Właśnie to mnie bardziej martwi, niż zapachy. Jasne, że dobrze by było móc odizolować sie od obu rzeczy jednak.

Wentylację w swojej kuchni, opisywałem już gdzieś w innym wątku. Działa jak należy, bez zastrzeżeń.

Wygląda to tak;

WM z reku Renovent Excellent Large, lekkie nadciśnienie. W kuchni 1 wywiew. Do tego na suficie w środku pomieszczenia zamontowany jest czujnik wykrywający niewielkie zadymienie. W wypadku pojawienia się jakiegokolwiek, czujnik uruchamia maksymalny wydatek na reku (przewietrzanie). Otrzymałem go w cenie montażu, od wykonawcy WM. Najpierw miałem niedosyt, że tak mało wynegocjowałem. Teraz po ponad dwóch latach używania bardzo to rozwiązanie sobie cenię. Uwalnia mnie to całkowicie od kontrolowania tego, co się dzieje przy gotowaniu, smażeniu, pieczeniu. W jadalni trudno a w salonie to w ogóle nie da się wyczuć co się gotuje. Skuteczność instalacji WM w kuchni jest wystarczająca.

Zaglądałem niedawno w kanał wywiewny i żadnego brudu tam nie znalazłem. Jest czysto i sucho. Wystarcza standartowa wymiana filtrów, na sygnał dźwiękowy z reku (co ok. 2 miesiące). W kuchni nie mam żadnego okapu, pochłaniacza czy innych urządzeń przewietrzających. Pomyślałem- jak to będzie mało skuteczne, to zamontuję pochłaniacz z filtrem węglowym. Nie potrzeba. Nad i wkoło płyty grzewczej, nie ma śladów tłuszczu, zabrudzeń itp. To miejsce nie powoduje większej częstotliwości zmywania, czyścimy jak już cała kuchnia tego wymaga.

Aha, dodam że użytkujemy kuchnię indukcyjną + piekarnik elektryczny. Nie wiem jak by to wyglądało w przypadku gazu.

Następnym razem zrobiłbym identycznie. Żadnych dodatkowych okapów, pochłaniaczy, filtrów itp. Czujnik na przewietrzanie i jest super.

Do tego na suficie w środku pomieszczenia zamontowany jest czujnik wykrywający niewielkie zadymienie. W wypadku pojawienia się jakiegokolwiek, czujnik uruchamia maksymalny wydatek na reku (przewietrzanie).

Fajne jest to co piszesz. Ale czujnik, który wykrywa zadymienie, wykrywa również zwiększoną ilość pary wodnej? Bo nie zawsze przecież przy smażeniu powstaje dym... Chyba, że ten czujnik jest taki czuły. Bo wydaje mi się, że brud w kanałach może najbardziej (głównie, tylko wtedy?) powstawać przez tłuszcz podgrzany i rozmyty w powietrzu....

Jakiej średnicy masz wywiew?

Jest to czujnik gazu/ dymu. Jego czułość jest bardzo duża.

Rankiem, wystarczy kilkuminutowy pobyt pierwszej osoby która pojawi się w kuchni, by czujka uruchomiła przewietrzanie. Po prostu wystarczy chwila wydychania dwutlenku węgla, by czujka zadziałała. Nie tylko duża ilość gazu/dymu uruchamia czujkę ale też niewielki wzrost gazu czy pary w powietrzu włącza ją. Wystarczy np. także otwarcie pokrywki garnka z gotującą się zupą. Intensywne smażenie czy gotowanie (jakaś impreza) sprawia że kuchnia jest mocno wentylowana przez cały czas.

Kuchnię mamy otwartą na jadalnię i salon. W jadalni trudno wyczuć co się gotuje czy piecze. W salonie, bardziej oddalonym od kuchni, gotowanie jest w ogóle niewyczuwalne.

Kanał wywiewny ma średnicę 125mm. Po ponad dwóch latach użytkowania, nie ma na nim żadnych osadów. Nigdy nie był czyszczony ani myty. Przepływ powietrza zasysa wszystko do reku, osadzając wyziewy na filtrze wymiennika. Wymiana tkaniny filtrującej jest banalnie prosta, szybka i tania.

Jest to czujnik gazu/ dymu. Jego czułość jest bardzo duża.

Rankiem, wystarczy kilkuminutowy pobyt pierwszej osoby która pojawi się w kuchni, by czujka uruchomiła przewietrzanie. Po prostu wystarczy chwila wydychania dwutlenku węgla, by czujka zadziałała. Nie tylko duża ilość gazu/dymu uruchamia czujkę ale też niewielki wzrost gazu czy pary w powietrzu włącza ją. Wystarczy np. także otwarcie pokrywki garnka z gotującą się zupą. Intensywne smażenie czy gotowanie (jakaś impreza) sprawia że kuchnia jest mocno wentylowana przez cały czas.

Kuchnię mamy otwartą na jadalnię i salon. W jadalni trudno wyczuć co się gotuje czy piecze. W salonie, bardziej oddalonym od kuchni, gotowanie jest w ogóle niewyczuwalne.

Kanał wywiewny ma średnicę 125mm. Po ponad dwóch latach użytkowania, nie ma na nim żadnych osadów. Nigdy nie był czyszczony ani myty. Przepływ powietrza zasysa wszystko do reku, osadzając wyziewy na filtrze wymiennika. Wymiana tkaniny filtrującej jest banalnie prosta, szybka i tania.

Witam.

Czyli to jakiś uniwersalny czujnik - na wszystko co się w powietrzu unosi :)

Możesz podać nazwę tego czujnika?

Dzięki.

Podpytaj proszę, mi również zalezy na bliższym zgłębieniu takiego rozwiązania.

Dzisiaj znalazłem chwilkę, by zadzwonić do firmy instalującej WM w moim domu. Jeśli chodzi o ten czujnik zamontowany w kuchni, to jest to po prostu czujnik jakości powietrza. Taki air quality sensor kosztuje u nich 250 zł netto+ wysyłka. Ale nie zapytałem czy sprzedają każdemu kto chce, czy tylko do swoich instalacji. Za taki komfort to uważam że to strawna cena. Nie wiem czy to bangla z każdym sterownikiem /reku czy tylko do R. Excellenta. Jak ktoś jest zainteresowany to dowie się wszystkiego u źródła (f-a z Częstochowy). Myślę że inni także mogą mieć te czujniki.