Ifarrg 16.01.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Może już było, ale ... Będe miał wentylację mechaniczną. Nie zostawiałem przepustów w dachu na puszczenie okapu kuchennego, bo wydawało mi sie, że jak jest wentylacja mechaniczna, to ona załatwia sprawę. Ale teraz to już taki pewny tego nie jestem. Jak to zrobić, żeby było dobrze? 1. Zastosować pochłaniacz zapachów, czy jak się tam to nazywa, jakiś okap, ale bez wyjścia na dwór, a np nad tym okapem dać wywiew z wentylacji mechanicznej? 2. Zastosowac okap kuchenny z odprowadzeniem na dach, czy też na ścianę boczną? Nie znam się na okapach, pochłaniaczach itp. A nie chcę walnąć w swoim własnym domu babola ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 16.01.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Tu masz temat wałkowany: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?59754-Rekuperator-a-okap-kuchenny W skrócie od najgorszego. Jeżeli dom ma WM to wszelkie wyrzutnie z okapu puszczane na zewnątrz ściana/dach itp są bez sensu. Zaburzają prace reku. Jeżeli dom ma WM to podłączanie go do kanałów reku ma kilku zwolenników ale ogólnie nie bo moce silników (inaczej możliwości przepuszczania m3 powietrza/h) w okapach są tak duże że również zaburzają prace reku. Był tu też taki co chciał zamontować okap wyjąc z niego silnik, wentylator i podłączyć do reku. Rozwiązanie które mnie przekonało to okap z pochłaniaczem zapachów. Reku robi swoją robotę a pochłaniacz swoją. Pkt wywiewny zamontuje w okolicy okapu. Ma to swoje wady ale jak dla mnie to właściwy konsensus. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez CzarnyIwan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 2. Zastosowac okap kuchenny z odprowadzeniem na dach, czy też na ścianę boczną? Zdecydowanie okap. W pochłaniaczu rozwija się syf już po dwóch dniach. Ciepło wilgoć i tłuszcze... Okap nie przeszkadza WM z odzyskiem ciepła z wentylacji grawitacyjnej, powodując cofkę z zagrzybionych kanałów w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.01.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Okap nie przeszkadza WM z odzyskiem ciepła z wentylacji grawitacyjnej, powodując cofkę z zagrzybionych kanałów w łazienkach. Można jaśniej. O co chodzi z tą WM z odzyskiem z wentylacji grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Można jaśniej. O co chodzi z tą WM z odzyskiem z wentylacji grawitacyjnej? Można, Okap nie przeszkadza WM z odzyskiem ciepła, za to przeszkadza przy wentylacji grawitacyjnej, powodując cofkę z zagrzybionych kanałów w łazienkach. Przepraszam, nie zauważyłem, że coś się wycięło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 16.01.2015 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Tak jak pisałem, nie znam się na okapach, nigdy w domu nie miałem (był kanał nad kuchenką, okap drewniany ale bez wyciągów itp). Nie mam czasu na razie na zapoznawanie się z ich możliwościami, ale do WM podpiąć go nie zamierzam. Rozważam, tak jak kolega, albo pochłaniacz a nad nim WM, albo okap z odprowadzeniem na zewnątrz. Ad 1. Łatwiejsze w realizacji, bo nie musze nic kuć (stropu lane), wyprowadzać ponad dach, czy przez ścianę. Ad. 2, przeciwieństwo poprzedniego. Dodatkowo w razie awarii reku, mam też wentylację kuchenki. Chcę dobrze, ale nie chcę przedobrzyć. Okap da się jakoś zamknąć, żeby działał tylko wtedy, gdy jest coś gotowane na kuchence? Sam się włączą, jak wyczuje parę? Jak to przeprowadzić przez ścianę? Wystarczy wykuć i wstawić kratkę w ścianie, podłączyć rurę, zaizolować przejście i finito? Czy zawsze trzeba przez dach (powinno się przez dach?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.01.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Też rozważałem różne możliwości jednak zostanę przy pochłaniaczu. Trudno jakoś przeboleję tą wymianę filtrów za x zet raz na miesiąc czy dwa tylko na pewno nie za ponad stówę i co drugi - trzeci dzień jak sugeruje p. Tomasz. A dziur w szczelnym domu nie chcę, nie lubię, nie wypada i.t.d.(każdy niech wybierze co komu pasuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 16.01.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Filtr z pochłaniacza można wymienić albo myć (o ile chce się komuś w to bawić oszczędzając $$$). Z instrukcji indesit: Filtr tłuszczu, wykonany z gąbczastego materiału, należy myć raz na miesiąc w gorącej wodzie z mydłem. Namaczać przez 1-2 godziny, nie wyciskać, poczekać aż wyschnie i włożyć go na miejsce. Ewentualnie powtórzyć czynność i wymienić go na nowy filtr po 5-6 myciach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.01.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Jarszcz to jest filtr przeciw tłuszczowy (siatkowy) a my mówimy o węglowym do pochłaniacza (kosztuje niestety swoje - w zależności od typu i producenta od 20 do i ponad stówy) i tego niestety się nie myje. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 16.01.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Ano, racja węglowych się nie czyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 16.01.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Mnie już nawetnie chodzi o zapachy. Lubię zapach obiadku , placuszków ziemniaczanych itp Bardziej chodzi o brud znad kuchenki. W moim teraźniejszym domu jest wylot do komina wentylacyjnego pod okapem. Tam są tony tłuszczu, który unosi się nad kuchenka wraz z parą. Właśnie to mnie bardziej martwi, niż zapachy. Jasne, że dobrze by było móc odizolować sie od obu rzeczy jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.01.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 To wystarczy ci jakiś przyzwoity filtr siatkowy który raz w miesiącu sobie umyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 16.01.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Wentylację w swojej kuchni, opisywałem już gdzieś w innym wątku. Działa jak należy, bez zastrzeżeń.Wygląda to tak;WM z reku Renovent Excellent Large, lekkie nadciśnienie. W kuchni 1 wywiew. Do tego na suficie w środku pomieszczenia zamontowany jest czujnik wykrywający niewielkie zadymienie. W wypadku pojawienia się jakiegokolwiek, czujnik uruchamia maksymalny wydatek na reku (przewietrzanie). Otrzymałem go w cenie montażu, od wykonawcy WM. Najpierw miałem niedosyt, że tak mało wynegocjowałem. Teraz po ponad dwóch latach używania bardzo to rozwiązanie sobie cenię. Uwalnia mnie to całkowicie od kontrolowania tego, co się dzieje przy gotowaniu, smażeniu, pieczeniu. W jadalni trudno a w salonie to w ogóle nie da się wyczuć co się gotuje. Skuteczność instalacji WM w kuchni jest wystarczająca. Zaglądałem niedawno w kanał wywiewny i żadnego brudu tam nie znalazłem. Jest czysto i sucho. Wystarcza standartowa wymiana filtrów, na sygnał dźwiękowy z reku (co ok. 2 miesiące). W kuchni nie mam żadnego okapu, pochłaniacza czy innych urządzeń przewietrzających. Pomyślałem- jak to będzie mało skuteczne, to zamontuję pochłaniacz z filtrem węglowym. Nie potrzeba. Nad i wkoło płyty grzewczej, nie ma śladów tłuszczu, zabrudzeń itp. To miejsce nie powoduje większej częstotliwości zmywania, czyścimy jak już cała kuchnia tego wymaga.Aha, dodam że użytkujemy kuchnię indukcyjną + piekarnik elektryczny. Nie wiem jak by to wyglądało w przypadku gazu.Następnym razem zrobiłbym identycznie. Żadnych dodatkowych okapów, pochłaniaczy, filtrów itp. Czujnik na przewietrzanie i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 16.01.2015 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Do tego na suficie w środku pomieszczenia zamontowany jest czujnik wykrywający niewielkie zadymienie. W wypadku pojawienia się jakiegokolwiek, czujnik uruchamia maksymalny wydatek na reku (przewietrzanie). Fajne jest to co piszesz. Ale czujnik, który wykrywa zadymienie, wykrywa również zwiększoną ilość pary wodnej? Bo nie zawsze przecież przy smażeniu powstaje dym... Chyba, że ten czujnik jest taki czuły. Bo wydaje mi się, że brud w kanałach może najbardziej (głównie, tylko wtedy?) powstawać przez tłuszcz podgrzany i rozmyty w powietrzu.... Jakiej średnicy masz wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.01.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Jest to czujnik gazu/ dymu. Jego czułość jest bardzo duża. Rankiem, wystarczy kilkuminutowy pobyt pierwszej osoby która pojawi się w kuchni, by czujka uruchomiła przewietrzanie. Po prostu wystarczy chwila wydychania dwutlenku węgla, by czujka zadziałała. Nie tylko duża ilość gazu/dymu uruchamia czujkę ale też niewielki wzrost gazu czy pary w powietrzu włącza ją. Wystarczy np. także otwarcie pokrywki garnka z gotującą się zupą. Intensywne smażenie czy gotowanie (jakaś impreza) sprawia że kuchnia jest mocno wentylowana przez cały czas.Kuchnię mamy otwartą na jadalnię i salon. W jadalni trudno wyczuć co się gotuje czy piecze. W salonie, bardziej oddalonym od kuchni, gotowanie jest w ogóle niewyczuwalne.Kanał wywiewny ma średnicę 125mm. Po ponad dwóch latach użytkowania, nie ma na nim żadnych osadów. Nigdy nie był czyszczony ani myty. Przepływ powietrza zasysa wszystko do reku, osadzając wyziewy na filtrze wymiennika. Wymiana tkaniny filtrującej jest banalnie prosta, szybka i tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 18.01.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jest to czujnik gazu/ dymu. Jego czułość jest bardzo duża. Rankiem, wystarczy kilkuminutowy pobyt pierwszej osoby która pojawi się w kuchni, by czujka uruchomiła przewietrzanie. Po prostu wystarczy chwila wydychania dwutlenku węgla, by czujka zadziałała. Nie tylko duża ilość gazu/dymu uruchamia czujkę ale też niewielki wzrost gazu czy pary w powietrzu włącza ją. Wystarczy np. także otwarcie pokrywki garnka z gotującą się zupą. Intensywne smażenie czy gotowanie (jakaś impreza) sprawia że kuchnia jest mocno wentylowana przez cały czas. Kuchnię mamy otwartą na jadalnię i salon. W jadalni trudno wyczuć co się gotuje czy piecze. W salonie, bardziej oddalonym od kuchni, gotowanie jest w ogóle niewyczuwalne. Kanał wywiewny ma średnicę 125mm. Po ponad dwóch latach użytkowania, nie ma na nim żadnych osadów. Nigdy nie był czyszczony ani myty. Przepływ powietrza zasysa wszystko do reku, osadzając wyziewy na filtrze wymiennika. Wymiana tkaniny filtrującej jest banalnie prosta, szybka i tania. Witam. Czyli to jakiś uniwersalny czujnik - na wszystko co się w powietrzu unosi Możesz podać nazwę tego czujnika? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.01.2015 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Nigdzie nie widzę nazwy, ale jak Ci bardzo zależy, to ewentualnie zadzwonię do instalatorów, zapytam. Jest to czujnik współpracujący ze sterownikiem IB-TRON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 19.01.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Podpytaj proszę, mi również zalezy na bliższym zgłębieniu takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 22.01.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Tu masz dwa w jednym reku 250m3 do zabudowy w szafce nad płytą jak gotujesz wyciągasz okap resztę robi automatyka koszt 6.500tyśhttp://www.vent-axia.com/product/lo-carbon-sentinel-kinetic-csh-r.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 29.01.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Podpytaj proszę, mi również zalezy na bliższym zgłębieniu takiego rozwiązania. Dzisiaj znalazłem chwilkę, by zadzwonić do firmy instalującej WM w moim domu. Jeśli chodzi o ten czujnik zamontowany w kuchni, to jest to po prostu czujnik jakości powietrza. Taki air quality sensor kosztuje u nich 250 zł netto+ wysyłka. Ale nie zapytałem czy sprzedają każdemu kto chce, czy tylko do swoich instalacji. Za taki komfort to uważam że to strawna cena. Nie wiem czy to bangla z każdym sterownikiem /reku czy tylko do R. Excellenta. Jak ktoś jest zainteresowany to dowie się wszystkiego u źródła (f-a z Częstochowy). Myślę że inni także mogą mieć te czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.