Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna a okap kuchenny

Recommended Posts

Większość czujników jakości powietrza posiada napięciowe wyjścia 0-10V lub prądowe 4-20mA.

Centrala musi posiadać wejście analogowe do sterowania takim sygnałem.

Jeśli ktoś chce by centrala reagowała na gotowanie lub zwiększoną wilgotność najprostszym (bezobsługowym) rozwiązaniem będzie higrostat.

Edytowane przez _John

• 11 months później...

Dzień dobry, podepnę się pod temat, bo było o tym już w wielu miejscach. Przeczytałam na forum, że okap do WM z rekuperacją to niezbyt dobry pomysł i już byłam z mężem nastawiona na takie rozwiązanie - bez okapu. Po czym się okazuje, że nasz projekt WM uwzględnia rekuperator, który się podpina do okapu i centrala steruje nim w czasie gotowania - jest to Komfovent Domekt rego 400 ve.

To w takim przypadku podłączać ten okap, czy nie?

• 3 months później...
Przejrzałam już miliony postów na temat okapów przy wentylacji mechanicznej i nadal nie do końca wiem, jak powinno być by było dobrze i bezpiecznie. Ale z tym przewietrzaniem to ciekawa opcja, właśnie sprawdziłam i w naszym rekuperatorze też ma być taka opcja i jakieś jeszcze inne http://thesslagreen.com/products/sterownik-green-t , więc może faktycznie to wystarczy. Ewentualnie na wszelki wypadek dokupię pochłaniacz. Teraz mieszkamy w domu z wyciągiem kominowym, a i tak dość rzadko korzystamy z okapu.

• 7 months później...
  • 1 year później...
Odświeżam temat :) Tematu wg mnie bardzo ciekawy, tym bardziej, że zaraz sam zaczynam etap instalacji :) może ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia, albo patenty sprawdzone u siebie lub znajomych? Rozważam okap z filtrem bez wyprowadzania na zewnątrz ani do WM, lub wyciąg z wywiewem na zewnątrz przez ścianę. To drugie rozwiązanie byłoby z jakimś "odcięciem" przepływu, w celu uszczelnienia domu w czasie nie używania okapu. Podobno większość okapów ma zawór jednostronny, ale działa (jak nazwa wskazuje:)) tylko w jedną stronę- więc jeśli będzie nadciśnienie (np do rozpalania w kominku) to zaworem/okapem to nadciśnienie "wyjdzie" na zewnątrz.

Dzień dobry, podepnę się pod temat, bo było o tym już w wielu miejscach. Przeczytałam na forum, że okap do WM z rekuperacją to niezbyt dobry pomysł i już byłam z mężem nastawiona na takie rozwiązanie - bez okapu. Po czym się okazuje, że nasz projekt WM uwzględnia rekuperator, który się podpina do okapu i centrala steruje nim w czasie gotowania - jest to Komfovent Domekt rego 400 ve.

To w takim przypadku podłączać ten okap, czy nie?

Okap się podpina do rekuperatora SYGNAŁOWO. Czyli puszczamy sygnał włączenia okapu do rekuperatora żeby ten zastosował algortym "Okap" i odpowiednio ustawił prędkości wentylatorów.

Okapu się nie podpina RURĄ do rekuperatora, ale wyziewy odprowadza bezpośrednio na zewnątrz, z ominięciem rekuperatora.

Odświeżam temat :) Tematu wg mnie bardzo ciekawy, tym bardziej, że zaraz sam zaczynam etap instalacji :) może ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia, albo patenty sprawdzone u siebie lub znajomych? Rozważam okap z filtrem bez wyprowadzania na zewnątrz ani do WM, lub wyciąg z wywiewem na zewnątrz przez ścianę. To drugie rozwiązanie byłoby z jakimś "odcięciem" przepływu, w celu uszczelnienia domu w czasie nie używania okapu. Podobno większość okapów ma zawór jednostronny, ale działa (jak nazwa wskazuje:)) tylko w jedną stronę- więc jeśli będzie nadciśnienie (np do rozpalania w kominku) to zaworem/okapem to nadciśnienie "wyjdzie" na zewnątrz.

Okap z filtrem mówiąc w skrócie po prostu nie działa.

Ja mam okap podłączony do osobnego komina i wyziewy wyprowadzone na zewnątrz. Na kominie klapa jednokierunkowa. Jak na razie to wystarczy. Zapachy się nie rozchodzą na dom. W planach podłączenie sygnalizacji włączenia okapu do modułu expansion rekuperatora.

Okap się podpina do rekuperatora SYGNAŁOWO. Czyli puszczamy sygnał włączenia okapu do rekuperatora żeby ten zastosował algortym "Okap" i odpowiednio ustawił prędkości wentylatorów.

Okapu się nie podpina RURĄ do rekuperatora, ale wyziewy odprowadza bezpośrednio na zewnątrz, z ominięciem rekuperatora.

Podpina się rurą do centrali, która ma taką opcję - piąty króciec. Komfovent akurat ma dodatkowe wejście z okapu - wypuszcza powietrze z kuchni przez wyrzutnię z pominięciem wymiennika.

Warto czasem sprawdzić możliwości poszczególnych urządzeń. Świat się nie kończy na thessla green (ani nie zaczyna).

Nie wiedziałem. Wszystkie rekuperatory których instrukcje przeczytałem mają po cztery króćce. Nawiasem mówiąc u mnie taki rekuperator by się nie sprawdził, bo bym musiał niepotrzebnie ciągnąć dodatkowy przewód. Prościej i krócej jest podłączyć okap do najbliższej ściany czy komina niż do rekuperatora.

Drugi problem to to że tłuste (żaden filtr nie jest idealny) powietrze z okapu zasyfia drogi wentylator rekuperatora.

Rozwiązanie nieistniejącego problemu przez stworzenie kilku nowych.

• 7 months później...
Pogadałem z człowiekiem który sprzedaje okapy to właśnie powiedział że to bardzo zły pomysł jak ktoś chce podłaczyć okap do reku. Ale też powiedział że nie jest dobrym pomysłem podłączenia okapu do np. jakiegoś wolnego komina grawitacyjnego (mam taki bo zaplanowałem do okapu) bo powiedział że okap ma taką moc że w ciągu ok 1h działania na dużej mocy wywieje całe ciepłe powietrze z domu i że to co zaoszczędza rekuperacja z wymiennikiem to od razu się marnuje. Że z tych rozwiązań to najlepsze jest żeby jednak dać filtr węglowy do usuwania zapachów ale żeby ciepłe powietrze wracało do kuchni. Dobry to pomysł?

Podczas gotowania zawsze używaj okapu. Gaz ziemny, używany do gotowania, emituje dwutlenek azotu, tlenek węgla i formaldehyd – wszystkie są szkodliwymi gazami. Same składniki również zanieczyszczać powietrze. Smażone papryki i zioła uwalniają lotne związki organiczne zwane terpenami, które mogą podrażniać skórę i płuca. Korzystanie z wentylatora wyciągowego jest prawdopodobnie najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić podczas gotowania.

https://www.fakt.pl/kobieta/zdrowie-i-fitness/toksyczne-chemikalia-w-domu-zanieczyszczenie-powietrza-w-domu/3r3zhz0