_John 30.01.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Większość czujników jakości powietrza posiada napięciowe wyjścia 0-10V lub prądowe 4-20mA.Centrala musi posiadać wejście analogowe do sterowania takim sygnałem. Jeśli ktoś chce by centrala reagowała na gotowanie lub zwiększoną wilgotność najprostszym (bezobsługowym) rozwiązaniem będzie higrostat. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 30.01.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Ok czyli pod centrale podłączamy sterownik np. IB-tron i do niego poprzez rozdzielacz moduł dodatkowy czyli ten higrostat?http://www.images.insbud.net/products/ib-tron_3100/ib-tron_3100fan/ib-tron_3100fan_16_pl.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 28.01.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Dzień dobry, podepnę się pod temat, bo było o tym już w wielu miejscach. Przeczytałam na forum, że okap do WM z rekuperacją to niezbyt dobry pomysł i już byłam z mężem nastawiona na takie rozwiązanie - bez okapu. Po czym się okazuje, że nasz projekt WM uwzględnia rekuperator, który się podpina do okapu i centrala steruje nim w czasie gotowania - jest to Komfovent Domekt rego 400 ve.To w takim przypadku podłączać ten okap, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.01.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Można podpiąć okap do tej centrali. Po to jest to wejście.Ważne by okap nie posiadał swojego silnika i po drodze zamontować zawór odcinający. Mimo wszystko ja odradzam łączenia tych 2 systemów.Wentylacja jest czysta i sucha, a okapy potrafią być wilgotne i tłuste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.01.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 w okapie może być turbina, byle mniej wydajna niż ta w centralce, poza tym turbinka w okapie świetnie kosi tłuszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doomika 18.05.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Przejrzałam już miliony postów na temat okapów przy wentylacji mechanicznej i nadal nie do końca wiem, jak powinno być by było dobrze i bezpiecznie. Ale z tym przewietrzaniem to ciekawa opcja, właśnie sprawdziłam i w naszym rekuperatorze też ma być taka opcja i jakieś jeszcze inne http://thesslagreen.com/products/sterownik-green-t , więc może faktycznie to wystarczy. Ewentualnie na wszelki wypadek dokupię pochłaniacz. Teraz mieszkamy w domu z wyciągiem kominowym, a i tak dość rzadko korzystamy z okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 06.01.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 hej a co myślicie o przepustnicy na kanale z pochłaniacza wyprowadzonego na zewnątrz, chodzi pochłaniacz wiem że tracę na szczelności ale po wyłączeniu pochłaniacza zamyka się przepustnica i układ dalej szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster303 26.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Odświeżam temat Tematu wg mnie bardzo ciekawy, tym bardziej, że zaraz sam zaczynam etap instalacji może ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia, albo patenty sprawdzone u siebie lub znajomych? Rozważam okap z filtrem bez wyprowadzania na zewnątrz ani do WM, lub wyciąg z wywiewem na zewnątrz przez ścianę. To drugie rozwiązanie byłoby z jakimś "odcięciem" przepływu, w celu uszczelnienia domu w czasie nie używania okapu. Podobno większość okapów ma zawór jednostronny, ale działa (jak nazwa wskazuje:)) tylko w jedną stronę- więc jeśli będzie nadciśnienie (np do rozpalania w kominku) to zaworem/okapem to nadciśnienie "wyjdzie" na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.01.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Dzień dobry, podepnę się pod temat, bo było o tym już w wielu miejscach. Przeczytałam na forum, że okap do WM z rekuperacją to niezbyt dobry pomysł i już byłam z mężem nastawiona na takie rozwiązanie - bez okapu. Po czym się okazuje, że nasz projekt WM uwzględnia rekuperator, który się podpina do okapu i centrala steruje nim w czasie gotowania - jest to Komfovent Domekt rego 400 ve. To w takim przypadku podłączać ten okap, czy nie? Okap się podpina do rekuperatora SYGNAŁOWO. Czyli puszczamy sygnał włączenia okapu do rekuperatora żeby ten zastosował algortym "Okap" i odpowiednio ustawił prędkości wentylatorów. Okapu się nie podpina RURĄ do rekuperatora, ale wyziewy odprowadza bezpośrednio na zewnątrz, z ominięciem rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.01.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Odświeżam temat Tematu wg mnie bardzo ciekawy, tym bardziej, że zaraz sam zaczynam etap instalacji może ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia, albo patenty sprawdzone u siebie lub znajomych? Rozważam okap z filtrem bez wyprowadzania na zewnątrz ani do WM, lub wyciąg z wywiewem na zewnątrz przez ścianę. To drugie rozwiązanie byłoby z jakimś "odcięciem" przepływu, w celu uszczelnienia domu w czasie nie używania okapu. Podobno większość okapów ma zawór jednostronny, ale działa (jak nazwa wskazuje:)) tylko w jedną stronę- więc jeśli będzie nadciśnienie (np do rozpalania w kominku) to zaworem/okapem to nadciśnienie "wyjdzie" na zewnątrz. Okap z filtrem mówiąc w skrócie po prostu nie działa. Ja mam okap podłączony do osobnego komina i wyziewy wyprowadzone na zewnątrz. Na kominie klapa jednokierunkowa. Jak na razie to wystarczy. Zapachy się nie rozchodzą na dom. W planach podłączenie sygnalizacji włączenia okapu do modułu expansion rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 27.01.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Okap się podpina do rekuperatora SYGNAŁOWO. Czyli puszczamy sygnał włączenia okapu do rekuperatora żeby ten zastosował algortym "Okap" i odpowiednio ustawił prędkości wentylatorów. Okapu się nie podpina RURĄ do rekuperatora, ale wyziewy odprowadza bezpośrednio na zewnątrz, z ominięciem rekuperatora. Podpina się rurą do centrali, która ma taką opcję - piąty króciec. Komfovent akurat ma dodatkowe wejście z okapu - wypuszcza powietrze z kuchni przez wyrzutnię z pominięciem wymiennika. Warto czasem sprawdzić możliwości poszczególnych urządzeń. Świat się nie kończy na thessla green (ani nie zaczyna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.01.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Nie wiedziałem. Wszystkie rekuperatory których instrukcje przeczytałem mają po cztery króćce. Nawiasem mówiąc u mnie taki rekuperator by się nie sprawdził, bo bym musiał niepotrzebnie ciągnąć dodatkowy przewód. Prościej i krócej jest podłączyć okap do najbliższej ściany czy komina niż do rekuperatora.Drugi problem to to że tłuste (żaden filtr nie jest idealny) powietrze z okapu zasyfia drogi wentylator rekuperatora. Rozwiązanie nieistniejącego problemu przez stworzenie kilku nowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartezzx 18.09.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 Pogadałem z człowiekiem który sprzedaje okapy to właśnie powiedział że to bardzo zły pomysł jak ktoś chce podłaczyć okap do reku. Ale też powiedział że nie jest dobrym pomysłem podłączenia okapu do np. jakiegoś wolnego komina grawitacyjnego (mam taki bo zaplanowałem do okapu) bo powiedział że okap ma taką moc że w ciągu ok 1h działania na dużej mocy wywieje całe ciepłe powietrze z domu i że to co zaoszczędza rekuperacja z wymiennikiem to od razu się marnuje. Że z tych rozwiązań to najlepsze jest żeby jednak dać filtr węglowy do usuwania zapachów ale żeby ciepłe powietrze wracało do kuchni. Dobry to pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 25.09.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Podczas gotowania zawsze używaj okapu. Gaz ziemny, używany do gotowania, emituje dwutlenek azotu, tlenek węgla i formaldehyd – wszystkie są szkodliwymi gazami. Same składniki również zanieczyszczać powietrze. Smażone papryki i zioła uwalniają lotne związki organiczne zwane terpenami, które mogą podrażniać skórę i płuca. Korzystanie z wentylatora wyciągowego jest prawdopodobnie najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić podczas gotowania.https://www.fakt.pl/kobieta/zdrowie-i-fitness/toksyczne-chemikalia-w-domu-zanieczyszczenie-powietrza-w-domu/3r3zhz0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts