Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Pęknięcia na łączeniach sztukaterii.

Recommended Posts

W ubiegłym roku ociepliłam dom i założyłam gzymsy styropianowe. Zauważyłam ostatnio, że na łączeniach listew wszytko zaczyna rysować. Boję się co będzie do wiosny. Co można z tym zrobić. Dzwoniłam do wykonawcy ale powiedział, że takie materiały mają i nic nie można poradzić, że wszystkim to pęka.:(

no nie do konca mialem to na mysli :)

Zostalo mi z ktorejs tam budowy ZF 699 Spahtell wiec moze sie przydac. link zawodnika powyzej - to standard massive reklama kogos kto wpada i flooduje watki.

Rozmawiałam z jednym z technologów od sztukaterii styropianowych i nie potwierdził niestety aby nakładać na pęknięcia masę szpachlową cienkowarstwowo. Wszelkiego rodzaju takie zabiegi reanimacyjne są krótkotrwałe. Proponowane standardowe techniki montażu sztukaterii oraz dobór materiałów do montażu okazują się błędne i dlatego tak masowo pęka sztukateria styropianowa z różnego rodzaju tynkami.

Człowiek cały czas się uczy. Szkoda, że ludzie, którzy z tym robią są mało wyedukowani, a co za tym idzie, za wszystko płaci inwestor.:rolleyes:

Dziękuję wszystkim za porady. Jak się okazuje na takich forach wszystko wszyscy wiedzą, a kiedy przyjdzie co do czego, to blado później to wygląda.

Pozdrawiam forumowiczów.

Edytowane przez paujak1965

Rozmawiałam z jednym z technologów od sztukaterii styropianowych i nie potwierdził niestety aby nakładać na pęknięcia masę szpachlową cienkowarstwowo. Wszelkiego rodzaju takie zabiegi reanimacyjne są krótkotrwałe. Proponowane standardowe techniki montażu sztukaterii oraz dobór materiałów do montażu okazują się błędne i dlatego tak masowo pęka sztukateria styropianowa z różnego rodzaju tynkami.

Człowiek cały czas się uczy. Szkoda, że ludzie, którzy z tym robią są mało wyedukowani, a co za tym idzie, za wszystko płaci inwestor.:rolleyes:

Dziękuję wszystkim za porady. Jak się okazuje na takich forach wszystko wszyscy wiedzą, a kiedy przyjdzie co do czego, to blado później to wygląda.

Pozdrawiam forumowiczów.

A co Ci doradził Pan Technolog?

Demontaż i przyklejenie na porządne lepiszcze?

Jaką masz sztukaterię?

Kup profile np. STO zamocuj je na porządny klej i nie będzie problemu - żadnego.

no zesz

nie dosc ze moderator wywalil z tego watku wpis jakiegos wlasnie garazowca produkujacego te profile, ktory wpadl tu z 5-cioma postami i probowal reklamowac wlasnie profile i zmienil sie sens wypowiedzi calego watku, to jeszcze teraz taka akcja.

chce czlowiekowi dac za darmo zeby sobie polozyl cienkowarstwowo Carbon Spahtell za free tak z 1kg zeby sobie sprobowal i polatal te pekniecia. bo lepszego materialu nie znajdzie... to jeszcze mu zle.

I malo tego ze za free to jeszcze z dostawa, bo w ten week bede w Poznaniu.

ja nie produkuje profili styropianowych, ale rozumiem dlaczego peka, i jedyna szansa to ratowac sie wlasnie cienkowarstwowo ZF699/Armierungsputz lub wlasnie CarbonSpahtell... inaczej zeby nie pekalo - trzeba zrywac, kupic porzadny produkt i jeszcze raz polozyc.

No i chcesz czlowiekowi pomoc, to jeszcze Ci nawsadza !

Producencik w garazu ktory wycinal Ci ta sztukaterie, bo zapewne szukales tej sztukaterii jak najtaniej - do laczenia i wyprawy uzywa produktu za 12zl za 25kg... zeby byc tanszym producentem od np... Austrothermu, ktory to juz te profile ma solidnie zrobione...

Ale co: szukales ceny - to teraz masz...i dobrze Ci tak

zaproponowalem Ci za free zeby Ci pomoc mase za 12zl ale za 1kg zebys sobie to polatal - jak to nie pomoze - nic juz nie pomoze.

To jeszcze sie sadzisz.

Oczywiscie w tym momencie moja propozycja stala sie nieaktualna.

Zapytaj Pana Technologa czy robil proby na CarbonSpahtell i Carbonit.

Mozesz sobie kupic taki klej... w opakowaniu 25kg... CarbonSpahtell sie nazywa... masa zbrojaca z wloknem weglowym, Pani Inwestor.

Edytowane przez fighter1983

Jest taka masa na rynku i sam jej używam na pęknięcia przy renowacjach oraz przy zakładaniu sztukaterii aby te pęknięcia się nie pojawiały. Można jej nałożyć nawet 1 cm grubości i nic nie pęka. Nie trzeba się bawić cienkowarstwowo. Można nią także wypełnić szczeliny.

Osobiście używałem przez wiele lat różnych specyfików i się nie sprawdzały. Zapraszam Panią do kontaktu, wytłumaczę co i jak. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Mamy od ok. 2 lat sztukaterie wokół okien. I niestety mimo tego, że na etapie montażu były odpowiednio zabezpieczone te łączenia - właśnie jakaś masa oraz doszlifowywanie, to i tak zaczynają się pojawiać pęknięcia. Myślę, że to swoisty "urok" takich rozwiązań. Pewnie na wiosnę będzie trzeba pomalować i tyle ;)

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...

Witam wszystkich w Nowym Roku! Wątek podtrzymuję, gdyż obiecałam sobie, co jakiś czas zdawać relację z tego co dzieje się na mojej elewacji po zastosowaniu innowacyjnego rozwiązania aron-tex. Okazuje się, że mamy już zimę i moja renowacja pęknięć na listwach nadal jest skuteczna! Nic się złego nie dzieje.

Pozdrawiam wszystkich. Znowu zdam relację w okresie letnim.

• 7 months później...

Witam wszystkich.

Jak coś sobie postanawiam to słowa dotrzymuję. Chcę powiedzieć, że produkt działa bardzo dobrze. Brak pęknięć w dalszym ciągu. Postanowiłam dać rekomendację na ten wyrób, gdyż gość, który go stworzył wie o czym mówi i potwierdza się to w rzeczywistości. Podaję link do filmiku na temat ARON-tex

pozdrawiam Was wszystkich serdecznie.

• 4 months później...