Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mieszkam z domu w zabudowie bliźniaczej z garażem. Każdy z sąsiadów posiada garaż w bryle domu. Odległość między ścianami garaży to 2,20m.

Na tych ścianach są okna z szybą matową bez możliwości otwierania czy też uchylania takich okien.

Sąsiad jednak wymienił takie okno na zwykłe z możliwością uchylania i jest tam szyba przeźroczysta - zrobił sobie tam pokój.

Moje pytanie jest takie: Czy można było takie okno wymienić i czy ja również mogę wymienić na takie okno? - jest to nowe budownictwo jeszcze z gwarancją dewelopera

Wiem że prawo budowlane może to różnie interpretować a warunki zabudowy są specyficzne dla każdego domu.

Bardzo będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tym temacie.

https://forum.murator.pl/topic/197105-problem-z-oknami-w-domach/

... jeśli sąsiad zamienił funkcję garażu na pokój, to musiał zlecić opracowanie projektu Zmiany sposobu użytkowania części obiektu budowlanego.

Stąd powinna wynikać możliwość prawidłowego doświetylenia pokoju i wymiany okna jako otwierane z szybą przeżroczystą.

W zabudowie bliżniaczej mogą wchodzić uwarunkowania pożarowe - wszystko zależy, czy pozwolenie na budowę dotyczy jednego domu mieszkalnego jednorodzinnego ( bliżniaka ) dwu-lokalowego, czy też są to dwa odrębne obiekty z oddzieleniami pożarowymi.

https://forum.murator.pl/topic/197105-problem-z-oknami-w-domach/#findComment-6710116