śmig_śmigalska 31.01.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) decyzja koza czy kominek musi być podjęta niedługo - pod kominek nie daje się wcale styropianu przed wylewkami (tak mówi pan kominkowy) albo daje się jedną warstwę (pan wylewkowy) z kozą normalnie styropian damy Pan kominkowy ma rację- kominek z zabudową to kilkaset kilogramów masy, wylewka to raptem parę cm. W tym miejscu powinna być tylko warstwa wylewki dodatkowo zazbrojona siatką. Być może kiedyś zmienicie zdanie i będziecie chcieli mieć kominek. Wylewek lepiej nie kuć I jeszcze coś- tez planowałam rozkład mebli w planerze ikeowskim (strona 3 dziennika). Na rysunku wszystko pasowało, ale nie uwzględniłam grubości framug, tynków i czegoś tam jeszcze- ostatecznie między murkiem a drzwiami do spiżarni nie zmieściły się dwie szafki 60, zabrakło trochę miejsca. Z doświadczeń użytkowych podpowiem, że średnio tam teraz widzę ten zakręt mebli po drugiej stronie (a też taki miałam w planie). Bardzo utrudniałby komunikację ze stołem przy oknie- a to bardzo częsta trasa komunikacyjna. 8 Edytowane 31 Stycznia 2016 przez śmig_śmigalska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 31.01.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Pan kominkowy ma rację- kominek z zabudową to kilkaset kilogramów masy, wylewka to raptem parę cm. W tym miejscu powinna być tylko warstwa wylewki dodatkowo zazbrojona siatką. Być może kiedyś zmienicie zdanie i będziecie chcieli mieć kominek. Wylewek lepiej nie kuć I jeszcze coś- tez planowałam rozkład mebli w planerze ikeowskim (strona 3 dziennika). Na rysunku wszystko pasowało, ale nie uwzględniłam grubości framug, tynków i czegoś tam jeszcze- ostatecznie między murkiem a drzwiami do spiżarni nie zmieściły się dwie szafki 60, zabrakło trochę miejsca. Z doświadczeń użytkowych podpowiem, że średnio tam teraz widzę ten zakręt mebli po drugiej stronie (a też taki miałam w planie). Bardzo utrudniałby komunikację ze stołem przy oknie- a to bardzo częsta trasa komunikacyjna. 8 wylewka 7cm + włożenie jednej warstwy styro 7cm zamiast 15cm styro pod kominkiem to juz daje razem 15cm wylewki, ale będę to kosultować z panem kominkowym i tak gimnastykujemy się z ociepleniem, ta dziura pod kozą bez styropianu nie podoba mi się, jak zdecydujemy się na kozę to przy kozie zostaniemy ciągła rozpierducha w domu to nie dla nas wyspa kuchenna jest w naszym przypadku dobrym wyjściem - robimy sajgon w kuchni jak gotujemy, lepiej tego nie pokazywać gosciom siedzącym przy stole kuchnię mamy wymierzoną po tynkach przed tynkami ściągnęłam pana od zabudowy kuchennej (jeszcze dachu nie bylo a ja już kuchnię planowałam ) wtedy po wymierzeniu okazało się,ze drzwi do spizarni trzeba zmniejszyć,żeby zmieścić te dwie 60 o których piszesz, drzwi zostały zmniejszone, byłam zadowolona i spokojna do czasu - meble z ikei są głębsze,niz meble robione na wymiar i ogólnie standardowe, tak więc znów brakuje nam 3cm ale tym razem w głębokości szafek w ciągu pod oknem albo zmniejszymy znów drzwi do spiżarni albo... trzeba będzie zrobić meble na wymiar ale na wzór serii bodbyn bo najbardziej nam się podoba 3cm.... no przecież to jest śmieszne dawno już doszłam do wniosku,że to prawda z tym pierwszym domem jak z pierwszym naleśnikiem Edytowane 31 Stycznia 2016 przez malydomekpodlodzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.02.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 no i do kominka powinna iść osobna rura z powietrzem chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 01.02.2016 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 dopływ powietrza z zewnątrz?jest zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 01.02.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Pan kominkowy ma rację- kominek z zabudową to kilkaset kilogramów masy, wylewka to raptem parę cm. W tym miejscu powinna być tylko warstwa wylewki dodatkowo zazbrojona siatką. Być może kiedyś zmienicie zdanie i będziecie chcieli mieć kominek. Wylewek lepiej nie kuć :p8 Można jeszcze zrobić tak jak ja Planowałem normalnie - czyli 2 warstwy styro + jastrych z siatką, w miejscu gdzie miał być kominek, siatka x 2. Ale umyśliłem sobie, by kominek jeszcze obniżyć (szyba miała być na wysokości podłogi). Jastrych na obrys kominka + mały zapas skułem, do styro (oczywiście nie miałem w tym miejscu podłogówki), styro zaizolowałem jeszcze wełną (choć temp u dołu kominka wcale nie są wysokie) i na to spuściłem kominek wycinając miejsca pod "stopki" wkładu. Czyli sam wkład wsparł się na żelbecie, który miałem poniżej. Łapy wkładu dodatkowo zalałem betonem. Także wydaje mi się, że można by spróbować przewidzieć gdzie mniej więcej stanie wkład i zaplanować sobie w przyszłości odwierty, w które wpuści się nóżki wkładu lub od razu po prostu "słupki" takie zaleje i na nich postawi się wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 01.02.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Zrób sobie projekt w planerze z uwzględnieniem okna i stołu Lubię duże masywne stoły, Ty w swoich planach też masz takie tradycyjne wnętrza. Przeanalizuj to sobie i sprawdź, ile Ci zostanie na komunikację. Goście są od czasu do czasu, a codzienne bieganie wokół potrafi być upierdliwe. Drzwi do spiżarni masz otwierane do kuchni? PS. Powierzchnię na meble zabrały nam też listwy przypodłogowe. PS2. A dlaczego pralka w kuchni, a nie w spiżarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 02.02.2016 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 mamy juz cala przestrzen salon- kuchnia rozplanowaną co do centymetra, łącznie z wymiarami stołu - będzie rozkładany jeśli chodzi o powierzchnię to nie ma czym szastać, to prawda w spiżarni są już: komin systemowy do kominka,kociol z zasobnikiem, skrzynka rozdzielaczowa do podłogówki, wodomierz- ze względu na niego pralka nie może tam stać - taki wymóg u nas :/ poza tym my pralkę musimy mieć na oku, bo inaczej mokre pranie będzie leżało w środku 2 dni wyspa będzie, taka kuchnia nam najbardziej odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 02.02.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Oj, to faktycznie prawie nic nie zostało z tej spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 04.02.2016 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 chyba muszę wyrzucić dracenę z biurka w pracy ewidentnie złe feng shui na nas sprowadza test szczelności powietrzem instalacji wod-kan - z 5 bar spadło przez kilka godzin do 1 bara jak na razie hydraulicy to jedyna ekipa która zawiodła nie raz, na całej linii, wczoraj szanowni hydraulicy przyjechali zrobić przewężkę przy odpływach przed wylewkami nie wzięli rur pojechali do hurtowni (podobno) po przyjeżdzie na budowę odkryli,ze dostali złe redukcje (podobno) no to już nie wracali 3 raz, pojechali na inną budowę albo są skończonymi pierdołami, albo biorą za dużo budów na raz, albo najzwyczajniej w świecie kłamią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 04.02.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Niestety wszystkie wersje prawdopodobne Przykre to, współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 04.02.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 o rety! może wszystko na raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 04.02.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Nasz kierbud nas wczoraj mocno przestrzegał przed takimi ziomkami. Mówił, że zanim podpiszemy z kimś umowę, mamy jechać do kilku domów, gdzie ekipa robiła i zapytać właściciela co o nich sądzi, jak się rozliczali itp. Czasochłonne to i czasem trudne do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 04.02.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Nasz kierbud nas wczoraj mocno przestrzegał przed takimi ziomkami. Mówił, że zanim podpiszemy z kimś umowę, mamy jechać do kilku domów, gdzie ekipa robiła i zapytać właściciela co o nich sądzi, jak się rozliczali itp. Czasochłonne to i czasem trudne do zrobienia Nie ma chyba budowy na której wszystkie ekipy się sprawdzą.... Sprawdzanie to jedno nawet rozmowy z właścicielami,bo niestety przykład jedna firma robiła gładzie KG kafle,a teraz do malowania i białego montażu ta sama firma ale inna brygada- ,mieli przyjść te same chłopaki ale niestety dla mnie nie,i wyszło znowu.... Pracownicy się zmieniają też a czasem własciciele obrastają w piórka. Z ekip które polecił mi wykonawca SSO nie jestem wcale zadowolona.... Niestety sprawdzać musimy tak czy siak,niestety nic innego nie pozostaje .... Tynkarze jeździliśmy bo budowach czasem po 50 km ale było warto ..... Z rozliczeniem płacić na koniec prac i już ważne aby wartość prac pokryła koszt zakupu materiału który ewentualnie zmarnują,to też trzeba brać pod uwagę, bo co z tego że nie zapłacisz za robotę skoro na nowo materiał trzeba kupić.... Teraz mam przykład zerwali tapetę,bo położyli na grudki-tapeta klej to jedno ale jeszcze trzeba zrobić gładź na nowo więc same straty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 04.02.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 jak na razie hydraulicy to jedyna ekipa która zawiodła nie raz, na całej linii, wczoraj szanowni hydraulicy przyjechali zrobić przewężkę przy odpływach przed wylewkami nie wzięli rur pojechali do hurtowni (podobno) po przyjeżdzie na budowę odkryli,ze dostali złe redukcje (podobno) no to już nie wracali 3 raz, pojechali na inną budowę albo są skończonymi pierdołami, albo biorą za dużo budów na raz, albo najzwyczajniej w świecie kłamią Masakra A ta dracena to w związku z nimi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 04.02.2016 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) pewnie tak to ja może kupię kwitnącą prymulkę na to biurko a jak już kiedyś będziemy mieli szczelną instalację stary stół - jak kasa stopnieje może przeforsuję, na razie M nie chce dracena w związku z wszystkimi zdarzeniami z ostanich miesięcy :/ ekipa hydraulików z białej listy na FM... inne ekipy do tej pory ok, sprawdzaliśmy nawet jak z polecenia od kogoś mieliśmy namiary co do hydraulika nikt ze znajomych nie chciał polecić swojego bo każdy hydraulic coś miał za uszami chyba ta branża hydrauliczna jakaś taka mierna Edytowane 4 Lutego 2016 przez malydomekpodlodzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 04.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 To zdjęcie to u Ciebie w obecnym domu? Co chcesz od stołu? Za mały? Bo mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 04.02.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 chyba ta branża hydrauliczna jakaś taka mierna Nie chciałbym uogólniać, ale nasi (jedyna firma spoza budującej) też orłami polotu nie byli Jakby mąż im na ręce nie patrzył to kilka ładnych baboli by zmajstrowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 04.02.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Stol jest piekny i marzy mi sie stary stol Niestety to nie obecny dom, inspiracja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 05.02.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Wiem coś na temat hydraulików INSTALATORÓW, wrrr...inspiracja cudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.02.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 ....... ....... HA! I mam Was obie razem - czyli to nie rozdwojenie jaźni, tylko mylą mnie się Wasze nicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts