gaja2 13.02.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Podczytuję zza kurtyny... widzę dużo podobieństw i te same dylematy, które ty już chyba rozwiązałaś, a my nie do końca. No bo u nas podobnie - będzie ogrzewanie gazowe i WM z rekuperacją; tu już decyzja zapadła. Natomiast dalej to tak: pierwsza wersja - kominek. Druga wersja: jednak bez kominka. Trzecia wersja: może koza? a może jednak kominek? I w tym miejscu obecnie jesteśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.kolega 17.02.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witam.Chcę się przyłączyć do dyskusji gdyż też buduję dom na wzór projektu słoneczny z garażem. Dlaczego wzór a nie dokładnie słoneczny to zaraz wyjasnie. Długo zastanawiałem się co kupić lub wybudować za kwotę 280tys. Początkowo chciałem kupić 65-67m2 mieszkanie w bloku od developera. Mniej więcej tyle kosztuje mieszkanie w Bydgoszczy. Mam ojca budowlańca i po długich dyskusjach i obliczeniach doszlismy do wniosku że powinno się udać wybudować za 280tys w 100% systemem gospodarczym z czego 80tys bedzie przeznaczone na zakup działki i wszystkich formalnosci oraz pozwoleń a 200tys na wybudowanie domu wraz z wykończeniem kuchni oraz łazienki(meble,armatura oraz sprzęt agd).W projekcie zmieniłem kont dachu na 43 stopnie,zlikwidowałem skosną sciane w przedpokoju.Z osobnej ubikacji i łazienki zrobiłem jedną dużą łazienkę,poszerzyłem o 60cm garaż oraz zmieniłem strop z betonowego na drewniany.Firma MG Projekt za zmiany które wymysliłem chciała zbyt dużo więc znalazłem innego projektanta który zaprojektował dom od podstaw według moich upodobań za połowe tego co wołało MG projekt dlatego też jest to dom na wzór a nie dokładnie słoneczny z garażem 2.Jeżeli chodzi o wydatki i moje wczesniejsze założenia finansowe to wszystko będzie jasne po zakończeniu całej inwestycji ale na chwile obecną sytuacja wygląda następująco:Na zakup działki oraz wszytskich formalnosci założyłem że powinno wystarczyć 80tys. a wydałem 72tys. W tej chwili szalujemy wieniec i jak na razie wydałem 41tys. Mam tez już wstępnie ugadany dach(drewno,dachówka oraz usługa ciesielsko dekarska) i w zależnosci od tego jaką wybiorę dachówke(betonowa lub ceramiczna) kwoty powinny wynosić 37 lub 41tys.Czyli ze stanem surowym otwartym powinienem sie zmiescic w 85tys. Całosć(prócz dachu) wykonuje sam z ojcem.Idzie to wszystko baaardzo powoli gdyż budujemy codziennie po pracy i przez 4 miesiące osiągnelismy dopiero stan zerowy.Budowa domu w tak zaawansowanym systemie gospodarczym wymaga ogromnych poswięceń a czas jaki zakładam na zakończenie inwestycji to okres ok 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 cześć Maćku bardzo dobry wybór, my już widzimy,że ten dom wcale nie jest za mały, łazienka,owszem duża nie jest, więc jeśli nie potrzebujecie oddzielnego wc to dodatkowa powierzchnia dobrze zrobi łazience strop zmieniłeś z betonowego na drewniany czy odwrotnie? bo w słonecznym z garażem 2 w projekcie już jest strop drewniany... my taki zostawiliśmy i jest to jedyna rzecz jakiej żałuję, koszt wełny, podwieszanych sufitów, podłogi na legarach będzie taki sam jak monolitu a może nawet większy, to się okaże przy adaptacji trzeba było przystosować konstrukcję domu do stropu lanego, no ale cóż,mądry Polak po szkodzie też zlikwidowaliśmy skos przy wejściu garaż -dodatkowe 60 cm na pewno się przyda powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.kolega 18.02.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Wydawało mi się że orginalny ma strop betonowy.Czyli strop pozostawilismy drewniany ale między czasie zrezygnowalismy z okna w łazience i jeszcze nie dopisałem dobudowalismy taras o pow. 30m2 . Jeszcze w stosunku do mojego projektu podnieslismy budynek o jeden bloczek i po zamontowaniu juz na gotowo podlogi i sufitów uzyskam wysokosc 280cm. Wczesniej mieszkałem w kamienicy i standardowe blokowe 265cm to dla mnie za mało:PChciałem jeszcze zaznaczyć że im bardziej rozwija się nasza budowa to coraz bardziej podoba mi się ten projekt i układ pomieszczeń i coraz bardziej twierdze że jest w sam raz jak na nasze możliwosci i potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) osoby,które wiedzą że zmagam sie z tematem kozy uśmieją sięz moich perypetii.. jednak będzie kominek pojechaliśmy do zduna, wybraliśmy romotopa stromboli, piękny widok na ogień, tylko na stopka... już miałam wizję kozy rozżażonej stojącej właściciwie na środku salonu, dzieci goniące się z psem, ręka na kozie rozgrzanej... brrrr kominek jednak trochę bezpieczniejszy, gorąca jest tylko szyba a nie wielka kupa metalu poza tym kominek będzie cieszył oko przez cały rok, a czarna nowoczesna koza stojąca na środku salonu wygląda smutno i przytłaczająco pan hydraulik układa styropian, robi to dokładnie, sami nie ułożylibyśmy lepiej w następny czwartek ma skończyć podłogówkę w sobotę jesteśmy wstępnie umówieni z wylewkarzami plan na kolejne etapy: - zamówić drzwi zewnętrzene, myśle o CAL,a moze polecacie innego producenta? - z panem kominkowym ustalic jak bedzie wygladac kominek - kupic wlaczniki i kontakty - montaz powyzszych + montaz rozdzielni - rekuperacja i WM! - montaz geberita - wyceny mebli kuchennych - oczyszczalnia, czarnoziem i niwelowanie spadkow na dzialce - ogrodzenie z przodu - kostka - plytki w kotlowni pod kociol - przylacze gazowe -montaz kotla - odpalenie podlogowki, wygrzewanie wylewek - kupno plytek i paneli a potem juz "tylko "wykonczeniowka wybraliśmy juz panele do 3 sypialni -świerk catania http://ruckzuck.pl/media/catalog/product/cache/1/image/x700/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/3/7/37310_-_freedom_4v_-_swierk_catania.jpg wczoraj urodzila sie koncepcja lazienki, jako ze lubimy klimaty sauna, ruska bania itp a lazienka ma sprzyjac relaksowi to bedzie spokojna biel, drewno (drewnoudające plytki) i otoczaki Edytowane 27 Lutego 2016 przez malydomekpodlodzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Maciek czemu zrezygnowaliście z okna w łazience? my taras mamy 15metrów, nieduży,ale bardzo go już lubimy taras będzie zadaszony u Was? my niestety jestęsmy skazani na ekipy, fajnie,że sami mozecie dużo zrobić, myślę,że spokojnie się zmieścisz w założonej kwocie też podnieśliśmy parter, chyba też mamy2,80 no i belki zostawiamy odsłonięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 wrzucam sobie tu żeby nie zgubić włączniki seria Schneider Asfora, mała pierdoła a cieszy oko, nie są drogie więc się wszystko zgadza http://www.ekspertbudowlany.pl/images/photos/24/2788/__b_asfora.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 18.02.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 kominek jednak trochę bezpieczniejszy, gorąca jest tylko szyba a nie wielka kupa metalu poza tym kominek będzie cieszył oko przez cały rok, a czarna nowoczesna koza stojąca na środku salonu wygląda smutno i przytłaczająco też tak uważam. Ale co kto lubi Niezły plan! Na jaki okres czasu? Dużo tego... Widzę, że jasne pomieszczenia planujesz Podobają mi się takie, mam już dość ciemnych norek. Ciekawy pomysł z otoczakami w łazience i do tego drewno, mmmm... pięknie będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.kolega 18.02.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Długo debatowalismy czy lazienka ma byc z oknem czy bez. I pewnego pieknego dniażona zapytala mnie z której strony bedzie łazienka a powiedziałem ze od ulicy.Uzyskałem szybka odpowiedz że ona nie chce okna.Potem wspolnie doszlismy do wniosku ze w blokach też nie ma okien a moi rodzice mają dom w ktorym mają łazienke z oknem w którym ciągle jest opuszczona roleta.Następna sprawa to stwierdzilismy że brzydko bedzie wyglądać male okno nad wanną Nasza lazienka ma swój własny komin wentylacyjny i nie powinno być problemu z wentylacją. Odnosnie twoich zastanowień czy kominek czy koza ja stawiam na kominek.Rodzice maja koze i ma może swój urok i bardzo dobrze sie sprawdza ale mam małe dziecko i zawsze jak do nich przyjezdzam to trzeba małą ciągle pilnowac żeby czasem nie podeszła i sie nei sparzyła. W przypadku twojego wyboru paneli to uważam że SUUUUPER też o czyms takim myslelismy a jeżeli chodzi o lazienke to juz nie mój gust:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.kolega 18.02.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Mi łazienka w takim stylu się podoba:)generalnie brąz w połączeniu z jasnym kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.kolega 18.02.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 A taras będzie w całosci zadaszony.Prawie 40m2 dodatkowo dachówki nam doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 18.02.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Przybiegłam natychmiast, żeby powiększyć swój dylemat: koza czy kominek? A przy okazji obejrzałam łazienkę i bardzo mi się podoba! Lubię takie klimaty, chociaz pewnie u siebie zrobię nieco inaczej, ale ta z pierwszego zdjęcia jest do wzięcia widzę, ze doskonale wyglada taka łączona podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 18.02.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Piękne aranżacje łazienki. Czy płytki z otoczaków wprowadzają naturę do wnętrza, a to surowe drewno, ech.. kocham drewno Co do kominka mam identyczne wahania, tyle, że ja już nie biorę pod uwagę bieganiny małych dzieci, bo mój m więcej nie chce maluszków. Masz bardzo ambitne plany, trzymam kciuki za ich szybkie zrealizowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 18.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Plan przez duże "P", kibicuję! Od samego patrzenia na te łazienki można się zrelaksować, otoczaki piękne! (i przy okazji masaż dla stóp ) Masz jakieś inspiracje kominkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 mówicie plan ambitny... to jest plan na luty i marzec mam metodę małych kroczków, na każdy dzień mam coś zaplanowane i na tym się skupiam liczę się z tym,że z ogrodzeniem i kostką możemy nie dać rady czasowo, pewnie na kwiecień to zostanie mam takie małe marzenie bardzo chciałabym już spędzić lato już w naszym miejscu na ziemi myślę,że w maju zacznie się koczowniczy tryb życia, pewnie każdą wolną chwilę bedziemy spędzać na działce naszą motywacją (jedną z wielu) jest sezon gołebiowy,który właśnie się rozpoczął, -śmieciarka zaczyna o 5 3 razy w tygodniu -wrony o 5.30 -gołąb o 6 siada na parapecie sypialni do tego tuż pod blokiem jezdzi co poł godziny kolejka podmiejska która pod naszymi oknami na strzezonym przejezdzie ma sygnał dzwiekowy "bacznosc" i nazwa tego sygnalu nie jest przypadkowa albo się przeprowadzimy albo niedługo wylądujemy w wariatkowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) inspiracje kominkowe mam, pierwsza to mój projekt w paincie, możecie się śmiać lol2: już w międzyczasie koncepcja się trochę zmieniła, wnęki będą raczej po bokach jak na drugim zdjeciu ale założenia kominkowe są takie - -wnęki na drewno - koniecznie - belka - no bardzo bysmy chcieli,zobaczymy czy sie da - prosty wklad o nieduzej mocy, najprawodopodobniej jeden z romotopów -czesc przy kominku ciemna, znalazlam fajne czarne cegły https://wklady-kominkowe.com/pl/p/Wklad-stalowy-ROMOTOP-HEAT-2G-59.44.13/23073558 https://wklady-kominkowe.com/pl/p/Wklad-stalowy-ROMOTOP-HEAT-2G-70.44.13/23073562 http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-2g-59-50-13 Edytowane 18 Lutego 2016 przez malydomekpodlodzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 18.02.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 czarne cegły mega! Kradnę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 i praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 18.02.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Też obstawiam kominek ,nie wyobrażam sobie domu bez niego ...co do dzieci mój brat ma 5 i nigdy nic się nie wydarzyło ,pilnować trzeba zawsze ,ale przy kozie zdecydowanie bardziej. Inspiracje łazienkowe ...ach rozmarzyłam się.Pięknie to wygląda ! Kontakty sobie zapiszę jeśli pozwolisz,bo są proste i eleganckie .Bardzo mi się podobają Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 cześć Dana oczywiscie służę kontaktem kupiliśmy wczoraj ług fluggera, będę eksperymentować na odciętym kawałku belki, chcę uzyskać efekt rozbielonego drewna ale w ciepłym odcieniu, już wypróbwałam białe bejce i impregnaty, nic z tego ide więc w kierunku lugowania i olejowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts