Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Funkcjonalna tania stodoła - budujemy Słoneczny z garażem 2 :)

Recommended Posts

bardzo klimatyczny domek się szykuję.

jeżeli szukasz dzwi do domu to mogę polecić moich stolarzy - mam od nich okna i drzwi - wszystko drewniane i nie drogo. pogubiłam się czy w końcu chcesz drewniane czy metalowe

http://www.dremar.pl/ są z Jeżowa.

ja też dziwny przypadek, bo do miasta kompletnie nas nie ciągnie, Budowę zaczęliśmy w wieku 23 lat - rocznik 88 :lol2:

i co z tym ługiem???? biały olejowosk Osmo używałam u siebie do bielenia - dębu i jesionu, kolor jest zimy dość i chyba taki ci nie przypasuję. jest trudny do bielenia, żeby równo wyszło, trzeba sie nagimnastykować. Ale u mnie sie sprawdził super.

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeżeli szukasz dzwi do domu to mogę polecić moich stolarzy - mam od nich okna i drzwi - wszystko drewniane i nie drogo. pogubiłam się czy w końcu chcesz drewniane czy metalowe http://www.dremar.pl/ są z Jeżowa.

Dla mnie trochę są zbyt ozdobne. Najchętniej widziałabym u siebie takie, albo podobne. Nie koniecznie z tymi guzami i krateczką w oknie.___Art-Tom_dz13_g7.jpgArt-tom dz13

:lol2::lol2::lol2:

zapomniałam jeszcze wczoraj napisać. Mówię o tym wszystkim, więc Ciebie nie ominie :lol2:

Masz już tynki cementowo-wapienne, znasz ich super właściwości - regulacje wilgotności w pomieszczeniach, zabijanie grzybów i wilgoci. Mam takie same tynki. Na nie mam gładzie z wapna i piasku kwarcowego, bo tynki jednak zbyt równe nie były. No ale ja nie o tym :lol2: Żeby nie niweczyć właściwości tradycyjnych tynków, pokrywając je plastikowymi nieprzepuszczalnymi farbami, ściany mam pomalowane wapnem. Mega tanie i mega naturalne. Ściany są idealnie matowe, takie pudrowe w dotyku. Idealnie białe, chociaż biel taka ciepła. Można je barwić pigmentami na dowolne kolory - Julka ma błękitne. Są trochę zmywalne, ale ja tam wole zamalować zabrudzenia niż szorować ściany. :lol2:

Farbę wapienną robi sie z wapna - tu trzeba zainwestować i kupić droższe wapno, takie po 15 zeta za worek, do tego dodaje się pokost lniany, który spaja farbę i dzięki niemu farba nie brudzi i nie pyli, Ostatnim składnikiem jest woda :lol2: Beczka farby z jednego worka wapna i kilku puszek pokostu starczy CI spokojnie na pomalowanie całego domu i nie będzie droższe niż 100 zł. :yes:

pamiętam jak w domu malowane były ściany wapnem, ale chyba właśnie czegos brakowalo temu wapnu :D bo jak się przejechało palcem to się paluch biały robiłł

tym czyms pewnie był właśnie pokost lniany :)

na początek chcemy pomalować ściany na biało wiec moglibyśmy to wapno przetestować,

dzięki za podrzucenie pomysłu Emilko :)

bo wiecie, ja wciąż liczę na to,że unikniemy gładzi :p

rozliczyliśmy się dziś za podłogówkę i jestem bardzo zadowolona bo wyszło za 100 metrów podłogówki materiał i robocizna 8100zł już z bardzo starannym rozłożeniem styropianu :)

od wczoraj z zapałem działam w roomstyler, program jest świetny i jest dużo mebli z ikei,

coś tam już skleciłam jak będzie coś wiecej to pokażę ;)

Edytowane przez malydomekpodlodzia

dziękuję, pół dnia malowałam :) obiecałam Julce drzewo. Dostała cały las i zwierzątko gratis :lol2: miała niespodziankę jak wróciła ze szkoły.

też się przyłączam do klubu osób które nie lubią gipsu i gładzi gipsowych - u mnie w domu nie ma ani grama, ani gipsu, ani płyt k-g. Zresztą nie mam pojęcia jak połączyć chropowate tynki na ścianach z chamsko gładkimi płytami :confused:

gips toleruje tylko np. w romantycznych rameczkach fikuśnych. :lol2: Mam też gipsowe głowice na kolumnach. :yes:

za to mogę opowiedzieć o szlichcie - gładziach wapienno-kwarcowych. Po pierwsze nikt tego nie potrafi zrobić. po drugie są bardzo delikatne i kruche, po trzecie lubią odpadać. U Julki w pokoju latem ściągnęliśmy całą ścianę, bo się porobiły purchle i zaczęło odpadać. To samo czeka mnie w wiatrołapie. no i ciężko dziurę załatać, zawsze będzie widać placka w tym miejscu :sick:

Oprócz tego ogólnie efekt jest fajny, ściany mam równe i gładkie, ale jednocześnie chropowate. Ale nie wiem czy robiłabym je drugi raz, bo ten etap budowy był mega traumatyczny i mega stresujący :sick: opóźniło nam to przeprowadzkę o 3 miesiące.

gładzie to też koszty... i to duże, a chropowata ściana mi nie przeszkadza :cool:

tylko facet od wykończeniówki nas straszy,że jak uszkodzi się tynk i będziemy chcieli to zaciapać to będzie ślad, a przy gładzi nie

no ale dla mnie to i tak nie jest warte tych kilku tysięcy za gładź

jakoś tak spokojniejsza jestem jak mamy te wylewki, taka magiczna granica :)

no oko :rotfl:

woda z wapnem żeby była konsystencja i odrobina cementu żeby się trzymało kupy, piasek dla chropowatości - u mnie jest szlichta więc cementu jest odrobinka. na tynku cementu trzeba więcej.

do większych dziur lepiej sobie poszukać proporcji w necie, ja takie malutkie łatałam, jakieś niedociągnięcia przy obróbce przy puszkach czy przy otworach drzwiowych których opaska nie przykryła.