mother_nature 22.07.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Gratuluję podwójnie :D Stanu 0 i labka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.07.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Gratuluję i postępów budowy i labka I jak się sprawuje nowy nabytek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 12.08.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Super,że już stan 0 to teraz niech sie mury pną do góry!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 12.08.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 dołączam się do podwójnych gratulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.08.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 wg jednej z guru forum 90m2 powierzchni użytkowej to "powierzchnia średniego mieszkania w mieście i nie da się sensownie zaplanować na tej powierzchni 3 sypialni, salonu i kuchni" Wg nas jednak projekt jest dobrze przemyślany, zmiany jakie wprowadziliśmy będą niewielkie: - likwidujemy przejście do garażu z domu Witam, fajny mały domek sobie wybraliście, stan 0 gotowy to solidna podstawa do dalszych prac . Też nie podoba mi się takie autorytarne podejście do powierzchni użytkowej. Wszystko zależy od potrzeb i zasobności portfela. Mnie zastanawia tylko dlaczego zrezygnowaliście z przejścia z domu do garażu. Uważam, że ta zmiana to spory spadek funkcjonalności. Wnoszenie zakupów, wysiadanie z samochodu w zimie, w deszczu. Ja ma Waszym miejscu z tego przejścia nie zrezygnowałbym . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietowka84 20.08.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Hej, sliczny domek bedzie. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 25.08.2015 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam, fajny mały domek sobie wybraliście, stan 0 gotowy to solidna podstawa do dalszych prac . Też nie podoba mi się takie autorytarne podejście do powierzchni użytkowej. Wszystko zależy od potrzeb i zasobności portfela. Mnie zastanawia tylko dlaczego zrezygnowaliście z przejścia z domu do garażu. Uważam, że ta zmiana to spory spadek funkcjonalności. Wnoszenie zakupów, wysiadanie z samochodu w zimie, w deszczu. Ja ma Waszym miejscu z tego przejścia nie zrezygnowałbym . Pozdrawiam. : z przejscia zrezygnowaliśmy z kilku powodów -zyskaliśmy dodatkową powierzchnię na garderobę - ściana między domem a garażem będzie ocieplona, bo w garażu będzie tylko mały grzejniczek odkręcany w razie największych mrozów- rezygnując z drzwi uniknęliśmy strat ciepła, a są duże, wiem,bo w domu rodzinnym było przejście z domu do garażu -auto wydziela zapachy- spaliny, paliwo itd, koło sypialni niefajnie -z garażu wchodzi się w butach, w których jest się na zewnątrz, zostawianie butów koło sypialni byłoby bez sensu takie przejście ma rację bytu tylko z wiatrołapu moim zdaniem, nie zmienialiśmy projektu na siłę,zeby to uzyskać dla nas brak przejścia nie jest problemem, wiadomo, fajnie jak jest, ale z 1000 przeanalizowanych projektów ten nam najbardziej odpowiadał tymczasem siedzę cicho, a u nas już ściany urosły tak było przed urlopem oraz na urlopie wracamy w tym tygodniu, zamawiamy tarcicę i w połowie września mam nadzieję ruszymy z więźbą i dachem podjęliśmy decyzję,ze w sypialniach robimy drzwi tarasowe zamiast tradycyjnych okien, decyzja kontrowersyjna, ale dzieki temu pomieszczenia będą lepiej doswietlone pojawiła się kwestia gdzie umiejscowić w takim razie grzejniki, kwestia póki co otwarta, być może zdecydujemy się jednak na podłogówkę w całym domu, zamiast ogrzewania mieszanego- za dużo tych decyzji do podjecia!!!! okna salonu i obu sypialni wychodzą na południowy zachód - może być ciepło na razie jesteśmy zdecydowani na drewniane okiennice -wiemy,że są droższe niz okna, ale rolety zewnętrzne nie są dla nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 25.08.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 piękne widoczki, i z urlopu i z budowy już więźba na horyzoncie o_O ach urok parterówek drzwi tarasowe z sypialni to bardzo fajny (czemu kontrowersyjny? podglądacze?) pomysł, a drewniane okiennice też moja bajka (jeśli się na nie zdecydujemy będziemy robić sami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 25.08.2015 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 kontrowersyjny - poprzednia generacja twierdzi,że niebezpiecznie bo każdy łachudra może wejść tak jakby okno stanowiło jakąś różnicę urok parterówek :] to nie jest dom dla strachliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam się u Ciebie Przyszłam z radą co do belek – koniecznie zróbcie ocieplenie nakrokwiowe, bo inaczej będziecie się tak męczyć i motać jak my. Musimy nałożyć na deskowanie nad salonem „krokwie” wykonane z 3 desek każda. http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/doradzamy-jak-fachowo-ocieplic-dach-od-zewnatrz,17_9563.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 26.08.2015 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam się u Ciebie Przyszłam z radą co do belek – koniecznie zróbcie ocieplenie nakrokwiowe, bo inaczej będziecie się tak męczyć i motać jak my. Musimy nałożyć na deskowanie nad salonem „krokwie” wykonane z 3 desek każda. http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/doradzamy-jak-fachowo-ocieplic-dach-od-zewnatrz,17_9563.html zaskoczyłaś mnie czytałam o tej pianie pur, ale nie brałam jej pod uwagę - ze względu na to,że poddasze mamy nieużytkowe, nieogrzewane, w planie mamy ocieplać strop grubo wełną mamy jednak rekuperator na strychu, rozważam,czy nie zrobić małego pomieszczenia tam gdzie on jest i tylko to ocieplić idę poszperać u Ciebie pestko w postach, zobaczę co tam się dzieje u Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 26.08.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Pies juz jest, a to dobrze, bo co to za do bez zwierzaka domowego Trzymam kciuki, aby wszystko szło sprawnie z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.08.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie mam wątku, a w postach będzie Ci ciężko znaleźć. Generalnie bardziej mi chodziło o to, że ocieplenie dachu można położyć w ten sposób, że krokwie będą od strony pomieszczeń nie zakryte. Czy zastosujesz pianę, czy wełnę mineralną lub skalną (może być cieńsza nisz mineralna) to nie ma znaczenia w przypadku ocieplenia nakrokwiowego. U nas niestety wełna jest pomiędzy krokwiami – 17 cm i druga warstwa 15 cm zakrywająca krokwie. Dopiero na tym kładliśmy deskowanie na skosach sufitowych, a teraz czeka nas „zabawa” z produkcją lekkich atrap, które będą udawały krokwie. Na razie wygląda to tak: A tak było zanim położyliśmy ocieplenie: Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 26.08.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam. Doczytałam coś o tym, że chcesz miec kaloryfer w garażu, ale tylko w duże mrozy go włączać. nie wiem czy to dobry pomysł, ponieważ przy mniejszych mrozach nie włączony z wodą w srodku może zamarznąć i strzelić czyli pęknąć. Jak chcesz kaloryfer to musi cały czas grzać, może lekko, ale grzać, żeby woda w nim nie zamarzła, chyba, że w całym ogrzewaniu zamiast wody będzie glikol to wtedy nie trzeba się martwić o zamarznięcie. Pozdrawiam i gratuluje postępów, tylko zdjęć coś mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 26.08.2015 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 ok, Pestko, już rozumiem, robicie takie skrzyneczki atrapy, na które namawiali nas budowlańcy ale sie nie dałam namowic, okaże się czy dobrze robię "a po co Pani te belki chce odslaniac? popęka to, powykręca sie, drewno pracuje, wie Pani? , jak Pani chce beleczki to sie zrobi takie skrzyneczki z drewna ładnego, suszonego i bedzie eligancko" plan jest taki,że nad salonem i kuchnia belka stropowa ma u nas wymiary 20x20, odsloniete bedzie 10 cm z wysokosci do polowy, czesc welny (10 cm) bedzie miedzy belkami a reszta na nich ech, chętnie obejrzałabym wiecej zdjec Twojego domu, przeczucie mówi mi,że jest ciekawie! dana0606 co do grzejnika wyraziłam się niezbyt jasno, będzie odkręcony bo inaczej by się zapowietrzył,ale nie będzie odkręcony na full cały czas zdjęć będzie więcej, obiecuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.08.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Jedno jest pewne – panowie chcieli po staremu i tradycyjnie, bo tak im wygodniej. Nic Ci nie będzie się wykręcać, co najwyżej pojawią się pęknięcia, a to jest objaw naturalny.Mój dom teraz w kompletnej rozsypce. Salon i pół garażu zapchane rolami wełny skalnej, deskami podłogowymi i generalnie drewnem, bo wreszcie wykańczamy poddasze. Poza tym za kilka dni wchodzi ekipa i naprawia dach, wymienia rynny. W sumie mieszkamy jak na wulkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 27.08.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Mały domku, gratuluje postępów budowlanych i nowego domownika. Myślę, że likwidacja przejścia do garażu to bardzo mądra decyzja. W garażu grzejnik wydaje mi sie zbędny, robi sie tam cienszą izolacje podłogi na gruncie i garaż zyskuje trochę ciepła z gruntu. Mogłabyś opisać jak planujesz zrobić sufity? Trochę trudno mi to sobie wyobrazić- rozumiem, że ocieplenie zajmie górne 10 cm z grubości krokwi, a co niżej? zwykl;e do krokwi montuje się sufit podwieszany- jego konstrukcja zabiera jakieś 7 cm - między nią też wsuwa się ocieplenie, potem folia i gipskartony- jakies 2 cm, Wychodzi mi , ze ta krokiew będzie wystawała 1 cm:eek:Czy to ma wyglądać inaczej?PS. Czy robiłaś nowy projekt konstrukcji dachu? Dach krokwiowy stosuje sie w budynkach do 6 m, przy szerszych taka konstrukcja rozepchnie ściany budynku. Słoneczny ma ponad 8 m szerokości. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez śmig_śmigalska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.08.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 U mnie jest 8 mb w salonie. Nic mi nie rozpycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 27.08.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 U mnie jest 8 mb w salonie. Nic mi nie rozpycha Ja zaufałabym raczej matematyce i fizyce, ale nie każy musi mieć takie zboczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.08.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Dach był przeprojektowany na taką szerokość, żeby zlikwidować podporę w centrum. Stoi już kilka lat i jest okey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts