Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Funkcjonalna tania stodoła - budujemy Słoneczny z garażem 2 :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
wg jednej z guru ;) forum 90m2 powierzchni użytkowej to "powierzchnia średniego mieszkania w mieście i nie da się sensownie zaplanować na tej powierzchni 3 sypialni, salonu i kuchni" :cool:

Wg nas jednak projekt jest dobrze przemyślany, zmiany jakie wprowadziliśmy będą niewielkie:

- likwidujemy przejście do garażu z domu

Witam, fajny mały domek sobie wybraliście, stan 0 gotowy to solidna podstawa do dalszych prac :). Też nie podoba mi się takie autorytarne podejście do powierzchni użytkowej. Wszystko zależy od potrzeb i zasobności portfela. Mnie zastanawia tylko dlaczego zrezygnowaliście z przejścia z domu do garażu. Uważam, że ta zmiana to spory spadek funkcjonalności. Wnoszenie zakupów, wysiadanie z samochodu w zimie, w deszczu. Ja ma Waszym miejscu z tego przejścia nie zrezygnowałbym :).

Pozdrawiam.

Witam, fajny mały domek sobie wybraliście, stan 0 gotowy to solidna podstawa do dalszych prac :). Też nie podoba mi się takie autorytarne podejście do powierzchni użytkowej. Wszystko zależy od potrzeb i zasobności portfela. Mnie zastanawia tylko dlaczego zrezygnowaliście z przejścia z domu do garażu. Uważam, że ta zmiana to spory spadek funkcjonalności. Wnoszenie zakupów, wysiadanie z samochodu w zimie, w deszczu. Ja ma Waszym miejscu z tego przejścia nie zrezygnowałbym :).

Pozdrawiam.

:

z przejscia zrezygnowaliśmy z kilku powodów

-zyskaliśmy dodatkową powierzchnię na garderobę

- ściana między domem a garażem będzie ocieplona, bo w garażu będzie tylko mały grzejniczek odkręcany w razie największych mrozów- rezygnując z drzwi uniknęliśmy strat ciepła, a są duże, wiem,bo w domu rodzinnym było przejście z domu do garażu

-auto wydziela zapachy- spaliny, paliwo itd, koło sypialni niefajnie :rolleyes:

-z garażu wchodzi się w butach, w których jest się na zewnątrz, zostawianie butów koło sypialni byłoby bez sensu

takie przejście ma rację bytu tylko z wiatrołapu moim zdaniem, nie zmienialiśmy projektu na siłę,zeby to uzyskać

dla nas brak przejścia nie jest problemem, wiadomo, fajnie jak jest, ale z 1000 przeanalizowanych projektów ten nam najbardziej odpowiadał :)

tymczasem siedzę cicho, a u nas już ściany urosły :)

tak było przed urlopem oraz na urlopie :) 20150819_131353.jpg

20150814_183101.jpg

wracamy w tym tygodniu, zamawiamy tarcicę i w połowie września mam nadzieję ruszymy z więźbą i dachem :)

podjęliśmy decyzję,ze w sypialniach robimy drzwi tarasowe zamiast tradycyjnych okien, decyzja kontrowersyjna, ale dzieki temu pomieszczenia będą lepiej doswietlone

pojawiła się kwestia gdzie umiejscowić w takim razie grzejniki, kwestia póki co otwarta, być może zdecydujemy się jednak na podłogówkę w całym domu, zamiast ogrzewania mieszanego- za dużo tych decyzji do podjecia!!!! :)

okna salonu i obu sypialni wychodzą na południowy zachód - może być ciepło :)

na razie jesteśmy zdecydowani na drewniane okiennice -wiemy,że są droższe niz okna, ale rolety zewnętrzne nie są dla nas

Witam się u Ciebie :)

Przyszłam z radą co do belek – koniecznie zróbcie ocieplenie nakrokwiowe, bo inaczej będziecie się tak męczyć i motać jak my. Musimy nałożyć na deskowanie nad salonem „krokwie” wykonane z 3 desek każda.

http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/doradzamy-jak-fachowo-ocieplic-dach-od-zewnatrz,17_9563.html

Witam się u Ciebie :)

Przyszłam z radą co do belek – koniecznie zróbcie ocieplenie nakrokwiowe, bo inaczej będziecie się tak męczyć i motać jak my. Musimy nałożyć na deskowanie nad salonem „krokwie” wykonane z 3 desek każda.

http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/doradzamy-jak-fachowo-ocieplic-dach-od-zewnatrz,17_9563.html

zaskoczyłaś mnie :eek: czytałam o tej pianie pur, ale nie brałam jej pod uwagę - ze względu na to,że poddasze mamy nieużytkowe, nieogrzewane, w planie mamy ocieplać strop grubo wełną

mamy jednak rekuperator na strychu, rozważam,czy nie zrobić małego pomieszczenia tam gdzie on jest i tylko to ocieplić

idę poszperać u Ciebie pestko w postach, zobaczę co tam się dzieje u Was :)

Nie mam wątku, a w postach będzie Ci ciężko znaleźć. :)

Generalnie bardziej mi chodziło o to, że ocieplenie dachu można położyć w ten sposób, że krokwie będą od strony pomieszczeń nie zakryte. Czy zastosujesz pianę, czy wełnę mineralną lub skalną (może być cieńsza nisz mineralna) to nie ma znaczenia w przypadku ocieplenia nakrokwiowego.

U nas niestety wełna jest pomiędzy krokwiami – 17 cm i druga warstwa 15 cm zakrywająca krokwie. Dopiero na tym kładliśmy deskowanie na skosach sufitowych, a teraz czeka nas „zabawa” z produkcją lekkich atrap, które będą udawały krokwie.

Na razie wygląda to tak: sufit-w-salonie-P1010054.jpg

A tak było zanim położyliśmy ocieplenie: Salon-04w.jpg

Edytowane przez pestka56

Witam. Doczytałam coś o tym, że chcesz miec kaloryfer w garażu, ale tylko w duże mrozy go włączać. nie wiem czy to dobry pomysł, ponieważ przy mniejszych mrozach nie włączony z wodą w srodku może zamarznąć i strzelić czyli pęknąć. Jak chcesz kaloryfer to musi cały czas grzać, może lekko, ale grzać, żeby woda w nim nie zamarzła, chyba, że w całym ogrzewaniu zamiast wody będzie glikol to wtedy nie trzeba się martwić o zamarznięcie. Pozdrawiam i gratuluje postępów, tylko zdjęć coś mało. :(

ok, Pestko, już rozumiem, robicie takie skrzyneczki atrapy, na które namawiali nas budowlańcy ale sie nie dałam namowic, okaże się czy dobrze robię :cool:

"a po co Pani te belki chce odslaniac? popęka to, powykręca sie, drewno pracuje, wie Pani? :lol2: , jak Pani chce beleczki to sie zrobi takie skrzyneczki z drewna ładnego, suszonego i bedzie eligancko" :D

plan jest taki,że nad salonem i kuchnia belka stropowa ma u nas wymiary 20x20, odsloniete bedzie 10 cm z wysokosci do polowy, czesc welny (10 cm) bedzie miedzy belkami a reszta na nich

ech, chętnie obejrzałabym wiecej zdjec Twojego domu, przeczucie mówi mi,że jest ciekawie! :)

dana0606 co do grzejnika wyraziłam się niezbyt jasno, będzie odkręcony bo inaczej by się zapowietrzył,ale nie będzie odkręcony na full cały czas :)

zdjęć będzie więcej, obiecuję! :)

Jedno jest pewne – panowie chcieli po staremu i tradycyjnie, bo tak im wygodniej. Nic Ci nie będzie się wykręcać, co najwyżej pojawią się pęknięcia, a to jest objaw naturalny.

Mój dom teraz w kompletnej rozsypce. Salon i pół garażu zapchane rolami wełny skalnej, deskami podłogowymi i generalnie drewnem, bo wreszcie wykańczamy poddasze. Poza tym za kilka dni wchodzi ekipa i naprawia dach, wymienia rynny. W sumie mieszkamy jak na wulkanie.

Mały domku, gratuluje postępów budowlanych i nowego domownika. Myślę, że likwidacja przejścia do garażu to bardzo mądra decyzja. W garażu grzejnik wydaje mi sie zbędny, robi sie tam cienszą izolacje podłogi na gruncie i garaż zyskuje trochę ciepła z gruntu. Mogłabyś opisać jak planujesz zrobić sufity? Trochę trudno mi to sobie wyobrazić- rozumiem, że ocieplenie zajmie górne 10 cm z grubości krokwi, a co niżej? zwykl;e do krokwi montuje się sufit podwieszany- jego konstrukcja zabiera jakieś 7 cm - między nią też wsuwa się ocieplenie, potem folia i gipskartony- jakies 2 cm, Wychodzi mi , ze ta krokiew będzie wystawała 1 cm:eek:

Czy to ma wyglądać inaczej?

PS. Czy robiłaś nowy projekt konstrukcji dachu? Dach krokwiowy stosuje sie w budynkach do 6 m, przy szerszych taka konstrukcja rozepchnie ściany budynku. Słoneczny ma ponad 8 m szerokości.

Edytowane przez śmig_śmigalska