malydomekpodlodzia 25.03.2016 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) najbliższy czas upłynie nam na rozplantowywaniu tej ziemi I przygotowywaniu podłozą pod trawnik 700 metrów do ogarnięcia a jak się ogrodzimy z przodu to ruszamy z roślinami na podwyższonych rabatach wokoł trawnika, dobrze,że działka ma 1500 a nie więcej, I tak zamierzam w tym roku na części działki zrobić łąkę z roślinami urzyźniającymi bo ciężko będzie ogarnąć całość macie jakąś sprawdzoną tania siatkę na krety? podobno oczka lepiej jak nie są mniejsze niż 13x13 mm, bo lepiej się trawa ukorzenia jak są większe http://images76.fotosik.pl/450/7341acd501647393med.jpg http://images78.fotosik.pl/449/78dbf8cd270aa478med.jpg Edytowane 25 Marca 2016 przez malydomekpodlodzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.03.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Dokupiłaś ziemię czy to Twoja? Sporo pracy przed Wami, ale będzie mega satysfakcja, gdy już roślinki pięknie urosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.03.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 najbliższy czas upłynie nam na rozplantowywaniu tej ziemi Oooo ile my tak rozwieźliśmy ton taczkami, w 30 stopniowym słoneczku Dacie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 25.03.2016 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 jak 30 stopni to ja mogę tyrać, kocham upały ziemię dokupiliśmy, wczoraj cały dzień dowozili ją, niestety u nas piach pusia macie jakąs polecaną technikę?jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.03.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 jak 30 stopni to ja mogę tyrać, kocham upały ziemię dokupiliśmy, wczoraj cały dzień dowozili ją, niestety u nas piach pusia macie jakąs polecaną technikę?jakieś rady? To tak jak ja - też kocham ciepełko U nas było tego bardzo dużo do rozwiezienia. Rady to mam tylko dwie (ale sprawdzone organoleptycznie): - zimne piwko wzmaga siły do udźwigu załadowanej taczki - trzeba zacząć rozwożenie od takiej strony, żeby jak usiądziecie odpocząć było widać jak dużo z kupy ziemi ubyło - powaga Jedną z kup zaczęliśmy z takiej strony, że jak siadaliśmy na przerwę wyglądało, że nic nie ubywa - i gorzej się było zmotywować do dalszej pracy, a gdy widać jak kupa się zmniejsza - to lecicie bo już dużo nie zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.03.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Można wiedzieć jaki jest koszt takiej ziemi?Pewnie mnie też czeka zakup ziemi w przyszłości a nie mam pojęcia jakiego rzędu to są koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 25.03.2016 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 do wyboru mielismy ziemię z wykopu -czyli zdejmowany humus z budowy, one są roznie skladowane, balam sie ze bedzie wyjałowiony- to tansza opcja drozsza opcja- czarnoziem polny, 500zł za 16 ton, przywiezlismy go prawie 100 ton na 700 metrów działki, starczy na rozsypanie na grubość jakies 7cm, tak przewidujemy... wiadomo,ze ten "czarnoziem" moze byc nie do konca taki jak bysmy chcieli,ale mam nadzieje,ze bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 25.03.2016 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 dobre rady, zanotowałam a rozkładaliscie siatke na krety? my rozkładamy wiec wiecej roboty jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.03.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 a rozkładaliscie siatke na krety? my rozkładamy wiec wiecej roboty jeszcze Nie rozkładaliśmy, to nie ten etap. Ale mamy w planach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.03.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Pamiętajcie o przekopaniu z rodzimą na sztych łopatą głęboko.Najlepsza mieszanka to po 1/3 gliny, czarnoziemu/ogrodniczej i piasku rzecznego. Wszystko trzeba przekopać i wymieszać. Wtedy robi się najlepsza bo dobrze trzymająca składniki odżywcze (zasługa gliny) i przepuszczalna (zasługa piasku) gleba pod wszystkie uprawy.Jak się tylko położy warstwy to rośliny ukorzeniają się w tej najbogatszej, czyli płytko i same kłopoty. Gorzej rosną, a i z podlewaniem fatalnie bo woda uciek i roślinom grozi susza fizjologiczna. To tak jakby w ogrodzie były same rododendrony, ktore ukorzeniają się bardzo płytko, a piją jak smoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 25.03.2016 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 dziękuję Ci Kasiu za tę radę bo ja się upieram przy przekopaniu glebogryzarką tego na 30 cm a pan koparkowy który niby też zaklada ogrody (podziekowałam mu, nie stać nas na takie luskusy ) twierdzi ze nie trzeba przekopywac, logicznie wszystko to co dobre zostałoby bez przekopania na górze wiec jak trawa ma się ukorzenic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 25.03.2016 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 ale czy ta rada z przekopaniem też się tyczy do trawy?trawa ma korzenie na 5-10 cm... do roslin będziemy robić duże dołki I sypać w nie dobra ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 25.03.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ale Wam muskuły się wyrobią, fiu fiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.03.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Pod trawnikiem generalnie chodzi o przepuszczalność gleby. Każdej roślinie korzenie wygniją jeśli będzie stać w wodzie. Ja już wysiewałam na nowo kawał trawnika po 2 sezonach mokrych. Z tymi dużymi dołkami pod krzewy i drzewka, to nie do końca jest dobrze, gdy reszta gleby słaba. Są drzewa, które mają główny korzeń palowy i te dadzą sobie radę. Natomiast większość buduje system korzeniowy jak koronę, a w każdym razie o takiej jak korona średnicy. Jeśli więc krzew czy drzewo ma zacząć rosnąć w dołku z dobrą ziemią, a naokoło będzie słaba, to system korzeniowy roślina będzie rozwijać do granicy dobrej ziemi, a dalej nie będzie mieć po co, bo nie będzie tam łatwo dostępnych składników pokarmowych. Niektóre wrażliwsze rośliny po osiągnięciu tej granicy zwalniają wzrost, albo nawet obserwuje się, że chorują z głodu.Są ogrodnicy, którzy mówią, żeby poza dołkiem, w którym sadzi się roślinę, tworzyć strefę przejściową z gleby rodzimej wymieszanej z tą, ktorą sypie się do dołka. Wtedy roślina niejako „przyzwyczaja się” do słabszych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 26.03.2016 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Mamy glebe piaszczysta, bardzo przepuszczalna, korzenie na pewno w wodzie stac nie beda, w druga strone, woda przelatuje migiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.kolega 26.03.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 A ja mam torfu na działce w pip:D cała działka na 0,5m jest pokryta humusem.Niby dobrze ale dziadostwa nie da sie zagęscić i przy mocnych deszczach 2 razy autem ugrzązłem.Ale za to nic nie robie a trawa sama rosnie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 26.03.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Gratuluję postępów Domku ! A przede wszystkim gazu - my go będziemy mieć chyba w czerwcu .. Powiedz, po tym zupd, projekt nie musiał odczekać 2 miesięcy w starostwie ? Nasz niby też już z zupd wrócił, ale teraz rzekomo 2 miesiące w starostwie ... Gaz jest, prąd jest, to kiedy przeprowadzka ? Pozdrawiam i wesołych świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 27.03.2016 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Z zudp w piatek projektant i wykonawca przylacza w jednej osobie odebral projekt, a w sobote skrzynka byla, a jaka macie droge? U nas prywatna, z prawem przejazdu i mediow wpisanymi do kw, to rowniez bardzo przyspieszylo sprawe Chcielibysmy przeprowadzic sie w czerwcu zobaczymy czy sie uda, a Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 27.03.2016 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Spokojnych Swiat Wam zycze i najlepszych jajek od najszczesliwszych pod sloncem kurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.03.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 W niektórych gminach nie trzeba składać 4 egz. projektu w starostwie. Nie rozumiem tych zależności, ale lepiej tak jest. Np. u mnie do przyłączenia wody nie muszę mieć projektu ani zgłaszać tego w starostwie, wszystko załatwiam w urzędzie gminy w referacie od wody i ścieków. Szukam teraz wykonawcy, chciałabym, żeby zajął się również papierologią, m.in uzgodnieniem w ZUDP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts