Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Funkcjonalna tania stodoła - budujemy Słoneczny z garażem 2 :)

Recommended Posts

najbliższy czas upłynie nam na rozplantowywaniu tej ziemi :sick: I przygotowywaniu podłozą pod trawnik

700 metrów do ogarnięcia :o

a jak się ogrodzimy z przodu to ruszamy z roślinami na podwyższonych rabatach wokoł trawnika, dobrze,że działka ma 1500 a nie więcej, I tak zamierzam w tym roku na części działki zrobić łąkę z roślinami urzyźniającymi bo ciężko będzie ogarnąć całość

macie jakąś sprawdzoną tania siatkę na krety? podobno oczka lepiej jak nie są mniejsze niż 13x13 mm, bo lepiej się trawa ukorzenia jak są większe

http://images76.fotosik.pl/450/7341acd501647393med.jpg

http://images78.fotosik.pl/449/78dbf8cd270aa478med.jpg

Edytowane przez malydomekpodlodzia

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak 30 stopni to ja mogę tyrać, kocham upały :)

ziemię dokupiliśmy, wczoraj cały dzień dowozili ją, niestety u nas piach

pusia macie jakąs polecaną technikę?jakieś rady? :)

To tak jak ja - też kocham ciepełko :yes:

U nas było tego bardzo dużo do rozwiezienia.

Rady to mam tylko dwie (ale sprawdzone organoleptycznie):

- zimne piwko wzmaga siły do udźwigu załadowanej taczki :lol2:

- trzeba zacząć rozwożenie od takiej strony, żeby jak usiądziecie odpocząć było widać jak dużo z kupy ziemi ubyło - powaga :lol2:

Jedną z kup zaczęliśmy z takiej strony, że jak siadaliśmy na przerwę wyglądało, że nic nie ubywa - i gorzej się było zmotywować do dalszej pracy, a gdy widać jak kupa się zmniejsza - to lecicie bo już dużo nie zostało :lol2:

do wyboru mielismy ziemię z wykopu -czyli zdejmowany humus z budowy, one są roznie skladowane, balam sie ze bedzie wyjałowiony- to tansza opcja

drozsza opcja- czarnoziem polny, 500zł za 16 ton, przywiezlismy go prawie 100 ton na 700 metrów działki, starczy na rozsypanie na grubość jakies 7cm, tak przewidujemy...

wiadomo,ze ten "czarnoziem" moze byc nie do konca taki jak bysmy chcieli,ale mam nadzieje,ze bedzie ok

Pamiętajcie o przekopaniu z rodzimą na sztych łopatą głęboko.

Najlepsza mieszanka to po 1/3 gliny, czarnoziemu/ogrodniczej i piasku rzecznego. Wszystko trzeba przekopać i wymieszać. Wtedy robi się najlepsza bo dobrze trzymająca składniki odżywcze (zasługa gliny) i przepuszczalna (zasługa piasku) gleba pod wszystkie uprawy.

Jak się tylko położy warstwy to rośliny ukorzeniają się w tej najbogatszej, czyli płytko i same kłopoty. Gorzej rosną, a i z podlewaniem fatalnie bo woda uciek i roślinom grozi susza fizjologiczna. To tak jakby w ogrodzie były same rododendrony, ktore ukorzeniają się bardzo płytko, a piją jak smoki.

dziękuję Ci Kasiu za tę radę bo ja się upieram przy przekopaniu glebogryzarką tego na 30 cm a pan koparkowy który niby też zaklada ogrody (podziekowałam mu, nie stać nas na takie luskusy :p ) twierdzi ze nie trzeba przekopywac, logicznie wszystko to co dobre zostałoby bez przekopania na górze wiec jak trawa ma się ukorzenic?

Pod trawnikiem generalnie chodzi o przepuszczalność gleby. Każdej roślinie korzenie wygniją jeśli będzie stać w wodzie. Ja już wysiewałam na nowo kawał trawnika po 2 sezonach mokrych.

Z tymi dużymi dołkami pod krzewy i drzewka, to nie do końca jest dobrze, gdy reszta gleby słaba. Są drzewa, które mają główny korzeń palowy i te dadzą sobie radę. Natomiast większość buduje system korzeniowy jak koronę, a w każdym razie o takiej jak korona średnicy. Jeśli więc krzew czy drzewo ma zacząć rosnąć w dołku z dobrą ziemią, a naokoło będzie słaba, to system korzeniowy roślina będzie rozwijać do granicy dobrej ziemi, a dalej nie będzie mieć po co, bo nie będzie tam łatwo dostępnych składników pokarmowych. Niektóre wrażliwsze rośliny po osiągnięciu tej granicy zwalniają wzrost, albo nawet obserwuje się, że chorują z głodu.

Są ogrodnicy, którzy mówią, żeby poza dołkiem, w którym sadzi się roślinę, tworzyć strefę przejściową z gleby rodzimej wymieszanej z tą, ktorą sypie się do dołka. Wtedy roślina niejako „przyzwyczaja się” do słabszych warunków.

Gratuluję postępów Domku ! A przede wszystkim gazu - my go będziemy mieć chyba w czerwcu ..

Powiedz, po tym zupd, projekt nie musiał odczekać 2 miesięcy w starostwie ? Nasz niby też już z zupd wrócił, ale teraz rzekomo 2 miesiące w starostwie ...

Gaz jest, prąd jest, to kiedy przeprowadzka ? :)

Pozdrawiam i wesołych świąt ! :)

Z zudp w piatek projektant i wykonawca przylacza w jednej osobie odebral projekt, a w sobote skrzynka byla, a jaka macie droge? U nas prywatna, z prawem przejazdu i mediow wpisanymi do kw, to rowniez bardzo przyspieszylo sprawe

Chcielibysmy przeprowadzic sie w czerwcu :) zobaczymy czy sie uda, a Wy?

W niektórych gminach nie trzeba składać 4 egz. projektu w starostwie. Nie rozumiem tych zależności, ale lepiej tak jest. Np. u mnie do przyłączenia wody nie muszę mieć projektu ani zgłaszać tego w starostwie, wszystko załatwiam w urzędzie gminy w referacie od wody i ścieków. Szukam teraz wykonawcy, chciałabym, żeby zajął się również papierologią, m.in uzgodnieniem w ZUDP.