Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Funkcjonalna tania stodoła - budujemy Słoneczny z garażem 2 :)

Recommended Posts

Hmm ... dziwne te sprawy z tymi przyłączami. U nas też projektant i wykonawca w jednym, na dodatek jest to firma, na wybór której nie miałam wpływu - mają monopol z ramienia PSG (tzn. wygrali przetarg :D ). Ale teraz ten cały projekt musi poleżeć 2 miesiące w starostwie, wcześniej poleżał w zupd, a po starostwie możliwe że poleży jeszcze miesiąc u archeologa :) Bo na drodze dojazdowej, w której będzie kopane znajduje się stanowisko archeologiczne ... Ale jak wodę kopali, w tym samym miejscu, to nie obchodziło ich stanowisko ... Cyrk ..

W drodze mamy współwłasność, też jest osobna KW założona, także pewnie tak jak mówi Mother Natura, zależy to od gminy ...

A żyjemy w jednym kraju :D

Czerwiec ? :) brzmi super :) ja sobie target założyłam na lipiec, pewnie wcześniej będzie trudno, ze względu na ten gaz ...

Ale trzymam kciuki za Wasz czerwiec !

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od środy nie byliśmy na budowie, czuję głód budowlany :p

w środę był sajgon,4 ekipy na raz w tym 3 hałasujące -pan kominkowy, panowie od wykończeniówki i panowie od instalacji gazowej

jako dodatek pan od rekuperacji, który przyjechał na ostateczne dogadanie ekipą od wykonczen,kto kiedy co kładzie itp

robi się kominek, mamy już wełnę na większości stropu i można juz wejść na stryszek bo jest już podłoga zrobiona

dziś panowie szlifowali belki, ciekawe jak teraz wyglądają

jutro będzie obszerna fotorelacja :D

dziś nasz biszkoptowy budowlaniec pilnujący kominka :)

kominek wybraliśmy ROMOTOP-HEAT-2G-70.44, cena była ok, 3150zl no i nie jest za duzy do naszego salonu

moc 3-8kw, może unikniemy otwierania okien przy korzystaniu z kominka

jest dość płytki a szeroki, nam się podoba bardzo :wiggle:

http://images78.fotosik.pl/469/1c2b0a0ef2398645med.jpg

http://images75.fotosik.pl/468/fe9fed00adb05517med.jpg

mamy też projekt kuchni i nadajemy z panem na tych samych falach więc wybór chyba padnie na niego, plus cena jest ok

zmieszczą się, trzeba tylko zrobić test przed kupnem drewna i sprawdzic jakie polana wchodzą

u nas na dlugosc niby 5, nie zamierzamyich pakować nie wiadomo ile

u nas dziś krytyczny dzien, przyjechala oczyszczalnia, okazalo się ze glebiej pod piaskiem mamy w tym miejscu grunt piaszczysto ilasty, zbity, drenaż nie da rady

tak wiec zmiana planów, szambo :sick:

szambo to nie taka tragedia, ja mojego w życiu nie zamieniłabym na żadną oczyszczalnie.

Jeżeli masz jeszcze możliwość to wyprowadź sobie kabelek z domu do szamba, do czujnika zapełnienia. będzie piszczeć jak szambo się zapełni, są też takie modele które wysyłają sms do pana szambiarza informując o swoim zapełnieniu.

krok drugi - szybkozłączka do szamba w ogrodzeniu. Szambiarz bez wjeżdżania na podwórko, nawet bez informowania Cie opróżni szambo, cichutko, bez nieprzyjemnych zapachów. Mój sms po wszystkim wysyła, ile wyssał i ile mu przelać :lol2:

no i weź najwieksze szambo jakie będzie możliwe.

Nasze wystarcza nam równo na 2 miesiące - 3 osoby - 10 m3

uuu, u nas takie samo rozczarowanie z oczyszczalnią i chyba podobne odczucia do szamba ;) Ale dzięki forum wyczytałam właśnie o polecanych przez Emilę szybkozłączkach i smsach od szamba i całkiem mi się podoba :D

Kierownik budowy mówił nam ostatnio, że szambo pow 10m3 wymaga pozwolenia wodnoprawnego - ale nie sprawdzałam, czy to prawda.

ROMOTOP-HEAT-2G-70.44 ma wymiary zewnętrzne = wysokość - 94,4; szerokość - 69,9; głębokość - 54,1. Rozmiar paleniska 65,5 x 36,1 cm. Wysokości paleniska nie podają. Producent zaleca max długość polan 50 cm.

Tu http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-2g-70-44-01-wklad-kominkowy masz wszystkie dane w dokumentacji. Niestety instrukcja jest po czesku, a warto byłoby poczytać zanim fachowiec zacznie instalację :)

Jak rozpalić w kominku by nie dymić, a żywy ogień w domu stał się przyjemnością:

https://www.facebook.com/baturakominki/videos/vb.437342539795770/450199308510093/?type=2&theater&notif_t=notify_me_page

zmieszczą się, trzeba tylko zrobić test przed kupnem drewna i sprawdzic jakie polana wchodzą

u nas na dlugosc niby 5, nie zamierzamyich pakować nie wiadomo ile

u nas dziś krytyczny dzien, przyjechala oczyszczalnia, okazalo się ze glebiej pod piaskiem mamy w tym miejscu grunt piaszczysto ilasty, zbity, drenaż nie da rady

Da radę, tylko w takiej sytuacji rozsączanie układa się na nasypie i montuje pompę. :)

nasyp to koszty dodatkowe, nie ma co na siłę się upierać, szybkozłaczka i czujnik zapełnienia - ma to sens, pogadam z wykonawcą, dzięki :)

powyzej10m3 trzeba juz wejść w dużą papierologię, info od kierbuda i od architekta, będziemymieli 10m3 :)

mamy juz drzwi wejściowe docelowe,jupi!

dzis jedziemy je zobaczyc

Są też POŚki, które nie potrzebują poletka z rozsączalnikami, bo całość oczyszczania odbywa się w całości w zbiorniku. Trzeba tylko usunąć oczyszczoną wodę do: studni chłonnej, stawu, rowu, ogrodu itp.

Są też oczyszczalnie, które doczyszczają podczyszczone ścieki z osadnika w oczyszczalniach korzeniowych (poletko z roślinami bagiennymi, które zajmuje mniej miejsca niż przy oczyszczalni z rozsączalnikiem). Przy okazji mamy kawałek ładnego ogródka :)

Ja na swoich glinach będę montowała którąś z nich (prawdopodobnie pierwszą opcję, koszt nierdzewki to ok. 12tys., plastikowa jest kilka tysięcy tańsza)

Edytowane przez moniss

temat oczyszczalni już zamknięty, mamy wkopane szambo

oczyszczalnia roślinna nie do końca mnie przekonuje, nie mamy rowu ani stawu, poza tym urząd nie ułatwia, trzeba zrobić oczyszczalnię w ten sposób, żeby urzędnik mógł pobrać próbki tego co z niej wypływa, jeśli ktoś odprowadza do rowu, stawu to ok, ale gdy drenaż jest głęboko zakopany tak jak miało być u nas? pani w urzędzie nie umiała już na to pytanie odpowiedzieć

niech żyje "wspieranie" ekologii! potrafią tak uprzykrzyć życie, gdy człowiek chce dobrze, że zostaje tylko szambo, a co szambiarka robi z tym co zabierze z szamba?

tu już urzędnik się nie interesuje! :bash:

okazało się,że deski na strop są krzywe, w kształcie banana i powykręcane w 3d również

pióro wpust nie wchodzi

neistety panowie załugowali już 1/3 desek, więc nawet ich nie zwrócimy, dziś mają je próbować prostować jakimś sprzetem do tego dostosowanym

z dobrych wiadomości - mamy drzwi,montaż bardzo ok, najtańszy model z szybką z Cala, dębowe, podobają nam się bardzo, wygladają solidnie, śa grube i ciężkie

kominek na wykończeniu, musimy jeszcze pomyśleć nad jego ostatecznym wykończeniem- kolor, cegła itd, wstępny projekt już zrobiłam

belki są już załugowane jeszcze biały olej i będą gotowe

tylko te deski nieszczęsne :stirthepot:

w poniedziałek wchodzi rekuperacja, potem sufity podwieszane i jedziemy dalej :D

montaż kuchni do 04.06.... :eek: moze się uda wprowadzić w czerwcu? ;)

teraz priorytety to - parapety sztuki dwie i drzwi wewnętrzne

no i uruchomienie kotła gazowego