leila87 29.03.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Hmm ... dziwne te sprawy z tymi przyłączami. U nas też projektant i wykonawca w jednym, na dodatek jest to firma, na wybór której nie miałam wpływu - mają monopol z ramienia PSG (tzn. wygrali przetarg ). Ale teraz ten cały projekt musi poleżeć 2 miesiące w starostwie, wcześniej poleżał w zupd, a po starostwie możliwe że poleży jeszcze miesiąc u archeologa Bo na drodze dojazdowej, w której będzie kopane znajduje się stanowisko archeologiczne ... Ale jak wodę kopali, w tym samym miejscu, to nie obchodziło ich stanowisko ... Cyrk .. W drodze mamy współwłasność, też jest osobna KW założona, także pewnie tak jak mówi Mother Natura, zależy to od gminy ... A żyjemy w jednym kraju Czerwiec ? brzmi super ja sobie target założyłam na lipiec, pewnie wcześniej będzie trudno, ze względu na ten gaz ... Ale trzymam kciuki za Wasz czerwiec ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 01.04.2016 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Od środy nie byliśmy na budowie, czuję głód budowlany w środę był sajgon,4 ekipy na raz w tym 3 hałasujące -pan kominkowy, panowie od wykończeniówki i panowie od instalacji gazowej jako dodatek pan od rekuperacji, który przyjechał na ostateczne dogadanie ekipą od wykonczen,kto kiedy co kładzie itp robi się kominek, mamy już wełnę na większości stropu i można juz wejść na stryszek bo jest już podłoga zrobiona dziś panowie szlifowali belki, ciekawe jak teraz wyglądają jutro będzie obszerna fotorelacja dziś nasz biszkoptowy budowlaniec pilnujący kominka kominek wybraliśmy ROMOTOP-HEAT-2G-70.44, cena była ok, 3150zl no i nie jest za duzy do naszego salonu moc 3-8kw, może unikniemy otwierania okien przy korzystaniu z kominka jest dość płytki a szeroki, nam się podoba bardzo http://images78.fotosik.pl/469/1c2b0a0ef2398645med.jpg http://images75.fotosik.pl/468/fe9fed00adb05517med.jpg mamy też projekt kuchni i nadajemy z panem na tych samych falach więc wybór chyba padnie na niego, plus cena jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 03.04.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Ha, idziemy łeb, w łeb z kominkiem i nawet podobne są i cena ta sama. Gdzie ta obszerna fotorelacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 04.04.2016 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 http://images75.fotosik.pl/468/fe9fed00adb05517med.jpg Pięknie prezentuje się "Pan Kominkowy" na tle kominka Uwielbiam zdjęcia "uśmiechniętych psów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 04.04.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Jaka piękna poza przy kominku Jemu też się podoba Nie będzie trudno palić w tak płytkim kominku? Podoba mi się bardzo, bo nie zajmuje dużo miejsca, pytanie tylko jak z paleniem? W moim obecnym czasami ledwo mieszczę drewno, pewnie by trzeba rozcinać na mniejsze kawałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 05.04.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 A jaką głębokość macie te kominki dziewczynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 05.04.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Mój ma coś koło 40/50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.04.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Głębokość paleniska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 05.04.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Tak mi się wydaje, ale może przesadziłam?Nie mam jak teraz sprawdzić, w domu koło 21 będę dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 05.04.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 To ja myślę, że mój będzie miał 40 z haczykiem, muszę zmierzyć na budowie, a są jakieś standardy? nawet nie pomyślałam, że drewno się może nie mieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 05.04.2016 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 zmieszczą się, trzeba tylko zrobić test przed kupnem drewna i sprawdzic jakie polana wchodzą u nas na dlugosc niby 5, nie zamierzamyich pakować nie wiadomo ile u nas dziś krytyczny dzien, przyjechala oczyszczalnia, okazalo się ze glebiej pod piaskiem mamy w tym miejscu grunt piaszczysto ilasty, zbity, drenaż nie da rady tak wiec zmiana planów, szambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.04.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 szambo to nie taka tragedia, ja mojego w życiu nie zamieniłabym na żadną oczyszczalnie. Jeżeli masz jeszcze możliwość to wyprowadź sobie kabelek z domu do szamba, do czujnika zapełnienia. będzie piszczeć jak szambo się zapełni, są też takie modele które wysyłają sms do pana szambiarza informując o swoim zapełnieniu. krok drugi - szybkozłączka do szamba w ogrodzeniu. Szambiarz bez wjeżdżania na podwórko, nawet bez informowania Cie opróżni szambo, cichutko, bez nieprzyjemnych zapachów. Mój sms po wszystkim wysyła, ile wyssał i ile mu przelać no i weź najwieksze szambo jakie będzie możliwe. Nasze wystarcza nam równo na 2 miesiące - 3 osoby - 10 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 05.04.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 uuu, u nas takie samo rozczarowanie z oczyszczalnią i chyba podobne odczucia do szamba Ale dzięki forum wyczytałam właśnie o polecanych przez Emilę szybkozłączkach i smsach od szamba i całkiem mi się podoba Kierownik budowy mówił nam ostatnio, że szambo pow 10m3 wymaga pozwolenia wodnoprawnego - ale nie sprawdzałam, czy to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.04.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 ROMOTOP-HEAT-2G-70.44 ma wymiary zewnętrzne = wysokość - 94,4; szerokość - 69,9; głębokość - 54,1. Rozmiar paleniska 65,5 x 36,1 cm. Wysokości paleniska nie podają. Producent zaleca max długość polan 50 cm. Tu http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-2g-70-44-01-wklad-kominkowy masz wszystkie dane w dokumentacji. Niestety instrukcja jest po czesku, a warto byłoby poczytać zanim fachowiec zacznie instalację Jak rozpalić w kominku by nie dymić, a żywy ogień w domu stał się przyjemnością: https://www.facebook.com/baturakominki/videos/vb.437342539795770/450199308510093/?type=2&theater¬if_t=notify_me_page Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.04.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 zmieszczą się, trzeba tylko zrobić test przed kupnem drewna i sprawdzic jakie polana wchodzą u nas na dlugosc niby 5, nie zamierzamyich pakować nie wiadomo ile u nas dziś krytyczny dzien, przyjechala oczyszczalnia, okazalo się ze glebiej pod piaskiem mamy w tym miejscu grunt piaszczysto ilasty, zbity, drenaż nie da rady tak wiec zmiana planów, szambo Da radę, tylko w takiej sytuacji rozsączanie układa się na nasypie i montuje pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 06.04.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Proszę, jakie to teraz wszystko inteligentne, nawet szambo wysyła sms-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 07.04.2016 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 nasyp to koszty dodatkowe, nie ma co na siłę się upierać, szybkozłaczka i czujnik zapełnienia - ma to sens, pogadam z wykonawcą, dzięki powyzej10m3 trzeba juz wejść w dużą papierologię, info od kierbuda i od architekta, będziemymieli 10m3 mamy juz drzwi wejściowe docelowe,jupi! dzis jedziemy je zobaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 07.04.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) u nas dziś krytyczny dzien, przyjechala oczyszczalnia, okazalo się ze glebiej pod piaskiem mamy w tym miejscu grunt piaszczysto ilasty, zbity, drenaż nie da rady tak wiec zmiana planów, szambo Są też POŚki, które nie potrzebują poletka z rozsączalnikami, bo całość oczyszczania odbywa się w całości w zbiorniku. Trzeba tylko usunąć oczyszczoną wodę do: studni chłonnej, stawu, rowu, ogrodu itp. Są też oczyszczalnie, które doczyszczają podczyszczone ścieki z osadnika w oczyszczalniach korzeniowych (poletko z roślinami bagiennymi, które zajmuje mniej miejsca niż przy oczyszczalni z rozsączalnikiem). Przy okazji mamy kawałek ładnego ogródka Ja na swoich glinach będę montowała którąś z nich (prawdopodobnie pierwszą opcję, koszt nierdzewki to ok. 12tys., plastikowa jest kilka tysięcy tańsza) Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 07.04.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 poka drzwi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 08.04.2016 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 temat oczyszczalni już zamknięty, mamy wkopane szambo oczyszczalnia roślinna nie do końca mnie przekonuje, nie mamy rowu ani stawu, poza tym urząd nie ułatwia, trzeba zrobić oczyszczalnię w ten sposób, żeby urzędnik mógł pobrać próbki tego co z niej wypływa, jeśli ktoś odprowadza do rowu, stawu to ok, ale gdy drenaż jest głęboko zakopany tak jak miało być u nas? pani w urzędzie nie umiała już na to pytanie odpowiedzieć niech żyje "wspieranie" ekologii! potrafią tak uprzykrzyć życie, gdy człowiek chce dobrze, że zostaje tylko szambo, a co szambiarka robi z tym co zabierze z szamba? tu już urzędnik się nie interesuje! okazało się,że deski na strop są krzywe, w kształcie banana i powykręcane w 3d również pióro wpust nie wchodzi neistety panowie załugowali już 1/3 desek, więc nawet ich nie zwrócimy, dziś mają je próbować prostować jakimś sprzetem do tego dostosowanym z dobrych wiadomości - mamy drzwi,montaż bardzo ok, najtańszy model z szybką z Cala, dębowe, podobają nam się bardzo, wygladają solidnie, śa grube i ciężkie kominek na wykończeniu, musimy jeszcze pomyśleć nad jego ostatecznym wykończeniem- kolor, cegła itd, wstępny projekt już zrobiłam belki są już załugowane jeszcze biały olej i będą gotowe tylko te deski nieszczęsne w poniedziałek wchodzi rekuperacja, potem sufity podwieszane i jedziemy dalej montaż kuchni do 04.06.... moze się uda wprowadzić w czerwcu? teraz priorytety to - parapety sztuki dwie i drzwi wewnętrzne no i uruchomienie kotła gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts