Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Funkcjonalna tania stodoła - budujemy Słoneczny z garażem 2 :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 914
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

siedzę cicho bo działamy :cool:

mamy już ocieplony dom z zewnątrz, klej z siatką na 1 ścianie, w tym tygodniu reszta będzie zrobiona

mamy elektrykę już w całym domu pociągniętą, w czwartek przyjeżdżają panowie z pge założyć nam licznik - nie wierzę :D

w tym tygodniu wchodzą hydraulicy trochę dziur porobić przed tynkami

mamy już kupioną podbitkę -bryza złoty orzech, dobrze się komponuje z vinchesterem

no i wszystko byłoby super gdyby nie nasz murarz, który od tygodnia olewa moje telefony- miał przyjść tydzień temu wylać taras i schody wejściowe, wiem,że to mała robota,ale nie odzywając się trochę psuje dobre wrażenie, które zrobił wcześniej, jak mu się nie chce to lepiej jakby powiedzial wprost to poszukam kogos innego :mad:

drugi klops to ekipa tynkarzy, dopiero w grudniu koło 10tego mogą do nas wejść :/

ciekawe jakie będą wtedy temperatury...

no i wciąż stoimy z tematem rekuperacji, a po hydraulikach powinna iść ta instalacja...

nie mamy kiedy pomalować drewna na tarasie i ganku a zima idzie:(

jak widać mam kryzys, zasypiam z myślą o rekuperacji, budzę się z myślą gdzie mam zadzwonić rano

tempo jest szybkie, staramy się nie mieć niepotrzebnych przestojów

mamy na działce straszny syf i mnie to wkurza, bo uprzątniecie tego planowaliśmy po wylaniu tarasu, przez to,że nasz murarz mnie zbywa, czekamy z zamówieniem kontenera a śmieci hulają sobie po całej ulicy i trzeba je ciągle zbierać :mad:

chyba potrzebujemy kilku dni odpoczynku, jakiejś odskoczni,żeby nie ześwirować :p

jako pozytywny akcent nasz dzielny pies, który radzi sobie jak może w trudnych warunkach budowlanych :)

http://images75.fotosik.pl/77/4824c671bf55b976med.jpg

http://images76.fotosik.pl/77/5d3c8c1127513da8med.jpg

http://images78.fotosik.pl/76/dab543419e3d3f69med.jpg

Edytowane przez malydomekpodlodzia

No pies normalnie jak szef i inwestor w jednej osobie. :) Pan na włościach ;)

Widzę że tynki planujecie w połowie grudnia. Ciekawe czy będzie tak jak u nas i zrobicie je w końcu w styczniu. Czego oczywiście nie życzę. ;)

Jeśli zamierzacie cementowo wapienne to jednak lepiej schło by przy nieocieplonych ścianach. Chociaż nie wiem jak one sprawdzają się w mrozy...

Pozdrawiam i powodzenia życzę w dalszych pracach ;)

no mam nadzieję,że to się nie opóźni zbytnio, co do tynków to opinie są podzielone, jak zresztą przy każdym etapie budowy :lol2:

grupa I - lepiej nie ocieplać bo wilgoć wychodzi też ścianami, a najlepiej to w ogóle nie tynkować zimą ani nic nie robić

grupa II - lepiej ocieplać,żeby mury nie przemarzły, otynkować a jeśli temp. spadnie w środku poniżej 5 stopni to dogrzewać kozą albo nagrzewnicą plus wietrzyć rozszczelniąjac okna bo najwięcej wilgoci uchodzi tą drogą

po rozmowach z kierbudem, osobami które tynkowały zimą dołączylismy do grupy drugiej :)

dziś jest już lepiej :)

w środę wchodzą panowie do tarasu

dziś przyjechał kontener na śmieci za 350 zł

taras "się" impregnuje

powoli się ogarniemy, odzyskałam nadzieję, a za kilka miesięcy nie będe pamiętać o tym kryzysie, pijąc sangrię na hamaku :lol2:

Wczoraj mąż wpadł na budowę i trochę się zmartwiliśmy. Ściany ni w ząb nie schną. Krople wody zbierają się na nich. Nawet przy otwartych oknach przy takiej pogodzie będzie ciężko żeby same wyschły przed mrozami. Jednak będziemy delikatnie dogrzewać. :)

Ojj ta wizja sangrii na hamaku mi się spodobała :D

tarasu jak nie było tak ni ma :p

po ekipie tez ani widu ani slychu, telefonu nie odbieraja

firma od okien dała ciała, drzwi garażowe miały na nas czekać jak otynkujemy ściankę a tu się okazało,ze nawet nie zamówili tych drzwi i mamy na nie czekać 3 tygodnie :bash:

a taka miała być firma solidna...

hydraulik nie posprzątał po sobie,ale go ścigamy, poza tym nie zapłacimy mu jak nie zbierze syfu ktory zrobil :p

mamy juz hydraulikę i elektrykę, oraz wysprzatane śmieci, prawie cały kontener sie uzbieral

zostaje ylko kwestia ścinków styropianu, co z nimi zrobic :confused:

zastanawiamy się czy rekuperację musimy rozkładać przed tynkami... strop to na razie tylko belki, dziś widzieliśmy się potencjalnym wykonawcą wykończeniowki i twierdzil ze mozna ukladac razem z sufitami podwieszanymi, nie jestem przekonana, muszę to obgdac z kims kto robi reku

dzis malowalismy belki na ganku i podbitkę na tarasie, konca nie widac jutro ciag dalszy :rolleyes:

po 100 probach wybralam w koncu kolor, który nie wpada w żółty/ pomarańczowy/ zielony, ladnie kryje, ale nie zaslania slojów, nie swieci się, nie gryzie sie z oknami vinchester, latwo nie bylo :wiggle:

zapiszę tu,żeby nie zapomnieć ;) lazura luxens dąb naturalny, 8 lat ochrony drewna podobno ;)

się okaże...

http://images78.fotosik.pl/94/7cd6baeff4dc0febmed.jpg

Witam u was :welcome: . Piękna działka czyżby to były okolice Rąbienia . Ładny domek idziecie jak burza .:no: Ja też czekam na decyzje banku i na wiosnę ruszam ze swoją budową . Jeśli mogę coś doradzić to jeśli macie zamiar mieć sufit podwieszany to dajcie nad sufitem styropian 5 cm jeśli będziecie mieć podłogę nad sufitem dzięki temu ciepło nie będzie tak szybko uciekało . Co do anemostatów to dajcie w sufitach i pamiętajcie że są anemostaty nawiewne i wyciągowe co ma wpływ na wentylację . Planujecie rozprowadzić sztywnymi rurami czy rurami giętkimi ocieplonymi . Ja bym doradził ten drugi wybór . Mam pytanie gdzie zamawialiście materiał na dach i w jakiej cenie . Gdzie kupowaliście materiały budowlane czy możecie polecić jakąś hurtownie . Co do murarzy to są to ludzie nie poważni że tak traktują klijenta . Ten kontener na śmieci to ta cena obejmuje dowóz i wywózke .

wezmą styro teoretycznie za darmo,60 zł za przyjechanie po niego biorą

arturo6758 nie rozumiem Twojej wypowiedzi, chyba nie przeczytałeś dokładnie dziennika :p

anemostaty są nawiewne i wywiewne, na tym to polega- nie odkryłeś Ameryki, :p

styropian 5cm? a co to da? dajemy 30 cm wełny... też chyba nie doczytałeś

hurtownie - głownie centrobud w ozorkowie

dach zamawiany w brzezinach

350zl kontener -cena całkowita

kolejny odcinek z cyklu" budowa to taki stan, w którym na etapie fundamentów trzeba wiedzieć gdzie będzie zmywarka" :/

był potencjalny pan od wykończeniówki

okazało się,że::sick:

- dziura między belkami zostawiona na skłądane schodki na strych jest za mała o 7 cm,żeby zmieścić w niej schody o współczynniku 0.56

tak jak teraz jesteśmy skazani na na schody U 1,1 :mad:

- hydraulicy barbarzyńcy nie dość,że zostawili syf i uszkodzili siatke na elewacji zrobili nam źle kilka kolanek, jest kąt 90 stopni w niektorych strategicznych miejsach a nie powinno go byc

- wentylacja kanalizacji ma aza małą srednicę, jest fi 69 a powinno być 110, tak jak teraz jest duża szansa ze kanaliza będzie bulgotać :bash:

- murarz zapomnial domurować między belkami przy kominku, tam gdzie będą odkryte :wtf: dom oglądało chyba z 8 osób, ale nikt wcześniej tego nie zauważył, tym samym pan zdobył u mnie takiego plusa,że nawet to marca jestem gotowa na niego czekać :p

na szczęście murarz w piątek przyjedzie

w międzyczasie podeschną tynki i wylewki...

-kupiliśmy poziomicę i potwierdziło się t,co było widoczne gołym okiem, odpływ do pralki nie ma spadku, nawet najmniejszego ...

z hydraulikami nie jesteśmy rozliczeni i nie nastąpi to dopóki nie poprawią baboli, sęk w tym, że chyba nie chcemy dalej z nimi współpracować, więc jesteśmy na etapie szukania hydraulika z łódzkiego, który myśli :mad:

tymczasem robi się podbitka, zmieniliśmy decyzję,że jednak będziemy gruntować ściany na zimę, szkoda potem pluć sobie w brodę,że pożałowaliśmy tych 500zł i coś się wydarzyło z klejem na siatce.

Witam się u ciebie :welcome:

[quote

http://images78.fotosik.pl/76/dab543419e3d3f69med.jpg

Pięknego macie futrzastego członka rodziny, a te jego oczęta... Chyba wszystko umie nimi wyprosić? Ja napewno za ten wzrok oddałabym mu każda szyneczkę :) Domek jest piękny. Nie spodziewałam się po sobie że parterówka mi się tak spodoba, ale to pewnie przez to że wasz domek nie ma tych szpakówek i dachu "połamanego" na wszystkie strony.( nie lubię takiego typu domów ale rozumiem że wielu się podoba i nie mam na mysli nikogo obrażać poprzez nazywanie "połamanym") Ja też młody rocznik jak na przygodę budowlaną bo tylko 89 :) Będe do ciebie zaglądądać bo zapowiada się sielskie i rodzinne miejsce, a takie lubię najbardziej :)

łańcuch z lampek jeszcze nie przyszedł, ciekawa jestem jak bedzie wyglądać w rzeczywistości ;)

tak, na naszego psa ciężko się długo gniewać, właściwie to jest niemożliwe :p

wygląda tylko tak niewinnie, niezły z niego uparciuch :rolleyes:

właśnie panowie kopią nam taras :wiggle:

oraz padło pytanie z czego będziemy mieć schody do domu?

no właśnie, z czego? :p

wstępnie myślimy o zrobieniu schodów z tego samego co podjazd i chodnik do domu.

miało być drewno - nie będzie, im bardziej zaawansowany stan budowy tym myślimy coraz bardziej praktycznie

płytki -ślisko, pękają, odpadają

zostaje kostka, granitowa za droga, więc zostaje betonowa :lol2:

cokół będzie grafitowy, z tynku mozaikowego

żeby nie było pstrokato, chcemy położyć grafitową kostkę od furtki do wejścia i na wjeżdzie i to samo położyć na chodach

nostalit akropol piccola grafit

http://imged.pl/1527/kostka-brukowa-nostalit-akropol-piccola-grafit-701527.jpg

Albena Polbruk

http://3.bp.blogspot.com/-9zfkErWFcFA/TqegejnJE4I/AAAAAAAAAXo/FTjdjDNkEmc/s1600/image005.jpg

nostalit czarny, z tego schody, ale proste, bez łuków

http://img34.staticclassifieds.com/images_tablicapl/229595067_2_261x203_kostka-brukowa-nostalit-6-cm-czarny-245zl-dodaj-zdjecia.jpg

opcja numer dwa, bardziej neutralna, zdjecie pozyczone od VIP Jacek

Libet, obijana 7 cm: Natulit i Romano

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=138442&d=1348512019

no i nie wiem :rolleyes: