grzechs7 17.01.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Witam. Mam pytanie. Problem jest następujący. Piec ogrzewa wodę i dom. Przy obecnej temp. pale w domu od 15,00 - 22,00. Ale rano nie ma ciepłej wody. Do tej pory zakręcałem zawory jak się już wypalało i woda była ciepła na drugi dzień do południa. Teraz zaworów nie ruszam, już się trochę rozregulowały i delikatnie ciekło. Dlatego zastanawiam się czy jest możliwość ustawienia czegoś w sterowniku by tą ciepłą wodę rano mieć ?? (wygląda na to że gdy grzejniki robią się chłodne woda z bojlera schodzi by jeszcze dogrzać dom) Próbowałem piec całkiem wyłączyć gdy już wygasało i ogrzewanie było na poziomie 45 C. Ale to samo. Posiadam kocioł Rakoczy. Nie wiem z jakim dokładnie sterownikiem: ale opcje są następujące: -rozpalanie-praca ręczna-temp zal. pompy-histereza co-histereza cwu-siła nadmuchu-tryby pracy: ogrz. domu, priorytet bojler, pompy równolegle, tryb letni, reg. pokojowy-praca w podtrzymaniu-przerwa w podtrzymaniu Jest szansa na ciepłą wodę, ewentualnie coś trzeba dokupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 17.01.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Najlepszym sposobem będzie wstawienie dodatkowej pompy do cwu. Twój sterownik będzie ją ubsługiwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 18.01.2015 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 jeżeli bojler jest podłączony od góry to dodatkowa pompa nic nie da, ciepło i tak sobie w nocy grawitacyjnie zwieje do grzejników tu trzeba raczej zasyfonować rurki od bojlera, żeby w nocy maksymalnie utrudnić grawitacyjny przepływ wody, albo podnieść bojler wysoko ponad kaloryfery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts