Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa domy wolnostojące na jednej działce budowlanej

chirac

Recommended Posts

dom jednorodzinny dwu-lokalowy, a dwa domy jedno-lokalowe - to "dwie różne bajki"

wiem, i dlatego uważam, że łatwiej wybudować dom jednorodzinny dwulokalowy na jednej działce, niż dwa domy.

No chyba, że inwestor planuje działkę podzielić i jeden dom sprzedać;)

Ale oczywiście najlepiej zwrócić się z pytaniem do urzędu.

wiem, i dlatego uważam, że łatwiej wybudować dom jednorodzinny dwulokalowy na jednej działce, niż dwa domy.

No chyba, że inwestor planuje działkę podzielić i jeden dom sprzedać;)

Ale oczywiście najlepiej zwrócić się z pytaniem do urzędu.

chirac napisał, że :

Czy mogę wybudować dwa domy jednorodzinne wolnostojące na jednej działce budowlanej z warunkami zabudowy na dom jednorodzinny

Działka ma około 1000 m2.

Tzn. najpierw jeden a po jakimś czasie drugi.

- ma sprecyzowane wytyczne jw

- może wybudować dwa domy jednorodzinne o ile Warunki Zabudowy lub Plan Miejscowy na to pozwolą - dla całości zamierzenia budowlanego.

- jeśli nie wystąpi z wnioskiem o dwa domy, realizacja pierwszego może ( nie musi ) blokować realizację drugiego, choćby ze względu na określoną powierzchnię zabudowy dla konkretnej działki budowlanej. ( np )

pozdrawiam:)

Masz rację Łukaszu:)

Ale jeśli już są wydane warunki zabudowy na jeden dom na tej działce, to można wystąpić o wydanie warunków zabudowy na dwa domy?

Podobna sytuacja zaistniała u mojego brata - Chce budować dom ze szwagrem, ale na jednej działce można postawić jeden dom w obrysie 15x20. Wydano więc zgodę na budowę budynku dwulokalowego. Nie wydano zgody na budowę dwóch domów na jednej działce, m.in. z uwagi na brak możliwości podziału samej działki (minimalne wielkości nowotworzonych działek, itd)

Reasumując najlepiej zasięgnąć opinii we właściwym urzędzie.

Masz rację Łukaszu:)

Ale jeśli już są wydane warunki zabudowy na jeden dom na tej działce, to można wystąpić o wydanie warunków zabudowy na dwa domy?

- Warunki Zabudowy określaja możliwości realizacji inwestycji dla danej działki i dla DANEGO ( podanego przez Inwestora ) TEMATU.

- jeśli zmienił się TEMAT ( zamierzenie Inwestycyjne ) Inwestor jak najbardziej może wystąpić z wnioskiem o wydanie nowych Warunków dla dwóch domów.