chirac 17.01.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Czy mogę wybudować dwa domy jednorodzinne wolnostojące na jednej działce budowlanej z warunkami zabudowy na dom jednorodzinny Działka ma około 1000 m2. Tzn. najpierw jeden a po jakimś czasie drugi. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez chirac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.01.2015 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 (edytowane) ... a Warunki Zabudowy mówią o jednym, czy o dwóch obiektach ? Edytowane 17 Stycznia 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 18.01.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 A dlaczego nie chcesz jednorodzinnego dwulokalowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 18.01.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Powstaje problem własności. Czy będzie jeden inwestor obu budynków? Czy jest jeden właściciel działki? W księdze wieczystej właścicielem budynku jest ten, na którego ziemi stoi dom, niezależnie kto inwestuje (np. bierze kredyt) w budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.01.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 dom jednorodzinny dwu-lokalowy, a dwa domy jedno-lokalowe - to "dwie różne bajki".. myślę, że najkorzystniej byłoby wystąpić o Warunki Zabudowy dla dwóch obiektów z możliwością realizacji inwestycji z podziałem na dwa etapy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 18.01.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 dom jednorodzinny dwu-lokalowy, a dwa domy jedno-lokalowe - to "dwie różne bajki" wiem, i dlatego uważam, że łatwiej wybudować dom jednorodzinny dwulokalowy na jednej działce, niż dwa domy. No chyba, że inwestor planuje działkę podzielić i jeden dom sprzedać Ale oczywiście najlepiej zwrócić się z pytaniem do urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.01.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 wiem, i dlatego uważam, że łatwiej wybudować dom jednorodzinny dwulokalowy na jednej działce, niż dwa domy. No chyba, że inwestor planuje działkę podzielić i jeden dom sprzedać Ale oczywiście najlepiej zwrócić się z pytaniem do urzędu. chirac napisał, że : Czy mogę wybudować dwa domy jednorodzinne wolnostojące na jednej działce budowlanej z warunkami zabudowy na dom jednorodzinny Działka ma około 1000 m2. Tzn. najpierw jeden a po jakimś czasie drugi. - ma sprecyzowane wytyczne jw - może wybudować dwa domy jednorodzinne o ile Warunki Zabudowy lub Plan Miejscowy na to pozwolą - dla całości zamierzenia budowlanego. - jeśli nie wystąpi z wnioskiem o dwa domy, realizacja pierwszego może ( nie musi ) blokować realizację drugiego, choćby ze względu na określoną powierzchnię zabudowy dla konkretnej działki budowlanej. ( np ) pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 18.01.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Masz rację Łukaszu:)Ale jeśli już są wydane warunki zabudowy na jeden dom na tej działce, to można wystąpić o wydanie warunków zabudowy na dwa domy? Podobna sytuacja zaistniała u mojego brata - Chce budować dom ze szwagrem, ale na jednej działce można postawić jeden dom w obrysie 15x20. Wydano więc zgodę na budowę budynku dwulokalowego. Nie wydano zgody na budowę dwóch domów na jednej działce, m.in. z uwagi na brak możliwości podziału samej działki (minimalne wielkości nowotworzonych działek, itd) Reasumując najlepiej zasięgnąć opinii we właściwym urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.01.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jeżeli jest uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego to powinna byc podana minimalna wymagana wielkość działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.01.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Masz rację Łukaszu:) Ale jeśli już są wydane warunki zabudowy na jeden dom na tej działce, to można wystąpić o wydanie warunków zabudowy na dwa domy? - Warunki Zabudowy określaja możliwości realizacji inwestycji dla danej działki i dla DANEGO ( podanego przez Inwestora ) TEMATU. - jeśli zmienił się TEMAT ( zamierzenie Inwestycyjne ) Inwestor jak najbardziej może wystąpić z wnioskiem o wydanie nowych Warunków dla dwóch domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 18.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Dziękuję Łukasz - warto wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts