hilaran 17.01.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Witam wszystkich, planujemy budowę nieco przerobionego domu Z95: http://z500.pl/projekt/91/Z95,ekonomiczny-i-latwy-w-budowie-dom-ze-stylowym-wykuszem/dane-ogolne.html Dom chcemy wybudować metodą gospodarczą, a w zasadzie - oprócz dachu - w całości samodzielnie, przy pomocy multifunkcjonalnego dziadka Budowa z bloczków Solbet, strop Rector, ogrzewanie ekogroszkiem. Tak działka wyglądała na początku: Tak wygląda teraz: Dom cofnięty o 60 m w głąb działki, z uwagi na to, że wcześniej w granicy jest inny budynek (widać na zdjęciach). Dociągnęliśmy wodę i kanalizę do miejsca planowanych fundamentów. Trochę zmodernizowaliśmy górę domu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilaran 17.01.2015 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Dzisiaj zaczęliśmy tworzyć strzemiączka do zbrojenia - kupiłem w skupie złomu pręt 5,5mm w atrakcyjnej cenie (80 gr różnicy na kg), w kręgu. W składzie budowlanym pukali się w czoło, bo "kto to będzie prostował". Docięcie 130 kawałków i ich wyprostowanie zajęło jakieś 2,5h, więc uważam, że stówka zaoszczędzona tanim kosztem Krąg: NARZĄDŹ: Efekt: Brakuje mi jeszcze 80 kawałków, a potem gięcie. W międzyczasie szukam okien (podobno teraz tańsze) i materiału na dach, ew. jakiejś ekipy do jego wykonania. Pierwsze wyceny są niższe niż się spodziewałem, więc może nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilaran 20.01.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Kolejne półtorej godziny pracy i 100 strzemiączek jest gotowe. Odpadów - zero. Okna w zasadzie już dograne - 3-szybowy Salamander z ciepłym montażem. Rabat 30% do końca stycznia i w gratisie ciepłe parapety ze styroduru. Nigdzie taniej nie udało mi się znaleźć - za 12 okien zgodnie z projektem (w tym 3 nietypowe) razem z ciepłym montażem wyszło 12,5 tysiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilaran 05.05.2015 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Wracamy po długiej przerwie: wykopy zrobione, wczoraj położony chudziak. Jutro składamy szalunki i zbrojenie (zrobione jeszcze w marcu), a w czwartek zalewamy ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts