Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z95 z biura Z500 metodą BARDZO gospodarczą

Recommended Posts

Witam wszystkich,

planujemy budowę nieco przerobionego domu Z95: http://z500.pl/projekt/91/Z95,ekonomiczny-i-latwy-w-budowie-dom-ze-stylowym-wykuszem/dane-ogolne.html

Dom chcemy wybudować metodą gospodarczą, a w zasadzie - oprócz dachu - w całości samodzielnie, przy pomocy multifunkcjonalnego dziadka :)

Budowa z bloczków Solbet, strop Rector, ogrzewanie ekogroszkiem.

Tak działka wyglądała na początku:

2014-06-23_17-38-47_406.jpgWP_20140628_002.jpg

Tak wygląda teraz:

WP_20141214_002.jpgWP_20141214_11_37_26_Pro.jpg

Dom cofnięty o 60 m w głąb działki, z uwagi na to, że wcześniej w granicy jest inny budynek (widać na zdjęciach). Dociągnęliśmy wodę i kanalizę do miejsca planowanych fundamentów.

Trochę zmodernizowaliśmy górę domu: poddasze popr..jpg

Dzisiaj zaczęliśmy tworzyć strzemiączka do zbrojenia - kupiłem w skupie złomu pręt 5,5mm w atrakcyjnej cenie (80 gr różnicy na kg), w kręgu. W składzie budowlanym pukali się w czoło, bo "kto to będzie prostował". Docięcie 130 kawałków i ich wyprostowanie zajęło jakieś 2,5h, więc uważam, że stówka zaoszczędzona tanim kosztem :)

Krąg: WP_20150117_001.jpg

NARZĄDŹ: WP_20150117_002.jpg

Efekt: WP_20150117_003.jpg

Brakuje mi jeszcze 80 kawałków, a potem gięcie.

W międzyczasie szukam okien (podobno teraz tańsze) i materiału na dach, ew. jakiejś ekipy do jego wykonania. Pierwsze wyceny są niższe niż się spodziewałem, więc może nie będzie tak źle.

Kolejne półtorej godziny pracy i 100 strzemiączek jest gotowe. Odpadów - zero.

Okna w zasadzie już dograne - 3-szybowy Salamander z ciepłym montażem. Rabat 30% do końca stycznia i w gratisie ciepłe parapety ze styroduru. Nigdzie taniej nie udało mi się znaleźć - za 12 okien zgodnie z projektem (w tym 3 nietypowe) razem z ciepłym montażem wyszło 12,5 tysiąca.

WP_20150120_001.jpgWP_20150120_002.jpg

• 3 months później...