Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlecę wykonanie OZC mojego domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

,,Problem w tym, że wylewka betonowa stabilność wilgotnościową uzyskuje, w zależności od grubości, po dwóch trzech latach (badania Lund Universitet).

Dotychczas wszyscy producenci zalecają wygrzewanie wylewki w temperaturze ok. 50 - 55oC. Jak to zrobić przy pompie ciepła?,,

A jak kto ma kaloryfery?

Podobnie w czasie, jednak bez skoków temperatur, ponieważ żródło ciepła (kaloryfer) jest poza wylewką. Pozdrawiam

Kol. liwko pisze o różnicy 0,05oC zasilenia po zagęszczeniu rurek. To jest dalekie od rzeczywistości. Podwojone zagęszczenie rurek np z 25 cm na 12,5 cm pozwala obniżyć temperaturę wody w rurkach o około 5oC (stukrotna różnica?), co przy posadzkach drewnianych ma istotne znaczenie.

Potwierdzam chociaz nie zawsze jest o 5 oC, najczesciej jest to zakres 4-5 oC

Nie, ponieważ nie robię projektów, asolt je robi ale uważam że są do niczego. Lepiej poszukaj solidnego projektanta.

Dziwne. Z jednej strony nie podejmiesz się doradzenia o rozstawie , bo jak piszesz ,nie robisz projektów, z drugiej negujesz umiejętności kogoś kto robi to zawodowo.

Może znajdzie się kto,kto z okazji święta 20-go stycznia doradzi? Może być na priva.

Przecież otrzymałeś odpowiedź. Kładziesz wszędzie co 15cm, w łazienkach co 10 i dławisz tak jak to ma miejsce w projektach asolta. Widzisz gdzieś różnice?

Nydar pytał również o głebosc usytuowania rur w płycie, skoro doradzasz rozstaw to podaj przy okazji Tz dla zapotrzebowania 15 kWh, oczywiscie straty są tu wazne a nydar ich co prawda nie podał (a powinien) ale na podstawie swojej głebokiej wiedzy jestes te straty w stanie okreslic.

Dziwne. Z jednej strony nie podejmiesz się doradzenia o rozstawie , bo jak piszesz ,nie robisz projektów, z drugiej negujesz umiejętności kogoś kto robi to zawodowo.

Może znajdzie się kto,kto z okazji święta 20-go stycznia doradzi? Może być na priva.

Podaj wiecej szczegółow na piva to cos obliczymy, a co to za swieto 20 stycznia?

Pisał o nich. Kładzie rurki i oblicza ile trzeba podławić przepływy. Myślisz że za to warto płacić?

Dlaczego kłamiesz i to bezczelnie, oczywiscie ze obliczam ale:

rozstaw

przepływ

moc strat poszczegolnych pomieszczęń

moc

długosc pętli

długosc dobiegów

rzeczywisty rzut pętli (nie rysuje tego program a ja na podstawie praktyki)

o zestawieniach materiałowych, graficznych przedstawieniach obliczen kazdej petli nie wspomnę

czyli wszytko to co w projekcie powinno byc.

Edytowane przez asolt

Też doszedłem do wniosku,że kaloryfer jest poza wylewką. Pytam bo odebrałem posiadanie PC jako brak możliwości wygrzania wylewki.

Przy pompie ciepła jest możliwość wygrzania wylewki, jakkolwiek jest to bardzo trudne przy dużym rozstawie rur. W takim przypadku + posadzka drewniana trzeba znacznie dłużej wygrzewać wylewkę i to w kilku etapach. Standardowe zalecenia nie mają tu zastosowania. Pozdrawiam.

Po pierwsze nie stukrotna a dwukrotna, a po drugie te 0,005 stopnia było tylko dla zobrazowania sytuacji.

Ale tak jak napisałeś, gęściej rurki to niższa temperatura zasilania (za to wyższe koszty) i lepszym rozwiązaniem będzie wydać te pieniądze na rurki niż na projekt. Wydamy tyle samo a działać będzie lepiej. Najwyżej niektóre obwody podławimy tak jak to jest w projektach asolta.

Między 5,0 i 0,05 na pewno jest stukrotna różnica. Pozdrawiam

No to jeszcze raz.

Mam rozstaw co 15cm, a w łazienkach co 10. Mam wszędzie 7cm wylewki, na dole płytki, u góry wykładziny.

Podłogówkę wyregulowałem imbusem, sprawuje się bardzo dobrze.

Co bym osiągnął wydając na projekt, a odejmując rurek?

Ty nic pewnie, bo jesteś techniczny i do tego bystry. Gdybyś był nauczycielem historii ,to pewnie projekt byś sobie zafundował. Po to by np. instalator nie naciągnął portfela na nieuzasadnione wydatki

Ty nic pewnie, bo jesteś techniczny i do tego bystry. Gdybyś był nauczycielem historii ,to pewnie projekt byś sobie zafundował. Po to by np. instalator nie naciągnął portfela na nieuzasadnione wydatki

nydar, własnie tym nieuzasadnionym wydatkiem są projekty asolta. Ja nie twierdze że nie należy robić projektu. Dzisiaj z perspektywy czasu chętnie samemu bym go zrobił, ale tylko po to, żeby zmniejszyć ilość rurek żeby nie trzeba było ich dławić. Tylko po to. Ale jakbym wtedy jeszcze wydał na projekt a miałbym to samo co teraz to bym się lekutko wquerwił. Pieniądze wyrzucone w błoto i nic w zamian.