Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlecę wykonanie OZC mojego domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nydar, własnie tym nieuzasadnionym wydatkiem są projekty asolta. Ja nie twierdze że nie należy robić projektu. Dzisiaj z perspektywy czasu chętnie samemu bym go zrobił, ale tylko po to, żeby zmniejszyć ilość rurek żeby nie trzeba było ich dławić. Tylko po to. Ale jakbym wtedy jeszcze wydał na projekt a miałbym to samo co teraz to bym się lekutko wquerwił. Pieniądze wyrzucone w błoto i nic w zamian.

Nie zgodzę się z tobą .W twoim przypadku,bo masz o tym pojęcie, taki projekt może być nieuzasadniony. Dla krawca damskiego ,będzie uzasadniony.

Zresztą o co bój? Taki projekt to ile % wartości podłogówki zleconej do wykonania instalatorowi (r+m )? Moim zdaniem taki projekt zabezpieczy przed nie zawsze uczciwym wykonawcą .

wedle projektu u mnie nie jest 10 cm w łazienkach i 15 cm w innych miejscach. mam rozstawy od 10 cm poprzez 20 cm do 30 cm. tam gdzie 30 cm zmniejszyłem do 20 cm, żeby nie było czuć różnicy temperatury podłogi, szczególnie że nie wymagało to powiększenia rozdzielacza, a mam niezbyt grubą wylewkę. skoro w moim domu tak jest, to w domu o jeszcze niższym obciążeniu cieplnym dawanie rurek co 15 cm i dławienie to strata kasy na materiał Edytowane przez imrahil

Nie zgodzę się z tobą .W twoim przypadku,bo masz o tym pojęcie, taki projekt może być nieuzasadniony. Dla krawca damskiego ,będzie uzasadniony.

Zresztą o co bój? Taki projekt to ile % wartości podłogówki zleconej do wykonania instalatorowi (r+m )? Moim zdaniem taki projekt zabezpieczy przed nie zawsze uczciwym wykonawcą .

Po pierwsze nic się nie znałem na podłogówce jak ja robiłem, dzisiaj znam ją z praktyki.

A po drugie, jaki projekt cię zabezpieczy? asolta? Nic z tego, tam jest tak samo jak robi większość instalatorów. Kładą wszędzie jak leci, w strefach brzegowych i w łazienkach gęściej, a następnie regulują dławiąc przepływy.

Problem może być tylko, jeżeli zrobimy te rurki za rzadko i będziemy musieli zwiększyć temperaturę zasilania lub wydłużyć czas grzania, ale przy dzisiejszych izolowanych domach ile to jest to za rzadko, co pół metra, co metr?

Jeżeli do domu potrzebujemy klimę 5kW to czy kupujemy 10kW? Jeżeli potrzebujemy kocioł na węgiel i potrzebujemy 10kW to bierzemy 20kW? Nie? To dlaczego nie robimy tego samego z podłogówką? Po co kładziemy za dużo rurek a następnie je "dusimy"? Nie rozumiecie tego? Masakra.

wedle projektu u mnie nie jest 10 cm w łazienkach i 15 cm w innych miejscach. mam rozstawy od 10 cm poprzez 20 cm do 30 cm. tam gdzie 30 cm zmniejszyłem do 20 cm, żeby nie było czuć różnicy temperatury podłogi, szczególnie że nie wymagało to powiększenia rozdzielacza, a mam niezbyt grubą wylewkę. skoro w moim domu tak jest, to w domu o jeszcze niższym obciążeniu cieplnym dawanie rurek co 15 cm i dławienie to strata kasy na materiał

Wydaje mi się, że rozstaw jest uzależniony od grubości wylewki . Czym cieńsza,tym gęściej by właśnie wyeliminować różnicę temp. podłogi.Chyba,że ktoś uzna,że różnica temp. jest nieważna . Wtedy hulaj dusza . Choćby co 50cm.

wedle projektu u mnie nie jest 10 cm w łazienkach i 15 cm w innych miejscach. mam rozstawy od 10 cm poprzez 20 cm do 30 cm. tam gdzie 30 cm zmniejszyłem do 20 cm, żeby nie było czuć różnicy temperatury podłogi, szczególnie że nie wymagało to powiększenia rozdzielacza, a mam niezbyt grubą wylewkę. skoro w moim domu tak jest, to w domu o jeszcze niższym obciążeniu cieplnym dawanie rurek co 15 cm i dławienie to strata kasy na materiał

Zgadza sie, tyle ze Liwko nie wie i wiedział nie bedzie, czy dając 15 nie zagescił zbytnio tam gdzie mozna było dac 20, 25 lub 30 cm rozstawu.

Dokładnie. Dzisiaj wywaliłbym połowę rurek z poddasza i pootwierał resztę pętli. Ładnych kilka stówek miałbym w kieszeni.

Zgadza sie, tyle ze Liwko nie wie i wiedział nie bedzie, czy dając 15 nie zagescił zbytnio tam gdzie mozna było dac 20, 25 lub 30 cm rozstawu.

I jeżeli nie trzeba by było tego dławić nareszcie bym się z tobą zgodził, no ale ty zamiast obliczyć tak projekt żeby tego nie robić, twierdzisz że trzeba dławić. Ja też dławię więc moja podłogówka bez projektu niczym się nie różni od twojej z projektem.

Po pierwsze nic się nie znałem na podłogówce jak ja robiłem, dzisiaj znam ją z praktyki.

A po drugie, jaki projekt cię zabezpieczy? asolta? Nic z tego, tam jest tak samo jak robi większość instalatorów. Kładą wszędzie jak leci, w strefach brzegowych i w łazienkach gęściej, a następnie regulują dławiąc przepływy.

I znowu kłamiesz (masz to chyba w naturze) nie projektuję stref brzegowych a jezeli juz to bardzo sporadycznie moze 1 przypadek, gdyz uwazam i wychodzi tak z obliczen i praktyki ze strefa brzegowa jest zbedna a czasem i niemozliwa do wykonania i calkowicie niuzasadniona ekonomicznie. Obiciązenia w obecnie budowanych domach sa na tyle małe ze strefa brzegowa jest zbędna co pokazała praktyka. A łazienki nie zawsze mają rozstaw 10 cm, czasami straty i pokrycie (parkiet) wymuszaja 10 cm w pokojach. Przypadków jest wiele ale ty patrzysz tylko przez pryamat swojej podłogówki.

I jeżeli nie trzeba by było tego dławić nareszcie bym się z tobą zgodził, no ale ty zamiast obliczyć tak projekt żeby tego nie robić, twierdzisz że trzeba dławić. Ja też dławię więc moja podłogówka bez projektu niczym się nie różni od twojej z projektem.

no ale moja jest z projektem i nie ma w niej tylko rozstawów co 10 lub 15 cm, tylko od 10 cm do 30 cm :). coś tam na rotametrach będzie trzeba wyregulować, ale jeszcze nie mieszkam i utrzymuję niższą temperaturę, więc odpuściłem w tym roku

EDIT: dodatkowo np. w pokoju narożnym na parterze mam panele i tam też mam co 10 cm rozstaw, a nie tylko w łazience. jak ktoś ma przeszkloną całą ścianę, to też będzie wymagało większego zagęszczenia niż 15 cm itd.

Edytowane przez imrahil

To ze bedzie inny rozstaw nie oznacza ze nie trzeba bedzie regulować przepływu. To jest jakas obsesja z regulacją na rozdzielaczu/rotametrze. Nie ma podanej nigdzie zasady całkowitego braku regulacji przepływu w poszczegolnych petlach. Nie wiem skąd tak niechęc do tej regulacji i jakie szkody ta regulacja ma przyniesc. Stawiam ze to jakies zaburzenie psychiczne cos w rodzaji fobii,ale z takim rodzajem fobii to sie jeszcze nie spotkałem.

Istnieją instalacje podłogówki bez rotametrów? Jak niby zrobić w domu pętle o identycznych długościach i oporach ? W moim jamniku,gdzie centrala jest na końcu domu jamnika jest to niewykonalne.

Liwko zaprojektuje, nie ma instalacji która by sie nie dała zaprojektowac wg jego załozen.

Trzeba było to obliczyć przed budową mistrzu nad mistrze, własnie dlatego inni chcą miec to policzone przed budową aby pozniej nie załowac.

Ale ja wydałem tyle samo na materiał, ile bym zapłacił za projekt, w którym i tak bym musiał dławić. Ty twierdzisz że dławić należy (odszukać ci to?) i nie da się wykonać podłogówki żeby tego nie robić. Ja twierdze, że skoro ty mówisz że się nie da, to szukał bym innego projektanta.

Oczywiście że korekty będą, ale ty twierdzisz, że ustawisz przepływy na rotametrach i wszystko będzie ok. Ja twierdzę że najlepszy (idealny) projekt to otwarte wszystkie przepływy na maksa a temperatury takie jakie założyliśmy. Ani metra więcej rurki. Wiem że to już graniczy z cudem, ale właśnie do niego należy dążyć. Tak samo po to się robi OZC żeby wybrać optymalną moc źródła grzania. Nie po to panie asolt?

Istnieją instalacje podłogówki bez rotametrów? Jak niby zrobić w domu pętle o identycznych długościach i oporach ? W moim jamniku,gdzie centrala jest na końcu domu jamnika jest to niewykonalne.

A to dlaczego? Puszczasz jedną grubsza rurke w peszlu do połowy domu i zasilasz z innego rozdzielacza. W czym widzisz problem?

To ze bedzie inny rozstaw nie oznacza ze nie trzeba bedzie regulować przepływu. To jest jakas obsesja z regulacją na rozdzielaczu/rotametrze. Nie ma podanej nigdzie zasady całkowitego braku regulacji przepływu w poszczegolnych petlach. Nie wiem skąd tak niechęc do tej regulacji i jakie szkody ta regulacja ma przyniesc. Stawiam ze to jakies zaburzenie psychiczne cos w rodzaji fobii,ale z takim rodzajem fobii to sie jeszcze nie spotkałem.

W takim razie proponuj kotły 15kW do domów ze szczytowym zapotrzebowaniem 10kW. Później tylko wystarczy je nieco "przydusić" To to samo jak z tą podłogówką, nie widzisz różnicy?