Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlecę wykonanie OZC mojego domu

Recommended Posts

A to dlaczego? Puszczasz jedną grubsza rurke w peszlu do połowy domu i zasilasz z innego rozdzielacza. W czym widzisz problem?

To już koszt,bo dodatkowy rozdzielacz,miejsce na niego . W każdym pokoju i tak inna ilość kolanek.Bez rotametrów ,moim zdaniem niewykonalne i niepotrzebne ryzyko niezadowolenia.

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stawiam ze to jakies zaburzenie psychiczne cos w rodzaji fobii,ale z takim rodzajem fobii to sie jeszcze nie spotkałem.

To nie ja biorę pieniądze za projekty, to nie ja na hasło "asolt" zjawiam się niczym struś Pędziwiatr. Powinieneś więc się liczyć z krytyką. Jak już nie masz argumentów zaczynają się teksty jak wyżej.

Ale ja wydałem tyle samo na materiał, ile bym zapłacił za projekt, w którym i tak bym musiał dławić. Ty twierdzisz że dławić należy (odszukać ci to?) i nie da się wykonać podłogówki żeby tego nie robić. Ja twierdze, że skoro ty mówisz że się nie da, to szukał bym innego projektanta.

Oczywiście że korekty będą, ale ty twierdzisz, że ustawisz przepływy na rotametrach i wszystko będzie ok. Ja twierdzę że najlepszy (idealny) projekt to otwarte wszystkie przepływy na maksa a temperatury takie jakie założyliśmy. Ani metra więcej rurki. Wiem że to już graniczy z cudem, ale właśnie do niego należy dążyć. Tak samo po to się robi OZC żeby wybrać optymalną moc źródła grzania. Nie po to panie asolt?

Tego akurat nie wiesz poniewaz nie wiesz ile dokładnie bys zyskał. Twoje twierdzenie ze idealny projekt to otwarte wszystkie przepływy jest z tzw czapki, nie spotkałem sie w dostepnej literaturze o takim wymaganiu w stosunku do projekt podłgowki, to tylko twoje przemyslenia nie majace zadnych podstaw w praktyce. Kazdy moze sobie wymyslac swoje załozenia a potem twierdzic ze wszyscy którzy ich nie wypełniają nie znają sie tym

To już koszt,bo dodatkowy rozdzielacz,miejsce na niego . W każdym pokoju i tak inna ilość kolanek.Bez rotametrów ,moim zdaniem niewykonalne i niepotrzebne ryzyko niezadowolenia.

Bzdura. To nic innego jak poddasze. Tam też idzie do mnie inna grubsza rurka i tam jest drugi rozdzielacz. Masz zamiar ogarnąć całą długą chatę na jednym rozdzielaczu? Podaj rozmiary domu a najlepiej projekt.

To nie ja biorę pieniądze za projekty, to nie ja na hasło "asolt" zjawiam się niczym struś Pędziwiatr. Powinieneś więc się liczyć z krytyką. Jak już nie masz argumentów zaczynają się teksty jak wyżej.

Daj mi argument o calkowitym otwarciu wszystkich pętli jako ideale podłogówki, twój wymysl to za mało, a w zasadzie nic

Najlepiej: tytuł autor rozdział - opracowanie naukowe, lub norma, rozporzadzenie - nr/rok

Naprawdę wtedy lepiej sie dyskutuje.

Tego akurat nie wiesz poniewaz nie wiesz ile dokładnie bys zyskał. Twoje twierdzenie ze idealny projekt to otwarte wszystkie przepływy jest z tzw czapki, nie spotkałem sie w dostepnej literaturze o takim wymaganiu w stosunku do projekt podłgowki, to tylko twoje przemyslenia nie majace zadnych podstaw w praktyce. Kazdy moze sobie wymyslac swoje załozenia a potem twierdzic ze wszyscy którzy ich nie wypełniają nie znają sie tym

No właśnie że nic bym nie zyskał. Wolę dołożyć rurek i śpię bardziej spokojnie, niż odejmując rurek i płacąc tą część tobie.

Jaki dajesz kocioł do domu ze szczytowym zapotrzebowaniem 10kW? 10kW? To dlaczego podłogówkę robisz przewymiarowaną?

No właśnie że nic bym nie zyskał. Wolę dołożyć rurek i śpię bardziej spokojnie, niż odejmując rurek i płacąc tą część tobie.

Jaki dajesz kocioł do domu ze szczytowym zapotrzebowaniem 10kW? 10kW? To dlaczego podłogówkę robisz przewymiarowaną?

I znowu kłamiesz, kazda petla jest liczona indywidualnie, przewymiarowanie mocy w zakresie 5-10% calkowicie wystarczające, przestan w koncu kłamac, sprawdz mój dowolny projekt i popraw wszystkie błedy które w nim znajdziesz. Ty chcesz ostrzegac innych przede mną kłamstwem? próbuj dalej.

Oszczędność materiału, mniejsze opory. Tylko tyle i aż tyle. Jeżeli tego nie ma, to po co ten projekt? Rurki według projektu ładniej leżą czy im wygodniej?

Przeliczyłes w stosunku do moich obliczen?, wiesz ile i czy w ogole bys zyskał?. Tego nie wiesz i wiedział nie bedziesz. Oszczednosc materiału i mniejsze opory przy otwartych rotametrach gdzie tak napisano? prosze o cytat? ale chyba sie nie doczekam.

Oszczednosc materiału i mniejsze opory przy otwartych rotametrach gdzie tak napisano? prosze o cytat? ale chyba sie nie doczekam.

nie no nie dajesz mi odejść takie farmazony wypisujesz :D

Jeżeli dobierzemy tak długość rurki, że nie trzeba będzie dławić, to nie będzie to oszczędność materiału panie asolt??? To co to w takim razie będzie? Źle obliczona długość ??? :D

Nie mam już siły z tobą dyskutować. Według mnie powinno się dążyć do ideału. Ty zalecasz dławienie, ja otwieranie. Ty zalecasz więcej rurek, ja tyle ile trzeba. Szkoda mojego czasu.

Ale jezeli chodzi o projekty podłogówki już nikomu ciebie nie polecę.

Ja zalecam tyle rur ile wychodzi z obliczeń czyli optymalnie, znowu kłamiesz, dyskutowac nie musisz bo dyskusja nie polega na niestannym kłamstwie, a rzeczowych argumentach, nie pochyliłes sie nad zadną normą, podrecznikiem a jedynym zródłem wiedzy jest twoje zrozumienie podłogówki (cokolwiek to znaczy), obserwuj ją dalej i nabywaj dalszej wiedzy, moze wtedy nie bedziesz musiał tyle kłamac.

Z "obliczen" Liwka ok 1,25 mm, moze on "liczy" z taką dokładnoscią ale ja uwazam ze to przesada.

Ja zauważyłem, że kol. Liwko z jednej strony bardzo precyzyjnie podchodzi do tematu, nawet z dokładnością do 0,005oC, natomiast z drugiej strony zero jest tylko zerem i nieważne, ile ich będzie po przecinku. Cóż, każdy może mieć swoją rację.

Jak już rozpatrujemy to teoretycznie to mam pytanie. Załóżmy iż mamy trzy pomieszczenia. W jednym ma być temp 24, w drugim 22 a w trzecim 20. Przyjmujemy że aby w pierwszym uzyskać temp 24 na zasilaniu musi być 37 stopni i rurki co 10 cm. Jak już mamy podaną temp zasilania te 37 to okazuje się że w drugim pomieszczeniu aby ją uzyskać rurki trzeba dać co 25 cm. Natomiast schody zaczynają się przy trzecim bo żeby uzyskać tam 20 st. to trzeba by było rurki rozłożyć co 40 cm ale jest problem bo powyżej 30cm wyraźnie będziemy czuć pola grzejne a to jest nie komfortowe. I tu dochodzimy do sedna sprawy. Musimy dać co 30 ale jednocześnie zdławić przepływ. Jeśli zrobimy to w oparciu o założenie że dajemy wszędzie po równo to w efekcie możemy dojść do pomieszczenia gdzie już nawet nie da się tego wyregulować. Tak więc niestety w tym przypadku muszę całkowicie zgodzić się z asoltem. A temp. zasilania i tak determinuje nam pomieszczenie 1 w którym mamy osiągnąc zadaną temp a rurek już gęściej się nie da położyć.

nie no nie dajesz mi odejść takie farmazony wypisujesz :D

Jeżeli dobierzemy tak długość rurki, że nie trzeba będzie dławić, to nie będzie to oszczędność materiału panie asolt??? To co to w takim razie będzie? Źle obliczona długość ??? :D

Długosc rury i rozstaw dobiera do mocy strat a nie do tego aby otworzyc całkowicie rotametr, przepływ przy okreslonej Tz wynika z tych parametrów, nie jest celem samym w sobie. Po co ja to pisze i tak nie zrozumiesz.

Jak już rozpatrujemy to teoretycznie to mam pytanie. Załóżmy iż mamy trzy pomieszczenia. W jednym ma być temp 24, w drugim 22 a w trzecim 20. Przyjmujemy że aby w pierwszym uzyskać temp 24 na zasilaniu musi być 37 stopni i rurki co 10 cm. Jak już mamy podaną temp zasilania te 37 to okazuje się że w drugim pomieszczeniu aby ją uzyskać rurki trzeba dać co 25 cm. Natomiast schody zaczynają się przy trzecim bo żeby uzyskać tam 20 st. to trzeba by było rurki rozłożyć co 40 cm ale jest problem bo powyżej 30cm wyraźnie będziemy czuć pola grzejne a to jest nie komfortowe. I tu dochodzimy do sedna sprawy. Musimy dać co 30 ale jednocześnie zdławić przepływ. Jeśli zrobimy to w oparciu o założenie że dajemy wszędzie po równo to w efekcie możemy dojść do pomieszczenia gdzie już nawet nie da się tego wyregulować. Tak więc niestety w tym przypadku muszę całkowicie zgodzić się z asoltem. A temp. zasilania i tak determinuje nam pomieszczenie 1 w którym mamy osiągnąc zadaną temp a rurek już gęściej się nie da położyć.

Kazdy który sie ze mną zgadza jest wg Liwka jeleniem, chcesz miec takie miano to Twoja rzecz. A załozenia Twoje "błedne", jezeli pętla sie nie miesci przy okreslonym rozstawie w jednym pomieszczeniu to ją dzielimy, jak sie to liczy wie tylko Liwko, mają byc otwarte rotametry (bo zyskamy 1,2 W na pompie obiegowej) oraz równe pętle, to ideał, którego nikt normalny nie projektuje ani wykonuje. To ze takie mieszane pętli ciezko wyregulowac swiadczy przyklad kol . Mest gdzie ekipa zapomniała załozyc otuliny na dobiegach pomimo ze było to w projekcie