Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka ościeży w ścianach z cegły pełnej.

Recommended Posts

Witam!! Przygotowuję się do wymiany okien zamierzam wykorzystać pianke i taśmy do montażu tzw "ciepłego". Moje pytanie dotyczy sprawy czym wyrównać ubytki iw cegle i zaprawie ?? Czy ma to być zaprawa murarska może tynk ?? I ile muszę czekać z tym montażem za nim na to podłoże zacznę wstawaiać okna?? Ponieważ jest zima więc nie chce wychładzać domu , a po drugie kwestie bezpieczenstwa chciałbym to zrobić w jeden dzien.

Czy jest jakaś zaprawa która mi to umożliwi ???

Proszę o porady ??

zaprawa tynkarska. Póki co temperatury są powyżej zera ale na wszelki wypadek dokup preparat obniżający temperaturę zamarzania wody - są dostępne w każdym, no prawie każdym markecie budowlanym, lub po prostu dodaj trochę soli, tylko nie przesadź, bo później wykwity solne będziesz miał

Co do preparatów obniżających temperaturę zamarzania wody - nie przesadź z dodawaną ilością i trzymaj się zaleceń producenta. Jak przesadzisz z takimi "antyzamarzaczami" to lekko osłabisz właściwości zaprawy. Resztę powiedział już Kolega więc nie będę papugował i na siłę się wymądrzał. Tu nie ma jakiejś mega skomplikowanej technologii.

Ja ostatnio zamki w silce równałem klejem kreisel 221 jest to klej zimowy zbrojny. Temperatura stosowania do-5 .

Jak je równałeś to przykładałeś deskę z zewnątrz,żeby uzyskać kant ościeży?

Czy tylko na równo jechałeś packą? Bo właśnie jutro bedę to robił u siebie i tak rozmyślam jak podejść do tematu.

nie ma takiej potrzeby choć zależy jaka jest przestrzeń między dwoma "L", jak dziura - wypełnić, jak nierówno też wyrównać

Panowie, nie dajmy się zwariować, powierzchnia ma być po prostu równa, lekkie pofalowania są do pzryjęcia, ważne by nie wyglądało to tak jak tutaj

Otwór nie przygotowany (2).jpg

nie musi być wnęka tynkowana, wystarczy jak zostanie wyrównana, nawet z kielni, jak choćby tutaj

Otwór przygotowany.jpg

choć tu to już jest perfekcja :)

Ja jak to czytam to się grubo zastanawiam czy ta zaprawa przeschnie na tyle żeby w ten sam dzien montować okna ??

Raczej nie ma szans, tu robiłem koło 9 rano a zdjęcie o 16 w zamkach 0,5cm. Było już twarde ale jeszcze widać że mokre.

http://i.imgur.com/zYOQycE.jpg

Edytowane przez kwasniak

Raczej nie ma szans, tu robiłem koło 9 rano a zdjęcie o 16 w zamkach 0,5cm. Było już twarde ale jeszcze widać że mokre

szczerze to teraz stworzyło mi to problem, bo co mam zrobic w razie deszczu zatkac okno folią

PS. Kwaśniak czym Ty to robiłeś ?? Może jakaś szybko schnąca da rady