Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustaki szalunkowe - fundamentowe i nie tylko

KaiM

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś z Was używał pustaków szalunkowych do ściany fundamentowej?

Chciałbym użyć czegoś takiego ze względu na łatwość wykonania własnymi siłami. Nie trzeba szalunku ani murowania na zaprawę - po prostu ustawiasz i zalewasz od góry betonem. Teoretycznie to jest to o co chodzi ale.... no właśnie, czy z Waszych doświadczeń wynikają jakieś ale?

Poniżej link do tego co już znalazłem - Techbud:

http://www.techbud.com.pl/pustaki-szalunkowe.htm

będę wdzięczny za informację o innych producentach. Techbud wydaje mi się drogi. Ale koniecznie takie pustaki które się ustawia na sucho a nie najpierw muruje - jak AmerBlok.

to bede wdzieczny za informacje tutaj jak sie udało

dzwonilem do nich dzisiaj i niestety nie są przygotowani do operacji w całej Polsce - raczej lokalnie. Żadnych dystrybutorów np w Wielkopolsce a cenę za transport (i to bez HDS) zaśpiewali mi taką że przedraża sprawę o 100%.

Szkoda wielka szkoda - może ktoś zna jakiś konkurencyjny wyrób. Nie sądzę żeby byli jedyni w całej Polsce.

Pustaki szalunkowe do budowania całych domów to system GISOTON.

Przy ścianach piwnicy trzeba dozbroić, ze względu na napór ziemi. Ale te same pustaki wykorzystujemy do ścian następnych kondygnacji i jest to bez dozbrajania. Bez zbrojenia ściany są samonośne do 4-ch kondygnacji.

Zapraszam na http://www.gisoton.pl

Odnośnie różnych promocji cenowych proszę dzwonić lub przyjechać do biura.

mgr inż. Ewa Duchewicz