Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dotacje do pomp ciepła w 2015 roku

SGS2013

Recommended Posts

Witam,

Brakuje wątku dotyczącego wykonania instalacji grzewczej zasilanej pompą ciepła z finansowaniem preferencyjnym kredytem z dotacją, w programie Prosument. Jeżeli to możliwe, to proszę o wymianę swoich doświadczeń, uwag i przemyśleń w tym temacie.

Mam pierwsze pytanie: czy można finansować z tego programu rozłożenie podłogowej instalacji grzewczej (styropian na podłodze, przewody wodne, rozdzielacze itp.)?

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co się orientuję, prosument jest na wykonanie źródła ciepła wraz z instalacją do produkcji energii elektrycznej. Na samo źródło ciepła nie.

No chyba, że coś się zmieniło i żyję w nieświadomości :)

Podłogówki nie można wliczyć. Ale na pewno znajdą się firmy, które zechcą uprawiać kreatywną księgowość.

• 1 month później...
Witam czy może mi ktoś wyjaśnić ten zapis : '' podłączenie pomp ciepła do niskotemperaturowej instalacji c.o. (o temp. zasilania max 55 C dla temp. pomieszczenia 20 C),'' -czy to oznacza ze w pomieszczeniach nie będzie można mieć wyższej temp niż wspomniane 20 st C ? Czy nie będzie to zbyt mało w przypadku zimy ?

Witam czy może mi ktoś wyjaśnić ten zapis : '' podłączenie pomp ciepła do niskotemperaturowej instalacji c.o. (o temp. zasilania max 55 C dla temp. pomieszczenia 20 C),'' -czy to oznacza ze w pomieszczeniach nie będzie można mieć wyższej temp niż wspomniane 20 st C ? Czy nie będzie to zbyt mało w przypadku zimy ?

Nie wiem dokładnie czego to dotyczy ale chyba jakaś karta katalogowa :)

Przeczytaj dokładnie: pompa nie może podawać więcej niż 55 st. przy ustawionej temperaturze 20 st. Przy podłogówce zalecane krzywe grzewcze przy -30 na zewnątrz podają ~55 na podłogówkę.

krzywe.jpg

W Niemczech tylko pod kilkoma warunkami dostają do 5000 euro dofinansowania a ceny pomp są podobne jak u nas. W Polsce za dużo firm i działaczy politycznych ma dochody z węgla i paliw stałych by oddać część tego "tortu" statystycznemu Kowalskiemu w formie paneli fotowoltaicznych i pomp ciepła. Jeżeli były by "łatwe" dofinansowania do paneli i pomp to nie potrzeba by tyle energii z elektrowni a kadencje są krótkie i trzeba szybciutko kasiurkę robić. Na bieżąco można śledzić prosumenta choćby na stronie http://portpc.pl/

Polecam przegląd dotacji na pompy ciepła na naszej stronie internetowej:

http://www.biawar.com.pl/produkty-pompy-ciepla/promocje-dotacje

Faktycznie w ogólnopolskim Prosumencie można dostać dotację na pompę ciepła ale pod warunkiem instalacji wiatraka lub zestawu fotowoltaicznego. W firmie NIBE-BIAWAR specjalnie pod Prosumenta stworzyliśmy tanie zestawy PV bez inwertera tylko z grzałką jako szczytowe źródło w instalacji z pompą ciepła. Tylko w opolskim, łódzkim i na terenie miasta Warszawy, można otrzymać dotację na samą pompę ciepła.

Aktualnie trwa również: Szwedzka Dotacja do pomp ciepła NIBE 4000 zł, a nawet 5000 zł, Myślę że niższa cena pompy ciepła o 5 tys. złotych to niezła dotacja, zwłaszcza że nie są wymagane żadne zabezpieczenia, wnioski, proejkty itp. , wystarczy się zarejestrować tutaj: http://www.biawar.com.pl/produkty-pompy-ciepla/promocje-dotacje/198-szwedzka-dotacja-4000-zl-a-nawet-5000-zl-do-pomp-ciepla-3 i obowiązuje dla całej Polski :)

Więcej informacji na http://www.biawar.com.pl