Kmil_ 02.03.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 U mnie na ten program szans nie widzę, a dofinansowania potężne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.03.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 No tak... nie wszystkie nabory są ciągłe. Obecnie trwającym naborem jest jeszcze w ramach programu BOCIAN na rozproszone inwestycje w OZE, ale on obejmuje niestety tylko:Rodzaje wspieranych przedsięwzięć:Elektrownie wiatrowe o mocy 40kWe-3MWeSystemy fotowoltaiczne o mocy 40 kWe – 1 MWePozyskiwanie energii z wód geotermalnych o mocy MWt-20 MWtMałe elektrownie wodne o mocy 300 kW- 5 MWŹródła ciepła opalane biomasą o mocy 300kWt – 20 MWtWielkoformatowe kolektory słoneczne z akumulatorem ciepła o mocy (300 kWt+3 MWt)– (2 MWt+20MWt)Biogazownie rozumiane jako obiekty wytwarzania energii elektrycznej lub ciepła z wykorzystaniem biogazu rolniczego o mocy 40 kWe – 2MWeWytwarzanie energii elektrycznej w wysokosprawnej kogeneracji na biomasę o mocy 40 kWe – 5 MWeInstalacje wytwarzania biogazu rolniczego celem wprowadzenia go do sieci gazowej dystrybucyjnej i bezpośredniej W ramach programu mogą być realizowane instalacje hybrydowe oraz systemy magazynowania energii towarzyszące inwestycjom OZE o mocach nie większych niż 10-krotność mocy zainstalowanej dla każdego ze źródeł OZE, w szczególności: a) magazyny ciepła, b) magazyny energii elektrycznej. Więc nic tu o pompach ciepła. Najlepiej chyba przeglądnąć aktualne RPO na ten rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 04.03.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 no tak, ale ten BOCIAN to skierowany raczej na większe inwestycje niż na przeciętnego kowalskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.03.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 no tak, ale ten BOCIAN to skierowany raczej na większe inwestycje niż na przeciętnego kowalskiego No własnie, tak jak mówie... RPO chyba najbardziej uniwersalne, jeśli chodzi o osoby fizyczne. A nabory w niektórych województwach już trwają, beneficjenci - bardzo szeroka grupa i dofinansowania na ciekawych poziomach! No i jest jeszcze jedne źródło finansowania: PROGRAM OPERACYJNY INFRASTRUKTURA I ŚRODOWISKO NA LATA 2014-2020 1. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki Działanie 1.1 Wspieranie wytwarzania i dystrybucji energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych Poddziałanie 1.1.1 Wspieranie inwestycji dotyczących wytwarzania energii z odnawialnych źródeł wraz z podłączeniem tych źródeł do sieci dystrybucji / przesyłowej Termin naboru: III kwartał 2016 r. 2. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki Działanie 1.2 Promowanie efektywności energetycznej i korzystania z odnawialnych źródeł energii w przedsiębiorstwach Termin naboru: II kwartał 2016 r. 3. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki Działanie 1.3 Wspieranie efektywności energetycznej w budynkach Poddziałanie 1.3.1 Wspieranie efektywności energetycznej w budynkach publicznych Termin naboru: I kwartał 2016 r. 4. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki Działanie 1.3 Wspieranie efektywności energetycznej w budynkach Poddziałanie 1.3.2 Wspieranie efektywności energetycznej w sektorze mieszkaniowym Termin naboru: II kwartał 2016 r. 5. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki Działanie 1.6 Promowanie wykorzystania wysokosprawnej kogeneracji ciepła i energii elektrycznej w oparciu o zapotrzebowanie na ciepło użytkowe Poddziałanie 1.6.1 Źródła wysokosprawnej kogeneracji Termin naboru: II kwartał 2016 r. 6. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki Działanie 1.7 Kompleksowa likwidacja niskiej emisji na terenie konurbacji śląsko-dąbrowskiej Poddziałanie 1.7.1 Wsparcie efektywności energetycznej w budynkach mieszkalnych w konurbacji śląsko-dąbrowskiej Termin naboru: II kwartał 2016 r. Poziom dofinansowania w Programie Operacyjnym Infrastruktura i Środowisko: - Do 85% kosztów kwalifikowanych inwestycji. To wszystko na rok 2016 Może coś będzie pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 30.06.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Witam,U mnie w mieście zbierają zapisy na program: "Modernizacja kotłowni w gminie".Szczegółowy opis:Gmina zamierza przystąpić do programu modernizacji kotłowni (wymiana pieców) oraz systemów grzewczych w budynkach mieszkalnych. Program będzie finansowany ze środków Unii Europejskiej, a dla jego realizacji niezbędne jest rozpoznanie potrzeb. Maksymalna możliwa dotacja będzie wynosiła 85% wydatków związanych z wymianą kotła i modernizacją systemu grzewczego. Celem programu będzie ograniczenie zanieczyszczenia powietrza, które pochodzi z palenisk w budynkach mieszkalnych. Program nie obejmuje zabudowy, gdzie prowadzona jest zarejestrowana działalność gospodarcza. Zastanawiam się czy mogę spróbować "podpiąć się" pod ten program, w sytuacji gdy buduję nowy dom i chcę montować pompę ciepła. U mnie w gminie większość nowych inwestorów budujących nowe domy wybiera ekogroszek, chyba że mają gaz na działce. To też jest dziwne, że wymienia się stare kotłownie, a pozwala się na węgiel w nowych domach. Dlatego pytanie czy w tego typu programach jest światełko nadziei dla nowych inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 30.06.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 U mnie w gminie też jest podobny program, dopłaty do modernizacji kotłowni oraz poprawy ocieplenia elewacji. Raczej nie uda Ci się podpiąć pod ten program, chyba, że będziesz kombinował z montażem "tymczasowego" pieca i jego wymiany w ramach tego programu. Nie wiem, czy w ogóle warto w to się bawić. Też nie rozumiem polityki unijnej polegającej na dopłatach do starych budynków z pominięciem nowo powstających.A tak w ogóle czy są jeszcze jakieś ogólnopolskie/ogólnodostępne dopłaty np. do pomp ciepła lub fotowoltaniki ? Głównie interesuje mnie woj. śląskie. Swego czasu można było wziąć kredyt np. w BOŚu na preferencyjnych warunkach, ale z tego co mi wiadomo już nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 01.07.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Zastanawiam się czy mogę spróbować "podpiąć się" pod ten program, w sytuacji gdy buduję nowy dom i chcę montować pompę ciepła. U mnie w gminie większość nowych inwestorów budujących nowe domy wybiera ekogroszek, chyba że mają gaz na działce. To też jest dziwne, że wymienia się stare kotłownie, a pozwala się na węgiel w nowych domach. Dlatego pytanie czy w tego typu programach jest światełko nadziei dla nowych inwestycji. U mnie jest taki program i ja skorzystałem na etapie budowy. Zamontowałem pompę, oddałem wszystkie dokumenty. Umowę o dotację spisano ze mną dopiero jak miałem dokumenty zezwalające na zamieszkanie. Akurat wczoraj byli z Urzędu zobaczyć instalacje. Pieniądze mam mieć na koncie do końca lipca. Przeczytaj dokładnie regulamin. U mnie jest dotacja na montaż lub wymianę § 3. Regulamin określa zasady przyznawania dotacji do następujących rodzajów inwestycji: 1. wymianie starego źródła ciepła na nowe ekologiczne źródło ciepła, tj. a) kocioł węglowy retortowy, b) kocioł gazowy, c) kocioł elektryczny, d) kocioł olejowy, e) kocioł na biomasę, 2. montażu układu solarnego. 3. montażu pompy ciepła. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.07.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 To też jest dziwne, że wymienia się stare kotłownie, a pozwala się na węgiel w nowych domach. Dlatego pytanie czy w tego typu programach jest światełko nadziei dla nowych inwestycji. to jest zwykłe złodziejstwo urzędników zapewniających sobie i różnym firmom zajęcie na kolejne lata. o wiele taniej i skuteczniej byłoby zakazać montażu kotłów na paliwa stałe w nowych domach i zaostrzyć normy dotyczące sprzedawanych kotłów, tak żeby ludzie przy modernizacji sami kupili mniej dymiący piec. pewnie i tak niektórzy by to obeszli, bo są na rynku rzemieślnicy spawacze, którzy na czarno robią kotły niepodlegające jakiejkolwiek kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 01.07.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 U mnie jest taki program i ja skorzystałem na etapie budowy. Zamontowałem pompę, oddałem wszystkie dokumenty. Umowę o dotację spisano ze mną dopiero jak miałem dokumenty zezwalające na zamieszkanie. Akurat wczoraj byli z Urzędu zobaczyć instalacje. Pieniądze mam mieć na koncie do końca lipca. Przeczytaj dokładnie regulamin. U mnie jest dotacja na montaż lub wymianę § 3. Regulamin określa zasady przyznawania dotacji do następujących rodzajów inwestycji: 1. wymianie starego źródła ciepła na nowe ekologiczne źródło ciepła, tj. a) kocioł węglowy retortowy, b) kocioł gazowy, c) kocioł elektryczny, d) kocioł olejowy, e) kocioł na biomasę, 2. montażu układu solarnego. 3. montażu pompy ciepła. Powodzenia W moim mieście nie ma jeszcze dokładnego regulaminu, na razie jest tylko ankieta i chcą sprawdzić ile osób będzie chętnych. Na razie jest tylko taki wstępny komunikat i tam nic nie ma o montażu pomp ciepła. Jakby nie było takiej możliwości to może faktycznie zamontować jakaś tanią używaną kozę i wymienić ją później na pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.07.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 U mnie w gminie też jest podobny program, dopłaty do modernizacji kotłowni oraz poprawy ocieplenia elewacji. Raczej nie uda Ci się podpiąć pod ten program, chyba, że będziesz kombinował z montażem "tymczasowego" pieca i jego wymiany w ramach tego programu. Nie wiem, czy w ogóle warto w to się bawić. Też nie rozumiem polityki unijnej polegającej na dopłatach do starych budynków z pominięciem nowo powstających. A tak w ogóle czy są jeszcze jakieś ogólnopolskie/ogólnodostępne dopłaty np. do pomp ciepła lub fotowoltaniki ? Głównie interesuje mnie woj. śląskie. Swego czasu można było wziąć kredyt np. w BOŚu na preferencyjnych warunkach, ale z tego co mi wiadomo już nie można. Witam, no niestety raczej tego typu dotacje do wymiany kotłów dotyczą programów gospodarki niskoemisyjnej, czyli tylko i wyłącznie sa dedykowane już eksploatowanym systemom. My jako Viessmann również jesteśmy partnerem walki z niską emisją w Krakowie i we Wroclawiu. Co do nowych obiektów i dopłat do pomp ciepła - jedynym realnym źródłem dofinansowań na dzień dzisiejszy są Regionalne Programy Operacyjne, czyli również dotacje z UE. Musisz się zorientować jak jest w Twoim województwie z tymi naborami i kiedy będzie mozna składać wnioski - to się najczęściej odbywa przez gminę która występuje o wniosek na podstawie ilości mieszkańców, którzy zadeklarowali chęć takiej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.07.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Województwo śląskie dopłata z ochrony środowiska 15% do pomp ciepła, jednak nie więcej jak 7,5tys zł.Dom musi mieć PnB przed którymś dniem grudnia 2012r.Wnioski od 11 do 22 lipca na biurku w urzędzie w Katowicach.Dotacja na kotły węglowe 5 klasy dla domów chyba do 2002r, 25%, nie więcej jak 4,5 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 09.07.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Województwo śląskie dopłata z ochrony środowiska 15% do pomp ciepła, jednak nie więcej jak 7,5tys zł. Dom musi mieć PnB przed którymś dniem grudnia 2012r. Wnioski od 11 do 22 lipca na biurku w urzędzie w Katowicach. Dotacja na kotły węglowe 5 klasy dla domów chyba do 2002r, 25%, nie więcej jak 4,5 tys zł. A kto dopłaca, WFOŚiGW ? Można gdzieś w sieci znaleźć więcej informacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.07.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 http://www.wfosigw.katowice.pl/index.php/likwidacja-niskiej-emisji-program-pilotazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.07.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 http://www.wfosigw.katowice.pl/index.php/likwidacja-niskiej-emisji-program-pilotazowy Dzisiaj rusza nabór! A wnioski o dofinansowanie przyjmowane będą do 22 lipca - czasu mało! Warto przypomnieć, że Wrocław i Kraków też walczą z niską emisją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 12.07.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 http://www.wfosigw.katowice.pl/index.php/likwidacja-niskiej-emisji-program-pilotazowy Pamiętaj,że trzeba oddać dochodówkę:] Mój kraj taki piękny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 12.07.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 A jak w łódzkie wygląda z dotacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 13.07.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Dzisiaj złożyłem wniosek o dofinansowanie w WFOŚiGW w Katowicach. Zainteresowanie programem jest dosyć duże, a kwota do rozdysponowania to tylko 2 mln zł, więc szansa na otrzymanie wsparcia jest niestety raczej niewielka. Na razie jest to pilotażowy program, więc prawdopodobnie będzie kolejna edycja, ale jeszcze nie wiadomo kiedy to nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 14.07.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Dzisiaj złożyłem wniosek o dofinansowanie w WFOŚiGW w Katowicach. Zainteresowanie programem jest dosyć duże, a kwota do rozdysponowania to tylko 2 mln zł, więc szansa na otrzymanie wsparcia jest niestety raczej niewielka. Na razie jest to pilotażowy program, więc prawdopodobnie będzie kolejna edycja, ale jeszcze nie wiadomo kiedy to nastąpi. 2 miliony? podaj źródło tych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 14.07.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 2 miliony? podaj źródło tych informacji. Taką informację uzyskałem od osoby, która przyjmuje wnioski o dofinansowanie w WFOŚiGW w Katowicach, dwa razy pytałem. Może ktoś jeszcze potwierdzi tę informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 12.08.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Jak wygląda sytuacja z programem Prosument? Kiedy będzie można składać wnioski na rok 2017? Na 2017 jest tylko 15% dla pomp ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts