Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dotacje do pomp ciepła w 2015 roku

SGS2013

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak... nie wszystkie nabory są ciągłe.

Obecnie trwającym naborem jest jeszcze w ramach programu BOCIAN na rozproszone inwestycje w OZE, ale on obejmuje niestety tylko:

Rodzaje wspieranych przedsięwzięć:

Elektrownie wiatrowe o mocy 40kWe-3MWe

Systemy fotowoltaiczne o mocy 40 kWe – 1 MWe

Pozyskiwanie energii z wód geotermalnych o mocy MWt-20 MWt

Małe elektrownie wodne o mocy 300 kW- 5 MW

Źródła ciepła opalane biomasą o mocy 300kWt – 20 MWt

Wielkoformatowe kolektory słoneczne z akumulatorem ciepła o mocy (300 kWt+3 MWt)– (2 MWt+20MWt)

Biogazownie rozumiane jako obiekty wytwarzania energii elektrycznej lub ciepła z wykorzystaniem biogazu rolniczego o mocy 40 kWe – 2MWe

Wytwarzanie energii elektrycznej w wysokosprawnej kogeneracji na biomasę o mocy 40 kWe – 5 MWe

Instalacje wytwarzania biogazu rolniczego celem wprowadzenia go do sieci gazowej dystrybucyjnej i bezpośredniej

W ramach programu mogą być realizowane instalacje hybrydowe oraz systemy magazynowania energii towarzyszące inwestycjom OZE o mocach nie większych niż 10-krotność mocy zainstalowanej dla każdego ze źródeł OZE, w szczególności:

a) magazyny ciepła,

b) magazyny energii elektrycznej.

Więc nic tu o pompach ciepła.

Najlepiej chyba przeglądnąć aktualne RPO na ten rok...

no tak, ale ten BOCIAN to skierowany raczej na większe inwestycje niż na przeciętnego kowalskiego

No własnie, tak jak mówie... RPO chyba najbardziej uniwersalne, jeśli chodzi o osoby fizyczne.

A nabory w niektórych województwach już trwają, beneficjenci - bardzo szeroka grupa i dofinansowania na ciekawych poziomach!

No i jest jeszcze jedne źródło finansowania:

PROGRAM OPERACYJNY INFRASTRUKTURA I ŚRODOWISKO NA LATA 2014-2020

1. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki

Działanie 1.1 Wspieranie wytwarzania i dystrybucji energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych

Poddziałanie 1.1.1 Wspieranie inwestycji dotyczących wytwarzania energii z odnawialnych źródeł wraz z podłączeniem tych źródeł do sieci dystrybucji / przesyłowej

Termin naboru: III kwartał 2016 r.

2. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki

Działanie 1.2 Promowanie efektywności energetycznej i korzystania z odnawialnych źródeł energii w przedsiębiorstwach

Termin naboru: II kwartał 2016 r.

3. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki

Działanie 1.3 Wspieranie efektywności energetycznej w budynkach

Poddziałanie 1.3.1 Wspieranie efektywności energetycznej w budynkach publicznych

Termin naboru: I kwartał 2016 r.

4. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki

Działanie 1.3 Wspieranie efektywności energetycznej w budynkach

Poddziałanie 1.3.2 Wspieranie efektywności energetycznej w sektorze mieszkaniowym

5. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki

Działanie 1.6 Promowanie wykorzystania wysokosprawnej kogeneracji ciepła i energii elektrycznej w oparciu o zapotrzebowanie na ciepło użytkowe

Poddziałanie 1.6.1 Źródła wysokosprawnej kogeneracji

6. Oś priorytetowa I Zmniejszenie emisyjności gospodarki

Działanie 1.7 Kompleksowa likwidacja niskiej emisji na terenie konurbacji śląsko-dąbrowskiej

Poddziałanie 1.7.1 Wsparcie efektywności energetycznej w budynkach mieszkalnych w konurbacji śląsko-dąbrowskiej

Poziom dofinansowania w Programie Operacyjnym Infrastruktura i Środowisko:

- Do 85% kosztów kwalifikowanych inwestycji.

To wszystko na rok 2016 :) Może coś będzie pasować :)

• 3 months później...

Witam,

U mnie w mieście zbierają zapisy na program: "Modernizacja kotłowni w gminie".

Szczegółowy opis:

Gmina zamierza przystąpić do programu modernizacji kotłowni (wymiana pieców) oraz systemów grzewczych w budynkach mieszkalnych. Program będzie finansowany ze środków Unii Europejskiej, a dla jego realizacji niezbędne jest rozpoznanie potrzeb. Maksymalna możliwa dotacja będzie wynosiła 85% wydatków związanych z wymianą kotła i modernizacją systemu grzewczego. Celem programu będzie ograniczenie zanieczyszczenia powietrza, które pochodzi z palenisk w budynkach mieszkalnych. Program nie obejmuje zabudowy, gdzie prowadzona jest zarejestrowana działalność gospodarcza.

Zastanawiam się czy mogę spróbować "podpiąć się" pod ten program, w sytuacji gdy buduję nowy dom i chcę montować pompę ciepła. U mnie w gminie większość nowych inwestorów budujących nowe domy wybiera ekogroszek, chyba że mają gaz na działce. To też jest dziwne, że wymienia się stare kotłownie, a pozwala się na węgiel w nowych domach. Dlatego pytanie czy w tego typu programach jest światełko nadziei dla nowych inwestycji.

U mnie w gminie też jest podobny program, dopłaty do modernizacji kotłowni oraz poprawy ocieplenia elewacji. Raczej nie uda Ci się podpiąć pod ten program, chyba, że będziesz kombinował z montażem "tymczasowego" pieca i jego wymiany w ramach tego programu. Nie wiem, czy w ogóle warto w to się bawić. Też nie rozumiem polityki unijnej polegającej na dopłatach do starych budynków z pominięciem nowo powstających.

A tak w ogóle czy są jeszcze jakieś ogólnopolskie/ogólnodostępne dopłaty np. do pomp ciepła lub fotowoltaniki ? Głównie interesuje mnie woj. śląskie. Swego czasu można było wziąć kredyt np. w BOŚu na preferencyjnych warunkach, ale z tego co mi wiadomo już nie można.

Zastanawiam się czy mogę spróbować "podpiąć się" pod ten program, w sytuacji gdy buduję nowy dom i chcę montować pompę ciepła. U mnie w gminie większość nowych inwestorów budujących nowe domy wybiera ekogroszek, chyba że mają gaz na działce. To też jest dziwne, że wymienia się stare kotłownie, a pozwala się na węgiel w nowych domach. Dlatego pytanie czy w tego typu programach jest światełko nadziei dla nowych inwestycji.

U mnie jest taki program i ja skorzystałem na etapie budowy. Zamontowałem pompę, oddałem wszystkie dokumenty. Umowę o dotację spisano ze mną dopiero jak miałem dokumenty zezwalające na zamieszkanie. Akurat wczoraj byli z Urzędu zobaczyć instalacje. Pieniądze mam mieć na koncie do końca lipca. Przeczytaj dokładnie regulamin. U mnie jest dotacja na montaż lub wymianę

§ 3. Regulamin określa zasady przyznawania dotacji do następujących rodzajów inwestycji:

1. wymianie starego źródła ciepła na nowe ekologiczne źródło ciepła, tj.

a) kocioł węglowy retortowy,

b) kocioł gazowy,

c) kocioł elektryczny,

d) kocioł olejowy,

e) kocioł na biomasę,

2. montażu układu solarnego.

3. montażu pompy ciepła.

Powodzenia

To też jest dziwne, że wymienia się stare kotłownie, a pozwala się na węgiel w nowych domach. Dlatego pytanie czy w tego typu programach jest światełko nadziei dla nowych inwestycji.

to jest zwykłe złodziejstwo urzędników zapewniających sobie i różnym firmom zajęcie na kolejne lata. o wiele taniej i skuteczniej byłoby zakazać montażu kotłów na paliwa stałe w nowych domach i zaostrzyć normy dotyczące sprzedawanych kotłów, tak żeby ludzie przy modernizacji sami kupili mniej dymiący piec. pewnie i tak niektórzy by to obeszli, bo są na rynku rzemieślnicy spawacze, którzy na czarno robią kotły niepodlegające jakiejkolwiek kontroli.

U mnie jest taki program i ja skorzystałem na etapie budowy. Zamontowałem pompę, oddałem wszystkie dokumenty. Umowę o dotację spisano ze mną dopiero jak miałem dokumenty zezwalające na zamieszkanie. Akurat wczoraj byli z Urzędu zobaczyć instalacje. Pieniądze mam mieć na koncie do końca lipca. Przeczytaj dokładnie regulamin. U mnie jest dotacja na montaż lub wymianę

§ 3. Regulamin określa zasady przyznawania dotacji do następujących rodzajów inwestycji:

1. wymianie starego źródła ciepła na nowe ekologiczne źródło ciepła, tj.

a) kocioł węglowy retortowy,

b) kocioł gazowy,

c) kocioł elektryczny,

d) kocioł olejowy,

e) kocioł na biomasę,

2. montażu układu solarnego.

3. montażu pompy ciepła.

Powodzenia

W moim mieście nie ma jeszcze dokładnego regulaminu, na razie jest tylko ankieta i chcą sprawdzić ile osób będzie chętnych. Na razie jest tylko taki wstępny komunikat i tam nic nie ma o montażu pomp ciepła. Jakby nie było takiej możliwości to może faktycznie zamontować jakaś tanią używaną kozę i wymienić ją później na pompę ciepła.

U mnie w gminie też jest podobny program, dopłaty do modernizacji kotłowni oraz poprawy ocieplenia elewacji. Raczej nie uda Ci się podpiąć pod ten program, chyba, że będziesz kombinował z montażem "tymczasowego" pieca i jego wymiany w ramach tego programu. Nie wiem, czy w ogóle warto w to się bawić. Też nie rozumiem polityki unijnej polegającej na dopłatach do starych budynków z pominięciem nowo powstających.

A tak w ogóle czy są jeszcze jakieś ogólnopolskie/ogólnodostępne dopłaty np. do pomp ciepła lub fotowoltaniki ? Głównie interesuje mnie woj. śląskie. Swego czasu można było wziąć kredyt np. w BOŚu na preferencyjnych warunkach, ale z tego co mi wiadomo już nie można.

Witam, no niestety raczej tego typu dotacje do wymiany kotłów dotyczą programów gospodarki niskoemisyjnej, czyli tylko i wyłącznie sa dedykowane już eksploatowanym systemom. My jako Viessmann również jesteśmy partnerem walki z niską emisją w Krakowie i we Wroclawiu. Co do nowych obiektów i dopłat do pomp ciepła - jedynym realnym źródłem dofinansowań na dzień dzisiejszy są Regionalne Programy Operacyjne, czyli również dotacje z UE. Musisz się zorientować jak jest w Twoim województwie z tymi naborami i kiedy będzie mozna składać wnioski - to się najczęściej odbywa przez gminę która występuje o wniosek na podstawie ilości mieszkańców, którzy zadeklarowali chęć takiej inwestycji.

Województwo śląskie dopłata z ochrony środowiska 15% do pomp ciepła, jednak nie więcej jak 7,5tys zł.

Dom musi mieć PnB przed którymś dniem grudnia 2012r.

Wnioski od 11 do 22 lipca na biurku w urzędzie w Katowicach.

Dotacja na kotły węglowe 5 klasy dla domów chyba do 2002r, 25%, nie więcej jak 4,5 tys zł.

Województwo śląskie dopłata z ochrony środowiska 15% do pomp ciepła, jednak nie więcej jak 7,5tys zł.

Dom musi mieć PnB przed którymś dniem grudnia 2012r.

Wnioski od 11 do 22 lipca na biurku w urzędzie w Katowicach.

Dotacja na kotły węglowe 5 klasy dla domów chyba do 2002r, 25%, nie więcej jak 4,5 tys zł.

A kto dopłaca, WFOŚiGW ? Można gdzieś w sieci znaleźć więcej informacji ?

Dzisiaj rusza nabór! A wnioski o dofinansowanie przyjmowane będą do 22 lipca - czasu mało!

Warto przypomnieć, że Wrocław i Kraków też walczą z niską emisją!

Dzisiaj złożyłem wniosek o dofinansowanie w WFOŚiGW w Katowicach. Zainteresowanie programem jest dosyć duże, a kwota do rozdysponowania to tylko 2 mln zł, więc szansa na otrzymanie wsparcia jest niestety raczej niewielka. Na razie jest to pilotażowy program, więc prawdopodobnie będzie kolejna edycja, ale jeszcze nie wiadomo kiedy to nastąpi.

Dzisiaj złożyłem wniosek o dofinansowanie w WFOŚiGW w Katowicach. Zainteresowanie programem jest dosyć duże, a kwota do rozdysponowania to tylko 2 mln zł, więc szansa na otrzymanie wsparcia jest niestety raczej niewielka. Na razie jest to pilotażowy program, więc prawdopodobnie będzie kolejna edycja, ale jeszcze nie wiadomo kiedy to nastąpi.

2 miliony? podaj źródło tych informacji.

• 4 weeks później...