rawores 12.08.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Jak wygląda sytuacja z programem Prosument? Kiedy będzie można składać wnioski na rok 2017? Na 2017 jest tylko 15% dla pomp ciepła? Kaczyński zlikwidował prosumenta. Nie będzie już go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 12.08.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Kaczyński zlikwidował prosumenta. Nie będzie już go. cała UE od tego powoli odchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.08.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 cała UE od tego powoli odchodzi Tak, zarówno program Prosument jak i Kawka oraz Ryś zostaną zamienione na jeden program. Jak wynika z oświadczenia NFOŚiGW: "Ze względu na pokrywanie się obszarów wsparcia w programach Kawka, Ryś i Prosument, a także zbytnią pracochłonność ich obsługi i jednocześnie brak dostosowania do realnych potrzeb i uwarunkowań regionów, zdecydowano o stworzeniu nowego, jednolitego i elastycznego mechanizmu wsparcia. Planowany instrument dofinansowywania przedsięwzięć na poziomie lokalnym będzie się wpisywał w potrzeby i oczekiwania regionów, przy jednoczesnym uwzględnieniu możliwości finansowych NFOŚiGW." Więc z niecierpliwością czekamy na propozycję nowego programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 12.08.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Na stronie jest sprawa aktualna: https://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/informacje-o-programie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 12.08.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 to jest info z naborami wniosków na 2015 rok, więc mocno nieaktualne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 12.08.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Faktycznie już nieaktualne. Pozostaje nam czekać na nowy program. Są jakieś prognozy kiedy miałby się pojawić nowy program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.08.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Faktycznie już nieaktualne. Pozostaje nam czekać na nowy program. Są jakieś prognozy kiedy miałby się pojawić nowy program? Jesień..... słyszałem informacje o tym, że we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 23.08.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 pamiętajcie, jak nie dotacja, to promocja też pozwoli obniżyć koszt. tutaj -10% na pompy ciepła z modułem WIFI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.08.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 pamiętajcie, jak nie dotacja, to promocja też pozwoli obniżyć koszt. tutaj -10% na pompy ciepła z modułem WIFI może byś wykupił w końcu płatny profil? poza tym słyszałem, że te pompy Vikersonn (udające norweskie) są kiepskie. gdzie one są produkowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 02.09.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Wczoraj WFOŚiGW w Katowicach opublikował listę osób, które otrzymają dofinansowaniehttp://www.wfosigw.katowice.pl/files/wrzesien16/lista_pilotaz_1.pdfKomuś udało się załapać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 02.09.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 (edytowane) Wczoraj WFOŚiGW w Katowicach opublikował listę osób, które otrzymają dofinansowanie http://www.wfosigw.katowice.pl/files/wrzesien16/lista_pilotaz_1.pdf Komuś udało się załapać ? Widzę, że kolega na pellet dostał. BTW niektóre dofinansowania robią wrażenie >20 tyś! Ciekawe czy ktoś to weryfikuje pod kątem ekonomiki tzn. wybranego rozwiązania. Edytowane 2 Września 2016 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 02.09.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 to w ramach ograniczeń niskiej emisji (bez sensu ta nazwa, to tak jak by chcieli ograczniczać, tych, którzy mają niską emisję dają też dofinasowanie na pellet?!? byłem pewien, że to jedynie OZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 04.09.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Wczoraj WFOŚiGW w Katowicach opublikował listę osób, które otrzymają dofinansowanie http://www.wfosigw.katowice.pl/files/wrzesien16/lista_pilotaz_1.pdf Komuś udało się załapać ? Nie załapałam się, niestety, wniosek poszedł na PPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.09.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 to w ramach ograniczeń niskiej emisji (bez sensu ta nazwa, to tak jak by chcieli ograczniczać, tych, którzy mają niską emisję Nazwa jest dobra, tylko w naszym kraju nie dość znana jest definicja niskiej emisji - dobrze, że wychodzą takie rzeczy - niska emisja to emisja produktów spalania paliw stałych, ciekłych i gazowych do atmosfery ze źródeł emisji (emiterów) znajdujących się na wysokości nie większej niż 40 m. Wyróżnia się emisję komunikacyjną, emisję wynikającą z produkcji ciepła dla potrzeb centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej oraz emisję przemysłową. Do produktów spalania wpływających na występowanie niskiej emisji zaliczyć można gazy: dwutlenek węgla CO2, tlenek węgla CO, dwutlenek siarki SO2, tlenki azotu NOX, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, np. benzo(a)piren oraz dioksyny, a także metale ciężkie (ołów, arsen, nikiel, kadm) i pyły zawieszone PM10, PM2,5. A więc odnosi się ona do wysokości źródeł emisji - emiterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 05.09.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Ja również nie jestem na liście. Widocznie najpierw kasa pójdzie na stare kotły, a potem dopiero nowo budowane domy.Jak zresztą pisze na stronie WFOŚ, mam jeszcze mała nadzieję na jakiś zwrot."Część pierwsza listy osób zakwalifikowanych do dofinansowania, obejmująca 362 osoby - do pobraniaInformujemy ponadto, że dofinansowaniem zostaną objęte te osoby, których wnioski zostały pozytywnie zweryfikowane, a które likwidują stare kotły węglowe i zastępują je bardziej przyjaznym źródłem ciepła. Kolejne części listy, obejmujące wyżej wymienione zadania ukażą się w najbliższym czasie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 05.09.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Hej!Ja tez bez dotacji na ppw..Nie liczylbym na 2 etap,bo wg mnie wlasnie on obejmie tylko osoby wymieniajace stare kotly.Tak ja rozumiem ten komunikat....Trudno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 14.09.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Jak tam ktoś się załapał na 2 listę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 14.09.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Jak tam ktoś się załapał na 2 listę? Niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 10.01.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Dotacje na rok 2017 na pompy ciepła - miła niespodzianka - 15 tysięcy dotacjiPompy trochę podrożały... ale przy dotacji 15 tysięcy...KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 10.01.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Dotacje na rok 2017 na pompy ciepła - miła niespodzianka - 15 tysięcy dotacji Pompy trochę podrożały... ale przy dotacji 15 tysięcy... KLIK Niestety tylko woj. mazowieckie. Ciekawe czy będą jakieś dofinansowania w innych województwach np. w woj. śląskim, gdzie bijemy kolejne rekordy w przekroczeniu normy PM2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts