domelek 10.01.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 W Łódzkiem też są...skorzystałem w tamtym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.04.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Niestety tylko woj. mazowieckie. Ciekawe czy będą jakieś dofinansowania w innych województwach np. w woj. śląskim, gdzie bijemy kolejne rekordy w przekroczeniu normy PM2,5 Witam ! Aktualnie na stronie Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach pojawiła się informacja o naborze do programu SMOG STOP „Dofinansowanie zadań realizowanych przez mieszkańców województwa śląskiego na rzecz ograniczenia niskiej emisji”. Wnioski o dofinansowanie przyjmowane będą od 15 do 26 maja 2017 roku. Kwota dotacji, wynosi 25 % kosztów zadania, a udzielenie dotacji możliwe jest wyłącznie na: -kotły opalane paliwem stałym z załadunkiem automatycznym, spełniające wymogi 5 klasy wg kryteriów zawartych w normie PN EN303-5:2012, -kotły opalane biomasą (kotły na pellet), spełniające wymogi 5 klasy, wg kryteriów zawartych w normie PN EN303-5:2012 Program dodatkowo przewiduje dofinansowanie na zabudowę systemów grzewczych z udziałem odnawialnych źródeł energii służących do podgrzewu ciepłej wody użytkowej (pompy ciepła, kolektory słoneczne) Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 10.04.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 W poprzednim programie WFOŚiGW w Katowicach można było zgłaszać do dofinansowania np. do pomp ciepła zarówno nowe jak i użytkowane budynki. Z tego co czytam teraz dofinansowanie możliwe jest tylko dla budynków już oddanych do użytku i posiadających jakieś nieekologiczne źródło ciepła. Szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 20.01.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Aby uzyskac dofinansowanie na pompę ciepła u nas w urzędzie to oprócz faktury za zakup i montaż, potwierdzenia zapłaty potrzeba certyfikat energetyczno-emisyjny wydany przez akredytowane laboratorium" cokolwiek to jest to skąd takie coś wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 20.01.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Jak kupujesz np kocioł weglowy 5-tej klasy to dostajesz certyfikat natomiast do pompy ciepła to chyba nikt nie wymaga certyfikatu emisji ? czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 20.01.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Jak kupujesz np kocioł weglowy 5-tej klasy to dostajesz certyfikat natomiast do pompy ciepła to chyba nikt nie wymaga certyfikatu emisji ? czego ? No wlasnie mbie zastanawia o co z tym chodzi, Co to za certyfikat oni chca dobtej pompy hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlos68 22.01.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 No wlasnie mbie zastanawia o co z tym chodzi, Co to za certyfikat oni chca dobtej pompy hmmm Poczytaj jeszcze raz dobrze regulamin, zawsze te certyfikaty są niezbędna dla dofinansowania zakupu i montażu źródła ciepła na paliwa stałe. W niektórych regulaminach jest to opisane trochę "niezręcznie" i można dojść do mylnego wniosku, że potrzebny jest certyfikat na pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 22.01.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Poczytaj jeszcze raz dobrze regulamin, zawsze te certyfikaty są niezbędna dla dofinansowania zakupu i montażu źródła ciepła na paliwa stałe. W niektórych regulaminach jest to opisane trochę "niezręcznie" i można dojść do mylnego wniosku, że potrzebny jest certyfikat na pompę ciepła. http://oi68.tinypic.com/sz7pr5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 28.01.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) http://oi68.tinypic.com/sz7pr5.jpg jako, że pomocy szukałem na forum, to czuję się zobowiązany sprostować Być może ktoś też spotka się z nieudolnością urzędniczą .. Po telefonach do panasonic'a i do instalatora usłyszeliśmy wspólna wersję, iż nie ma żadnych certyfikatów. Pan i Pani urzędnicy uparcie twierdzą, że etykieta, jaką można wydrukować ze strony panasonica to jest certyfikat Najlepszę, że tę samą etykietę dostaliśmy wraz z pompą ciepła, lecz w małym formacie, ale to nie jest dla nich certyfikat jednym słowem porażka urzędnicza, wg mnie tacy urzędnicy nie mający pojęcia nie powinni pracować w urzędach. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez lambert86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 29.01.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Cześć lambert86 czy ty już dostałeś dotację? Rozliczasz sie już czy tylko zbierasz papierki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 30.01.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Cześć lambert86 czy ty już dostałeś dotację? Rozliczasz sie już czy tylko zbierasz papierki? Heej, mam już komplet dokumentów, ale pojawił się problem, bo zmienił się regulamin w zeszłym roku na dotacje. dodano zapis " dla mieszkających i zameldowanych" a ja nie zaliczam się jeszcze do ani jednych ani drugich. Druga sprawa mam jeszcze dom nie oddany i do tego też się doczepili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 30.01.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 To chyba dużo się zmieniło, ja składałam wniosek na początku 2017 roku, sam wniosek - bez jakichkolwiek dokumentów. Dostałam pismo, że funduszy brak i jak będzie nowa pula $$$ to oczywiście poinformują. Dokumenty będą potrzebne przy podpisaniu umowy / odebraniu dotacji. BTW słyszałeś o spotkaniu nt dofinansowania do pomp ciepła, fotowoltaiki w Orzeszu?http://www.orzesze.pl/aktualnosc/1979-spotkanie_informacyjne_dot_dofinansowania_do_odnawialnych_zrodel_energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 30.01.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 ja składałem kilka lat temu w opolskim odrzucili, bo im się projekt domu nie spodobał a na serio czepili się tego, ze umowa przedwstępna na PC była na inną kwotę niż fakturka końcowa po czym stwierdzili że nie mogę ponownie składać dokumentów, bo w tej chwili mają tylko na powietrzne to był 2014 rok powiedziałem im żeby spadali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiero000 30.01.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Witam wie ktoś coś może na temat dofinansowań na PC w Województwie Podkarpackim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 30.01.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Mi odrzucili (woj śląskie) bo moja pompa nie miala certyfikatu EHPA-Q, miała "tylko" deklaracje zgodności z tymi wymaganiami. Takie sobie wymaganie wpisała rada miejska. Oczywiście jest to jawne promowanie jednego najdroższego producenta, certyfikat ten mają tylko pompy z najwyższej półki cenowej (nie jakościowej). Także żeby dostać 8tys dotacji musiałbym kupić pompe kilkanaście tysięcy droższa... takie promowanie ekologii. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts