Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przed budową domu z WM

Recommended Posts

witam

Jestem nowy na tym forum ale nie ukrywam trochę na innych poczytałem w sprawie WM . Jednego się dowiedziałem że w przypadku WM nie powinno się pytać czy to się opłaci czy nie ( jeden z mądrych użytkowników napisał czy ktoś kupując samochód zastanawia się kiedy zwróci się mu samochód z klimatyzacją w porówaniu do tego bez ??) . Mam inne wątpliwości dotyczące działania WM i tego czy ją słychać podczas pracy ?? byłbym zainteresowany gdyby ktoś z użytkowników tego forum zechciał się pochwaliś taką wentylacją " u siebie " . Jednym słowem chciałem sprawdzić WM na wlasnej skórze :) i nie urywam że najlepiej gdyby była to instalacja na kanałach plastikowych .

Proszę zatem o info na prv jeżeli jest ktoś zainteresowany udzieleniem kilku rad i pokazanim swojej WM

Jestem z woj małoposkiego z okolic andrychowa ale nie ma problemu abym pokonał jakiś większy kawałek polski aby obejrzeć WM

z góry dziękuję za pomoc

witam

Jestem nowy na tym forum ale nie ukrywam trochę na innych poczytałem w sprawie WM . Jednego się dowiedziałem że w przypadku WM nie powinno się pytać czy to się opłaci czy nie ( jeden z mądrych użytkowników napisał czy ktoś kupując samochód zastanawia się kiedy zwróci się mu samochód z klimatyzacją w porówaniu do tego bez ??) . Mam inne wątpliwości dotyczące działania WM i tego czy ją słychać podczas pracy ?? byłbym zainteresowany gdyby ktoś z użytkowników tego forum zechciał się pochwaliś taką wentylacją " u siebie " . Jednym słowem chciałem sprawdzić WM na wlasnej skórze :) i nie urywam że najlepiej gdyby była to instalacja na kanałach plastikowych .

Proszę zatem o info na prv jeżeli jest ktoś zainteresowany udzieleniem kilku rad i pokazanim swojej WM

Jestem z woj małoposkiego z okolic andrychowa ale nie ma problemu abym pokonał jakiś większy kawałek polski aby obejrzeć WM

z góry dziękuję za pomoc

Dobrze zrobionej instalacji, nie widać, nie słychać i nie czuć.

Znowu TB mija się z prawdą, nie napiszę że kłamie.

1. Nie czuć- prawda.

2. Nie widać- nieprawda. Widać anemostaty i ewentualnie wymiennik z rurami, jak ktoś zajrzy np. do PG z reku.

3. Nie słychać- nieprawda. Przy dużym wydatku (np.300m3) i panującej ciszy z innych źródeł, słychać jak najbardziej. W standardowym, zwyczajowym wentylowaniu (np.60-120m3) rzeczywiście nie słychać. Przynajmniej moją instalację.

Znowu TB mija się z prawdą, nie napiszę że kłamie.

1. Nie czuć- prawda.

2. Nie widać- nieprawda. Widać anemostaty i ewentualnie wymiennik z rurami, jak ktoś zajrzy np. do PG z reku.

3. Nie słychać- nieprawda. Przy dużym wydatku (np.300m3) i panującej ciszy z innych źródeł, słychać jak najbardziej. W standardowym, zwyczajowym wentylowaniu (np.60-120m3) rzeczywiście nie słychać. Przynajmniej moją instalację.

Dobrze zrobionej wentylacji nie słychać. Jak słychać to źle zrobiona wentylacja., a anemostaty tak samo wyglądają w sklepie, oglądanie ich nic nie wniesie.

WM wykonywała mi firma. Ale nie jest to skomplikowane. Jak masz trochę smykałki to powinieneś sobie poradzić.

Zajmowałem się różnymi pracami przy budowie domu. Gdybym chciał wszystko robić sam, to dalej bym zasuwał, zamiast wylegiwać się na sofie z lampką wina. Jednak myślę że z tym poradziłbym sobie, tak jak z wodą czy kanalizą. Ale jestem zadowolony, materiały policzyli w cenach rynkowych, a za robotę też normalnie, bez zdzierstwa.

Może tylko ten lekki hałas. Na maksymalnym wydatku, przy ciszy w domu trochę słychać. Jednak normalnie na 60-120m3/h jest niesłyszalna.

robertromik

Powiem ci że ja ci polecam zrobić na kanałach PE ( czyli tych z do wylewek ) Instalacje zrobiłem sam , ale nie ukrywam że gdyby nie Pan TB ( jego podpowiedzi i wskazówki ) to było by mi trudniej , Dom budowałem sam od podstaw więc instalacja poszła mi bez najmniejszych kłopotów . Czekam na prąd który już niebawem zawita i ją uruchomię . Mam dom z poddaszem a jeśli ty masz parterówkę to instalacja będzie jeszcze prostsza .

dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi.

do noc

Może źle napisałem ,że sam chce to zamontować bardziej na myśli miałem zakup we własnym zakresie a montaż " rękami " moich budowniczych. Za młodu pracowałem na budowie ,kilka domów i kilknaście dachów udało mi się zbudować :). Jednak 15 lat temu wcale nie mówiło się o WM.

Do Kamihi

Dom w projekcie jest parterowy z nieużytkowym poddaszem (http://www.archeton.pl/projekt-domu-kalina_328_opisogolny ) ale z racji ukształtowania mojej działki i spadku ponad 2 m na szerokości domu zdecydowaliśmy się na podpiwniczenie całości. W oryginalnym projekcie z archetonu jest zaprojektowana WM przez EcoComfort z Myślenic, jednak jak doprojektowałem piwnicę trzeba i tak ją przepojektować aby dostosować ją do większej kubatury budynku. No i jeszcze zastanawiałem się nad GWC gdyż mam trochę działki gdzie mogę go rozciągnąć

Dziękuję za zaproszenie , odezwę się na prv

Jednak 15 lat temu wcale nie mówiło się o WM.
Właśnie mija 25 lat jak to się w Polsce wykonuje.

A ponieważ odzysk ciepłą do wentylacji wprowadzono po to by zrezygnować z drogiego centralnego ogrzewania, to niewielu chciało o tym gadać.

Do dziś rynek grzewczy wygrywa z izolacją i oszczędzaniem energii.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski