mela 18.06.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Jak widać, nowa tu jestem i zielona. Stąd pytanie na pewno dla niektórych denerwujące : co sądzicie o tym projekcie? http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_marcel/marcel.html Tani? Drogi? Przyjazny? Czy są jakieś pułapki? Rozważam budowę domu jako alternatywę dla 3-pokojowego mieszkania w mieście. Chcę mieć trochę więcej przestrzeni - tzn. około 100 m2 powierzchni użytkowej, i niestety w porównywalnej cenie - ok. 200 tys. bez działki. Czy to ma szanse się udać? Może ktoś mi podrzuci inny projekt? Może być z poddaszem użytkowym, raczej prosty w budowie, 3 sypialnie i salon, jakieś pomieszczenie gospodarcze blisko wejścia, bez garażu ze względu na koszty Do stanu surowego na pewno wraz z robocizną, wykończyć możemy (bez żadnych fajerwerków) częściowo sami, możemy też zostawić 2 sypialnie niewykończone na początek (tylko nie wiem czy dużo na tym oszczędzimy ). Uff, trochę się rozpisałam na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 18.06.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Ładniutki ten domek, zwłaszcza od strony frontowej,choć ja wolę z poddaszem, bardziej praktyczne, a strop podraża inwestycję o jakieś 3500 bez robocizny, myślę, że i tak się opłaca. przejrzyj projekty od Lipińskich, archeton, archon+, czy coś takiegow wyszukiwarce jak napiszesz projekty domów jednorodzinnych to ci się ukaże.... na tydzień oglądania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 18.06.2004 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Dzięki, właśnie je oglądam od jakiegoś miesiąca i mętlik mam totalny w głowie. Studiuję katalogi, na forum szukam tematów w rodzaju "doma za ... czy to możliwe" - i dalej nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 18.06.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Słuchaj Mela, my od kąd złożyliśmy papiery na warunki, a było to w maju 2003 do października 2003 szukaliśmy odpowiedniego, kilka razy zmienialiśmy i znowu powracaliśmy do faworytów... Teraz też przeglądam projekty(to już nałóg) i za każdym razem stwierdzam, że nie ma piękniejszego od mojego... To poprostu oznacza, że dom, który wybraliśmy do budowy jest przemyślany i będziemy z niego zadowoleni! Wskazówki przy wyborze: - najpierw musisz określić układ funkcjonalny domu, my pod tym kątem wybieraliśmy, czyli chcieliśmy aby z garażu było przejście do kotłowni no i urzekł nas salon który nie ma stropu a pustą przestrzeń z belkami a dopiero później lukaliśmy na wygląd zewn. Szukaj i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.06.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 .... a strop podraża inwestycję o jakieś 3500 bez robocizny, myślę, że i tak się opłaca. A to ciekawe z czego ten strop robisz skoro on tylko 3500 kosztuje.....albo jaka on ma powierzcnie sadzac po cenia do 40m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.06.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Co do tego domku to wg mnie poddasze nie do wykorzystania . Schody w salonie to nie jest najlepszy pomysl, a ciezko bedzie je gdzies wcisnac. Jako parterowy móglby byc tylko wtedy nie potrzebne koszty to strop, moze lepszym wyjsciem bylby dzwigray kratowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 18.06.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Mela ja też wcześniej myślałam o tym projekcie ale mi go odradzono ,wejdz sobie na wątek - Nieduży ,niedrogi i ładny domek i poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 18.06.2004 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Poddasze mamy zamiar (ewentualnie) wykorzystywać w dalszej i nieokreślonej przyszłości i raczej na jakąś pracownie czy coś takiego. Stąd ten strop drewniany raczej nam nie przeszkadza, o ile oczywiście nie zwiększy tragicznie kosztów . Co do schodów w salonie to na razie bym ich nie robiła, a mężowi akurat się schody w salonie podobają (myśleliśmy o jakiś oryginalnych, będących akcentem salonu). Ale może to faktycznie rozpusta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 18.06.2004 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Mela ja też wcześniej myślałam o tym projekcie ale mi go odradzono ,wejdz sobie na wątek - Nieduży ,niedrogi i ładny domek i poczytaj. to widzę, że jesteśmy dwie będę śledzić twój wątek w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 18.06.2004 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Lokalizacja schodów na chyba nieużytkowe poddasze nielogiczna, na użytkowe tym bardziej, bez nich salon ok.Zdecydowanie za małe pomieszczenie gospodarcze.Zamiast jednej wanny zrobiłbym prysznic, ale to moja osobista sugestia.Przekrój rozumiem, że nie w skali. Reszta może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 19.06.2004 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Chyba macie jednak rację z tymi schodami . Jak się je zrobi w dość wąskim przecież salonie, to całą "przestrzeń" szlag trafi. Myślałam jeszcze nad zmianą kąta nachylenia dachu do 25 stopni (możliwe bez zgody), bo poddasza tutaj faktycznie nie ma co adaptować . Co do łazienek, to leciutko przesunęłabym ściankę działową między nimi i przeniosła kocioł i pralkę do tej z oknem (ale to tylko kosmetyka). Jeszcze jedno - czy likwidacja ścianek działowych w wiatrołapie i jego otwarcie na hol mają sens? Bo nam się nie podobają te ciasne wiatrołapy w większości projektów. Nie chcemy klitki tuż przy wejściu. No i ponawiam prośbę - powiedzcie mi czy to ma szanse się udać za ok. 200 tys? z wykonczeniem pod klucz (ew. bez jednej łazienki i sypialni, ale za to z kominkiem)? Dzięki za uwagi i czekam na następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 21.06.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Odpowiadam dla Jajmara Mam fakturę na strop keramzytowy, pustaczki + beleczki terriva I i II sam materiał wyniósł mnie nieco ponad 3.500 targowałam się ostro, oprócz tego brałam ze znajomym, więc i cena była odpowiednia.A powierzchnia stropu to jakieś 70-80m2. Uwierz, bo nie mam powodów by kłamać!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 21.06.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Ja w temacie schodów w salonie.Byłam kiedyś właśnie urządzonym domu (obiekt referencyjny architekta od wnętrz) ze schodami w salonie. Schody przepiękne, z drewna machoniowego w stylu jaki mi się marzy - do dzisiaj nie mogę pozbyć się wrażenia, że salon miał atmosferę poczekalni. Nie zaznałabym tam spokoju siedząc tam przy kominku czy innej "kawusi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola 2 01.03.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 cześc Melaja tez zakochalam sie w Marcelu, napisz mi prosze na jakim jestes etapie realizacji, czy projekt ten spelnił Twoje oczekiwania i czy zmieścilas się wplanowanych kosztach, mam zamiar kupić ten projekt i po małych zmianach przystąpić do jego realizacjipozdrawiam ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 01.03.2005 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Cześć Niestety, nie buduję się Postanowiłam kupić na razie mieszkanie, a budować w przyszłości raczej dalszej Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola 2 02.03.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Do MeliDziękuję za odpowiedż. Przykro mi, że zrezygnowałaś i nie mam bratniej duszy w tak ważnej dla mnie sprawie.Pozdrowienia Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natkanb 09.08.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Czy ktoś buduje lub budował domek http://www.domdlaciebie.com.pl/CM/content.php/default/default?akcja=szczegoly&id_domku=73 jakie koszty? nie chciałabym poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.03.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 CZeść ola, nie wiem, czy jeszcze tu piszesz ale urzekł mnie ten projekt;) I moge zostac bratnią dusza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.03.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 A gdzie ejst wspomniany wyżej wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts