Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właściwości izolacyjne styropianu a styroduru

NazwaNazwa

Recommended Posts

Spotkałem się z opinią, że 5cm styroduru izoluje tak samo jak 10cm styropianu. Porównywałem współczynniki lambda na stronie austrothermu i styrodur ma praktycznie takie same jak styropian. Czy coś jeszcze powinno być brane pod uwagę przy izolacji termicznej?

Sprawa wynika z faktu, że "fachowiec" zalecił mi ocieplić pod wylewką 10cm styropianem, a kiedy powiedziałem, że aż tyle nie mogę dać, to stwierdził, że można dać 5cm styroduru i będzie to samo.

w ulotkach marketingowych można pisać cokolwiek, dobry bajer pól roboty

poniżej masz wycinek z atestu, własnoręcznie spróbuj sobie sprawdzić który to linkowany przez ciebie produkt z lambda z atestu już tylko 0,025

Opis Produktu

Płyta poliuretanowa obustronnie laminowana aluminium, dodatkowo górna warstwa papa polimerobitumiczna .

Zastosowanie:

Płyta termoizolacyjna, obustronnie laminowana aluminium. Z wierzchniej strony polimerobitumiczna papa z 10 cm samoprzylepnym zakładem poziomym i pionowym.Łączenie na pióro i wpust.

Dane techniczne:

- wymiar płyt: 1800x1200 mm,

- warstwy kryjące: obustronne aluminium dodatkowo górna warstwa papa polimerobitumiczna,

- współczynnik przewodzenia ciepła: WLS 025 W/(m•k),

- produkt posiada niezbędne dokumenty uprawniające do stosowania

poniżej bardzo stary artykuł z 2011 roku polecam w szczególności przeczytać fragment o różnicach lambda przy zmianie gazu spieniającego

http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1286,izolacje-z-pianki-poliuretanowej-a-wyroby-z-welny-mineralnej

dla przykładu spienianie CO2 to tylko 0,029

• 3 weeks później...