pitar34 18.01.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Chodzi o mojego kolegę z pracy któremu kredyt wzrósł prawie 2,5 razy. Co w takiej sytuacji powinien robić? Przecież to jest chore! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 18.01.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Ma czego chciał. Zagrał na franka i na dzień dzisiejszy jest w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 19.01.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Chodzi o mojego kolegę z pracy któremu kredyt wzrósł prawie 2,5 razy. Co w takiej sytuacji powinien robić? Przecież to jest chore! Ale czego oczekujesz? Chciał brać we franku to wziął ze wszystkimi tego konsekwencjami.... Jedyne co można zrobić to mu współczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 19.01.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 ze 160 na blisko 500? to po ile i na jakich warunkach on brał ten kredyt? też akurat brałem na dokładnie 160 i owszem, jest teraz mało sympatycznie, ale b daleko do tego poziomu kasy jak u Twojego znajomego btw, osobom piszącym "sam chciał to ma, przecież znał konsekwencje" można chyba z automatu podziękować, bo chyba jedyny cel pisania takich postów to właśnie nabijanie postów; no chyba, że chodzi o szadenfrojde, delikatnie mówiąc? jeśli tak, to współczuć takiego charakter(k)u więcej nie będę pisał by nie zniżać się do poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 19.01.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 ze 160 na blisko 500? to po ile i na jakich warunkach on brał ten kredyt? też akurat brałem na dokładnie 160 i owszem, jest teraz mało sympatycznie, ale b daleko do tego poziomu kasy jak u Twojego znajomego btw, osobom piszącym "sam chciał to ma, przecież znał konsekwencje" można chyba z automatu podziękować, bo chyba jedyny cel pisania takich postów to właśnie nabijanie postów; no chyba, że chodzi o szadenfrojde, delikatnie mówiąc? jeśli tak, to współczuć takiego charakter(k)u więcej nie będę pisał by nie zniżać się do poziomu Mnie te wpisy nie dziwią, Polak dla Polaka to cham, za granicą Polacy również nie chcą pracować pod kierownictwem rodaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 19.01.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 nie jestem znawcą od kredytów ale zdaje się że każdy ma możliwość raz przewalutowaćwięc czemu frankowcy nie robili tego jak frank był tani?współczuję koledze tej sytuacji ale nie trzeba panikować tylko spokojnie poczekać aż kurs spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Po 7 latach spłaty i spłacie prawie połowy kapitału mam ponad 90% wartości pierwotnego kredytu. Psychicznie jest mi z tym ciężej niż finansowo.Niestety będę sprzedawał nieruchomość na której jest zabezpieczenie i w tym momencie będę musiał bankowi oddać całość i tu jest duży problem, bo gdybym miał spłacać ten kredyt do końca to przyjąłbym to co się dzieje z większym spokojem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eqick 19.01.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ale mi rada. Ma czego chciał. Widać jaka w niektórych jest zawiść. Według mnie problemem jest brak odpowiedniej informacji ze strony samych banków. Nie uczulili, że np za 10 lat frank może kosztować nie 2 zł a 4 zł tak jak ma to miejsce w chwili obecnej. Ba! A to może być początek. A co w przypadku kryzysu w jakim znaleźć się może polska waluta? Tutaj ktoś sprzedał dobrą radę: http://www.forum-kredytowe.pl/f125/kredyty-we-frankach-szwajcarskich-co-robic-88151.html czekać na rozwój sytuacji i nie podejmować nieracjonalnych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 19.01.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Odpowiedz typu "miał co chciał" czy "widziały gały co brały" jest o tyle nieelegancka i ostra, co - niestety - adekwatna do sytuacji. Przecież nie tak dawno Frankowicze patrzyli na kredytobiorców nierzadko z politowaniem, jacy to oni są zaradni, mają kredyt we frankach i jest TANIO. A wy tchórzliwie wzięliście w pln i teraz nam zazdrościcie. Broń Boże nie tryumfuje i nie cieszę się z takiej dziwnie pojętej "sprawiedliwości". Ale trzeba mieć świadomość, że kredyt w obcej walucie to po prostu większe ryzyko. A teraz mam wrażenie, że zawiedzeni oczekują czerpania wyłącznie korzyści, bez chęci na konsekwencje mnie wesołe. Bardzo, bardzo współczuję. Mam też nadzieję, że znajdzie się na to rada, czy to w postaci reakcji banków (obniżenie marży, przewalutowanie wg niższych cen itd) czy jako część politycznego podlizywania się przed wyborami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 19.01.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 ze 160 na blisko 500? to po ile i na jakich warunkach on brał ten kredyt? też akurat brałem na dokładnie 160 i owszem, jest teraz mało sympatycznie, ale b daleko do tego poziomu kasy jak u Twojego znajomego btw, osobom piszącym "sam chciał to ma, przecież znał konsekwencje" można chyba z automatu podziękować, bo chyba jedyny cel pisania takich postów to właśnie nabijanie postów; no chyba, że chodzi o szadenfrojde, delikatnie mówiąc? jeśli tak, to współczuć takiego charakter(k)u więcej nie będę pisał by nie zniżać się do poziomu Chyba żle to odebrałeś - pozostali w większości też. "Chciał brać we franku to wziął ze wszystkimi tego konsekwencjami.... "- to co miałem napisać? Czy nie taka jest prawda? Dorosły człowiek powinien podejmować przemyślane decyzje, a że wybrał franka to już trudno, tak SAM wybrał i tak SAM ma - nikt go do tego chyba nie zmusił? "Jedyne co można zrobić to mu współczuć' a ta 2 część mojej wypowiedzi to już prywatne współczucie dla osoby która się wpierd... w gó...o i tyle. Ale tej części to już chyba nie doczytałeś/doczytaliście zaslepieni faktem z pierwszego zdania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 19.01.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Odpowiedz typu "miał co chciał" czy "widziały gały co brały" jest o tyle nieelegancka i ostra, co - niestety - adekwatna do sytuacji. Przecież nie tak dawno Frankowicze patrzyli na kredytobiorców nierzadko z politowaniem, jacy to oni są zaradni, mają kredyt we frankach i jest TANIO. A wy tchórzliwie wzięliście w pln i teraz nam zazdrościcie. Broń Boże nie tryumfuje i nie cieszę się z takiej dziwnie pojętej "sprawiedliwości". Ale trzeba mieć świadomość, że kredyt w obcej walucie to po prostu większe ryzyko. A teraz mam wrażenie, że zawiedzeni oczekują czerpania wyłącznie korzyści, bez chęci na konsekwencje mnie wesołe. Bardzo, bardzo współczuję. Mam też nadzieję, że znajdzie się na to rada, czy to w postaci reakcji banków (obniżenie marży, przewalutowanie wg niższych cen itd) czy jako część politycznego podlizywania się przed wyborami. Dobrze że 2 razy napisałeś: "Bardzo, bardzo współczuję" to może niektórzy nie przegapią tego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.01.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 "Chciał brać we franku to wziął ze wszystkimi tego konsekwencjami.... "- to co miałem napisać? Czy nie taka jest prawda? Dorosły człowiek powinien podejmować przemyślane decyzje, a że wybrał franka to już trudno, tak SAM wybrał i tak SAM ma - nikt go do tego chyba nie zmusił? . Rozumiem, że powodzianom odpowiadasz tak samo: trzeba było się nie budować na terenach zalewowych "Sam tak wybrałeś i sam za to odpowiadasz, nikt Cię nie zmusił do mieszkania tutaj...".- dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 19.01.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Rozumiem, że powodzianom odpowiadasz tak samo: trzeba było się nie budować na terenach zalewowych "Sam tak wybrałeś i sam za to odpowiadasz, nikt Cię nie zmusił do mieszkania tutaj...".- dobrze myślę ? Jeśli świadomie wybudował dom na terenie zalewowym to moze mieć pretensje wyłącznie do siebie. Żal mi tylko tych, którym warunki wodne zmieniły się od czasu jak się wybudowali, np. gdy jakiś deweloper kupi teren zalewowy, podniesie jego wysokość i teraz woda zalewa inne tereny. A temat z frankiem jest bardzo prowokacyjny. Nie wiem czy autor liczy na litość czy podpuszcza forumowiczów? Mogę jedynie doradzić aby zacisnął zęby i czekał na zmieniający się bieg wydarzeń. Niestety śmietanke już spił a jak trzeba było działac to przespał moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 19.01.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Rozumiem, że powodzianom odpowiadasz tak samo: trzeba było się nie budować na terenach zalewowych "Sam tak wybrałeś i sam za to odpowiadasz, nikt Cię nie zmusił do mieszkania tutaj...".- dobrze myślę ? Wiesz co? Miałem Ci odpisać w mało kulturalnych słowach, ale jednak się powstrzymałem. Przeczytaj jeszcze kilka razy to co napisałem w tym wątku i dopiero wyciągnij wnioski. Po prostu przeczytaj WSZYSTKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 19.01.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Rozumiem, że powodzianom odpowiadasz tak samo: trzeba było się nie budować na terenach zalewowych "Sam tak wybrałeś i sam za to odpowiadasz, nikt Cię nie zmusił do mieszkania tutaj...".- dobrze myślę ? Tak, dobrze myslisz - jeśli to był ich świadomy wybór wybudowania domów na terenach zalewowych, to dokłądnie tak bym im odpowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 19.01.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Według mnie problemem jest brak odpowiedniej informacji ze strony samych banków. Nie uczulili, że np za 10 lat frank może kosztować nie 2 zł a 4 zł tak jak ma to miejsce w chwili obecnej. Problem leży nie po stronie banków. Te informowały o ryzyku. Problem polegał na tym, że gdy klient zobaczył ratę w PLN i ratę w CHF, to przestawał czytać pozostałe istotne informacje. Każdy klient, który wziął kredyt w walucie obcej podpisał oświadczenie o tym, że rozumie z czym wiąże się ryzyko walutowe. Odpowiedz typu "miał co chciał" czy "widziały gały co brały" jest o tyle nieelegancka i ostra, co - niestety - adekwatna do sytuacji. Przecież nie tak dawno Frankowicze patrzyli na kredytobiorców nierzadko z politowaniem, jacy to oni są zaradni, mają kredyt we frankach i jest TANIO. A wy tchórzliwie wzięliście w pln i teraz nam zazdrościcie. Znam kilka takich przypadków. Bardzo, bardzo współczuję. Mam też nadzieję, że znajdzie się na to rada, czy to w postaci reakcji banków (obniżenie marży, przewalutowanie wg niższych cen itd) czy jako część politycznego podlizywania się przed wyborami. Ja mam nadzieję, że nikt nie będzie się w to mieszał. Dlaczego Kowalski ma płacić za błędy Nowaka? Jeśli ktoś nie jest w stanie spłacać swoich zobowiązań, to mamy instytucję upadłości konsumenckiej. Brutalne, ale uczciwe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 19.01.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jeszcze nie dawno banki dawały kredyty zbyt łatwo na zbyt duży zakres [110% też się zdarzało] Prawda jest taka że jeżeli ktoś nie jest w stanie uzbierać tych 10-20% to będzie miał problem ze spłatą kredytu w każdej walucie.Dla gospodarki przynajmniej w czasie gdy społeczeństwo bierze kredyty to same plusy [budownictwo ma ogromny wpływ na kondycję gospodarki kraju]Spłata już nie jest tak dobra dla finansów kraju.Kredyty hipoteczne w obcej walucie to nic innego tylko kolejne zadłużanie się całego kraju. I zapłacimy za to wszyscy pośrednio.Kredyt powinien być brany tylko i wyłącznie w walucie, w której się zarabia i może tylko w takiej udzielany bez możliwości wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.01.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Boshh... a co to za wymysły? Jakie zadłużanie się kraju? Serio wierzysz, że kredyty CHF są kredytami we franku? Serio? To kredyty w PLN przeliczone na CHF -nic więcej. Libor obecnie jest -0,75 co banki ignorują (jakoś nie umieją liczyć w tym zakresie).Nikt za to nie zapłaci poza kredytobiorcą. Niektórzy dają sobie robić wode z mózgu - nikt frankowcom nie dopłaci, więc nie dawajcie się antagonizować. To nie górnicy ani lekarze. CO ciekawe Chorwacja radzi sobie tak: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,17280567.html#MTstream banki to nie lobard - nie potrzebują mieszkań. A obecnie - dzieki kursowi CHF- wysokość kredytu niektórym się podwoiła. Tylko wartość mieszkania jest dwa razy niższa. Z domammi jest inaczej, bo wartość działki (która jest pod zastaw) po wybudowaniu znacznie wzrasta. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 20.01.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Kredyty hipoteczne w obcej walucie to nic innego tylko kolejne zadłużanie się całego kraju. Niby czemu? Serio wierzysz, że kredyty CHF są kredytami we franku? Serio? To kredyty w PLN przeliczone na CHF -nic więcej. Tak, to są kredyty w CHF. Aby bank mógł udzielić kredytu w walucie obcej musi tą walutę fizycznie posiadać (kupić ją) Libor obecnie jest -0,75 co banki ignorują (jakoś nie umieją liczyć w tym zakresie). Banki nie aktualizują stóp bazowych dla kredytów codziennie. Każdy kredytobiorca w umowie lub regulaminie ma opisany sposób aktualizacji stopy bazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 20.01.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Czy ktoś mógłby napisać w jakiej wysokości mniej wiecej jest rata przy poziomie kredytu 160-170 tys PLN zaciagnietego we frankach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts