Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z siatki .

Recommended Posts

Witam , zamierzam wykonać ogrodzenie z siatki + furtka i ma takie pytanie

- siatka wysokość 1,50m czy słupki o długości 2,35m wystarczą ( obliczyłem to tak 150cm siatka + 80cm betonowanie w ziemi + 5cm naddatku aby siatka nie stała na ziemi razem 235cm czy tyle wystarczy )

- na jaką średnicę zrobić otwory pod słupki chcę to robić świdrem czy świder o średnicy 20cm będzie dobry

- furtkę o wymiarach 150 x 90 cm chcę zrobić z profili 40x20mm nie wiem czy nie za cienkie

- słupki przy furtce chcę zabetonować na głębokość 1,10 powinno starczyć

- słupki chcę zastosować o średnicy 42mm bo widzę że takie są w większości w sprzedaży nie wiem czy nie za cienkie.

A czemu wiercenie na głębokość aż 100cm ? 80 to będzie za mało w tym przypadku? Też mnie ten temat interesuje.

No właśnie ze względu na przemarzanie, w mojej lokalizacji 100cm , zresztą łopata betonu na otwór nie zrobi różnicy . (mi na 13 otworów poszło 0.7 kubika betonu )

film dla mnie słaby, są specjalne uchwyty do naciągów, które wyglądają estetycznie a nie drut kombinerkami skręcony , chyba że komuś nie zależy na estetyce

Ja spotkałam się ze szpicami, którzy wiercą na 40cm i mówią że na lata będzie :) Tak że ....

Edytowane przez beatagl

Według mapy przemarzanie gruntu w moim regionie jest to 1,0m .

- jak mogą być słupki o długości 200cm skoro wysokość siatki 150cm + 100cm w ziemię + 5cm naddatku aby siatka nie stykała się z ziemią wychodzi że słupek powinien mieć 255cm to sporo chyb nawet nie ma takich w sprzedaży .

- jak mogą być słupki o długości 200cm skoro wysokość siatki 150cm + 100cm w ziemię + 5cm naddatku aby siatka nie stykała się z ziemią wychodzi że słupek powinien mieć 255cm to sporo chyb nawet nie ma takich w sprzedaży .

daj 230 lub 220 i będzie ok a różnica w cenie od 200cm to około 1-2 złote !!!

Dokładnie tak jak pisze Kubencki. Wystarczy 50 cm.

Więc , dołki pod słupki kopię na 80-100cm a słupek betonuje na głębokość 50cm , ale czy nie będzie problemu z ustawieniem słupka bo pod słupkiem będzie 30 -50 cm betonu to na czym będzie się spierał nie będzie ( tonąć ) - przecież nie będę stał i czekał aż beton zastygnie.

Ostatnio rozmawiałem na ten temat z jednym fachowcem robili ogrodzenie w tamtym roku a wyglądało to tak - otwór świdrem 25cm , głębokość 80cm ale słupek dawali większy tzn w wykopany dołek wbijali 20cm słupka ustawiali ( wiadomo słupek wbity nie chwieje się ) i zlewali betonem .

- furtkę o wymiarach 150 x 90 cm chcę zrobić z profili 40x20mm nie wiem czy nie za cienkie

- słupki przy furtce chcę zabetonować na głębokość 1,10 powinno starczyć

słupki na furtkę powinny być solidne, to tylko 2 więc nie ma co chytrzyć:yes:

u mnie, w terenie gliniastym słupki ok. 40 cm w ziemi połączone są ze sobą przyspawanym profilem a potem wszystko razem zabetonowane. Sąsiad obsadził każdy słupek oddzielnie i po 2 latach tak się przesunęły że furtka zamyka się na pętlę z drutu:D

Więc , dołki pod słupki kopię na 80-100cm a słupek betonuje na głębokość 50cm , ale czy nie będzie problemu z ustawieniem słupka bo pod słupkiem będzie 30 -50 cm betonu to na czym będzie się spierał nie będzie ( tonąć ) - przecież nie będę stał i czekał aż beton zastygnie.

Ostatnio rozmawiałem na ten temat z jednym fachowcem robili ogrodzenie w tamtym roku a wyglądało to tak - otwór świdrem 25cm , głębokość 80cm ale słupek dawali większy tzn w wykopany dołek wbijali 20cm słupka ustawiali ( wiadomo słupek wbity nie chwieje się ) i zlewali betonem .

Ja zamówiłam beton półsuchy i na miejscu mieszałam z wodą na odpowiednią gęstość, żeby słupek nie latał, u mnie się to sprawdziło

jak byś chciał wywiercić na metr i jeszcze wbić 20cm to jaki długi musiał by być słupek 270?

My się szczerze zastanawiamy nad ogrodzeniem na naszej działce...z 3 stron praktycznie mamy las, a od frontu rozważamy leśną siatkę i od frontu może ognik nasadzony dosyć gęsto.... ale to tylko tymczasowe rozwiązanie, później myślimy o czymś trwalszym .

a od strony lasu nie możecie dać siatki leśnej? ona jest mało widoczna, zdecydowanie mniej niż zwykła siatka a szkoda zasłaniać widoku lasu:rolleyes:

pamiętaj ze ognik przemarza, powinien rosnąć w zacisznych miejscach:yes:

• 2 weeks później...