john80 18.01.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Dzień dobry, mam taki problem w łazience w bloku mieszkalnym. Raz na jakiś czas (od jednego do kilku razy dziennie, nie jest to regularne) z rur przy wannie wydobywa się bardzo brzydki zapach, w zasadzie smród. Przypomina gnijącą wodę, jaką czasami można wyczuć z wazonu z kwiatami, z tym, że kilka razy mocniej. Próbowałem już różnych środków oczyszczających rury itp - nic nie pomogło. Planowałem położenie kilku kafelek i fugi przy wannie, dlatego czekałem co o tym powie fachowiec. Wyjęliśmy wannę, porozkręcał rury, ale w środku było czysto. Zero włosów itp. Sprawdził czy syfon działa - tak, napełnia się prawidłowo. Dodam, że ten smród jest poprzedzony bulgotaniem w rurach. Wygląda to tak, że kiedy ja lub ktoś w pionie spuszcza wodę w toalecie, słychać bulgotanie w rurze biegnącej do wanny (tak, jakby miała wystrzelić woda), a zaraz po tym - dolegliwy zapach. Jest to o tyle problematyczne, że po pierwsze żona jest w ciąży i boję się co w tych wyziewach z rur może się znajdował, a dwa - nie możemy nawet po kąpieli zostawić otwartych drzwi, żeby łazienka się wywietrzyła i nie było parno (mieszkanie jest malutkie, łazienka też), bo nigdy nie wiadomo, kiedy zacznie śmierdzieć. Kolega w pracy opowiadał mi coś o wywietrznikach na dachu, że mogą być zapchane (np. przez gniazda ptaków) - jutro będę w tej sprawie dzwonił do administracji. Czy jest coś co jeszcze powinienem sprawdzić? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ameth 18.01.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Widzę, że nie tylko u mnie taki problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.01.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Przyczyna twego problemu to niedrożna wentylacja pionu kanalizacyjnego (czyli to, o czym Ci mówił kolega). Zgłoś w administracji nie daj się spławić i tyle w temacie.Problem najprawdopodobniej występuje nie tylko u Ciebie, pogadaj z sąsiadami z pionu, jak zgłosi was więcej, szybciej się doprosicie reakcji. A póki co, jedyne, co możecie robić, to regularne zalewanie syfonu wanny wodą. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts